maanantai 24. maaliskuuta 2014

Kahvilla maustetut suklaakakkuset (gluteenittomat) ja kulinaarinen tapahtuma vanhalla juna-asemalla

Pesah eli juutalainen pääsiäinen  (huhtikuun 14. päivä) lähestyy ja sehän tarkoittaa sitä,että suuri kevätsiivous on täällä alkanut kodeissa,ja sen aikana puhdistetaan kodista pois viimeisetkin jauhon rippeet,sillä  viikon kestävän pyhän aikana ei syödä lainkaan tavallisista jauhoista tehtyjä tuotteita,mikä tekeekin tästä pyhästä keliaatikkojen lempipyhän. Vaikka täällä nykyään on kaupoissa tosi kattavat valikoimat gluteenittomia tuotteita,on tuo valikoima pyhän aikana moninkertainen! Yritin kehitellä suklaisen kakkusen ja olisin halunnut niihin myös vihreästä tattarista jauhettua jauhoa,mutta koska monet karsastavat pyhän aikana myös tattaria:;vaihtui tattarijauho perunajauhoksi,jota täällä yleisesti käytetäänkin pyhän tuotteissa. Hyviä näistä tuli ja näitä kehtaakin hyvin viedä ruokalahjaksi tai tarjota vieraille. Näissä maistui myös kahvi,ja kahvi ja suklaahan sopivat niin hyvin yhteen:)

Gluteenittomat suklaakakkuset
  • 2½ dl mantelijauhoa
  • 2½ dl kookosjauhoa
  • 2 dl perunajauhoa
  • 100 gr tummaa suklaata
  • 125 gr voita
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 3 dl tummaa sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 2 dl vahvaa kahvijuomaa
Sulata suklaa ja voi vesihauteessa,ja kun ne ovat sulaneet,lisää sokeri ja vatkaa kuohkeaksi.Lisää kananmuna ja  kahvijuoma ja vatkaa tasaiseksi..Sekoita kuivat ainekset eli jauhot,sokeri,kaakao,suola ja leivinjauhe ja lisää kosteaan seokseen sekoittaen tasaiseksi taikinaksi.Kaada seos taikinavuokaan tai pieniin muffinivuokiin ja paista 180 C-asteessa 20-30 minuuttia ,riippuen siitä paistoitko taikina kokonaisena kakkuna vai pieninä kakkusina. Kakku tai kakut ovat valmiita,kun niiden keskelle työnnetty tikku tulee suhtkoht  kuivana ulos. Päälle tuli vielä kuorrute ,josta ei nyt tullut niin nättiä kun en vaivautunut tässä kokeiluvaiheessa mutta oli hurjan hyvää.Siihen tuli seuraavat ainekset:

 Kuorrute kahvi-suklaakakkusille
  • 1,2 dl kermaa
  • 150 gr valkosuklaata
  • 3 tl murukahvia
  • 1 rkl glukoosisiirappia
Lämmitä kerma kattilassa, lisää suklaa,kahvi ja glukoosisiirappi ja lämmitä matalalla lämmöllä kunnes suklaa on sulanut.Sekoita ja anna jäähtyä kunnolla jääkaapissa.Ota kuorrute jääkaapista ja vatkaa kuohkeaksi.
Kävin tänään iltapäivällä mielenkiintoisessa ruokatapahtumassa Tel Avivin vanhalla juna-asemalla. Olen viime kuukausien aikana täysin hurahtanut uuteen kokkauskilpailuohjelmaan,joka on englantilaisen ITV:n ja täkäläisen tv-aseman yhdessä kehittämä formaatti. Game of Chefs on mielestäni paljon mielenkiintoisempi ja aika lailla erilainen kuin MasterChef,ja en lähde tässä sitä enempää siitä selittämään ,sillä mistä on kyse näkyy tässä linkin takana olevassa englanniksi tekstatussa ja puhutussa videossa.(video aukenee kohdassa promo).Formaatti on mielestäni niin hyvä että ihme jos sitä ei myydä muihin maihin.Tänään sitten kilpailun kaikki kilpailijat ja 3 joukkueen keittiöpäälliköt olivat tuolla asemalla, jossa lavalla järjestettiin kokkauskilpailu ja jossa sai myös ostaa jokaisen joukkueen kojusta 3 erilaista pientä annosta. Tulin etuajassa ja silloin olikin vielä tyhjää. Pois lähtiessäni oli jo massoittain ihmisiä.....
Pian huomasin osan kilpailijoista suuren lapsijoukon ympäröimänä.Lapsia tuolla tapahtumassa oli paljonkin ja ja jopa pienimmätkin tuntuivat tietävän nimeltä sekä kilpailijat että 3 kokkijoukkueen keittömestarit. Game of  Chef-kisassa kilpailevat yhdessä sekä ammattilaiset että amatöörit,mikä ei tässä kisassa välttämättä tarkoita mitään....pienikin virhe ja kilpailija on ulkona. Kuvassa näkyy parrakas Midan,Kikkomanin viime vuonna kruunaama sushimestari,joka hienoista keittiötaidoistaan huolimatta joutui jättämään kisan muutama viikko sitten kun taas oikealla  näkyvä punaessuinen tyttö;17-vuotias lukiolainen,jolla ennen kisaa on ollut kokemusta vain kotikeittiössä,on edelleenkin kilpailussa mukana ja jonka yhtä annosta kehuttiin maasta taivaisiin.
Hamudi,joka edustaa Israelin arabiväestöä ja Lili,jolla on veljensä kanssa georgialainen ravintola,Hamudin ura kisassa päättyi eilen ja Lilin aikaisemmin.
Israelin suurimman suklaavalmistajan,Eliten, osastolla oli söpöjä minikuppikakkuja
Muutenkin osastolla valmistettin täydellä tohinalla kaikenlaisia herkkuja
Kaikkiin suklaisiin herkkuihin oli käytetty tätä samaa suklaata;monien herkkua täällä mutta itse en ole koskaan ollut siitä kovin innostunut. Suklaapatukoita jaettiin tuolla mutta suklaisia herkkuja sai sitten ostaa pikkurahalla.
Jokaisen kilpailun 3 ryhmälle oli tuolla osasto,josta sai ostaa annoksia noin 5½ eurolla.Tämä annokseni ei ollut kauhean kaunis;siinä oli sashimia,merilevää ,norijauhetta ja yuzu-kastiketta.Pieni annos mutta hyvää oli. Annoksia oli yhteensä 9 eli 3 per osasto.
Ja tässä suosikkini Sahar,joka lensi ulos kilpailusta viime viikolla. Juuri 19 vuotta täyttänyt hontelo nuorimies,joka on superlahjakkuus keittiössä.On kokannut ravintoloissa 15-vuotiaasta lähtien ja ehtinyt käydä välissä myös kokkikoulun.Tällä pojalla on mieletön kulinaarinen tietämys ja mielikuvitus keittiössä ja hänestä povataan 10 vuoden kuluttua yhtä tämän maan johtavaa kokkia,ellei hän sitten jää ulkomaille...Vaikka Sahar joutuikin jättämään kilpailun viime viikolla ei  sitä pidä surra sillä heti huhtikuun alussa Sahar lentää Amsterdamiin 2 Michelinin tähden  kokin Moshik Rothin oppiin tänne.Roth onkin yksi kilpailun 3 mentorikeittiömestareista.
Hän ehkä voittaa kilpailun....Asaf,,kokki Jerusalemin Mahane Jehuda -torin tuntumassa olevasta saman nimisestä ravintolasta.
Ennen poislähtöä kävin tutustumassa laitteeseen,josta tulee sekä kylmää että kuumaa vettä ja soodavettä 3 eri vahvuudella. Sain valita mitä muuta juomaan tuli kuin soodavettä,ja marjoilla,sitruunalla ja mintulla terästetty soodavesi maistui raikkaalta lämimässä säässä.

24 kommenttia:

  1. Herkut leivokset! Kahvin ja suklaan yhdistelmässä ei vain voi mennä vikaan. Vaikuttaisi aika helpolta tehdä vegaanisestikin, täytyypä muistaa vaikkapa äitienpäivän varalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva.hyviä olivat ja varmaankin onnistuisivat myös vegaanisena kun vaihtaa voin vaikka öljyyn ja munan korvaa muulla.

      Poista
  2. Täältä oppii aina kaikkea uutta. Tykkään kovasti lukea eri kulttuurien tavoista ja tapahtumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:blogimaailma avartaa;D Minäkin tykkään lukea eri kulttuureista ja tavoista:)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Unelma,oli kiva seurata tuolla miten suklaaherkut syntyivät,mutta jätin sen vain katselemiseen;D Patukan sain kotiin vietäväksi:)

      Poista
  4. Pesah juhla olisi kuin luotu mulle, ainakin leivonnaisten suhteen, joten toivottavasti pääsen joskus paikallisia pääsiäisherkkuja maistelemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,tuo Pesah-pyhä on kyllä tosi hyvä juttu kaikille gluteenia välttäville,joka kahvilassa ja ravintolassa on silloin heille sopivia tuotteita:) Ja olis kiva jos saisit maistaa paikallisia pääsiäisherkkuja.

      Poista
  5. Houkuttelevat suklaaleivokset ja kiinnostava katsaus sikäläiseen kokkikilpailuun. Kiva, kun jaoit tämän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,kiitos:) ja kiva kun pidit. Suklaaleivoksista tuli hyvät ja ensi kerralla teen kuorrutuksen vähän nätimmin;D

      Poista
  6. Tuota gluteenitonta kakkua kokeilen jossain vaiheessa ehkä viikonloppuna. Kuulosti hyvältä.
    Kiva ruokatapahtuma, mukava katsella paikan pääll'ä. Televisiossa vastaavat eivät ole ollenkaan niin lähestyttäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena:oli hyvä kakku eikä kauhean makea,joten sopi hyvin tuo kuorrutus päälle.Oli tosi mukavaa nähdä ihmiset ruudun takaa oikeastikin ja olivat tosi mukavia kun pyysin kuvata. Lähdin pois aikaisin enkä jäänyt seuraamaan paikan päällä ollutta kilpailua mutta oli silti mukavaa tuolla ja kiva maistella kilpailijoiden luomia herkkuja.)

      Poista
  7. Kuullostaa herkulliselta (etenkin kuorrutteen kanssa), ja plussaa gluteenittomuudesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ssiiri,hurjan hyviä.ja kuorrute super hyvää:-)

      Poista
  8. Asaf on minun suosikki voittajaksi. Minusta Sahar on ylimielinen ja nenataivaissa, ihan niinkuin hanen joukkuetoverinsa hanelle koko ajan piikittelevatkin. Tosin voi olla etta tuotantotiimi hanesta sellaisen kuvan haluaakin valittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pilvi,juttelin eilen Saharin.kanssa ja hän.oli mitä sympaattisen tuntuinen nuorimies,jätti tosi hyvän vaikutelman,Nuori kun vielä on niin ehkä luulee tietävänsä.kaiken,mikä toivottavasti häviää iän.myötä.mutta tuo.poika on ehkä joukkueen kaikkein.lahjakkain.kilpailija

      Poista
  9. Jos vertaat Fazerin suklaita Eliten tuotteisiin, mitä eroja osaat suoralta kädeltä kertoa? Entä onko Eliten valikoimissa joku sellainen tuote, jota ehdottomasti suosittelisit ostamaan vaikka tuliaiseksi koto-Suomeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sirkku,minun mielestäni Fazerin suklaissa on ihan oma ominaismakunsa,ainakin siinä tutusta Fasun sinisessä. Eliten suklaat ovat myös tosi hyviä,ja se,mistä tykkään ehkä eniten on Pesek Zman eli tuokio tai tauko käännettynä-.
      Linkin takana näet kuvat niistä.Niissä on yhdistetty keksiä ja suklaata ja ovat tosi nameja.

      Minusta siis nuo ensimmäiset,eli erilaiset Pesek Zmanit ovat sellaisia,joita ostaisin mukaani.

      http://www.strauss-group.com/brand/elite/

      Myös Splendid tummat suklaalevyt ovat tosi hyviä
      http://www.strauss-group.com/brand/splendid/

      Ja Eliten tavalliset suklaalevyt ovat myös hyviä
      http://www.strauss-group.com/brand/chocolate-para/

      Tosin nuo viimeiset vähän liian makeita minulle,pidän enemmän itse tummasta suklaasta

      Poista
  10. Nams, onpas tässä herkullisia suklaakuvia postaus pullollaan! Harmi vaan, ettei kotona ole mitään suklaata tällä hetkellä :/

    VastaaPoista
  11. Pipsa,joskus on ihan vaarallista lukea ruokablogeja,kun voi tulla himo johonkin;D

    VastaaPoista
  12. Noi sun leipomukset kuullostaa niin ihanilta, että taidan kokeilla niitä parin viikon kuluttua kun viikonloppu on vapaa kaikista menoista. Kun mainitsit tuosta kuorrutteesta, niin tarkoititko, ettet vatkannut sitä tarpeeksi? Ihan hyvältähän nuo näyttävät =)

    Hauskaa, että tapasit noita kilpailuun osallistujia siellä juna-asemalla.

    VastaaPoista
  13. Birgitta.,no kiitos,oli aika hyviä vaikka ovatkin tällaisia vaihtoehto-leivonnaisia:) Tarkoitin kuorrutteella sitä etten mitenkään vaivautunut laittamaan sitä kuorrutuspussiin sopivalla suuttimella että olisi tullut nättiä lopputulosta... Oli tosi kivaa nähdä suosikki-kokkauskilpailun osallistujat tuolla:) Täällä menee samanaikaisesti myös 4.kauden MasterChef,mutta tuo Game of Chefs on kyllä parempi...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...