perjantai 16. toukokuuta 2014

2 x kesäkurpitsatahna +miltä näyttää kypsymätön carob

Olen varmaan aiemminkin kertonut ihastuksestani kaikenlaisiiin tahnoihin tässä blogissa, ja tällä kertaa vuorossa on kesäkurpitsatahna;kahtena erilaisena versiona. Kaikenlaiset tahnathan ovat täällä hyvin suosittuja;supermarketeissa niitä on hyllymetrittäin ja  suosituin niistä on hummus monine eri versioineen,mutta tahnaperheeseen kuuluvat myös munakoisopohjaiset tahnat tai salaatit ja sitten tällainen kesäkurpitsasalaatti ,jota saa kaupoistakin. Molemmat tahnat ovat helppotekoisia ja mitä ihanimpia joko leivän päällä tai sitten täytteenä. Edessä oleva vaaleampi sisältää cashewpähkinää ja taaempi,tummempi tahna saa värinsä ja makunsakin  ruskistetuista sipuleista.Molemmat tahnat/salaatit ovat myös vegaaneja,samoin kuin laktoosittomia ja gluteenittomia.

Tahna 1: kesäkurpitsatahna cashewpähkinöillä (vaalea tahna)
  • 2-3 keskikokoista kesäkurpitsaa 
  • 1 dl muutaman tunnin liotettuja cashewpähkinöitä
  • 1½ rkl oliiviöljyä
  • 2-3 murskattua valkosipulinkynttä
  • suolaa,mustapippuria
Pese ja kuutioi kesäkurpitsat(kuorta ei tarvitse poistaa.Sekoita oliiviöljy,valkosipulimurska sekä suola ja pippuri  keskenään ja kaada se kesäkurpitsakuutioitten päälle.Sekoita niin että öljyä tulee tasaisesti kuutioitten päälle.

Lämmitä uuni 180 C-asteeseen.Kaada öljytyt kesäkurpitsakuutiot leivinpaperin päälle ja paahda kuutioita uunissa  noin puoli tuntia,kunnes kuutiot ovat hieman ruskistuneet.

Jauha kesäkurpitsakuutiot cashewpähkinöiden kanssa tahnaksi.  Maistuu tosi hyvältä sellaisenaan,leivän päällä tai sitten leivän täytteenä.








Tahna 2:kesäkurpitsatahna ruskistetulla sipulilla
  • 2-3 keskikokoista kesäkurpitsaa
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • suolaa,mustapippuria maun mukaan
Pilkkoa sipuli pieneksi ,lämmitä öljy pannulla ja paista sipuleita  kunnes ne ruskistuvat. Raasta kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi,ja purista niistä liika neste pois.

 Kun sipuli on kunnolla ruskistunut .lisää kesäkurpitsaraaste ja anna senkin ruskistua.Lisää lopuksi  soijakastike,paista seosta vielä jonkun verran ja lisää suolaa ja pippuria.Jauha seos karkeaksi tahnaksi;maista ja lisää suolaa ja pippuria jos siltä tuntuu. Tämäkin tahna on aivan ihana leivän päällä tai leivän täytteenä,juuston tai kasvisten kanssa.

Täällä jotkut tekevät myös ns."broilerinmaksan" makuista kesäkurpitsatahnaa,jonka tarkoitus on olla  jonkinlainen kasvisversio tästä.Silloin tähän kakkostahnaa lisätään myös keitettyjä kananmunia. Useammin tosin tuo "maksan " makuinen tahna tehdään munakoisosta,ja se on tosi hyvää,vaikkei se minusta nyt mitenkään broilerinmaksalta maistu....

Kumpi näistä tahnoista sitten on parempi? Molemmat ovat tosi hyviä mutta karamellisoidut sipulit antavat ehkä enemmän makua tuolle kakkostahnalle...
Tällä viikolla oli taas kerran kuussa tapahtuva suomalainen kirjastopäivä,ja ennen sitä menin viereiseen puistikkoon,mistä viime elokuussa poimin tosi suuren määrän kypsiä carobpalkoja. Menin katsomaan missä vaiheessa carobit ovat ja ihan vihreitähän ne vielä ovat,mutta tulossa on näköjään taas hyvä sato:)
Ja eksäni oli käynyt pohjoisessa keräämässä macadamiapähkinöitä. Sainkin ison pussin mukaani.
Mutta näiden avaamiseen tarvitaankin vasaraa!

Saatuni muutaman macadamian avattua olin pettynyt,sillä ne eivät koostumukseltaan olleet sellaisia kuin kaupan...jotkut pähkinät  olivat niin kiinni kuorissa että niitä oli vaikeaa saada kuorista irti.Googlettelu selvitti,että näiden tulee vielä kuivua ja että ovat syöntivalmiita vasta kun tuota kuoripallukkaa ravistelee ja kuulee,miten pähkinä liikkuu sisällä.Saamastani määrästä vain 2 olivat sellaisia,joten vielä odottelen ennen kuin avaan loput pähkinäni...

Macadamia on kotoisin Australiasta,mutta Israel on yksi niistä maista missä sitä kasvatetaan kaupalliseen tarkoitukseen.Tämä oli muuten ensimmäinen kerta kun sain käsiini suoraan puista ihan äskettäin kerättyjä macadamioita. Vaikka niitä täällä kasvaakin niin ovat silti muita pähkinöitä reilusti kalliimpia täälläkin.Macadamiapähkinästä puristettua öljyä käytetään täällä paljon kosmetiikassa.

13 kommenttia:

  1. Näistä kahdesta tahnasta valintani osuu tuohon ruskeampaan sipuliseen versioon, sillä karamellisoidut sipulit ovat vain niin hyviä.. voi kuinka onkaan tulossa hyvä carob sato, ja hyvä niin :) Niiden kypsymistä ruskeiksi on varmasti kiva seurata, ja nuo macadamiapähkinä ne vasta ihan super kermaisen hyviä pähkinöitä ovatkin, harmi että täällä niiden hinnat eivät ihan mantelin luokaa ole, joten ei kovin usein tule herkuteltua niillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,minustakin se sipulinen versio on maukkaampi,joskin molemmat tahnat ovat tosi herkullisia:) Viime vuonna poimin tuosta puusta valtavan pussillisen carob-palkoja, ja varmaan taas elokuussa kerään uudestaan kun ovat kypsiä,mutta en niin paljon kuin viime vuonna,jolloin kokeilin niillä kaiken mahdollisen;D
      Macadamiat ovat täälläkin tosi kalliita vaikka niitä täällä kasvaakin,joten harvoin niitä tuleekin ostettua. Nämä minun saamani olivat vielä raakoja;se selvisi googlettelun ansiosta.,

      Poista
  2. Båda låter mycket goda och sådana här röror är så goda. Roligt att få se carob och macadamianötter.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn,tyckte de var mycket goda:) Var så glad över mina färska macadamianötter,men de var inte ännu färdiga.

      Poista
  3. Etsin koko ajan uusia kesäkurpitsa reseptejä ja tuo sipulilla maustettu menee kyllä kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari,kesäkurpitsa on tosi monipuolinen,olen siitä tänne blogiinkin tehnyt vaikka mitä:) Nämä olivat kyllä namia,etenkin tuo sipulinen.

      Poista
  4. Tahnat ovat kyllä parasta. En olekaan kokeillut kypsennetystä kesäkurpitsasta ja vaikuttaa herkulliselta. Ja ihanaa satoa tulossa ja jo sinulla vasaran alla :) En tiennytkään, että macadamiat kasvavat myös siellä päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahnat ovatkin tosi hyviä:) Suosittelen sillä nämä ovat sekä helppotekoisia että hyviä.Ja näkyy tulevan paljon carobeja loppukesäksi:)
      Täällä kasvatetaan macadamiapähkinöitä kaupalliseen tarkoitukseen.

      Poista
  5. Uutta kesäkurpitsasatoa odotellessa! Olen ollut kesäkurpitsan(kin) käytössä vähän rajoittunut, sillä vasta viime kesänä hoksasin, että siitäkin voisi tehdä tahnoja. Silloin oli mielenkiintoinen resepti jossakin ruokalehdessä, joka jäi kyllä kokeilematta vaikka satoa olikin hirmuisesti. Sipuli antaakin varmasti mahtavan maun tahnaan, nami.
    Onpas vain kovasti carobin palkoja kypsymässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula...toivottavasti tulee hyvä kesäkurpitsasato... Kesäkurpitsa on todellakin hyvin monikäyttöinen ja nuo tahnat ovat tosi hyviä:)
      Ihan hurja määrä carobia tulossa!

      Poista
  6. ihania tahnoja, tallensinkin jo ohjeesi, näitä on ihan pakko kokeilla ja uskon jo etukäteen, jotta meiltä tulee näitä jääkapissa olemaan. Joskua on tullut niin paljon kesäkurpitsoja, että pakastinkin on niitä pursuillut :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...