torstai 4. marraskuuta 2010

Höyrytettyä munakoisoa seesamisella kastikkeella

Olen ennenkin hehkuttanut täällä blogissa siitä,miten paljon rakastan munakoisoa,joka on ihanan monipuolinen ruoka-aines.Tällä viikolla löysin ilokseni uudenlaisen kivan munakoisoreseptin,kun S. Israel-Nature-blogista  laittoi kommenttilootaan linkin täkäläisen lempikokkini reseptiin,joka oli minulta mennyt ohi. Kiitos S. linkistä;:tämä oli helpohko ja kiva resepti!

Höyrytettyä munakoisoa seesamisella kastikkeella
  • 2 keskikkokoista munakoisoa
  • kevätsipulin varsi
  • mustia seesaminsiemeniä (käytin nigellan-eli ryytineidon siemeniä,koska kaapissa ei ollut mustia seesaminsiemeniä)
Kastike
  • 3 rkl soijakastiketta (käytin Tamaria)
  • 2 rkl sekoittamatonta tahinia
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl murskattua inkivääriä
  • mustapippuria
  • hieman chilihiutaleita
  • 1 tl seesamiöljyä


Leikkaa munakoisojen molemmista päistä pala pois,ja kuori munakoisot. Leikkaa munakoisot 3 osaan.

Valmista myös kastike: laitoin kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimeen.



Tässä vaiheessa rupesin etsimään kattilaani,jossa oli sellainen sisäänlaitettava reiällinen osa,siis oikeastaan pastakattila..Toin sellaisen Suomesta mukanani ja kerran taisin käyttää sitä edellisessä asunnossa asuessani. Sen jälkeen en ole sitä käyttänyt.Toissapäivänä aloin sitä etsimään ja käänsin kaikki keittiökaappini ylösalas,mutta sitä ei löytynyt. Kun muutin tähän asuntoon,hävisi pari kassia matkan varrella,eikä niitä sen jälkeen mistään kuulunut.Siellä varmaan oli se kattilanikin,mutta kun en ollut sitä ennenkuin nyt kaivannut,en edes ollut sitä huomannut!Eilen sitten menin ostamaan tällaisen höyrytysosan,ja siihen mahtui kerralla 3 palaa munakoisoa,eli 1 kokonainen munakoiso.Pienellä tulella,kansi päällä,keitin niitä puoli tuntia,jonka aikana ne pehmenivät hyvin.Huomasin muuten,että munakoisoni sisälsivät vähän liikaa siemeniä.Kannattaa aina valita mahdollisimman kevyitä munakoisoja,siitä tietää ettei siemeniä ole liikaa.

Höyrystyksen jälkeen annoin munakoisopalasten jäähtyä,jonka jälkeen leikkasin niitä tasaisiksi palasiksi.Päälle lusikoin kastiketta, ja sen jälkeen sinne tuli kevätsipulin palasia sekä ryytineidon siemeniä.




Oma kastikkeeni tuli ehkä kokin kastiketta tummemmaksi,sillä käytin kuorellisista siemenistä tehtyä tahinia.Tämä oli hyvää ja myös kivasti kevyt munakoisoruoka,sillä sen valmistukseen ei tullut öljyä lainkaan.Kastikkeessahan oli hieman seesamiöljyä,ja tahini sisältää myös terveellistä rasvaa.


Edit:S ystävällisesti ilmoitti,että alkuperäisessa kokin reseptissä munakoiso höyrytettiin kiinalaisessa bambukeittimessä. Se kuorittiin,mutta kanta jätettiin,ja laitettiin kokonaisena höyrykeittimeen.

13 kommenttia:

  1. Kiva kun teit ! Minusta aivan ihana ruoka ja niin erilainen kuin 'tavalliset' munakoisoruuat.
    Minulla on sellainen kiinalainen bambuhöyrystin, joka on tosi hyvä.
    Ja kiitos linkityksestä. :-)

    VastaaPoista
  2. Voisikohan nuo munakoisot leikata ohkasemmaksi viipaleiksi, vai mahtaako ne hajota keittaessa?

    VastaaPoista
  3. S.Tämä oli kiva ohje! Ja helppo! Minullakin itse asiassa on sellainen kiinalainen bambuhöyrystin,kiitos kun muistutit!

    Anu:Ne palaset muuttuvat aika pehmeiksi siinä höyryssä,joten kannattaa jättää ne paksummiksi paloiksi.

    VastaaPoista
  4. Bambuhöyrystimeen mahtuu kokonainen kuorittu munakoiso, ei tarvitse paloitella. Ja se höyrystyy niin puolessa tunnissa ihan hyvin. Aharoni siinä ohjelmassa höyrysti myös niin ja myös kuori munakoison niin että kanta jäi paikalleen ja irroitti kannan vasta paloitteluvaiheessa.

    VastaaPoista
  5. S.Aha,ensi kerralla teenkin sitten niin.

    VastaaPoista
  6. Tämä tuli juuri sopivasti, koska mietin eilen höyrytetyn munakoison valmistamista, kun ajattelin jotain kevyttä kypsennystapaa. Munakoiso on myös suosikkejani, ja uudet ohjeet ovat aina tervetulleita!

    VastaaPoista
  7. Okriina:Tämä oli tosi kiva ja helppotekoinen,ja tietysti normaalia kevyempi munakoisoresepti.Ja kastike on tosi ihana!

    VastaaPoista
  8. Hmm... kuulostaa hyvälle. Täytyypä kokeilla ja tuossa oli näköjään useampi muukin munakoiso ohje. Kiitoksia!

    VastaaPoista
  9. Anne:tämä oli helppo ja kiva ohje.Tuolta sivusta löytyy munakoiso-tagin alta monta munakoisoreseptiä.

    VastaaPoista
  10. Kokeilin just. Munakoisosta tuli ihan kivaa, mutta en tykannyt tuosta soija-tahini yhdistelmasta. Taidan kokeilla uudestaan tavallisella tahini-yhdistelmalla.

    VastaaPoista
  11. Anu:minä taas tykkäsin tuosta kastikkeesta just noin.Sellainen aasialaistyylinen.Makujahan on monta....;D

    VastaaPoista
  12. Minun makuni on kai enemman lahi-idan kuin kaukoidan tyylia. Maku muuten parani mukavasti parin paivan jaakaappisailytyksen jalkeen.

    VastaaPoista
  13. Anu:ahaa.Mä taas olen aina ollut aasialaisen ruuan suuri ihailija..

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...