sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Hieman erilainen Caprese-salaatti tomaattineliöillä ja sardellipestolla

Kuten jo pari postausta sitten kirjoitin täällä:olen aika lailla hurahtanut Game of Chefs-kokkausohjelmaan,jonka finaali on ensi viikolla ;:nyyh,tulee vieroitusoireita! Ohjelman alun jakson aiheena oli pasta ,ja yksi kolmesta joukkueesta teki aika jännän ja erilaisen pasta-annoksen,joka voittikin sen jakson kilpailun. Annos jäi mieleeni ja viikonloppuna tein sitten siitä hyvin riisutun version,mutta  tämä minun versioni ei ollutkaan enään pastaruoka vaan jonkinlainen Caprese-salaatin muunnos. Mutta tässä oli kaksi tosi hyvää uutta tuttavuutta,joista pidin  eli nuo tomaattineliöt ja mielettömän ihana sardellipesto,jota kyllä muutin hieman mutta onpa se hyvää! Tomaattineliöissä on tomaatin maku tiiivistynyt tosi herkulliseksi:)
Kuva täältä

Tässä sen annos  mistä sain inspiksen ja toteutus on kyllä aika lailla erilainen :Game of Chefsin annoksessa tomaattineliöt oliva ohuemmat ja tehty eri tavoin;juustona oli ricottaa kun taas minulla oli täkäläistä  korijuustoksi kutsuttua vähärasvaista-ja suolaista valkoista leikattavaa juustoa. Ohjelman ricottaan oli sekoitettu muun muassa muskottipähkinää,kermaa ja ohuen ohuita basilika-ja ruohosipuli-chiffonadea.Sardellipesto oli aika lailla samanlaista ,mutta vaihdoin omassani pinjansiemenet manteleiksi,kuten yleensäkin pestoissani. Lisäksi tuossa annoksessa oli sinihomejuustolla maustettua bechamel-kastiketta ja lopuksi päällä parmesaanituile(tuolle on varmaankin suomenkielinenkin nimi,mutten löytänyt...).
Tomaattineliöt tehdään tomaattimehusta ,ja jos näitä tekee ,siihen kannattaa käyttää hyvälaatuista tomaattimehua. Aikoinaan kannoin Tallinnasta kotiin viemisiksi tomaattimehua,siinä kun ei ollut sokeria kuten suomalaisissa tomaattimehuissa.Lidlistä onneksi  löytää  hyvää tomaattimehua ja Suomessa käydessäni aina ostankin sitä;rakastan tomaattimehua!

Tomaattineliöt
Game of  Chefsin tomaattineliöissä tai tomaattipastassa käytettiin agar agaria sekä kappa karrageenia ,niin että agar agaria oli 10 grammaa ja kappaa 2 grammaa. En viitsinyt tilata tuota kappaa,etenkin kun en tiedä milloin sitä seuraavan kerran käyttäisin,joten laitoin 12 grammaa agar agaria ja toivoin parasta....Kappa karrageenilla saa paremman tekstuurin,mutta ihan hyvä tästä tuli pelkällä agarillakin.

Keitä tomaattimehua kiehumapisteeseen,lisää agar agar ja sekoittele mehua kunnes se saavuttaa taas kiehumapisteen.Seos tulee kaataa heti jähmettymään. Ohjelmassa tomaattimehu kaadettiin uunipellille, 2 mm korkuiseksi ja laitettiin 90 C-asteiseen uuniin 1½ tunniksi.Minä kuivattelin mehua kuivurissa kunnes siinä ilmeni pientä kuivumista ja näin se sopii hyvin myös raakakeittiöön,En kuivattanut suhteessa yhtä kauan kuin jos olisin tehnyt tämän uunissa,joten neliöni jäivät paksummaksi.Ensi kerralla taidan kokeilla tätä uunissa tehtynä.Jos teet näitä uunissa,kaada mehu jähmettymään ja leikkaa  jähmettynyt mehu  tasaisen kokoisiksi neliöiksi ennen uuniin menoa.
Sardellipesto,jota nyt tein ensimmäistä kertaa,on myös hurjan hyvää  ja kokeilin tätä myös sellaisenaan  pastan kanssa (tummariisipastan) ja oli todella hyvää. Sardelli maustaa peston todella kivasti:),Ohjelman ohjeessa,joka oli tehty suurelle joukolle,oli hurja määrä basilikaa;minä pienensin määrät ja punnitsin basilikan,sillä täällä on tosi suuret basilikaniput ja jos laitan ohjeeseen  että nippu basilikaa;voi se olla hieman harhaanjohtavaa,,,

Sardellipesto
  • 70 grammaa basilikan lehtiä
  • 3 rkl oliiviöljyä 
  • 2 sardellin fileetä
  • mustapippuria
  • 3 rkl paahdettuja mantelilastuja
  • 40 gr parmesaania 
  • mustapippuria (suolaa)
Jauha basilika,sardellifileet,mantelit ja parmesaani jalisää öljy hitaasti ,jauhaen tasaiseksi. Maista ja lisää mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Lisäsin tuohon vain ihan pikkuriikkisen verran suolaa,sillä sardelleista ja juustoista tulee pestoon suolaisuutta.  Tämä on myös ihanaa sekoitettuna vastakeitetyn pastan kanssa!
Kokoa annos:asettele lautaselle tomaattineliöitä ,ja niiden päälle tai viereen juustoa.(käytin täkäläistä 5% lähes suolatonta korijuustoa ,mutta tämän voi korvata vaikka mozzarellalla,kotijuustolla tai muulla leikattavalla tuorejuustolla). Asettele juustopalojen päälle sardellipestoa ja koristele annos basilikan lehdillä ja parmesaanilastuilla.
Torin eräässä kojusssa oli myynnissä Dominikaanisesta tasavallasta tuotuja isoja ananaksia.Kamalan kalliita! Täällä kasvatetaan ananaksia,mutta ne ovat pienempiä ja kalliita nekin. Enemmänkin kiinnosti tuo ananaskasvi,mutta tiedän,että jos sellaisin ottaisin kotiin,ei siitä  varmaan ananasta tulisi;sehän vaatii trooppiset olosuhteet ja täällä on vain puolitrooppista...

29 kommenttia:

  1. Oi, onpas mielenkiintoinen ja inspiroiva resepti! Ja kauniit värit kaiken lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina'kiitos:-) itse sain inspiksen tv-ohjelmasta ja tosi nätit värithän tuossa on:-)

      Poista
  2. Onpa jänniä nuo tomaattineliöt ja se miten ne tehdään. Tiedätkö, voiko tuon agar-agarin kenties korvata jollain? Mulla kun ei sille muuten kovasti käyttöä olisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia,itse asiassa aika helppotekoiset ja jos näitä tekee juuston seuraksi niin tuo uunimenetelmä olisi tässä parempi:-) agar agarhan on vegaanien vastine liivatteelle,joten liivate tulee mieleen mutta rakene ehkä olisi erilainen.Aasialaisisa kaupoissa yleensä on myynnissä myös agaria pikku pusseissa,josta sitä ei tämän jälkeen edes paljon jäisi jäljelle

      Poista
    2. Ahh ok, kiitos avartavasta vastauksesta. Saatankin piipahtaa niissä Helsingin Hämeentien aasialaisissa kivijalkakaupoissa agar agar-pikku pusseja metsästämääs :)

      Poista
  3. Pidän myös tomaattimehusta todella paljon, mutta olenkin harmitellut sitä sokerin lisäämistä. Hyvä tietää, että Lidlistä saa hyvää tomaattimehua, täytyy käydä etsimässä. :) Hauska idea nuo tomaattineliöt! Varmasti herkullinen yhdistelmä peston kanssa. Pitäisikin taas pitkästä aikaa tehdä pestoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva,en pidä lainkaan makeasta tomaattimehusta ja onneksi olen Lidlistä löytänyt sellaista tomaattimehua,mihin ei ole lisätty sokeria:-) Nuo neliöt olisivat tosi kiva raaka.anoksena peston ja vaikka cashewjuuston kanssa:-)

      Poista
  4. Hienon näköistä jälleen kerran ! Sardellipesto - namm...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli:-) ja sardellipesto hyvää pastan kanssa:-)

      Poista
  5. No jopas oli taas mielenkiintoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna,tosiaankin oli mielenkiintoinen kokeilu.tomaattineliöitä tuli ehkä liikaakin tuosta määrästä mutta koirani,joka ei tomaateista välitä halusi lisää...

      Poista
  6. Mielenkiintoinen kokeilu.

    Täällä saa ananaksia aika edullisesti. Perjantaina ostin ison ananaksen kymmenellä kruunulla eli reilulla eurolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula,mielenkiintoinen ja maistuva:-) Suomessakin olen kesällä löytänyt tosi edullisia ananaksia mutta täällä oi kallista,pöh

      Poista
  7. Erikoiset neliöt kertakaikkiaan :) Sardellipestoa täytyykin kokeilla ensi kerralla tavanomaisen basilikapeston sijaan, sillä pidän todella sardellista antamassa makua vaikka pastakastikeessa. Täällä meillä saa joskus ananasta tarjouksessa yhden euron kilohintaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,sardelli tosiaankin antaa hyvää makua pastalle ja tässä pestoon yhdistettynä sopiikin sellaisenaan pastakastikkeksi.Olenkin Suomessa ostanut ananaksia tuohon edulliseen hintaan ja täällä harmittelen kallista hintaa,syön sitten Suomessa kunnolla tuoretta ananasta......

      Poista
  8. Sardellit ovat lempiä, pakko kokeilla tässäkin muodossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanja,no sitten sun pitääkin kokeilla tuota sardellipestoa.

      Poista
  9. Onpa jännittävä! mutta varmaan sopii suolaisemman juuston kanssa hyvin. Voisin kuvitella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelle,niin jännittävä että oli pakko kokeilla,joskin muunneltuna,itse käytin täss
      ä hyvin vähäsuolaista juustoa mutta yksinään tomaattineliöiden kanssa sopisi varmaankin suolaisempi juusto

      Poista
  10. Onpa kiva muunnelma perinteisestä caprese-salaatista, todella kaunis annos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne,oli kiva kokeilla vähän tavallisuudesta poikkeavaa annosta ,ja oli hyvääkin:)

      Poista
  11. Oi mahdoton mikä herkku! Tosi luova nuo tomaatti-neliöt, ja se sardellipesto tuo veden kielelle ... Nam nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä mielenkiintoista ja hyvää.,Tuo ohjelma muutenkin inspiroi ihan hurjasti!

      Poista
  12. Hei! Löysin blogisi falafel-reseptejä etsiessäni. Ennätin lukaisemaan jo melko paljon täällä jakamiasi reseptejä, ja pakko sanoa: suuri kiitos! Oma ruokakuntani koostuu suomalais-italialaisesta kokoonpanosta, vegeruokavaliolla, ja olen jo tähän mennessä saanut täältä ihan hirmusti inspiraatiota uudenlaisiin kasviskokkauksiin (niitä kun ei koskaan voi olla liikaa, ja aina haluaisi testailla uutta). Tänään kokeilen tuota tomaattimehu-reseptiä, mikäli löydän agar agaria luomukaupoista/vastaavista.
    Ihana kun pidät tällaista blogia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mette,huomasin tämän kommenttisi vasta nyt,joten pahoittelen myöhästyneestä palautteesta. Ihanaa kuulla tällaista palautetta,kiitos,innostaa todellakin jatkamaan bloggaamista:)

      Poista
  13. Tosi mielenkiintoista valmistaa tomaattimehusta salaattiin korvikkeet tomaattisiivuille. Ja sardellipestoa pitää kokeilla. Rakastan pestoa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja,täytyy sanoa että oli kyllä mielenkiintoinen kokeilu.Bambi tykkäsi tosi paljon niistä tomaattineliöistä;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...