Tämän ihanan sitruksella maustetun kakun ohjeen löysin Danonen videosta, jossa täältä peräisin oleva mutta Hollannissa Michelin-tähdet saanut keittiömestari Moshik Roth yhdessä koomikkoystävänsä kävivät Ranskassa pienessä meijerissä,jossa leivottiin tätä kakkua.Video kuuluu Danonen videosarjaan,jossa kaksikko kierteli Kreikassa ja Ranskassa jugurtin perässä.Jugurtti tekee tästä kakusta ihanan ilmavan, vaikka itse jugurtin makua siinä ei huomaakaan. Tässä käytetään 150 ml maustamatonta jugurttia,ja jugurttipurkki toimii mittana,Muutin ohjetta hieman enemmän sitruunaiseksi lisäämällä siirappiin sitruunamehua, sillä rakastan sitruunaisia makuja.
Ranskalainen jugurttikakku
- 150 ml purkki maustamatonta jugurttia /tyhjä jugurttipurkki toimii mittana
- 2 purkillista sokeria (käytin ruokosokeria)
- 3 kananmunaa
- 3 purkillista vehnäjauhoa
- 2 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- ½ purkillista oliiviöljyä
- 1 tl vaniljauutetta (tai hieman vaniljaa suoraan tangosta )
- 1 sitruunan kuoriraaste
- 1 sitruuna ohuiksi renkaiksi leikattuna (tai muita hedelmiä)
- siirappia varten:3/4 purkillista sokeria, ½ vettä + ½ purkillista sitruunamehua
Ensin keitetään siirappi:sokeri,vesi sekä sitruunamehu keitetään kiehumispisteeseen,jonka jälkeen lämpöä lasketaan hieman,ja siirappia keitetään vielä 5 minuuttia. Siirapin annetaan jäähtyä.
Jugurtti ja kananmunat vispataan tasaiseksi seokseksi;siihen lisätään sokeri,jauhot ,leivinjauhe ja vanilja,ja taikina sekoitetaan tasaiseksi.Lopuksi lisätään öljy,suola sekä sitruunan kuoriraaste.Moshik Rothin mukaan jugurtin kanssa tulee käyttää leivonnassa aina öljyä,ei voita.
Leivinvuoka (sen tulisi olla matala;itse tein kakun korkeammassa vuoassa mutta matala vuoka sopii tähän paremmin). Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 24 sentin vuokaa, Vuorasin vuoan leivinpaperilla, jonka pinnat öljysin kevyesti.
Alkuperäisessä ohjeessa pohjalle laitettiin ensin ohut kerros sokeria,jonka päälle aseteltiin ohuet sitruunaviipaleet. Minulla oli säilykepersikkaa,joten käytin sitä sitruunan sijaan;alle ripottelin hieman tummaa sokeria sekä kookoshiutaleita.Tässä voi käyttää mitä hedelmiä tahansa,kuten omenia,luumuja ym. ym. Kakkua paistetaan 180 C lämmössä puoli tuntia,tai kunnes kakun keskelle laitettu tikku tulee kuivana ulos.Kylmä siirappi kaadetaan kuuman kakun päälle.
Koska jugurttia aloitettiin valmistamaan kaupallisesti? Vuonna 1912, Balkanin sotien aikana,Isaac Carasso Kreikan Thessalonikista muutti Barcelonaan,ja perusti pienen jugurttitehtaan. Hän oli huomannut miten useat lapset kärsivät ruuansulatusongelmista,ja toi maitohappobakteereja Bulgariasta tai käytti Pasteur-instituutin eristämiä maitohappobakteereja. Jugurtti ei vielä silloin ollut tunnettu tuote läntisessä Euroopassa,ja aluksi sitä myytiinkin apteekeissa lääkkeenä.Carasson pienestä tehtaasta sai alkunsa Danone-yritys,jonka nimi tuli Carasson pojalta,Daniel Carassolta,lempinimeltään Danon.
Alkuperäisessä ohjeessa pohjalle laitettiin ensin ohut kerros sokeria,jonka päälle aseteltiin ohuet sitruunaviipaleet. Minulla oli säilykepersikkaa,joten käytin sitä sitruunan sijaan;alle ripottelin hieman tummaa sokeria sekä kookoshiutaleita.Tässä voi käyttää mitä hedelmiä tahansa,kuten omenia,luumuja ym. ym. Kakkua paistetaan 180 C lämmössä puoli tuntia,tai kunnes kakun keskelle laitettu tikku tulee kuivana ulos.Kylmä siirappi kaadetaan kuuman kakun päälle.
Koska jugurttia aloitettiin valmistamaan kaupallisesti? Vuonna 1912, Balkanin sotien aikana,Isaac Carasso Kreikan Thessalonikista muutti Barcelonaan,ja perusti pienen jugurttitehtaan. Hän oli huomannut miten useat lapset kärsivät ruuansulatusongelmista,ja toi maitohappobakteereja Bulgariasta tai käytti Pasteur-instituutin eristämiä maitohappobakteereja. Jugurtti ei vielä silloin ollut tunnettu tuote läntisessä Euroopassa,ja aluksi sitä myytiinkin apteekeissa lääkkeenä.Carasson pienestä tehtaasta sai alkunsa Danone-yritys,jonka nimi tuli Carasson pojalta,Daniel Carassolta,lempinimeltään Danon.
Mikä täyteläisen upea kakku ja miten hieno kakkukuva Jael, kaunista. Muakvaa viikonloppua <3
VastaaPoistaKiitos Tiia,tämä on todella herkullinen kakku,eikä edes vaikeatekoinenkaan:) Samoin sinulle oikein hyvää viikonloppua:)
PoistaHurjan herkulliselta vaikuttava kakku ja kiinnostavaa jugurttitietoa!
VastaaPoistaLuimupupu:todellakin onnistuneen makuinen kakku:) Ja ruokien historia on niin mielenkiintoista!
PoistaTäydellisen näköinen kakku, nam <3
VastaaPoistaKivaa lauantai-iltaa!
Outi>kiitos:) Täytyy myöntää että tämä oli erittäin hyvä kakku:) Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle:)
PoistaDen ser så saftig och god ut. Jag tycker om citrus i bakverk.
VastaaPoistaHovkonditorn:en väldig god och saftig kaka;tack vare jugurt:) Citrus:)
PoistaIhana kakkukuva Jael! Tuo maistuu varmaan ihan taivaalliselta... mums mums...
VastaaPoistaMarjo:kiitos,aivan ihana kakku! Vein ystävän työpaikalle,ja kehuivat .Tosi mums:)
PoistaTätä on pakko kokeilla! Näyttää juuri sellaiselta kakulta, joista pidän. Siltruunaviipaleet voivat olla erikoisia pinnalla, joskin hauskan näköisiä:)
VastaaPoistaVirpi:toivottavasti tykkäät jos teet.Tämä oli hurjan hyvä kakku:) Sitruunaviipaleet pehmenevät uunissa,joten itse ehkä laitan niitä seuravan kerran.
PoistaErinomainen resepti. Kiitos! Tämä linkki voi olla apua. Täällä voit ostaa kylmä kaapit ravintoloita.
VastaaPoistaAivan mielettömän herkullisen kuuloinen. Tämä menee kyllä ehdottomasti kokeiluun :)
VastaaPoistaPeggy>kiitos,tosiaankin hurjan herkullinen kakku:) Toivottavasti maistuu jos kokeilet.
PoistaKakku minun makuuni! Jogurtti toimii leivonnassa yllättävän monipuolisesti, niin pohjataikinoissa kuin täytteissäkin.
VastaaPoistaPaula.samoin minun makuuni;D Jugurttia olen käyttänyt kakuissa ja viimeksi leivässä,ja toimii todella hyvin:)
PoistaPaula.samoin minun makuuni;D Jugurttia olen käyttänyt kakuissa ja viimeksi leivässä,ja toimii todella hyvin:)
PoistaKakusta tuli maultaan herkullinen. Koostumuksessa en ihan onnistunut. Paistoin 45 min sillä 30 min jälkeen ei ollut kypsä. Sitruuna siirappi on todella herkullista.
VastaaPoistaTuula:tästä on tullut yksi suosikkikakuistani.Tuo uunissaoloaika oli ranskalaisen leipurin,jolta ohje tuli,mutta itsellänikin on kestänyt kauemmin uunissa ennenkuin rakenne oli kuiva. Kakun tulee olla matala,jotta siitä tulee hyvää.
PoistaTuula:tästä on tullut yksi suosikkikakuistani.Tuo uunissaoloaika oli ranskalaisen leipurin,jolta ohje tuli,mutta itsellänikin on kestänyt kauemmin uunissa ennenkuin rakenne oli kuiva. Kakun tulee olla matala,jotta siitä tulee hyvää.
PoistaTörmäsin tänään tähän reseptiin ja testasin saman tien. Korvasin sitruunan käyttämällä klementiiniä. Todella ihana kakkuohje! Kiilasi kyllä suosikkireseptien joukkoon heti. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaPs. Tein matalassa vuoassa. 30min oli juuri oikea paistoaika.
Tosi kiva kuulla että pidit, itsekin tykkäsin tästä kakusta tosi paljon, ja klementiinin kanssa varmaan ihana:)
Poista