lauantai 6. elokuuta 2016

Ranskalainen jugurttikakku

Tämän ihanan sitruksella maustetun kakun ohjeen löysin Danonen videosta, jossa täältä peräisin oleva  mutta Hollannissa Michelin-tähdet saanut keittiömestari Moshik Roth yhdessä koomikkoystävänsä kävivät Ranskassa pienessä meijerissä,jossa leivottiin tätä kakkua.Video kuuluu Danonen videosarjaan,jossa kaksikko kierteli Kreikassa ja Ranskassa jugurtin perässä.Jugurtti tekee tästä kakusta ihanan ilmavan, vaikka itse jugurtin makua siinä ei huomaakaan. Tässä käytetään 150 ml maustamatonta jugurttia,ja jugurttipurkki toimii mittana,Muutin ohjetta hieman enemmän sitruunaiseksi lisäämällä siirappiin sitruunamehua, sillä rakastan sitruunaisia makuja.

Ranskalainen jugurttikakku 
  • 150 ml purkki maustamatonta jugurttia /tyhjä jugurttipurkki toimii mittana
  • 2 purkillista sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 3 kananmunaa
  • 3 purkillista vehnäjauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • ½ purkillista oliiviöljyä
  • 1 tl vaniljauutetta (tai hieman vaniljaa suoraan tangosta )
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • 1 sitruuna ohuiksi renkaiksi leikattuna (tai muita hedelmiä)
  • siirappia varten:3/4 purkillista sokeria, ½ vettä  + ½ purkillista sitruunamehua
Ensin keitetään siirappi:sokeri,vesi sekä sitruunamehu keitetään kiehumispisteeseen,jonka jälkeen   lämpöä lasketaan hieman,ja siirappia keitetään vielä 5 minuuttia. Siirapin annetaan jäähtyä.

Jugurtti ja kananmunat vispataan tasaiseksi seokseksi;siihen lisätään sokeri,jauhot ,leivinjauhe ja vanilja,ja taikina sekoitetaan tasaiseksi.Lopuksi lisätään öljy,suola sekä sitruunan kuoriraaste.Moshik Rothin mukaan jugurtin kanssa tulee  käyttää leivonnassa aina öljyä,ei voita.

Leivinvuoka (sen tulisi olla matala;itse tein kakun korkeammassa vuoassa mutta matala vuoka sopii tähän paremmin). Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 24 sentin vuokaa, Vuorasin vuoan leivinpaperilla, jonka pinnat öljysin kevyesti.
Alkuperäisessä ohjeessa pohjalle laitettiin  ensin ohut kerros sokeria,jonka päälle aseteltiin ohuet sitruunaviipaleet. Minulla oli säilykepersikkaa,joten käytin sitä sitruunan sijaan;alle ripottelin hieman tummaa sokeria sekä  kookoshiutaleita.Tässä voi käyttää mitä hedelmiä tahansa,kuten omenia,luumuja ym. ym. Kakkua paistetaan 180 C lämmössä  puoli tuntia,tai kunnes kakun keskelle laitettu tikku tulee kuivana ulos.Kylmä siirappi kaadetaan kuuman kakun päälle.
Koska jugurttia aloitettiin valmistamaan kaupallisesti? Vuonna 1912,  Balkanin sotien aikana,Isaac Carasso Kreikan Thessalonikista muutti Barcelonaan,ja perusti pienen jugurttitehtaan. Hän oli huomannut miten useat lapset kärsivät ruuansulatusongelmista,ja toi maitohappobakteereja Bulgariasta tai käytti Pasteur-instituutin eristämiä maitohappobakteereja. Jugurtti ei vielä silloin  ollut tunnettu tuote läntisessä Euroopassa,ja aluksi sitä myytiinkin apteekeissa lääkkeenä.Carasson pienestä tehtaasta sai alkunsa Danone-yritys,jonka nimi tuli Carasson pojalta,Daniel Carassolta,lempinimeltään  Danon.

21 kommenttia:

  1. Mikä täyteläisen upea kakku ja miten hieno kakkukuva Jael, kaunista. Muakvaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia,tämä on todella herkullinen kakku,eikä edes vaikeatekoinenkaan:) Samoin sinulle oikein hyvää viikonloppua:)

      Poista
  2. Hurjan herkulliselta vaikuttava kakku ja kiinnostavaa jugurttitietoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:todellakin onnistuneen makuinen kakku:) Ja ruokien historia on niin mielenkiintoista!

      Poista
  3. Täydellisen näköinen kakku, nam <3
    Kivaa lauantai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi>kiitos:) Täytyy myöntää että tämä oli erittäin hyvä kakku:) Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle:)

      Poista
  4. Den ser så saftig och god ut. Jag tycker om citrus i bakverk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:en väldig god och saftig kaka;tack vare jugurt:) Citrus:)

      Poista
  5. Ihana kakkukuva Jael! Tuo maistuu varmaan ihan taivaalliselta... mums mums...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjo:kiitos,aivan ihana kakku! Vein ystävän työpaikalle,ja kehuivat .Tosi mums:)

      Poista
  6. Tätä on pakko kokeilla! Näyttää juuri sellaiselta kakulta, joista pidän. Siltruunaviipaleet voivat olla erikoisia pinnalla, joskin hauskan näköisiä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virpi:toivottavasti tykkäät jos teet.Tämä oli hurjan hyvä kakku:) Sitruunaviipaleet pehmenevät uunissa,joten itse ehkä laitan niitä seuravan kerran.

      Poista
  7. Erinomainen resepti. Kiitos! Tämä linkki voi olla apua. Täällä voit ostaa kylmä kaapit ravintoloita.

    VastaaPoista
  8. Aivan mielettömän herkullisen kuuloinen. Tämä menee kyllä ehdottomasti kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peggy>kiitos,tosiaankin hurjan herkullinen kakku:) Toivottavasti maistuu jos kokeilet.

      Poista
  9. Kakku minun makuuni! Jogurtti toimii leivonnassa yllättävän monipuolisesti, niin pohjataikinoissa kuin täytteissäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula.samoin minun makuuni;D Jugurttia olen käyttänyt kakuissa ja viimeksi leivässä,ja toimii todella hyvin:)

      Poista
    2. Paula.samoin minun makuuni;D Jugurttia olen käyttänyt kakuissa ja viimeksi leivässä,ja toimii todella hyvin:)

      Poista
  10. Kakusta tuli maultaan herkullinen. Koostumuksessa en ihan onnistunut. Paistoin 45 min sillä 30 min jälkeen ei ollut kypsä. Sitruuna siirappi on todella herkullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula:tästä on tullut yksi suosikkikakuistani.Tuo uunissaoloaika oli ranskalaisen leipurin,jolta ohje tuli,mutta itsellänikin on kestänyt kauemmin uunissa ennenkuin rakenne oli kuiva. Kakun tulee olla matala,jotta siitä tulee hyvää.

      Poista
    2. Tuula:tästä on tullut yksi suosikkikakuistani.Tuo uunissaoloaika oli ranskalaisen leipurin,jolta ohje tuli,mutta itsellänikin on kestänyt kauemmin uunissa ennenkuin rakenne oli kuiva. Kakun tulee olla matala,jotta siitä tulee hyvää.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...