maanantai 12. marraskuuta 2012

Punajuurta ja belugalinssejä ja omenanyytit(raw)

Meilläpäin alkoi vihdoinkin "talvi",jos tätä nyt talveksi voi kutsua,mutta ainakin on satanut viimeisen 3 päivän ajan ihan kivasti yli puolen vuoden kuivuuden jälkeen ja lämpötilakin laski.Huomenna tosin lämpenee ja auringonkin pitäisi taas  paistaa kunnolla.Ja koska oli vihdoinkin vähän viileämpää,teki mieli jotain lämmintä.Eilen kotiin tullessani oli tarkoitus tehdä erään täkäläisen ruokatoimittajan ohjeen mukaista ruokaa,paitsi että olin ajatellut vaihtaa alkuperäisen ohjeen täysjyväriisin mustaan kvinoaan. Olin varma,että sitä oli kaapissani mutta eihän sitä ollutkaan! Eikä ollut vaaleatakaan kvinoaa,joten keksin tehdä tätä mustilla belugalinsseillä,ja hyvää tästä tulikin. Muitakin aineksia puuttui alkuperäisestä ohjeesta,mutta improvisoidenkin tästä tuli tosi maukasta.

Punajuurta ja belugalinssejä
  • 2 keskikokoista punajuurta
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 6 kevätsipulin vartta
  • 2½ dl belugalinssejä(ennen keittämistä)
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamietikkaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • muutama rkl raastettua parmesaania

Keitä belugalinssejä noin 20 minuuttia ja laita ne lävikköön odottelemaan.Pese ja kuori punajuuret.Raasta punajuuret astiaan.Pilko 3 kevätsipulia varsineen sekä  valkosipuli pieniksi palasiksi.Lämmintä öljy wokissa tai syvässä paistinpannussa ja ruskista sipuli ja valkosipuli miedolla lämmöllä noin 2 minuuttia.Lisää punajuuriraaste ja paista välillä sekoittaen noin 5 minuuttia.Lisää sokeri,balsamico sekä suola ja pippuri ja anna kypsyä vielä muutama minuutti.Lisää nyt belugalinssit,sitruunamehu sekä parmesaani ja kypsytä koko ajan sekoittaen vielä 5 minuuttia. Lisää lopuksi 3 jäljelle jäänyttä ,pilkottua kevätsipulia joukkoon.Tämä oli hyvää lämpimänä,mutta söin sitä tänään kylmänä ja se oli hyvää niinkin. Tässä siis piti olla alunperin täysjyväriisiä linssien sijaan ja valkoviiniä balsamicon sijaan,mutta tämä maistui tosi hyvälle näin tehtynä.
Tein yhtenä päivänä myös raw-omenanyytit,joiden tekotapa oli aika samanlainen kuin punajuuripesien.En kirjoittanut ohjetta ylös ,mutta tein nämä  seuraavanlaisesti:Leikkasin hyvin pestyt omenat (käyttämäni  omput olivat aika pieniä luomuomppuja)kuorineen hyvin ohuiksi viipaleiksi,joita marinoin tiivistetyssä omenamehussa, johon olin lisännyt kanelia.Pehmitin omenaviipaleita joitakin tunteja kuivurissa,kunnes ne olivat hieman pehmentyneet. Laitoin viipaleet punajuurten tapaan (katso punajuuripesän linkki) elmukelmun päälle ja täytteeksi tuli sekoitus,jossa oli kookossosetta,vaniljaa,kookosmaitoa sekä steviaa ja tiivistettyä omenamehua. Nyytit menivät jääkaappiin jähmettymään,jonka jälkeen elmukelmu poistettiin päältä.

15 kommenttia:

  1. Beluga-linssejä meilläkin syötiin juuri :) Punajuuren kanssa ovatkin herkullisia. Ja Kkvat omenanyytit, olen tehny päärynöistä vähän saman tapaisia.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Beluga-linssejä meilläkin syötiin juuri :) Punajuuren kanssa ovatkin herkullisia. Ja Kkvat omenanyytit, olen tehny päärynöistä vähän saman tapaisia.

    VastaaPoista
  4. Outi:Belugalinssit ovat ihania:) Ja tuollainen nyyttijuttu on aika kivan visuaalinen:)

    VastaaPoista
  5. Kylläpä multa tuli nyt kommentteja. Joku tuossa kommentti-toiminnossa tökki. Anteeksi spämmäys :)

    VastaaPoista
  6. Outi;mullekinj välillä on tuollaista sattunut;D

    VastaaPoista
  7. Aikas kivasti kävi, kun olen juuri ostanut pussin belugalinssejä ja heti saan sinulta näin ihanan reseptin. Jesh!

    Nuo omenanyytit näyttävät vinkeiltä. Mitä tuo kookossose on?

    VastaaPoista
  8. Hiidenuhma:Belugalinssit ovatkin aika ihania ja tämä oli tosi hyvää:)Kookossose on kookoslihan ja öljyn sekoitusta.Sitä myydään valmiina mutta on helppo tehdä itsekin:jauhan kookospähkinän lihaa tai sitten kookoshiutaleita kylmäpuristetun kookosöljyn kanssa tasaiseksi soseeksi,joka jähmettyy hyvin kylmässä.

    VastaaPoista
  9. Näyttääpä ihanilta! :) Punajuuri on nyt kovassa huudossa täälläkin!

    Miten pitkä talvi teillä siellä on?

    VastaaPoista
  10. Anni Minerva:kiitos,oli tosi hyvää.Meillä ei varsinaista talvea ole,vaan sää voi olla melkein helleasteissa päiväsaikaan,mutta sitten illalla kylmää. Tämä on aika tyypillinen Välimeren talvi,alkaa näihin aikoihin ja jo maaliskuussa alkaa olla paljon lämpimämpää.Tämä oikeastaan muistuttaa Suomen kesää siinä mielessä että luonto puhkeaa kukoistukseen pitkän kuivan kauden jälkeen mikä on ihanaa!Nyt oli melkein 4 päivää sadetta ja odotankin että villiyrtit piakkoin lähtevät kasvamaan...

    VastaaPoista
  11. Voi kun tännekin tulisi talvi, sellainen ihan oikea - nimittäin lunta ja pakkasta.

    Täällä on niin virkistävää käydä, minun viikonloppuna tekemäni omenanyytit näyttivät aika erilaisilta ;-) Näiden makuyhdistelmä kuulostaa ihanalta.

    Enpäs ole keksinytkään yhdistää belugalinssejä punajuureen.

    VastaaPoista
  12. Jonna:pian se oikea talvi teillekin tulee,toivottavasti.Kiitos,ilo kuulla että täällä voi virkistäytyäkin:) Aika kivalle maistuivat nuo omenanyytit.Ja belugalinssit punajuuren kanssa syntyivät ihan vahingossa kun ei ollutkaan sitä mustaa kvinoaa;D

    VastaaPoista
  13. Ompa maukkaanoloinen salaatti punajuuresta - beluga-linssejä en varmaankaan ole koskaan kokkaillut - kiva uutta inspistä!!! Mies teki maukaan punajuurikeiton, ja on vielä muutama tähteellä, josta saisin varmasti salaatin!
    Ja nuo sinun falafelit - kiitos selkeästä ohjeesta - tykkään kovasti falafeleista, mutten ole itse rohjennut lähteä niitä tekemään.
    Nauti sateen tulosta ja lämpötilan lieventymisestä :)

    VastaaPoista
  14. Nina Bille:Kiitos taas mukavasta kommentistasi:) Beluga-linssit ovat aika ihania,ja ne säilytät kiínteinä keittämisenkin jälkeen eikä niistä tule sellaisia "mushy" kuin joistakin muista linsseistä,.Sopivat siis kivasti salaatteihin.Punajuuri on kyllä ihana ja niin kaunis aines!Falafelit on loppujen lopuksi aika helppo valmistaa:)

    VastaaPoista
  15. Ihania kasvisruokaohjeita sinulla täällä. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...