sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Punajuuritagliatelleä ruohosipuli-ja vuohenjuustokastikkeella

Miten upea väri punajuuritagliatellella olikaan ennen keittämistä....
Muistin tässä yhtenä päivänä,että minulla on pastalaite.Laite oli jo parin vuoden ajan ollut pölyä keräämässä  hyllyllä ja päätin,että on korkea aika ottaa se uudelleen esille. Mielessä oli kauniin  värinen punajuuripasta,ja googlen avulla löytyi Martha Stewartin punajuuripastaohje,joka oli aika lailla sama kuin Mario Batallin vastaava punajuuripastataikina.Molemmissa kokonainen punajuuri paahdetaan uunissa ja jauhetaan sitten soseeksi,joka lisätään pastataikinaan. Ohje netissä on kuppimitoissa ja käänsin sen tänne desilitroiksi.
Keittämisen jälkeen se oli vain roosaa,,,,suurin osa väristä hävisi keitinveden mukana mutta ehkä jos olisin noudattanut ohjetta punajuuren suhteen niin väri olisi pysynyt punaisempana...mutta ainakin tämä oli törkeän hyvää....
Punajuuritagliatelle
  • 1 keskikokoinen punajuuri(punajuurisosetta tulee olla 1,2 dl)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa(punajuuren paahtamiseen osa ja pastataikinaan runsas teelusikallinen)
  • 2 isoa kananmunaa
  • 1 ison  kananmunan keltuainen
  • noin 6 dl pastalle sopivaa jauhoa (2½ am.kuppia)
  • jauhoa taikinan vaivaamisen
Ruohosipuli-vuohenjuustokastike pastalle
  • kourallinen ruohosipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • suolaa,mustapippuria
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • reilu palanen vuohenmaitofetaa tai muuta vuohenjuustoa
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta) ja sekoita kastikkeen ainekset tasaiseksi ,sileäksi kastikkeksi.

Punajuuren käsittely:pese punajuuri ja laita kuorimaton punajuuri foliopaperineliön päälle.Tiputtele öljy päälle ja reilusti suolaa.Tee foliosta paketti punajuurelle ja paahda punajuurta uunissa noin 200 C asteessa 45-60 minuuttia ,tai kunnes punajuuri on pehmeä. Anna jäähtyä ja hankaa punajuuri talouspaperilla;näin kuoren pitäisi helposti irrota.Minä halusin päästä tästä punajuurihommasta helpommalta,ja kuorin punajuuren,leikkasin sen 4 osaan ja paahdon sitä uunissa paljon lyhyemmän ajan. Lempikahvilani kondiittori/keittiömestari Gideonin mukaan minun olisi pitänyt paahtaa se kuorineen,sillä se vaikuttaa pastan väriin.
Punajuuri soseutetaan (foliopaketin öljy ja punajuuresta valunut liemi lisätään joukkoon).
Valmistin pastataikinan kuten Stewartin ohjeessa,eli laitoin soseen monitoimikoneeseen ,lisäsin joukkoon kananmunat ja suolaa.Ensin sekoitin koneen avulla punajuurisoseen ja kananmunat,jonka jälkeen lisäsin jauhot joukkoon.Käytin konetta kunnes ainekset olivat yhdistyneet,jonka jälkeen  otin taikinan pois koneesta ja aloin vaivata sitä käsin.Huomasin,että taikina oli hyvin löysää tuolla ohjeella ja erittäin tarttuvaa ,joten sain lisätä reilusti jauhoa,ennenkuin sitä pystyi kunnolla vaivaamaan.En laskenut tuota jauhomäärää,mutta aika runsaasti sitä sai lisätä..Tämä jälkeen pasta meni joksikin aikaa jääkaappiin  lepäämään.Otin pastalaitteeni esille ja tein sillä osasta taikinaa tagliatellea. Taikina on tämän ohjeen mukaan tehtynä aika iso,ja käytin siitä vain osan.Lopun taikinan voi pakastaa ja se säilyy pakastimessa 2 kuukautta.

Tätä tagliatellea tarvitsee keittää vain muutaman minuutin.Keittämisen ja siivilöinnin jälkeen lisäsin kastiketta kuuman pastan joukkoon.Tämä pasta oli mielettömän hyvää , sekä maku (siinä tuntui hienoinen punajuuren maku) että rakenne. Ruohosipulinen vuohenjuustokastike on mielettömän herkullista ja yhdessä tästä tuli todellista herkkua. Mielestäni ruohosipulin ja punajuuren liitto on erittäin onnistunut,ja olenkin  käyttänyt sitä mm. punajuuripesässä,punajuuricarpacciossa;raw punajuuriraviolien kanssa ruohosipuli on napakymppi.

Pastan värin suhteen keittämisen jälkeen olin hieman pettynyt,mutta ehkä sillä punajuuren kuorella tosiaankin on vaikutusta tuohon väriin. Kotitekoinen pasta on ihanaa ja tämä oli erityisen ihanaa,ja vaikka vatsani turpoaakin vehnästä niin joskus pitää tällaistakin saada.

19 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. Vaan todellakin keittämisen jälkeen pasta näyttää ainakin kuvissa melkein kuin keitetyltä kinkulta...

    Monella on varmaan tuommoinen pastakone, jota ei tule käytettyä mihinkään. Minulla taas ei ole ja olisi kyllä oikeastaan mukava hankkia ja tehdä itse pastaa.

    Punajuurta pitäisi muutenkin opetella käyttämään enemmän. Keitetyt punajuuret ovat hyviä.

    VastaaPoista
  2. Tuula:no totta,nyt kun katselin tarkemmin niin melkein kinkkusuikaleet tulee mieleen tuosta kuvasta.Vähän harmitti kun se pasta oli niin upean näköistä ennen keittämistä,mutta kai sillä punajuuren kuorella on sitten vaikutusta,ja minähän jätin sen pois,vaikka ohjeessa se oli siinä.
    pastalaite on mulla ollut iät ja ajat.Tein sillä aikoinaan paljonkin pastaa pojan ollessa pieni,sillä hän tykkäsi ja kai tykkää edelleenkin pastasta. Silloin välillä pistin pystyyn pastatehtaan ja tein useampia sortteja;D
    Punajuuri onkin tosi ihana juures:)

    VastaaPoista
  3. Meillä pastakoneensta puhalletaan pölyt talven tullen. Kesällä ei tule väännettyä kampea, mutta pimeinä lauantai-iltoina itse tehty pasta on luksusta. En olekaan kokeillut punajuurta taikinassa, kaunista varsinkin ennen keittämistä. Martha Stewartilla on aika herkullisia ohjeita, joista monia olen tehnyt vähän muunnellen.

    VastaaPoista
  4. Mutta ennen keittämistä väri on aivan upea. En ole koskaan syönyt punajuuripastaa, niin en tiedä, miltä sen kuuluisi näyttää keitettynä. Pitää ensin testata Pasta Factory pasta ja sen jälkeen alkaa harjoitella tällä ohjeella. Vuohenjuusto ja punajuuri on mahtava yhdistelmä!

    VastaaPoista
  5. Outi:Mulla meni tosi pitkä aika siitä kun viimeksi konetta käytin.Kätevä laite ja sitä on aiemmin tullut ahkerastikin käytettyä.Itse tehty pasta on kyllä parasta;kaupan sellainen ei sille vedä vertoja kun se on tuoretta.

    Jonna:Ihailinkin sitä väriä kunnolla ennen keittämistä.Mietin että olisiko sen värin salaisuus tosiaankin se että paahtaa punajuuren kuorineen...Vuohenjuusto ja punajuuri on todellakin ihana yhdistelmä ja samoin tuo ruohosipuli:)

    VastaaPoista
  6. ompa kaunis väri tosiaan raakana! varmasti ihana tuo makuyhdistelmä tässä koska jäänyt mieleen siskon lapsen ristiäisistä upeat suolaiset kakut punajuuri+vuohenjuusto+ruohosipuli :) pastakonetta ei ole mutta monesti niitä kyllä hipelöin kaupoissa. meillä on vaan täällä kovin pieni keittiö ja kaapit pursuilee.

    VastaaPoista
  7. Harmin paikka tuota värin irtoamista, mutta taika tosiaan voi piillä punajuuren käsittelyssä. Oli miten oli, niin herkullisen kuuloinen pasta, punajuuret on mahtavia.

    VastaaPoista
  8. Tuo on kyllä niin sääli tuo väri verrattuna raakaan pastaan. Jostakin syystä vaaleanpunainen tai sininen (suolainen) ruoka tuntuu musta aina vähän oudolta. Mutta pistetään silmät kiinni, hyvää tämä oli takuuvarmasti maultaan!

    VastaaPoista
  9. Mausteinen manteli:Tosiaankin oli ihana makuyhdistelmä;ruohosipuli-pasta -vuohenjuusto,nami! Ja nuo kuvailemasi suolaiset kakut kuulostavat ihanilta:) Vähän sääli kun tuota pastakonettani tulee nykyisin niin harvoin käytettyä;pojan ollessa pieni se oli useinkin esillä.

    Riitta:harmi mutta tuo oli kuitenkin hurjan hyvää:) Ja kaiketi sillä kuorella on sitten joku rooli sen värin pysymisessä.

    Nanna:Joo katselin kuinka väriä valui keitinveteen....ei tuo pasta nyt sentään mitään rumaa ollut,ja pääasia,että maistui tosi hyvälle:)

    VastaaPoista
  10. Ja takuulla on herkullista tuo punajuuripasta. Nyt tuli kova nalka.

    VastaaPoista
  11. Tuo ylin kuva on kyllä yksi hienoimmista ruokakuvista, jonka olen vähään aikaan nähnyt. Upeat värit ja valo.

    VastaaPoista
  12. Ankerias Vipunen;voi kiitos,olen aivan otettu tästä kehuvasta kommentistasi.Olen vähän onneton tuon valon käytön suhteen kuvissani,mutta nyt taisi tulla hyvä otos:)Jollekin kurssille pitäisi kyllä mennä oppimaan.

    VastaaPoista
  13. Ah, herkkua!

    Mä olen tehnyt muutaman kerran punajuuripastaa ja väri on kyllä säilynyt myös keittämisen jälkeen, mutta luulen, että olen laittanut punajuurta aika paljon. Olen ihan vain höyryttänyt punajuuret kypsiksi ja sitten raastanut ja sekoittanut taikinaan munia ja sopivasti durumjauhoja. Jospa sitä viikonloppuna kaivaisi pastakoneen esiin! :)

    VastaaPoista
  14. Riikka:Herkkua tosiaankin:) To sinun punajuuripastasi muutenkin kuulostaa helpommalta kun ei tarvitse paahtaa punajuurta.Ehkäpä ensi kerralla kokeilen tuolla tavoin...Sain myös lisätä tuohon taikinaan paljon enemmän jauhoa kuin alkuperäisessä ohjeessa oli,ehkä sekin vaikutti.

    VastaaPoista
  15. Looks delicious. My husband makes pasta but he's a bit of a purist, doesn't like to put anything into the dough.

    VastaaPoista
  16. Tässä vielä linkki minun tekemääni punajuuritaikinaan:

    http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/2012/02/vuohenjuustotaytteiset.html

    VastaaPoista
  17. Robin:It was really yummy although I was quite disappointed that the color changed into pink! I had not made homemade pasta in ages;used to make it often in the past.

    Riikka:Kiitos,käynkin kurkkimassa:)

    VastaaPoista
  18. Siis aivan mahtavan oloinen ruoka!! Blogisi on kyllä mainio! Mahtavia ideoita!

    VastaaPoista
  19. Girl of the blog:kiitos kaunis:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...