lauantai 2. toukokuuta 2015

Monien makujen kalmarit +mille ravintolalle Veuve Qlicquot-palkinto parhaasta ravintolasta meni Lontoossa

Pitkästä aikaan kävin ostamassa tuoreita pikku kalmareita torilta.Monta kertaa on ollut tarkoitus niitä ostaa mutta sitten olen aina unohtanut kylmäkassin kotiin. ja lämpimällä säällä ei viitsi kuljettaa tuoreita kalmareita ilman kylmäkassia...Ostin puoli kiloa kalmareita mikä teki 8 kappaletta ,ja kaikki sattuivat olemaan suhtkoht saman kokoisia tällä kertaa:). Kalmarit ovat ihania grillipannussa pariloituna mutta  halusin valmistaa kalmarini  hieman eri tavalla ja mieleen muistui Jerusalemin Machneyuda-ravintolan pääkokin Assaf Granitin joskus postaama ohje. Granitin ohjeessa kalmari saa ihania makuja monista eri aineksista. Tosin jouduin hieman soveltamaan ohjetta sillä ihan kaikkia aineksia ei löytynyt kotoa.Tuoretta kalmaria ei varmaan löydy ihan helpolla Suomessa mutta ainakin täällä niitä näkyisi olevan .Varmaan pakastetuistakin kalmareista tulee ihan hyviä tällä ohjeella,joskin pakastettuna kalmarit tuppaavat aina vähän sitkistymään.

Monien makujen kalmarit
  • ½ kg kalmareita
  • muutama rkl oliiviöljyä paistamiseen
  • 2 dl paksua jugurttia
  • 2 rkl tahinia,sellaisenaan
  • muutama rkl tuoretta timjamia (kuivakin käy
  • 1 rkl säilöttyä  ja tahnaksi jauhettua sitruunaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • suolaa,mustapippuria
  • 1 rkl harissa-tahnaa
  • 3 rkl tomaatin siemeniä+lientä (muutamasta tomaatista irrotetut siemenet liemineen)
  • muutama korianterin lehti koristeeksi (alkuperäisessä ohjeessa oli tuoretta zaataria minkä voi korvata tuoreella oreganolla)
Pikku kalmareiden puhdistus on helppoa: ne laitetaan veteen likoamaan,lisätään muutama tippa sitruunamehua;pääosa lonkeroineen vedetään irti ja pussimaisesta osasta irroitetaan helposti vetämällä kalvomainen selkäranka.Pussimaisen osan sisäosa puhdistetaan kaikesta ylimääräisestä. Ennen olen aina vetänyt myös tuon päällimmäisen violetille vivahtavan päällysnahan irti mutta kun kerran söin kalmaria eräässä ravintolassa ja huomasin että tuo nahkaosa oli siinä mukana niin tajusin ettei sitä pidäkään heittää pois....Kuivasin kalmarit hyvin talouspaperilla . Valmiit kalmarit asetellaan jugurtin päälle joten levittelin ensin paksua lampaanmaitojugurttia lautaselle;vähän hummuksen tapaan. Lämmitin oliiviöljyä pannussa ja  sen kuumennettua lisäsin kalmarit pannulle.Annoin kalmarien paistua muutaman minuutin niin että ne saivat vähän väriä ennenkuin käänsin ne.
Timjami lisätään kalmareiden joukkoon,samoin kun sitruunamehu ja päälle ripotellaan mustapippuria. Alkuperäisessaä ohjeessa säilötystä sitruunasta jauhettu tahna lisättiin vasta myöhemmin  mutta minä lisäsin sitä jo paistovaiheessa ja se antoi ihanasti makua. Paistetut kalmarit asetellaan jugurtin päälle (lusikoi päälle myös paistolientä jossa on timjamia ja sitruunaa).Päälle ripotellaan suolaa ja harissatahnaa levitellään sinne sun tänne,samoin kuin tomaatinsiemenlientä.Lopulta päälle ripotellaan tahinia ,ihan sellaisenaan ilman että siihen on lisätty mitään.  Tässä annoksessa oli aivan ihana makujen sinfonia:hieman makeutta tomaateista,kirpeyttä sitruunoista,hieman poltetta harissasta ja lempeitä makuja jugurtista sekä tahinista: aivan mielettömän herkullinen annos:) Päälle laiton vielä korianterin lehtiä mutta sen voi korvata tuoreella oreganolla,joka on lähempänä alkuperäistä ohjetta.Alkuperäisessä ohjeessa oli vielä tapenadea mikä olisi lisännyt  hieman umamimakua,mutta minusta tämä oli tosi hyvää ilman sitäkin.
Alkuperäinen ohje on siis jerusalemilaisen Machneuda-ravintolan pääkokin Assaf Granitin; ja Granit,yhdessä ravintolan 2 muun kokin kanssa avasi viime vuonna  Palomar-nimisen ravintolan Lontooseen. Hyvin nopeasti Palomar nousi monen suosikiksi ja joulukuussa Londonist valitsi Palomarin Lontoon  vuoden 2014 "kuumimmaksi ravintolaksi" . Ja nyt huhtikuussa GQ-lehden Veuve Clicquot Food and Drinks-awards 2015 parhaan ravintolan palkinto meni Palomarille-Toukokuussa Tatler valitsi Palomarin vuoden ravintolaksi..Aika hieno saavutus ensimmäisen vuoden aikana! Kesällä 2016 ilmestyy myös Palomarin keittokirja.

28 kommenttia:

  1. Ai, että näyttää hyvälle...nami

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli:oli kyllä tosi hyvää.Tuollaista ei usein tule tehtyä mutta joskus....

      Poista
  2. OI, miten herkullista. Meillä isäntä on taas yrittänyt löytää kalmareita kaupoista, mutta ei ole toistaiseksi onnistanut (tai sitten ne on jo valmiiksi leikattu auki, mikä tekee täyttämisen suhteellisen vaikeakasi...). Hän laittaa niihin sellaisen leipä-oliivitäytteen ja sitten keittää tomaattisessa kastikkeessa... hitsit, kun alkoi tehdä mieli, kun katselin tuota kuvaasi ja muistelin aiempia herkkuhetkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:harmi että ne on leikattu niin että vaikeaa täyttää,Minäkin olen suunnitellut seuraavaksi tekeväni täytettyjä,en ole vielä tehnyt mutta olen syönyt ja herkkua on. Toivottavasti isäntä löytää sellaisia kalmarieta mitkä voi hyvin täyttääkin.

      Poista
  3. Uuuhh, mäkin haluan tuoreita kalmareita (voi niitä täällä Globus-tavaratalon ruokaosastolla olla mutta kalan ja äyriäisten hinnat ovat järkyttäviä)! Tuli nälkä, vaikka nousin juuri ruokapöydästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu; tuoreet kalmarit ovat kyllä ihania;pakastaessa ne vähän menettävät sitä pehmeää rakennettaan. Harmi että ovat niin tyyriitä siellä ne tuoreet kalmarit.Tämä oli kyllä niin hyvää että kuvia katsellessa tekee uudestaan mieli tätä;D

      Poista
  4. Mmm, empa ole koskaan kalmareita syonyt. Aikoinaan niita ostimme paljonkin, mutta kalansyotiksi, kun tapasimme kayda meren rannalla onkimassa. Katkaravut olivat myos (joskus aika kalliita) kalansyotteja. No niita on tullut itsekin tietysti syotya.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu:no teillähän on ollut erikoisia (ja vähän hienompia;D) kalansyöttejä;D Mutta suosittelen kokeilemaan ihan itsekin niiden syöntiä kalojen sijaan;D

      Poista
  5. Kalmariherkkua! Nam!
    Pitäisi itsekin kokeilla enemmän mereneläviä, kun niitä on tiskit notkollaan täällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna:herkkua tosiaankin:) Ja totta,teillä onkin upeat merenelävätarjonnat siellä:)

      Poista
  6. Olet sä kyllä taitava!

    VastaaPoista
  7. Nayttaa ja kuulostaa ihanalle, en ole koskaan kalmarista tehnyt itse mitaan mutta nyt taitaisi olla aika kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:teillä siellä taitaa olla myös hyvät kalmariapajat,joten ei kuin kokeilemaan ;D

      Poista
  8. Arvaat varmaan kuinka täällä jo ihastellaan... ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andalusiana:sä kävitkin vähän mielessä kun tiedän miten paljon tykkäät äyriäisistä:;D

      Poista
  9. On kyllä älyherkullisen näköistä. Täällä ei tuoreista kalmareista voi kuin haaveilla, pakko tyytyä ihastelemaan näin virtuaalisesti. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina:kiitos ja oli tosi herkullista.Mutta tätä makumaailmaa voisi kyllä aika hyvin tehdä myös pakastemustekalasta.

      Poista
  10. Tässä kyllä herää valtaisa raaka-ainekateus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna:voin kyllä kuvitella.Välimerelle menee kiitos;D

      Poista
  11. I love seafood and this dish looks fantastic Yaelin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine:I too love fresh seafood-This was really yummy made this way:)

      Poista
  12. *huokaa syvään* raaka-ainekateutta ilmassa täälläkin, taas kerran... :-D Ihanan näköinen ja kuuloinen annos, harissa kuulostaa just ihan nappivalinnalta tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta:Välimeren äärellä asumisessa on kyllä muutamia hyviä puolia;D Oli kyllä ihanat maut tässä ja totta,harissa sopi niin hyvin tuohon:)

      Poista
  13. Ihanan näköiset kalmarit. Pitäisi taas päästä vähän pidemmäksi aikaa Portugaliin, niin saisi kokata kaikenlaisia ihania mereneläviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaespresso: kalmarit ovat kyllä hyviä:) Ja Portugalissa vasta onkin hyvät apajat mereneläville:)

      Poista
  14. Herkulliselta näyttää! En ole vielä koskaan kalmaria maistanut. Tämä ohjeesi kyllä houkuttaa kokeilemaan, ehkä seuraavalla kerralla kun olen Espanjassa, siellä ainakin tarjontaa on, tiskit notkuu kaikkia mahdollisia merenotuksia:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:kalmarit tuoreena ovat tosi hyviä,joten suosittelen kokeilemaan sitten ensi kerralla Espanjassa.Siellä on tosi hyvä tarjonta ja ovat vielä edullisiakin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...