torstai 18. marraskuuta 2010

Ruokalahjat osa 1-maustetut vinaigretit

Näin joulun lähestyessä (täällä ei vietetä joulua,sen sijaan vietetään joulukuun alussa Hanukaa,eli valon juhlaa) on kiva tehdä erilaisia ruokalahjoja.Monet arvostavat kotitekoisia ruokalahjoja,etenkin kiireiset ihmiset,joilla ei ole aikaa ruoanlaittoon. Ruokalahjan antaminen kertoo myös siitä,että sen antaja on panostanut lahjaan. Yksi kiva lahjaidea on valmistaa erilaisia maustettuja vinaigretteja,ja pullottaa ne kauniisin pulloihin,koristellen niitä kaunein etiketein ja vaikka rusetilla. Tein eilen muutaman maustetun vinaigretin;tosin kauniit pullot puuttuivat tällä kertaa;pitääkin käydä sellaisia etsimässä.Idean näihin sain erään täkäläisen yrityksen tuotteista;olen kuitenkin muuttanut ja lisännyt niitä reilusti.
Suklaakahvivinaigrette
Suklaakahvivinaigretin tein näin:
  • 3 dl balsamietikkaa
  • 1 rkl  kaakaopavun palasia (cocoa nibs)
  • 1 tl instant kahvia (käytin Nestlen Red Cupia)
  • 1½ tl ruokosokeria
  • ½ tl ruususuolaa
  • 1 tl sitruunan kuoriraastetta
  • 3 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
Aloitin valmistuksen jo edellisenä iltana:laitoin kaakaopavun palaset huhmareeseen,jotta saisin niistä enemmän makua irti.Laitoin hakatut kaakaopavun palaset,kahvin,suolan sekä sokerin balsamietikan joukkoon ja annoin sen marinoitua yön yli. Seuraavana päivänä lisäsin joukkoon sitruunakuoriraasteen ja keitin seosta hiljaisella tulella noin 10 minuuttia,kunnes seos oli hieman kuivunut kokoon.Tuosta 3 desistä pitäisi keittämisen jälkeen olla jäljellä noin 2 dl nestettä. Kaadoin seoksen siivilän läpi,ja annoin sen jäähtyä.Lopuksi lisäsin joukkoon oliiviöljyn,sekoittaen hyvin.Tuohon nesteeseen voi ennen keittämistä lisätä ½ dl vettä,jos haluaa vinaigretista hieman laimeamman ja vähemmän siirappimaisen.Suklaakahviyhdistelmä saattaa kuulostaa oudolta,mutta tämä vinaigrette on ihana ,ja sopii esimerkiksi sienten kanssa.Portobellosienet rakastavat tällaista kastiketta.Sopii myös liharuokiin ja salaatteihin.
Jouluiseen vinaigrettiin sain idean tehdessäni viikunavinaigrettia.Tästä vinaigretista tuli tosi kivan makuista,ja se sopii vihreisiin salaatteihin,ja moneen muuhun.Tomaatit maistuivat tosi hyvältä tämän kanssa!

Jouluinen maustettu vinaigrette
  • 4 dl balsamietikkaa
  • ½ dl kuivattuja karpaloita (käytin sokeroimattomia)
  • 1½ tl piparimaustetta
  • ripaus mustapippuria
  • 1tl ruususuolaa
  • 1½ tl ruokosokeria
  • ½ tl sitruunankuoriraastetta
  • 3 dl hyvää oliiviöljyä
Edellisenä iltana laitoin balsamietikan joukkoon karpalot ja mausteet.Annoin marinoitua yön yli.Seuraavana päivänä lisäsin joukkoon suolaa,ruokosokeria sekä mustapippuria,ja keitin seosta pienellä tulella noin 10 minuuttia,jonka jälkeen laitoin seoksen ensin tehosekoittimeen,jonka jälkeen siivilöin seoksen hyvin,painellen siivilässä olevaa seosta kunnolla,jotta kaikki maut tulisivat mukaan. Kun siivilöity seos oli jäähtynyt,lisäsin oliiviöljyn,sekoittaen hyvin.Samoin kuin edellisessä,liemeen voi lisätä ennen keittämistä ½ dl vettä.


Viikunaivinaigrette on ihanan makuista ja käy vihreisiin salaatteihin,uunipaahdettuihin vihanneksiin,kalan kanssa jne.

Viikunavinaigrette
Viikunat likoamassa

  • 3 kuivattua viikunaa
  • 3 dl balsamietikkaa
  • 1 tl ruokosokeria
  • ½ tl (tai enemmän,maun mukaan) ruususuolaa
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 3 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
  • (1 dl vettä,vinaigretesta tulee ilman vettä aika paksua)
Kuten edellisissä vinaigreteissa,laitoin viikunat edellisenä yönä likoamaan balsamietikkaan,sen jälkeen kun olin leikannut jokaisen viikunan 4 osaan. Lisäsin samalla myös chilihiutaleet. Seuraavana päivänä lisäsin sokerin ja suolan. Jos haluaa ohuemman vinaigretin,vesi lisätään joukkoon.Seosta keitetään noin 10 minuuttia pienellä tulella,jonka jälkeen seos kaadetaan tehosekoittimeen. Seos siivilöidään hyvin,ja siihen lisätään oliiviöljy hyvin sekoittaen.

18 kommenttia:

  1. Ihania! Voisin tuota viikunaversiota kokeilla vaikka Koolle synttärilahjaksi (6.12.)- rakastaa viikunoita ja miehille on niin vaikea keksiä mitään.
    Yksi pikasuosikkini on liottaa punasipulia balsamietikassa yön yli ja ripotella se sellaisenaan pilkottujen tomaattien sekaan.

    VastaaPoista
  2. varmaan ovat hyvia.Taalla meilla saa sailykkeena tehtyja juttuja monelaista.Om myös viikunaa,mutta eivat ole samanlaisia,mita sinun ohjeesi.ityrigin

    VastaaPoista
  3. Heljä;Onpas Koolla synttärit just sopivasti itsenäisyyspäivänä;D Varmaankin tykkäisi tuosta vinaigretista,viikunat tuntuu siinä kivasti.Tuo tekemäsi balsamico sipuli-tomaattisalaatti onkin ihanaa!

    Sateenkaari:hyviä ovat.Täälläkin saa kaikkea valmiina,mutta tykkään tehdä itse.

    VastaaPoista
  4. Ihania ideoita jouluviemisiksi! Päätimme ettei tänä vuonna anneta sukulaisten kanssa joululahjoja, mutta näitä voi varmasti viedä joulupöytään :) Kiitos vinkeistä

    VastaaPoista
  5. Hyvä joululahjavinkki tai tuliainen milloin vain. Kiitos ohjeista.

    VastaaPoista
  6. Onpas ihania!! Toi suklaakahvivinaigrette oli ihan uusi idea!! Itse tehdyt ja ruokalahjat on aina loistava vaihtoehto - menee varmasti käyttöön ja osoittaa, että lahjan tekijä on uhrannut asialle ajatusta ja vaivaa! Hauskaa loppuviikkoa! :)

    VastaaPoista
  7. Ihania lahjaideoita! Tuli vain mieleeni, että säilyvätköhän nämä miten hyvin?

    VastaaPoista
  8. Vinaigretit kannattaa tosiaan tehdä itse. Kaupan tuotteissa on yllättävän paljon lisäaineita ja makuvaihtoehdotkin jäävät kauas sun mahtavista ideoista!

    VastaaPoista
  9. Mausteinen Manteli:Varmaankin helpottavaa kun ei tarvitse olla mukana stressaavassa joululahjakierteessä.Mutta hyvät ruokalahjat ovat aina tervetulleita:-)

    Unelma:ole hyvä vaan:-)

    Italiansalaatti:Itse asiassa tuo suklaakahvivinaigrette oli noista suosikkini,todella kivan makuinen,kahvi ja suklaa tuntuu siinä lievästi mutta mukavasti.Itse tehdyt ruokalahjat ovat tosiaankin mukavia;osoittaa että tekijä on nähnyt vaivaa kuten sanoit.Sinullekin mukavaa loppuviikkoa!

    Helmi:NOissa tuo etikka varmaan säilyttää aika hyvin nämä vinaigretit,mutta ehkä varmuuden vuoksi parasta säilyttää jääkaapissa.Tosin etikka itsessään on jo säilytysaine.

    Okriina:ehdottomasti kannattaa tehdä itse.Katselin ihan huvikseni kaupoissa yhtenä päivänä valmiita sekoituksia,ja kyllä niistä löytyy vaikka minkälaisia lisäaineita.Ja kun tekee itse,voi myös päättää minkä makuista siitä tulee.

    VastaaPoista
  10. vilken god idé! bokstavligen!
    jag har inte hunnit tänka på julklappar ännu, började, men insåg att det ekonomiskt är väldigt stramt just nu...

    VastaaPoista
  11. Sara:och de här var jättegoda.Man måste bara hitta vackra flaskor/burkar om man vill ge dem som present.

    VastaaPoista
  12. Minustakin ruokalahjat ovat ihana idea. Niihin sisältyy myös omaa aikaa ja vaivannäköä. Rakastan saada/antaa ruokalahjoja - joskaan eivät astialahjatkaan ihan pöllöjä ole ;D

    VastaaPoista
  13. Merituuli: ja niitä on myös mukava tehdä! Niin,ja astialahjat ovat myös ehdottomasti suosikkilistallani.

    VastaaPoista
  14. astialahjat on kyllä hyviä, täytyy myöntää :P

    VastaaPoista
  15. Mausteinen Manteli; ehdottomasti;D

    VastaaPoista
  16. Anteeksi pessimismini, mutta valmiissa vinagrettessä on vain yksi ainoa vika, se ei säily hyvin kauan vaikka sen säilyttäisi jääkaapissa. Kun tekee salaatti-kastiketta (vinagretteä)jossa on sekä öljyä että viinietikkaa) se kannattaa käyttää noin viikon, korkeintaan kahden viikon, sisällä. Maustettu viinietikka taas sen sijaan säilyy ainakin vuoden hyvänä huoneen lämmössä avattuna.

    VastaaPoista
  17. Herkkusuu:Oikeassa varmaankin olet,ja kaupan valmiissa vinaigreteissahan onkin säilöntäaineita. Täytyy sitten varmaan laittaa etikettiin että säilyvät sen tietyn ajan.Kiitos huomiosta:-)

    VastaaPoista
  18. Kivoja ruokalahjoja olet jo tehnyt! Ruokalahjoja on mukava tehdä varsinkin sellaisille, joilla tuntuu jo olevan kaikkea.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...