keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Herkkuja kesäkurpitsasta:piirakka ja paistos

Olin ostanut vähän suuremman määrän kesäkurpitsaa;kasvis jota käytän todella ahkerasti sekä raakana että kypsennettynä. Mieleen tuli heti jonkinlainen vihannespaistos,jotka täälläpäin ovatkin erittäin suosittuja.Loppujen lopuksi kesäkurpitsaa riitti sekä piirakkaan että paistokseen ja molemmista tuli hurjan hyviä:)
1.Kesäkurpitsapiirakka

Olin hieman laiska,joten käytin piirakkapohjaan valmista voitaikinaa (lehtitaikina käy myös hyvin) mutta oh,miten herkullista tuosta piirakasta tulee tuon voitaikinan kanssa! Kaloririkasta,mutta niin hyvää! 

Ainekset:
  • Riittävä määrä voi(tai lehti-)taikinaa piirakkavuoan pohjaan ja reunoille.
  • noin 430 grammaa karkeaksi raastettua kesäkurpitsaraastetta 
  • 200 juustoraastetta (käytin puolet emmentalia ja puolet lampaanmaitofetaa;mielestäni tosi hyvä kombo tällaiseen)
  • 2 kananmunaa
  • suolaa (ei liikaa sillä juustoissa on suolaa)
  • mustapippuria,paprikaa,yrttimaustetta
  • 2 rkl ruohosipulia
Asettele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunalle.Käytin tälläista pitkulaista,matalareunaista irtopohjavuokaa,mutta pyöreäkin vuoka on ok.Painele haarukalla reikiä pohjaan ja laita piirakkavuoka pakastimeen.
Täytettä varten raasta kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi. Koska kesäkurpitsat sisältävät paljon nesteitä,laitoin raasteen harsokangaspussiin ja puristin siitä liiat nesteet pois. Minulla on tuollainen Claes Olssonista viime kesänä ostettu harsokangaspussukka,joka on oikeasti tarkoitettu hillontekoon,mutta tosi kätevä raasteen kanssa.Tuo 430 grammaa raastetta ohjeessa on mitattu ennen kuin siitä puristettiin liiat nesteet pois. Sekoita raasteen joukkoon juustot,kananmunat ja mausteet ja saksi joukkoon ruohosipulia.
Paistoksen pinta sekä reunat olivat ihanan rapeita:)
2.Paistos

Koska kaapissa sattui olemaan reilusti sekä kesäkurpitsaa että juustoa ,tein samoista aineksista myös paistoksen.Tässä oli hieman vähemmän raastetta ja vastaavasti juustoa,mutta muuten samat ainekset eli 2 munaa,mausteita,ruohosipulia mutta ei pohjaa,vaan sekoitin joukkoon 2 ruokalusikallista riisijauhoa.Tämä on siis gluteeniton ja vähäkarppinen versio tuosta piirakasta.
Paistoksen tein 16 sentin avattavassa vuoassa.Siirsin vuokaan leivinpaperia,joka peitti pohjan ja reunat.Levitin pohjalle muutaman tipan oliiviöljyä.

Uuni lämmitetään 225 C-asteeseen.Piirakkapohja otetaan pakastimesta ja piirakan täyte kaadetaan vuokaan. Samoin paistoksen täyte kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan.Laitoin vielä vähän juustoraastetta paistoksen pinnalle.
Piirakan ja paistoksen annetaan kypsyä uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes niiden pinta on ruskistunut. 
Molemmat ovat kyllä niin herkullisia.Piirakasta pakastin suurimman osan;saan pian  Suomi-vieraita  ja sieltä se on sitten helppo ottaa esille ja lämmittää.Sanoisin että tuo piirakka on sellainen,jota mielellään tarjoaa kun on vieraita mutta tuo paistos on sitten sellainen vähän arkisempi ruoka,joka on ihanaa vaikka raikkaan salaatin kaverina:)

Kesäkurpitsapiirakka osallistuu helmikuun ruokahaasteeseen.

30 kommenttia:

  1. Aivan fantastisen näköinen sekä paistos että piirakka, mutta jostain syystä varsinkin tuo paistos saa kuolan valumaan. Toiset tykkää muhkummista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ,olin itsekin ihastunut molempien ulkonäköön,kun otin ne uunista:)Piirakkka on ihanaa mutta minäkin taidan kallistua sen muhkun puolelle;D

      Poista
  2. Minä taas ottaisin tuon piirakan milloin tahansa, vaikka lopputulos linjojen kannalta olisikin muhkumpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se piirakan taikinapuoli oli kyllä sairaan hyvää mutta taidan normaalioloissa tyytyä muhkuun;D

      Poista
  3. Herkullisen näköisiä molemmat - juustoa ja kesäkurpitsaa, eihän se voi olla kuin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,oli tosi hyvää ja toivottavasti tulevat vieraatkin (poikani ,miniä) tykkäävät sitten piirakasta.

      Poista
  4. Minäkin huomasin pientä kuolan erityksen alkua! :D Huh, onpa hyvän näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täytyy sanoa etten melkein malttanut odotella jäähtymistä kun otin nuo uunista;D

      Poista
  5. Namilta näyttää. Emme ole käyttäneet raastaneet kesäkurpitsaa kuin pihveihin, muuten kyllä syömme sitä paljonkin aina kun hyviä pötköjä on saatavilla. Pitää testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,oli hyvin namia (etenkin tuo paistos,piirakasta otin vain pienen palan ja laitoin pakkaseen).Kesäkurpitsa on kivasti monipuolinen kasvis:)

      Poista
  6. Kiitos ihanasta ohjeesta - kesäkurpitsaa saa täälläkin ympäri vuoden, tykkään kovasti sen miedosta mausta. Ensi viikolla on talviloma, ja silloin kokeilen tätä ihanata piirakkaa ... oi tuon juuston kanssa - mmm ... en malta odottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nina ja kiva kun sielläkin saa kivasti kesäkurpitsaa ympäri vuoden.Minäkin pidän paljon kesäkurpitsasta;etenkin raakana raasteena mutta sitten välillä tällaisena.Oli kyllä tosi hyvää:)

      Poista
  7. Ihania herkkuja kesäkurpitsasta! Käytän myös paljon kesäkurpitsaa ruoanlaitossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi herkkua olikin;kesäkurpitsa on kiva kasvis:)

      Poista
  8. Herkullisen näköistä! Maistuis kyllä hyvin tännekin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli sen verran hyvää että varmasti maistuisi;D

      Poista
  9. Nam,nam. Tosi herkullista. Saadaan hyvä skaba ruokahaasteen osalta :) niin ja muutenkin tosi loistava blogi sulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan:) Olikin herkullista tämä:)

      Poista
  10. tosi kivan näköisen muhkeita piirakoita j akivasti vuoasta ylös pullistuneita, näyttää oikein herkulliselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin tuo paistos pullistui kivasti;D Oli oikein herkullista!

      Poista
  11. Oh my, paistos näyttää taivaalliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta,oli kyllä taivaallisen hyvää:) Ja helppotekoistakin:)

      Poista
  12. Blogissani olisi haaste sinulle.

    VastaaPoista
  13. Herkullisen näköistä! Kesäkurpitsasta tulee aina kesä mieleen, ei onneksi enää kovin montaa kuukautta siihen :9.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,herkullista oli! Mutta eikös kesäkurpitsaa saa hyvin muinakin vuodenaikoina,vaikkakin se on muualta silloin rahdattu.

      Poista
  14. Kiitos ohjeesta. Meneen kokeiluun. ja tiedan, etta tykkaan.
    Minakin kaytan paljon kesakurpitsaa monesssa muodossa.

    VastaaPoista
  15. Ole hyvä vaan:)Kesäkurpitsasta saa kyllä tehtyä herkkuja:)

    VastaaPoista
  16. Hei Yaelian, minäkin tein nyt kesäkurpitsapaistosta ohjeesi innoittamana! Hyvää oli (ja huomiselle lounaalle tätä jäi vielä santsattavaksi)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Anne että teit tätä ja tykkäsit:) Olenkin tehnyt tätä jo muutaman kerran...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...