torstai 19. huhtikuuta 2012

Parsaguacamole

Monessa suomalaisessa ruokablogissa on viime aikoina laitettu parsaa,joka innosti niin että menin  torille  ostamaan parsanipun.En olekaan ostanut parsaa pitkään aikaan,vaikka sillä täälläpäin on erittäin pitkä sesonki.

Tulin parsanippuni kanssa kotiin,ja mietin,pariloisinko sitä vai keittäisinkö sitä salaattia varten tai ehkä tekisin sille jonkun sopivan kastikkeen. Löysin kuitenkin hyvin erilaisen ohjeen,eli parsaguacamolen,joka kiinnosti ja niinpä parsakimppuni päätyi guacamoleksi ilman avokaadoa! Netistä löytyi monta erilaista parsaguacamoleohjetta:joissain oli myös avokaadoa mukana,joissan oli käytetty jugurttia ja toisissa majoneesia. Minulla ei ollut kumpaakaan,joten omaan parsaguacamoleeni tuli lampaanmaitofetaa,ja hyvä tahna tästä tulikin:sopiva dippaamiseen tai vaikka leivän päälle.Vaikka tahna onkin ihan hyvää;taidan kuitenkin seuraavat parsani pariloida ja syödä vinaigrette-kastikkeen kanssa.

Parsaguacamole
  • noin puolen kilon nippu vihreää parsaa
  • puolikas tomaatti tai muutama kirsikkatomaatti
  • pieni pala punasipulia
  • noin 50 gr lampaanjuustofetaa (tai jugurttia)
  • 3 ruokalusikallista sitruunamehua
  • jonkun verran tuoretta korianteria
  • ruususuolaa
  • mustapippuria
  • chilihiutaleita
  • jeeraa eli juustokuminaa ripaus
  • 1 valkosipulinkynsi
Paloittele parsat ja keitä paloja vajaa 5 minuuttia.Siivilöi parsapalaset ja laita ne jääveteen (viilentää ne ja säilyttää värin).Laita monitoimikoneeseen kaikki muut ainekset paitsi parsan nuput. Käytän konetta kunnes muodostuu tasainen tahna.Koristele parsanupuilla ja anna viilentyä jonkun aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua.Sipulina voi myös käyttää kevätsipulia ja sen palasia voi laittaa guacamolen sekaan myöhemmin. 
Kevät on täällä myös tuoreiden papujen aikaa.Olen ihastunut etenkin näihin leveisiin,litteisiin papuihin,joiden nimi  todennäköisesti on "romano beans",ja ovat alunperin kotoisin Italiasta.
Ne pehmenevät tosi nopeasti keitettäessä ja olen tähän asti valmistanut niitä vain tomaattisessa kastikkeessa(olen ensin tehnyt kastikkeen ja sitten kypsentänyt siinä paloiteltuja pavun palkoja).Edit.Käydessäni marketissa selvisi,että tämä käyttämäni lajike on nimeltään Helda-papu,mikä onkin samantapainen kuin ylempänä mainitsemani romanopapu.

20 kommenttia:

  1. Jännä, että siellä on pavut juo sadonkeruussa. Ihan eri rytmi kuin täällä kylmässä pohjolassa. Hauska parsaidea!

    VastaaPoista
  2. Ankerias Vipunen:Jeps,tämä aika on nyt just papujen aikaa,ja torilla löytyykin niitä monta eri lajiketta.Parsa tuolla tavoin oli erilainen ja aika kivan makuista!

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen guacamole!! Parsa on kyllä hyvää.

    Meinasin huomenna tehdä meksikolaista makaronipapupataa, mutta kas, purkkipavuista ;) Pavut on kyllä ihania suoraan omalta maalta poimittuina ja nopsaan keitettyinä - harmi vaan kun oon niin laiska pitämään kasvimaata :/

    Tuore ruoka oliskin niin ihana ympäri vuoden, mutta onneksi nykyisin kuitenkin kaupoista saa melkein mitä vaan, vaikka ei välttämättä ihan niin tuoretta sitten olekaan.

    VastaaPoista
  4. Aivan erilaisia hyvin "papumaisia" ruokajuttuja. Juuri tänään luinkin parsasta, joten kuinkas sattuikaan:)

    Ja jäätelöohje oli aivan ihana, tai olihan siinä useampiakin, jos viime kesää ajatellaan..

    VastaaPoista
  5. Taidan kokeilla noita tänä viikonloppuna.

    Täällä Perussa myös parsakausi on melko pitkä, mutta ei ole tullut vähään aikaan ostettua.

    VastaaPoista
  6. Hauska idea parsoista! Ja feta ja parsat kyllä sopii hyvin yhteen. Harmi kun täältä ei tahdo saada tuoreita papuja jos ei itse kasvata. Ne on niin maukkaita ja monikäyttöisiä...

    VastaaPoista
  7. Tosiaan, nyt on blogimaailmassa näkynyt niin monta parsapostausta että minäkin eilen ostin kevään ensimmäisen nipun :) onpa muuten herkullinen resepti tuo parsa guacamole, täytyypä kokeilla!

    annemi

    http://www.lily.fi/palsta/52-weeks-deliciousness

    VastaaPoista
  8. Parsat on ihania, mutta onneksi niistä nautitaan vain keväällä, niin ei kyllästu :D Guacamole kuulostaa hyvältä, samoin pariloidut parsat. Meillä parsat yleensä ryöpätään nopeasti ja toisinaan vielä paistetaan pikaisesti pannulla.

    Minäkin tykkään noista litteistä pavuista, täällä niistä käytetään muistaakseni nimeä coco plat, en kyllä tiedä yhtään miksi...

    VastaaPoista
  9. Hauska guacamole! Voisi kokeilla vappun yhtenä kasvistikkuujen dippinä :)

    VastaaPoista
  10. Kte:tämä oli sellainen vähän erilainen guacamole,jota oli kiva kokeilla,ja oli ihan hyvääkin,mutta kyllä kuitenkin tykkään enemmän oikeasta guacamolesta ja parsastakin vähän eri tavalla.Dippinä vihannesten kanssa tuo oli kyllä hyvää.En ole ennen papuja kauheasti syönyt tai laittanut,ja vahapavuista en edes pidä,mutta täällä on nyt keväällä monta eri papulajiketta,jotka innostavat kokeilemaan.Ja tämä lajike on kyllä ihana! Olen kyllä siinä mielessä' onnellisessa asemassa ,että saan tosi tuoretta paikallisruokaa ympäri vuoden ja arvostankin sitä paljon.

    Mustis:jännää etten koskaan tykännyt tavallisista vihreistä pavuista,mutta näihin taas olen ihastunut,ovat sen verran parempia. Ja jos tarkoitat jätskiä tuolla vähän alempana,niin sitä onkin viime aikoina tullut tehtyä useinkin;D

    Jokihaka:Parsa ja juustot tosiaankin menevät hyvin yhteen,ja oli mielenkiintoista kokeilla hieman erilaista ohjetta.Ja tuoreita papuja onkin aika hankalaa löytää Suomessa,minäkin taisin käyttää niitä siellä asuessa lähinnä pakasteesta...

    Anna:kerro sitten miten onnistui...Teillä on siellä niin ihanaa ruokaa,vieläkin usein muistelen kulinaarisia kokemuksiani Perussa;D

    Annemi:Joo oli niin monella postauksia parsasta että teki mieli ostaa sitä.Täällähän on koko talven parsaa hyvin saatavana mutta jostain syystä en ole pitkään aikaan ostanut,

    Pinea:Parsa onkin tosi hyvää. Vaikka sitä täällä saa monen kuukauden ajan,niin kuitenkin todella harvoin ostan,ja lempiohjeeni sille on tuolla postaukseni linkin takana,pariloitua parsaa vinaigrettekastikkeella,tosi hyvää:) Coco plat,hauska nimi! Tänäänkin ostin kilon niitä;olivat niin hyviä tomaattikastikkeessa:)

    Hiidenuhma:tuota on kai alunperin kehitetty laihduttajan guacamoleksi (jos käyttää kevyttä jugurttia)minä käytin lammasfetaa ,joten ei ollut kevyttä mutta kiva dippi:)

    VastaaPoista
  11. Mä voisin herkutella tuolla tomaattipapujutulla, se näyttää hyvältä ja herkulliselta =) Onneksi on viikonloppu edessä ja aikaa tehdä ruokaa.

    Iloa viikonloppuusi =)

    VastaaPoista
  12. Jännittävä ohje. Oma parsakauteni odottelee kotimaisia herkkupötkylöitä ja siihen taitaa vielä mennä tovi, kun kevät etenee kovin hitaasti täällä.

    VastaaPoista
  13. Birgitta:Tomaattipapujuttu oli tosi hyvää,etenkin kun mulla oli kilo hiemen liian pehmeitä kirsikkatomaatteja,joista tuli ihana kastike! Viikonloppu on jo loppu joten ihanaa alkavaa viikkoa!

    Outi:Toivottavasti se kevään tulo alkaa sujua vähän nopeammin ,jotta saat ne kotimaiset parsat keittiöösi!

    VastaaPoista
  14. I love the idea of an asparagus dip! Yum. And I've seen those beans at the market, I must give them a try.

    VastaaPoista
  15. Katherine:it was nice to try asparagus in a very different way.And you should try those beans,they are really yummy in tomato sauce!

    VastaaPoista
  16. Jännä parsaohje!:) Meillä on jo kerran tänä keväänä syöty vihreää parsaa bearnaise-kastikkeen kanssa. On se aina niin herkkua!:)

    Täällä saa vielä papuaikaa odotella. Nimittäin niitä oman maan papuja.;) Tänä vuonna aionkin laittaa useampaa laatua kasvamaan. Kivoja lisukkeita pavuista saa. Täytyykin joskus tehdä omista pavuista tällaista tomaattista versiota.:)

    VastaaPoista
  17. Noita papuja on meilläkin kaupassa, mutta en ole tiennyt, miten niitä oikein valmistetaan/syödään.

    VastaaPoista
  18. Kmsu:parsa kyllä on tosi hyvää.Täällä vihreää parsaa (ja valkoistakin)saa kai suurimman osan vuotta,mutta harvoin ostan,ja sitten kun ostan,niin nautin siitä kunnolla:)Papuja on tosiaankin monen monta lajiketta,ja tuo Helda-papu on tosi hyvä,löytyisköhän siemeniä siemeniä teiltäpäin? Ja tomaattikastikkeen kanssa todella hyvää! Olen tehnyt niitä nyt pari kertaa muutaman viikon sisällä noin ja huomenna ehkä menen ostamaan lisää papuja,kun olivat vielä tosi edullisia nyt.

    Allu:no nyt tiedät;D Suosittelen kokeilemaan,ovat tosi hyviä:)

    VastaaPoista
  19. Onpas kiva idea parsasta! Rakastan parsaa! Niitä on näinä aikoina ihana nautiskella. :)

    VastaaPoista
  20. Mustikkatyttö:parsa on kyllä tosi hyvää,niin monella tavalla:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...