sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Herkkutarjottavat Venezuelasta-ruokamuisto menneisyydestä

Niinä muutama Venezuelan vuotena tuli käytyä erilaisissa juhlissa aika useinkin ,sillä sielläpäin niitä näytti aina riittävän. Ja harvoin oli juhlaa,missä ei tarjottu tequeñoseja; öljyssä friteerattuja,taikinaan käärittyjä juustotankoja. Kuulin sanottavan että jos juhlissa ei tarjota tequeñoseja,niin sitten juhlat eivät ole juhlia....Tequeñosit ovat saaneet alkunsa venezuelalaisen Los Tequesin kaupungista,jossa minäkin kävin muutaman kerran ja koin jopa muutaman traumaattisen hetken....Myös Perussa laitetaan tequeñoseja,mutta useimmiten ne siellä taitavat olla wonton-kuorista tehtyjä . Oli miten oli;Venezuelasta nämä niin kaloripitoiset mutta niin herkulliset tarjottavat ovat kotoisin. Tequeñosit ovat suhteellisen helpppotekoisia ,ja niitä voi valmistaa etukäteen ja sitten friteerata ennen tarjoamista.Venezuelassa käytetään näissä mozzarellan tapaista valkoista juustoa,jossa on makua enemmän kuin mozzarellassa,joten juustotikut kannattaa hieman suolata ennenkuin ne päällystetään taikinalla.  Tequeñosiin  käytettävä taikina voi olla joko voi-tai öljypohjainen;tein omani voipohjaisesta taikinasta mutta laitan tänne myös öljypohjaisen taikinan ohjeen.Mielestäni näissä voi käyttää muutakin juustoa kuin mozzarellaa:tequeñoseissa juusto on pääosassa ja taikina sivuosassa,joten juustossa pitää olla makua.Tein näitä muuten vain ihan pienen määrän eli kuvassa näkyvät tequeñosit;kutsuin naapuritalon tutun teelle ja näitä syömään ja loput taikinat pakastin.

Venezuelalaiset partyherkut-tequeños
  • 250 gr vehnäjauhoa
  • 125 gr voita,kuutioitu
  • 1 kananmuna
  • suolaa
  • muutama rkl kylmää vettä
  • öljyä uppopaistamiseen
  • muutama mozzarella-pallo,noin 5-6 sentin tangoiksi leikattuna
Taikinan valmistus: parhaiten taikinan valmistus käy monitoimikoneessa,mutta ilman sitäkin se käy helposti. enkä ottanut monitoimikonetta esille.Sekoita jauhot ja suola ja lisää kuutioitu voi  ja työstä seosta kunnes se on murumaista. Lisää kananmuna sekä vesi ja työstä tasaiseksi taikinakapalloksi. Kääri taikina elmukelmuun ja anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia mutta mieluumin parisen tuntia. 
Kauli taikina ohueksi neliöksi. Huomasin että hyvin levännyttä taikinaa pystyi kaulimaan ilman jauhojen lisäystä ja pienestä koepalasta huomasin,että jauhoja ei ole edes hyvä liiaksi lisätä taikinan alle.Taikinan tulee olla aika elastista,kuten pastataikinan. Taikina leikataan kuvan osoittamalla tavalla.Juusto leikataan tangoiksi ja taikinaa kierretään juuston ympäri. Tämän jälkeen tequeñosia vielä rullataan hetki pöydällä kämmenpohjan avulla.Lämmitä öljy kattilassa erittäin kuumaksi ja uppopaista tequeñosoja muutama kerrallaan ,3-5 minuuttia,kunnes niiden pinta saa väriä.Tequeñosit käännellään uppopaistamisen aikana jotta kaikki pinnat kypsyvät. Siirrä friteeratut tequeñosit talouspaperin päälle ja tarjoa muutaman minuutin kuluessa.
Kokeilin täyttää yhden tequeñosin vuohenmaitofetalla,joka näkyy vasemmalla.Oikealla taas  on edamilla täytetty tequeños,joka suli kivasti venyväksi ,mutta mozzarella oli kyllä paras tässä. Jos löytyy ricotta salataa,eli kovaa suolattua ricottaa,niin se käy myös tässä.Taikina oli hyvää ja mureaa ja kun uppopaistamisessa käytetty öljy on kunnolla kuumaa ei sitä imeydy taikinaan kuin vähän.niin että se rapeuttaa pinnan.
Tässä vielä ohje öljypohjaiselle ja kevyemmälle taikinalle:

  • 3,6 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl öljyä
  • 0,8 grammaa vettä.
Taikinan ainekset sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi,annetaan levätä jääkaapissa ja valmistetaan kuten ylempi taikina.
Mmm,niin herkullista ,joskus voi itselleen sallia tällaistakin....
Freekeh on tosi hyvää vihanneksilla höystettynä
Pidän paljon freekeh vihreästä vehnästä,Vihreä vehnähän on vehnää  joka kerätään jyvien ollessa vielä pehmeitä  ja vihreitä a ne paahdetaan niin että  maussa tuntuu jonkinverran savun makua. Saakohan tätä jo Suomesta? Viime syksynä ainakin täällä  kerrottiin että ravintorikas freekeh olisi syrjäyttämässä kvinoan trendituotteena......

21 kommenttia:

  1. Söpöjä pikku pötkylöitä :)

    VastaaPoista
  2. En yhtään ihmettele, että nämä ovat juhlien vakioherkkuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,jeps,ilman näitä juhlat oli ,no aika latteat;D

      Poista
  3. Apua, miten herkullisen näköisiä. Tulee vähän mieleen croissantit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu,nämä ovat mielettömän herkulliset ,minkä vuoksi olen uskaltanut tehdä näitä vain kerran.....

      Poista
  4. Ooooo
    ja minä olen dieetillä :'(.... onneksi ei ikuisesti ;-)

    VastaaPoista
  5. Hovkonditorn,tack ,jättegott men sånt man kan ätä bara mycket sällan;D

    VastaaPoista
  6. Oijoi, kuulostavat koukuttavilta! Kiitos taas kiinnostavasta reseptistä. Sun kanssa saa aina ruokamatkata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari,on kyllä tosi herkullisia herkkupötkylöitä ja vaikka ovat aika tuhteja,niin joskus voi tällaisilla herkutella;D

      Poista
  7. Eipä saa tietääkseni freekehiä vielä Suomesta. Olen sitä silmä kovana kytännyt jenkkiblogeissa ja tehnyt välillä etsintäretkiä kotimaan marketteihin. Olisi kiva päästä kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,voihan harmi ettei sitä saa,toivottavasti jatkossa kun kysyntäkin on noussut.

      Poista
  8. Oh my, uppopaistettua juustoa, kyllä kiitos kelpaa! :-D

    VastaaPoista
  9. Riitta,sellainen on kyllä herkkua;D

    VastaaPoista
  10. Nämä tequeñosit ovat aivan uusi tuttavuus minulle, mutta komppaan Riittaa > uppopaistettua juustoa - nam! Näitä voisi kokeilla seuraavin illanistujaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla,eivät taida paljon ollakaan tunnettuja Venezuelan tai ehkä Perun ulkopuolella,.mutta suosittelen ,takuuvarma hitti illanistujaisiin:)

      Poista
  11. Oih, onneksi minulla ei ole noita herkkuja tässä nyt: Söisin monta! Minä, epäleipuri, voisin melkein osata tämän tehdä tai sitten meidän perheen leipuri eli R. saisi näitä valmistaa. Syön mozzarellaa melkein joka päivä...ja lauantaisin valkohomejuustoa - vähintäinkin.

    Ihana leipomus!

    VastaaPoista
  12. Leena,nämä ovatkin vaarallisen koukuttavia;D Mozzarella onkin hyvää ,etenkin buffalonmaidosta tehtynä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...