maanantai 26. toukokuuta 2014

Kalaa pikantissa kastikkeessa ja voiko södempää pinkkiä jädepaikkaa ollakkaan....

Olin pääsiäisen jälkeen  puolitoista viikkoa mehu/smoothie-ruokavaliolla ja sen jälkeenkään eivät eläinperäiset tuotteet oikein maistuneet,kunnes menin viime viikolla lähiseutuni jättimarkettiin ja pysähdyin erittäin pitkän pakastekala-altaan viereen...Alkoi tehdä mieli kalaa... Sattumalta edessäni oli tarjouksessa oleva kala,jota en ollut koskaan aiemmin käyttänyt enkä oikeastaaan tiennyt siitä juuri mitään. Onneksi nykyään on netti aina mukana puhelimen muodossa ja siinä altaan vieressä seisoen googlasin että mikä kala tuo Sebastes alutus oikein onkaan,ja selvisi että se taitaa olla hyvinkin läheinen sukulainen punasimpulle.Googlailu selvitti myös että kala on hyvin koossa pysyvä ,miedon makuinen kala,joten sitä sitten lähti mukaani.Matkalla kotiin päätin käyttää kalaa  chreime-tyyppiseen kalapataan,mutta loppujen lopuksi siitä tuli hieman tavanomaista  erilaisempi,jossa yhdistin erilaisia ohjeita ja omaa päätäni,,mutta herkullinen kalaruoka tästä tuli.ja kastike on ihanaa!Tähän sopivat kaikki kiinteälihaiset kalat ja esimerkiksi  lohi on myös hyvä kala tällaiseen.Chreime on pohjoisen Afrikan (Tunisia,Marokko,Algeria ja Libya)juutalaisessa keittiössä  suosittu kalaruoka.Herkullisen kastikkeen pohjana käytin tässä Pilpel Chuma-tahnaa,jonka ohjeen olen aiemmin postannut täällä.

Kalaa pikantissa kastikkeessa

  • noin 800 gr kiinteälihaista kalaa ,kuten vaikka lohta,suurehkoina paloina
  • 6 rkl Pilpel chuma-tahnaa (ohje täällä)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 5 hienoksi pilkottua tomaattia (purkillinen tomaattimurskaa,jos ei ole tuoreita tomaatteja)
  • 1 tl sokeria
  • 2½ rkl tomaattipyreetä
  • noin  mukillinen vettä
  • pieni kourallinen tuoreita korianterin lehteä plus muutama koristeeksi
  • ½ vihreä chiliä
  • suolaa,mustapippuria
Lämmitä 2 rkl oliiviöljyä paksupohjaisessa kattilassa.Kun öljy on lämmennyt ,lisää pilpel chuma-tahnaa ja anna sen paistua muutama minuutti(ihana tuoksu!). Lisää tämän jälkeen tomaatit tai tomaattimurska,sokeri,tomaattipyree,suolaa (maista..) mustapippuria  ja vesi.Anna seoksen kiehua keskilämmöllä,kunnes kastike on hieman kiehunut kokoon.Maista ja lisää suolaa,jos on tarve.
Ota kattila liedeltä ja lisää nyt kalapalat kastikkeeseen.Lisää samalla renkaiksi leikatut chilit. Anna lämmetä kiehumispisteeseen,jonka jälkeen laita kansi päällä ja anna kalan kypsyä kastikkeessa 15-20 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa korianterin lehdet kastikkeeseen. Tarjoile vaikka riisin kanssa ja koristele tuoreen korianterin lehdillä.
Kävin eräänä aamuna torille mennessä kurkkimassa torin alussa olevan aukion reunalle muutama kuukausi sitten avattua Tivoli nimistä jäätelöpaikkaa. Jäätelöt oli muotoiltu hauskan näköisiksi.
Hyviltä näyttivät jäätelöt tuolla ja löytyy kuulemma sokeritonkin vaihtoehto.
Torin Tivolissa on pinkinmusta yleisilme. Jopa lattialaatatkin olivat pinkin värisiä;D
Hauska kello! Näitä oli kaksi erilaista
Seinällä oli suloisia pinkkejä laatikoita,joiden tarkoitus ei heti selvinnyt... Niissä luki "Yogurt in a box".
Kuva Tivolin FB-sivuilta
Selvisi että boksit ovat Tivolin jugurttijäätelöä varten. Jugurtti laitetaan muovikippoon,päälle sitten mitä haluaa suuresta valikoimasta ja sen jälkeen kippo asetellaan tuohon laatikkoon. Tel Avivissa on niin monta hyvää jäätelöpaikkaa että jotenkuten pitää erottua muista.Taidan mennä kokeilemaan tuota;D

P.S. tein muuten ruoka-aiheisen postauksen Tel Aviv-blogissani,joten laitan tänne linkin sinne

26 kommenttia:

  1. aaah - tuo kuulostaa todella hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Uusiin kaloihin(kin) tutustuminen on kivaa. Täällä Ranskassa on torilla hyvin merkitty myös se, mistä kala tulee ja onko se villiä vai kasvatettua.
    Voisin kyllä mennä tuohon jädepaikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu,todellakin mukavaa tutustua uusin kaloihin ja muihinkin uusiin ruoka-aineksiin.Täälläkin on merkitty mistä kala tulee,ainakin pussin kyljessä;D Suurin osa kaloista on Välimerestä tai täältä kala-altaista,mutta jos on muualta niin sen kyllä saa hyvin selville.
      Jädepaikka,mun on pakko mennä kokeilemaan tuota jugurttijädeä,haluan pinkin laatikon!

      Poista
  3. Hyvältä kuulostava kalaruoka ja simppeli tekotapa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena;tosiaankin simppeli valmistustapa ja hyvä lopputulos:)

      Poista
  4. Tuo kalaresepti menee kyllä kokeiluun, sillä nuo mausteet jotenkin vetävät puoleensa ja ovat hyvinkin yhteen sopivia. Luulenpa että on viileän kelin lämmittävä ruoka parhaimmilaan. Mausteisen ruuan pääteeksi sopiikin - mikäs sen paremmin kuin jäde tai jogurtti! Todella söpö liike ja niin siisti.. niin kuin Israelissa kaikki kyllä onkin. Pistaasi jäätelö menisi vaikka heti.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,tosiaankin nuo mausteet ovat tuossa niin hyviä ja vaikka valkosipulin määrä on suuri niin se ei lopussa kuitenkaan kovin tunnu. Ja jäätelöi sopii tosiaankin tuon päälle.No ihan kaikki täällä ei niin siistiä ole,mutta on ihana nähdä miten paljon panostetaan eri ruokapaikkojen ulkonäköön:)

      Poista
  5. Haluan tulla sinne syömään jäätelöä! Ihania kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmi;D No kieltämättä nuo jäätelöt näyttävät hyvin houkuttelevilta;D

      Poista
  6. Kivan kuuloinen kalaohje ja aika överiherkullisen näköinen jätskibaari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,kala on tosi hyvää noin tehtynä ja kastike ihanaa:) Tuo jätskibaari kyllä houkuttelee ja tuo laatikko....;D

      Poista
  7. Herkun näköistä kalaa ja nuo jäätelötornit ovat ihan ylihoukuttelevia! Onneksi täällä ei ole lähellä mitään tuollaista - voisi näkyä sekä kukkarossa että vyötäröllä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,tykkään kalasta tosi paljon näin tehtynä:) Ja jätskipaikka aika vaarallinen ,mutta onneksi osaan hilitä itseäni.Tuo on bussimatkan päässä mutta ihan lähelleni avattiin just yksi superhyvä jätskipaikka;D

      Poista
  8. Nam! Ja tämä toimii varmaan hyvin myös hauella. Hauki on mielestäni oiva kala juuripa pikantteihin makumaailmoihin.
    Ja toi sun Pilpel Chuma - tahnakin kuullostaa ihanalle (katsoin ohjeen linkkisi takaa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia,totta,hauki sopiskin tähän tosi hyvin! Ja tuo Pilpel chuma-tahna on sellainen,joka sopii moneen juttuun:)

      Poista
  9. Ihanat pinkit boksit, noistahan söisi vaikka mitä! Tahnaohje napattu mukaan, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta;eikös olekin! Tuon pinkin boksin haluaisi ottaa mukaansa;D olen tosiaankin suunnitellut että pitää kokeilla tuollainen;D

      Poista
  10. Kivan erilainen kalaohje ihmiselle, joka on jumittunut paistettuun kalaan. Myös täällä pistetty tahnaohje takaraivoon.

    VastaaPoista
  11. Voisitko tehdä postauksen siitä, mitä tehdä Tel Avivissa kesällä lomamatkalla :)?! Tai muutenkin jokin "Turisti"-opas..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi,kesällähän täällä on tosi lämmintä,joten täytyy pistää tuo mietintään. Laitan sen tuonne sitten Tel Aviv-blogiini.

      Poista
    2. Tuo Tel Aviv-blogini on oikeastaan jonkinlainen Tel Aviv-turistiopas,vaikkakin vielä hieman keskeneräinen;D

      Poista
  12. Voi miten ihanan näköinen jäätelöpaikka. Nuo jäätelökiemurat ovat todella hauskoja.

    Meillä on alkanut jokakesäinen jäätelönsyöntiaika. Ei ole päivää, jolloin joku ei kysy, otetaanko jäätelöä ja sitten alkaa tarjoilu =)

    VastaaPoista
  13. Birgitta:täällä on niin ihania jäätelöpaikkoja että on vaikeaa valita.,..no tosi harvoin käyn kuitenkin ulkona syömässä jätskiä ,vaikka nyt avattiin yksi ihan lähellekin.
    Juu kesällä pitää syödä jätskiä!

    VastaaPoista
  14. Oh wow, those ice cream towers are really something else! I've seen scoop shops shape their offerings into all different shapes, but never anything quite like this. The tiers remind me of little frozen wedding cakes.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...