lauantai 7. toukokuuta 2011

Avokaadoinen salaattikastike ja mansikkainen suklaatorttu ystävälle

Olin juuri valmistamassa päivittäistä salaattiani kun luin Keittiökameleontin postauksen klorofylleistä ja saksanpähkinäkastikkeesta ja innostuin sen johdosta tekemään taas uudenlaisen salaattikastikkeen,.Käykääpä lukemassa Outin postaus;siellä on hyvää tietoa  klorofylleistä ja niiden merkityksestä ruokavaliossamme.Koska salaatit ovat lempiruokaani,on myös kastikkeilla tärkeä rooli keittiössäni ja viime päivinä olen laittanut vihannespohjaisia salaattikastikkeita,jotka samalla ovat myös täyttäviä. Eilen valmistin kastikkeen erilaisista vihanneksista ,mausteista ja cashewpähkinöistä.tänään kastikkeen ohje oli tehty Gabriel Cousensin Conscious  Eating-kirjan ohjetta mukaillen. Cousensin ohjeessa ei ollut lainkaan suolaa tai makeutusta,mutta mielestäni ohje vaatii niitä.

Avokaadoinen salaattikastike
  • ½ avokaadoa 
  • n. puolen sitruunan mehu
  • palanen inkivääriä
  • 1½ tl jauhettua kuminaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1/4 dl liotettuja seesaminsiemeniä (käytin kuorimattomia siemeniä)
  • 1½ tl luomuhunajaa
  • ruususuolaa
  • ½ dl vettä
Surauttele ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa paksuhkoksi salaatiksi,ja tarjoile salaatin kanssa.

Gabriel Cousens,jonka reseptiä tässä muokkasin,on tulossa tänne muutaman päivän kuluttua.Cousens,joka johtaa Arizonassa  Tree of Life-keskusta,tulee tänne 2 kertaa vuodessa pitämään 9 päivän superkallista mehupaasto-ja meditointileiriä. Mutta onneksi hän myös ehtii pitämään yhden normaalihintaisen luennon Tel Avivissa,johon olen menossa ensi viikolla. 
 Olen jo pitkään luvannut valmistaa raakakakun ystävälleni Marylle,ja eilen sitten teinkin sellaisen.En laittanut aineksia ylös,mutta pohjassa on mantelia,karvasmantelia (antoi ihanan marsipaanisen maun),saksanpähkinöitä,kookosta,hieman idätetyistä tattarinjyvistä jauhettua jauhoa sekä hieman hunajaa. Täytteeksi tuli paksu kerros suklaatäytettä,joka oli tehty avokaadosta,banaaneista,luomukaakaosta,taateleista ,carobjauheesta sekä kookosöljystä.Sen pinnalle tuli kahdenlaista mansikkasosetta:yhdessä oli mansikkaa,agavea ,cashewpähkinää sekä kookosöljyä sekä hieman Irish Mossia,jota kokeilin nyt ensi kertaa ja joka todellakin antoi kivasti rakennetta soseelle. Toiseen soseeseen tuli mansikoita,hunajaa ja kookosöljyä. Päälle tuli vielä hunajassa marinoituja mansikanpaloja. Huomenna tämä sitten menee Marylle,toivottavasti tykkää.


Edit.Kakusta pidettiin tosi paljon ja se olikin tosi hyvää:) Mutta Mary onkin tottunut raw foodiin,sillä hän asui(ja edelleenkin välillä asuu) Berkeleyssä Californiassa,ja on käynyt syömässä Cafe Gratitudessa,jossa annokset kuulemma ovat hyviä,pieniä eivätkä kauhean täyttäviä...

Kakku on tehty pieneen 16 cm-irtovuokaan.Onnistuin kuivattamaan koko pohjan kuivurissa,sillä keittiössäni on uusi tulokas: 4-kerroksinen Excalibur-kuivuri!! Minullahan on kuivuri ennestäänkin,mutta sen pyöreä muoto ja aukko keskellä on rajoittanut tiettyjen juttujen kuten tällaisen kakkupohjan kuivattamisen.Tilasin Excaliburin kaikkein pienimmän ja yksinkertaisimman mallin,joka mahtui sopivasti keittiössäni olevan pyörällisen vaunun keskitasolle. Se oli tarjouksessa,ja kaupan päälle tuli pari ParaFlexx-pohjaa.Nyt voin sitten tehdä raw-krakkereitäkin isomman määrän kerrallaan:)

23 kommenttia:

  1. Naistenlehdistä olen huomannut,että nämä 'raakakakut' ovat nyt kuuma juttu.

    Näyttää herkulliselta.

    VastaaPoista
  2. Leena:Kiitos,ne ovat myös mielettömän herkullisia ja terveellisempiä kuin normikakut.

    VastaaPoista
  3. Ensinnäkin onnea uuden perheenjäsenen johdosta!! (Olenko vähän kade... ;)
    Olen itse myös tosi tykästynyt vihannespohjaisiin salaatinkastikkeisiin. Vaihtoehtoja on lukemattomia. Irish moss on tähän asti osoittautunut nimenomaan mainioksi rakenteen kannalta, mutta hyytelöivyys on vähän vielä hausessa ajoittain. Aika paljon saa ainakin suoraan levän muodossa olevaa levää käyttää. Herkullinen kakku!

    VastaaPoista
  4. Ensinnäkin onnea uuden perheenjäsenen johdosta!! (Olenko vähän kade... ;)
    Olen itse myös tosi tykästynyt vihannespohjaisiin salaatinkastikkeisiin. Vaihtoehtoja on lukemattomia. Irish moss on tähän asti osoittautunut nimenomaan mainioksi rakenteen kannalta, mutta hyytelöivyys on vähän vielä hausessa ajoittain. Aika paljon saa ainakin suoraan levän muodossa olevaa levää käyttää. Herkullinen kakku!

    VastaaPoista
  5. Okriina:Tämä uusi perheenjäsen on todella hyvä! Onhan Ezidrinikin mainio kuivuri,mutta olen koko ajan havitellut kuivuria ,jossa ei ole reikää eikä ole pyöreä... Olisi pitänyt alunperin ostaa isompi Excalibur kun täällä kerran on kauppa jossa sellaisia myydään eikä tarvitse ulkomailta tilata.
    Vihannespohjaiset kastikkeet ovat ihania,laitoin viime vuonna niitä Suomessakin pojalleni ja kihlatulleen,ja tykkäsivät;) Irish Mossin kanssa tuli tehtyä pieniä kokeiluja:Ensin lisäsin sitä liikaa,ja tulos oli meren makuinen mansikkasose joka lensi viemäriin.Mutta toisella yrityksellä sen makua ei tuntunut ja se oli kivasti antanut soseelle rakennetta.

    VastaaPoista
  6. Your food always looks so creative and delicious!
    In the avocado dressing, do the sesame seeds become ground up?

    For the lovely raw cake, did you dry the components in stages and then put it together? What is the ground flour in the base? Also is the filling made with carob to replace the chocolate? Are the strawberries that we see on top "honey marinated" also dried?

    Where do you buy bitter almonds?

    Your Irish moss experiments sound very interesting. It's great that you keep trying new foods!

    VastaaPoista
  7. Faye: Thank you:) For the dressing,I used whole unhulled sesameseeds and ground them.I did it with my Magic Bullet which does a quite good job ,
    For the cake I only dried the base and only so long that it became a bit dry,as the dough was a bit moist. I used coconut,almonds, walnuts,bitter almonds and ground buckwheat +honey .I buy the bitter almonds at the Levinsky shuq in Tel Aviv. In the filling I used both carob and cacao,but mainly cacao.I like to mix those 2 together.the strawberries were not dehydrated,the cake looks like that after the freezer.I was really curious about Irish Moss,because I have a book by cafe Gratitude ( http://www.cafegratitudela.com)right there in LA,where it is used quite much.I still have to experiment with it...

    VastaaPoista
  8. Onpa hauska (ja terveellinen) idea tehdä salaattikastike avokadosta. Ei ole koskaan tullut mieleeni.

    Ja tuo kakku... se on aivan mielettömän upea, ja olen ihan varma, että makukin on mahtava. Ystäväsi tykkää aivan varmasti! :-) Ja kiva, että sait uuden kuivurin; on aina ihana saada joku sellainen keittiöjutska, josta on pitkään haaveillut. :-)

    VastaaPoista
  9. Kastike kuulostaa hyvältä, pitäis vaan jättää kumina pois, kun kämppäkaveri ei pidä kuminasta.

    VastaaPoista
  10. Hippu:Ihan kasviksistakin saa ihanan kastikkeen.,toissapäivänä laitoin blenderiin eri kasviksia(tomaattia,sipulia,paprikaa,valkosipulia,yrttejä,mausteita,etikkaa) ja hyvää oli.
    Ystävä tykkäsi kakusta tosi paljon ,nuoli oikei sormiaankin;D

    Allu:Joo kuminasta ei kaikki tykkää;D

    VastaaPoista
  11. IHANAN näköistä suklaakakkua!!! Olisin ollut mielelläni ystäväsi asemassa... :D Hyvää sunnuntaipäivää!

    VastaaPoista
  12. Italiansalaatti:Kiitos,oli tosiaankin herkullista ja ystävä tykkäsi kovasti,sehän oli pääasia;D
    Hyvää sunnuntaipäivää sinullekin!

    VastaaPoista
  13. Minun pitikin sulta kysya nuista kuivureista kun olen ajatellut sellaisen hankkia! Mita niissa pitaisi sinun mielesta ottaa ostaessa huomioon?

    Seka kakku etta salaatinkastike kuulostaa kylla todella herkullisilta ja tuo kakku on niin nayttava!

    VastaaPoista
  14. Maria:Minulla on ennestään sellainen pyöreä kuivuri,jossa on reikä keskellä,josta se ilmakin tulee.Se on merkiltään Ezidri ja sitä myydään myös Australiassa (taitaa olla Uudesta Seelannista alunperin kotoisin)http://www.ezidridehydrators.com.au/
    Niissä pitää ottaa mielestäni huomioon se,että lämpötilaa voi säädellä,esim. Suomessa ihan yksinkertaisissa malleissa sitä ei voi tehdä.Tuossa minun Ezidrissäni ei ole timeria,mutten ole huomennut sen olevan muutenkaan kauhean oleellista. Ezidri on toiminut moitteettomasti,tarvitsin vain sellaisen,jossa voin tehdä myös kokonaisia kakkupohjia kuten tuossa pienessä Excaliburissa,joten hankin sen kun oli tarjouksessakin. Sekä Ezidrin että Excaliburin verkkosivuilla on hyvää tietoa kuivureista.

    VastaaPoista
  15. Maria;unohtui vielä sanoa,että Ezidrini on malliltaan Snackmaker,ja Excalibur on malli 4400.

    VastaaPoista
  16. Thanks for telling me about Cafe Gratitude. It sounds wonderful. It's so funny that I first hear about it from you, half way around the globe.

    The Irish moss sounds like it's not easy to use. In fact, Cafe Gratitude direct the reader to these directions http://lib.store.yahoo.net/lib/yhst-96025587295787/soakingirishmoss.pdf

    which say not to rinse Irish moss after soaking. Then in a recipe they give for lemon pie
    http://www.cafegratitude.com/our-blog/2011-05-04-14-34-59.html

    they call for Irish moss that is pre-soaked and rinsed. Anyway, that pie sounds good but I wonder why they don't include any grated lemon zest.

    VastaaPoista
  17. Faye:The internet is quite wonderful as you can find places near you from blogs written in other parts of the world.I would love to visit one of their cafes.My friend here lives partly in Berkeley has visited the one there and really liked it,though she thinks the portions are too small...I got my Irish Moss in flakes,and it is sundried after being harvested in Nova Scotia area in Canada.I also saw that PDF recipe, and I too would add some lemon zest to it.I thougt it would be really hard to prepare the Irish Moss,but it isn't .Requires some rinsing,soaking and blending,after which you get sort of a gelee which smells of sea,but you cannot detect that smell or taste in cakes or desserts where it has been used.

    VastaaPoista
  18. Onpas herkullisen näköinen kakku! Raakakakuista tulee tosi nättejä, kun käyttää tarpeeksi pientä vuokaa. Itsellä myös käytössä saman kokoinen kuin sinulla.

    VastaaPoista
  19. Kiitos paljon vinkeista! Nyt kun viela keksin mihin rakoon sen kuivurin laittaisin pienen pienessa keittiossani ;-)

    VastaaPoista
  20. Kaisu:Oli tosi hyvää,ja ystäväni Mary söikin sen aika pian,kun tykkäsi siitä niin paljon;D Tuollaiset pienet vuuat ovat aika ihania ja totta,niissä kakuista saa tosi nättejä:)

    Maria.Eipä kestä! toivottavasti saat sen mahtumaan keittiöösi.

    VastaaPoista
  21. Kaisu;Kiitos;) Tosiaankin tulee kivan näköisiä kakkuja tuollaisilla pienemmillä vuuilla.

    VastaaPoista
  22. Ihanan näköistä kakkua ja varmaan hyvää!

    VastaaPoista
  23. Sara;kiitos,kakusta pidettiin tosi paljon:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...