perjantai 29. tammikuuta 2016

Melkein kuin salaatti mutta onkin keitto

Kun katsoo tämän keiton aineksia niin voisi luulla että kyse on Waldorf-salaatista mutta tässä onkin kyse keitosta;D 2 eri sellerin ja omenien yhdistelmä keitossa on yllättävän maukas. Viime päivät täällä on ollut normaalia kylmempää,joten keittoja  onkin tullut keiteltyä paljon;suurimmaksi osaksi suosikkiani linssikeittoa mutta myös muita keittoja. Tämä keitto saa makua myös lämmittävistä mausteista,joiden kanssa olin hyvinkin runsaskätinen.Oikeastaan tämän keiton pitäisi olla vaaleaa, mutta käytin soijakastiketta suolan sijaan,siitä väri.

Mausteinen selleri -omenakeitto
  • 2 varsisellerin vartta
  • 1 sipuli
  • 1 suurehko juuriselleri
  • 2 vihreää omenaa (Granny Smith) kuorittuna ja paloiteltuna
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • suolaa tai soijakastiketta ,maun mukaan
  • 1½ rkl mausteita (käytin etiopialaista Berbere-mausteseosta
  • noin ½ rkl curryjauhetta + hieman kurkumamaustetta
  • yrttejä pinnalle (korianteria tai persiljaa)
  • 2 litraa kiehuvaa vettä
Hienonna sipuli. Leikkaa varsisellerit paloiksi,kuori  juuriselleri ja paloittele se pieneksi.Lämmitä öljy kattilassa,ja kuullota siinä sipulia. Lisää paloitellut sellerinvarret  sekä mausteet.Sekoittele seosta kunnes ainekset ovat pehmentyneet,noin 8 minuuttia (keskilämmöllä).Lisää nyt juurisellerin palaset sekä omenakuutiot,,alenna lämpö alhaiselle,peitä kattila kannella ja anna seoksen kypsyä hiljalleen noin puoli tuntia.Kaada tämän jälkeen kiehuvaa vettä kattilaan,lisää suolaa ,maista onko sitä tarpeeksi ja anna keiton kypsyä hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Käytin suolan sijaan vähäsuolaista soijakastiketta, Keiton soseutin sauvasekoittimella ja lisäsin päälle korianteria.Tässä keitossa on todella ihana maku:)
Lämpimiä ruokia on muutenkin tullut tehtyä normaalia enemmän näinä kylminä päivinä,kuten uunivihanneksia.Tässä bataattia,sipulia,valkosipulia ja persiljaa.Mausteeta soijakastiketta ja hieman hunajaa sekä chiliä.

18 kommenttia:

  1. Onpahan upean kuuloinen ja näköinen keitto, jo katsominenkin lämmittää! Mukavaa viikonloppua Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia>tosi hyvä keitto.Omena ei tuossa kyllä tuntunut maussa mutta oli muuten tosi hyvä keitto.Ja kiitos samon sinulle mukavaa viikonloppua!

      Poista
  2. Soppa är favorit hos oss också när det är kyligare ute. Den här låter mycket god.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Det har varit ovanligt kyligt på kvällarna här denna veckan ,och har ätit soppa nästan varje dag;D

      Poista
  3. Kuulostaapa jännältä. Pitäisi päästä maistamaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maiju:tästä tuli hyvää:) Harmi etten voi ruudun läpi tarjota keittoa;D

      Poista
  4. Kuulostaa ihanalta! Pistänpä kirjanmerkiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna:tosi hyvää olikin ,toivottavasti tykkäät jos teet tätä.

      Poista
  5. Uunivihannekset ovat aina niin ihania ja tosiaan sopivat, keittojen lisäksi, hyvin viileitä päiviä lämmittämään.
    Kivaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:rakastan uunivihanneksia.Yleensä syön joka päivä salaattia mutta tällä viikolla on ollut niin viileää (sisälläkin...)että tuollaiset lämpimät ruuat ovat maistuneet enemmän.Kiitos,kivaa viikonloppua sinnekin!

      Poista
  6. Kuulostaa tosi hyvalta, taidanpa kokeilla, tykkaan nimittain tosi kovin omena-sellerisalaatista joten tykkaisin taatusti tastakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:oli tosi hyvä soppa vaikka se omena ei varsinaisesti maistunut lopputuloksessa,mutta muuten oli tosi hyvää ja teen takuulla toistekin.

      Poista
  7. Jael, siis miten nuo uunivihannekset nyt sitten voisi tehdä ilman chiliä, jota en voi käyttää kuten tiedät. Sain Krakovassa niin hyvää jotain juuresta, että olisin voinut syödä vain niitä. Siinä oli jotian päälläö. minusta öljyä, hunajaa, pippuria...? Ja mitä muuta, kauanko uunissa? Läömpöitila? Haluaisin tehdä aterian oheen tuollaisen kasvisuunivuoan, jossa vaikka porkkanaa, palsternakkaa, sipuleita...mitä vielä? Kirsikkakkatomaatteja? Vai ehkä jopa babypinaattia, ksyyy toiveikas:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena;sun pitää vaan tehdä ne ilman chiliä ja laittaa jotain muuta maustetta tilalle.Kirsikkatomaatit käy hyvin. Uunivihannekset ,sellainen noin 225 astetta,35-40 minuuttia kunnes ovat saaneet väriä.Kävin välillä kääntelemässä.Pinaattia en ole laittanut tuollaiseen mutta kaikki melkein käy:)Hunajaa olen usein myös laittanut ja soijakastiketta,on hyvä yhdistelmä.

      Poista
  8. Taitaa olla mun makuuni, kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  9. Selleri keitoissa on todella maukasta. En olekaan koskaan kokeillut laittaa molempia. Täytyy kokeilla!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...