lauantai 9. toukokuuta 2015

Taatelijuustokakku

Lempipyhäni täällä lähestyy...Se on Shavuot,joka on pyhiinvaellusjuhla,kesänalkamisjuhla sekä sadonkorjuujuhla.Kristillinen Helluntai liittyy alkuperältään  Shavuottiin ,vaikka onkin tänään eri pyhä,ja shavuot ja helluntai osuvat yleensä lähekkäin;tänä vuonna ne osuvatkin samalle päivälle eli 24 toukokuuta.Shavuot on  pyhä jolloin syödään maitotuotteita eli lihaa ei silloin ruokapöydässä näy. Ja se on myös juustokakkujen luvattu pyhä jolloin  leipomot ovat täynnä erilaisia juustokakkuja (myös suolaisia) ja lehdet ovat täynnä  juustokakkuohjeita.Tämän juustokakun tein hieman ennakkoon syntymäpäiville;olin jo pitkään hautonut mielessä taatelijuustokakun ohjetta,ja olinkin erittäin tyytyväinen tähän lopputulokseen.Juustokakun päällä on tahinia ja taatelisiirappia sekä paahdettuja manteleita murskattuna.Kakku kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä,jotta se ehtii kunnolla jähmettyä.

Taatelijuustokakku (26 cm vuoka)
Pohja:
  • 250 gr murustettuja keksejä
  • 100 gr sulaa voita.
Täyte:
  • 1 kg rahkan tapaista 5% juustoa (sekoittamalla kerma-ja jugurttirahkaa keskenään päästään lähelle tuota käyttämääni juustoa)
  • 250 ml vispikermaa
  • 100 gr maissitärkkelystä(Maizenaa)
  • ripaus vaniljaa
  • 2½ dl sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 4 kananmunaa
  • 1,2 dl taatelisiirappia
  • 1½ rkl tahinia kakun päälle
  • 1½ rkl taatelisiirappia kakun päälle
  • paahdettuja ja murskattuja manteleita muutama lusikallinen
Taatelisiirappia löytyy täällä kahdenlaista:täysin luonnollista 100 % taatelisiirappia tai sellaista  johon on lisätty sokeria.Tässä käytin luonnollista taatelisiirappia.Jos sellaista ei löydy voi taatelisiirapin tehdä itsekin kiehauttamalla taateleita ja vettä kunnes ne ovat aivan pehmenneet,minkä jälkeen seos siivilöidään ja siivilöityä taatelisosetta keitetään kokoon kunnes se muuttuu siirappimaiseksi.
Kakku ennen uuniin menoa. Ripottelin vielä hieman taatelisiirappia kakun päälle ja sekoittelin kuvioita haarukalla
Valmista ensin pohja: murusta keksit ja lisää niiden joukkoon sulatettu voi.Painele pohja kakkuvuoan pohjalle ja voitele vuoan reunat. Laita vuoka pakastimeen sillä välin kun valmistat täytteen. Sekoita juusto,kerma,sokeri,vanilja,maissitärkkelys sekä taatelisiirappi hyvin keskenään;sekoita maissitärkkelys ensin pienen juustomassamäärän sekaan ennenkuin lisäät sen täytteen sekaan.Sekoittele munat yksitelleen kevyesti vispaten joukkoon.Lämmitä uuni 180 C-asteeseen. Ota vuoka pakastimesta ja kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Kakusta ei tullut erityisen korkea koska osan täytteestä käytin itselleni jäävään pikkuiseen juustokakkuun. Laitoin folioita kakkuvuoan ympärille ja lisäsin pellille kiehuvaa vettä muutaman sentin kerrokseksi. Paistoin kakkua ensin 10 minuuttia 180 C-asteessa jonka jälkeen alensin uunilämpötilan 160 C-asteeseen ja paistoin kakkua noin 50 minuuttia. Päältä  näkee onko kakku kypsä;se on saanut väriä ja pinta on jähmettynyt.Älä ota kakkua heti pois uunista vaan anna sen olla uunissa kunnes uuni on jäähtynyt,uunin oven ollessa auki.Kun kakku on jäähtynyt,siirrä se jääkaappiin ja anna kakun jähmettyä yön yli. Ripottele jähmettyneen ja kylmän kakun  päälle tahinia, taatelisiirappia sekä mantelimurskaa.
Päälle tulevan tahinin kannattaa olla laadukasta;sellaista joka maistuu hyvälle sellaisenaankin.
Kakku meni siis syntymäpäiville jotka pidettiin puistossa.Oli ehkä hullua tuoda juustokakku ulkona pidettävälle tapahtumalle kun asteita oli lähes 30,mutta kylmäkallen avulla kakku säilyi viileänä matkan aikana,joskin pinnalla olevat ainekset valuivat hieman sivulle......

Edit:31.5.15 Yllätyksekseni voitin tällä kakulla maan suurimman meijerin juustokakkukilpailun:) 

22 kommenttia:

  1. Tätä pitää kokeilla!Rakastan juustokakkuja ja taatelitkin ovat herkkuja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mama Gastro:) Juustokakut ovat minunkin herkkua ,samoin kuin taatelit:)

      Poista
  2. Tuo kakku näyttää siltä, että se vie kielen mennessään! Ihana!
    Hyvää lauantai-iltaa Jael<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:kiitos,oli tosiaankin hyvä juustokakku . Juustokakut ovat muutenkin herkkua:) Kiitos samoin sinulle Anne:)

      Poista
  3. Syöksyin tänne kun näin kuvan Facessa. Onpahan herkullisen näköinen ja kaunis kakku. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia:) hauska kuulla;D Oli kyllä tosi herkullinen lopputulos:)

      Poista
  4. Kaunis kakku. Tahini juustokakussa kuulostaa jännältä. Tykkään kyllä tahinista kovasti mutta olen käyttänyt sitä vain suolaisissa tahnoissa ja leivän päällä.
    Heh, keski-ikäisten blogikerho, pitäisiköhän liittyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:kiitos,tuosta tuli suurinpiirtein niinkuin olin sen mielessä suunnitellutkin:) Tahinia käytetään täällä paljon jälkkäreissäkin,onhan se myös halvan perusta. Ja tahini+taatelisiirappi on mahtava kombo:)
      Liity vaan ;D

      Poista
  5. Ostkakan ser ljuvligt god ut! Ha en fin söndag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Tack snälla du,den var mycket god:) Tack det samma!

      Poista
  6. Upea kakku! Varmasti myös maultaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokihaka:kiitos:) Maultaan olikin tosi hyvä,etenkin jos tykkää taateleista.Ja tuo tahini ja taatelisiirappi päällä lisäsi kivasti makua:)

      Poista
  7. Ihanan näköinen kakku. Kiitos tuosta +nelkytsivusto-linkistä.... tosin minä voisin liittyä jo kohta +60 sivustollekin, jos sellainen olisi jossain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. D-malli:kiitos,olin kyllä tosi tyytyväinen ulkonäköön,vaikka sitten matkalla puistoon se ulkonäkö vähän kärsi. Juu voit ihan hyvin,pääasia että on 40+;D

      Poista
  8. Tämä täytyy laittaa korvan taakse. Tykkään kovasti tehdä juustokakkuja ja taateli on herkkuani, mutta niitä en ole vielä koskaan yhdistänyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkatar: Minäkin pidän paljon juustokakuista ja kohta täällä onkin se pyhä jolloin niitä on joka paikassa ja tulee inspis tehdä niitä.Taateli sopi erinomaisesti juustokakkuun:)

      Poista
  9. Muistankin että olet tästä lempipyhästäsi kertonut, kuulostaa kyllä pyhältä minunkin makuuni.. juustokakkuja ja juustoa <3 tosi kaunis ja näyttävä kakku, kuulostaa todella herkulliselta. Teillä on myös jo aikamoiset lämpötilat siellä...täällä saa vielä vetää huivin kaulaan ja sukat jalkaan kun lähtee ulkoilemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:joo ihan juustokakkujen vuoksi ja sitten tietysti sadonkorjuun vuoksi pidän tuosta pyhästä;D Juustokakut ovat kyllä niin hyviä:) Tämä oli tosi hyvää ja onneksi säilyi viileänä tuolla vaikka olikin lämmintä. Nyt oli lämmintä,sitten taas viileämpää ja ensi viikolla helteitä mutta yleensä toukokuussa on vielä tosi miellyttävä sää.

      Poista
  10. Ihan vastustamattoman näköinen kakku! Ja noilla ainesosilla, ei voi kuin olla suussasulavan hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula:kiitos:) Oli kyllä tosi hyvää ja teen toistekin:)

      Poista
  11. Olen viime aikoina kokeillut tahinia makeassa leivonnassa ja tämän tapainen voisi olla seuraavana listalla. Vaikuttaa ihanasti sekoitukselta länttä jä Lähi-Itää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:täällä tahinia käytetään paljon myös makeissa jutuissa ja se sopii niin hyvin taatelien kanssa:) oli kyllä hyvä kakku:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...