maanantai 25. helmikuuta 2013

Uunissa kypsennettyä kalaa appelsiinilla,sumakilla ja paprikalla

Harvemmin tulee kalaa syötyä vaikka siitä paljon pidänkin mutta kun tässä yhtenä aamuna kävelin kalakaupan ohitse,poikkesinkin sisälle ja ostin melkein tasan kilon painoisen juovakeltin.
Matkalla kotiin mietin mitä tuosta kalasta tekisin ja mieleen tuli,etten ole tainnut vielä kokeilla kalaa sumakilla. Netistä löytyi erilaisia ohjeita ,joista sitten yhdistin mieleisen ohjeen.Osa tuli tästä ohjeesta ja osa sitten muista.Tein kalaa varten salsatyyppisen seoksen ,johon tuli seuraavia aineksia:

Salsatyyppinen seos kalaa varten
  • 2 paprikaa,pieneksi kuutioituina (minulla oli punainen ja keltainen paprika)
  • 2 valkosipulin kynttä,murskattuna
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • 1 rkl timjamin lehtiä
  • 4 rkl appelsiinimehua
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • suolaa maun mukaan
  • 2½ rkl sumakkia
Lisäksi kalaa,½ appelsiini,hieman öljyä sekä suolaa

Kuutioi paprikat,murskaa valkosipuli ja korianteri ja vedä timjaminlehdet irti varsista.Lisää muut ainekset ja sekoita.

Kalakauppias oli valmiiksi putsannut kalan siistiksi;ei tarvinnut muuta kuin leikata siihen viiltoja...Laitoin kalan öljyllä voidellun leivinpaperin päälle ja hieroin suolaa kalan sisäpuolella ja päälle.Viiltojen väliin laitoin appelsiinia  ja salsaa laitoin sekä kalan sisäpuolelle että päälle;noin 2/3 tekemästäni määrästä. Olin ajatellut sulkea kalan mahan hammastikuilla,mutta enpäs löytänytkään niitä vaikka tiedän että jonnekin olen ne laittanut...
Lämmitin uunin 225 C-asteeseen ja kun uuni oli saavuttanut tuon lämpötilan, laitoin kalan uuniin keskitasolle,jossa annoin sen kypsyä 15 minuuttia.Otin kalan uunista ja kaadoin lopun salsan sen päälle ja kypsyttelin kalaa vielä noin 10 minuuttia.Kala oli maistuvaa  ja pehmeää! Tähän käyvät kaikki kiinteälihaiset kalat;esim. lohi ja lohensukuiset kalat sopivat hyvin.Myös kalafileitä voi käyttää kokonaisen sijaan,jolloin kypsytysaika on hieman lyhyempi.
Ja viimekertaisen postauksessa mainittuun pyhään liittyi myös eilen tässä lähelläni ollut paraati,jossa näkyi esimerkiksi tällaista;D

26 kommenttia:

  1. Waude! Silmäni söivät jo koko kalan. Googletin sumakin, joten nyt tiedän sen olevan just täydellistä kalalle.

    Tiedätkö, kun vielä söin haukea, tein sitä täytettynä ja OMPELIN vatsan kiinni.

    Takuulla hyvää ja kyllä sinä tuosta muutaman päivän syöt. Nautin itse kalasta myös kylmänä seuraavana päivänä. Äsken tosin lämmitin eilistä kuhaa suppilovahreoilla ja täytyy sanoa, että ilman kalaa olisi kurja olla.

    Tuo kala näyttää myös kuvauksellisen syötävältä eli tuo salsan värikkyys on plussaa. Tällä voisit osallistua johonin kisaan.

    Hei, hanki puisia coctailtikkuja, minä kiinnitän niillä, jos pitää kiinnittää vaikka manakoisorullia. Nypin ne tikut sitten vain pois ennen tarjoilua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena:tuosta tulikin aika kaunista. Ja hyvää;D Sumakkia on hieman vaikeaa löytyää Suomesta,mutta esim, kyssäkaalin kanssa on ihanaa;ja vihreän salaatin,olen tänne kerran postannut siitä kyssäkaalista.Jeps,kilon kalasta riittää seuraavallekin päivälle.Kuha suppiksilla kuulostaa myös ihanalta! Mulla on niitä cocktailtikkuja,mutta minne olen ne laittanut...etsin enkä löytänyt eli pitää näköjään ostaa uusi pakkaus...

      Poista
  2. Onpa herkullisen näköistä. Uunia minulla täällä on ikävä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos:) Harmi kun siellä ei ole uunia mutta aika kivasti pärjää ilmankin.

    VastaaPoista
  4. Kiva, kun käytit sumakkia, niin näen vähän sen annostelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna,kuten huomaat sitä laitetaan vähän enemmän kuin muita mausteita;D

      Poista
  5. Jos söisin kalaa, olisi se varmaan juuri näin valmistettua. Ihanan kuuloiset mausteet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,tuo salsa sumakilla olikin tosi hyvää.Voisi käydä vaikka tofun kanssa.

      Poista
  6. on muuten hyvä mauste toi sumakki, käyttän sitä usein antamaan sitrusmaista lisävivahdetta U(useimmiten muuten juuri kalaruokiin) kun on sitrusallergisia syömässä. muuten sitä on ras el hanout maustesekoituksessani. sumakkia löytyy etnisistä ruokakaupoista suomessa, maseudulla voi olla vähän hankalampaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillä on tosiaankin sellainen kiva "tart" maku,josta pidän. Sumakki vaan ei ole kovin säilyvää,onkohan niissä kaupassa säilytetty sitä kylmässä...

      Poista
  7. Cipal- bosniaksi! Adrianmerelta.... Kotiikävä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä taitaa olla tuota samaa kalaa? Voin ihan ymmärtää ikävän kauniille Adrianmerelle.

      Poista
    2. Olen itseasiassa sisämaalta, ja 'vain' 3kk vuodesta vietin Adrian rannikolla (koululoman aikana). Sieltä selitys mistä tulee monipuolisuus ja niin monet raskaat liharuokaohjeet ja Unkarista(entinen naapurimaa) tuotu kaloripommi kakkuohjeet. Kala on kuitenkin minun suosikki, mutta Suomessa on heikko valikoima, valitettavasti.

      Poista
    3. Sinulla onkin siellä blogissasi välillä aika tuhteja mutta kivoja reseptejä. Minäkin pidän paljon kalasta ja täällä on ihana valikoima,mutta kala on aika kallista kuitenkin.Myös äyriäisistä pidän paljon.

      Poista
  8. Älyttömän hyvännäköinen kala ja ihana lautanen :) täysin uusi mauste minulle tuo sumakki, hiukan olen aina skeptinen uusien tuttavuuksien kanssa, kun on tuota allergiaa, mutta kannattaa aina yrittää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,tuo oli aika hyvää;D Sumakkia onkin ollut vaikeaa saada Suomesta ja muutenkin vähemmän tunnettua.Jos löydät tuota niin suosittelen,sopii erinomaisesti esim. vihreään salaattiin:)

      Poista
  9. Todella kaunis kala-ateria! Ja nuo mausteet tuovat varmasti ihanat tuoksut ja upean maun ... mmm! Taidan lähteä viikonloppuna sumakki-jahtiin, täällä on sellainen "Jerusalem"-vihanneskauppa, sieltä voisin vaikka löytääkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Pidin tästä paljon.Ja toivottavasti löydät sitä sumakkia...

      Poista
  10. Näyttää todella hyvältä ja varmasti maistuukin. Sumakki sopii hyvin kalamausteeksi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,olikin hyvää:) Ja sumakki tosiaankin sopii myös kalalle;samoin kuulemma kanalle,tosin en itse ole kokeillut kun en syö lihaa.

      Poista
  11. Kertakaikkisen upean näköinen fisu. Ja alkoi se sumakki kiinnostaa kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ja toivottavasti löydät sumakkia jostain(etnisestä kaupasta varmaan tai ehkä sitä voisi olla vaikka Punnitse&Säästä-kaupoissa)

      Poista
  12. Tein tata juuri sapattiaterialle, lapset syovat jo etukateen tuolla keittiossa, tuli nimittain aivan ihanaa... Oletko huomannut muuten, etta Diawara esiintyy ensi viikolla siella Holonin naisten festivaaleilla? Harmi kun en paase... Shabat Shalom ja kiitos taas ihanasta reseptista joka jaa takuulla vakikayttoon meilla :)

    VastaaPoista
  13. Ihanaa kuulla että tykkäsitte;minustakin on aivan ihanaa! Itse asiassa Diawara esiintyi tänään .Oli tarkoitus mennä,mutta liput olivat tosi kalliita ja sitten vielä taksi päälle....Eli mulla on nyt sitten Diawaran CD sen sijaan,aivan ihanaa musiikkia!
    Minäkin varmaan teen tätä kalaa toistekin:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...