Pitkästä aikaa tein jotain maa-artisokasta ,ja lopputulos oli hurjan hyvää. Maa-artisokkaa tulee muutenkin käytettyä liian harvoin,vaikka sitä täälläpäin on aina hyvin saatavissa.
Vähän suttuinen kuva |
Löysin uudesta ruokahallista tosi paksut ja suuret maa-artisokat,ja nämä kaksi painoivat yhdessä hieman yli 300 grammaa.
******************************************************************************
Rapeaksi paistetut maa-artisokkapalat
- noin 300 gr maa-artisokkaa,josta on hieman raaputettu kuoret pois (kaikkea ei ole pakko poistaa)
- 1½ rkl rypsiöljyä
- 2 rkl voita
- suolaa maun mukaan
- mustapippuria,ripaus chilijauhetta
- 1½ rkl sitruunamehua
- muutama rkl silputtua persiljaa
Leikkasin maa-artisokista kolikon muotoisia paloja,ja vasta jälkikäteen tajusin,että olisi ensin ollut hyvä esikeittää maa-artisokat. Eli ensin maa-artisokkia keitetään kunnes ne ovat hieman pehmenneet,jonka jälkeen niiden annetaan jäähtyä ja kuivua hyvin. Tämän jälkeen niistä leikataan kolikon muotoisia paloja. Öljyä lämmitetään paksupohjaisessa paistinpannussa,ja maa-artisokka "kolikoita" paistellaan keskilämmöllä kunnes niiden alapinta on saanut väriä. Tämän jälkeen käänsin maa-artisokkapalat,ja lisäsin päälle voita pieninä paloina,mausteet sekä ruokalusikallisen silputtua persiljaa.Peitin paistinpannun kannella,ja annoin maa-artisokan ruskistua kannen alla. Loppuvaiheessa otin kannen pois,nostin hieman lämpöä ja paistoin maa-artisokkaa kunnes palaset olivat kunnolla ruskistuneet. Päälle lorautetaan sitruunamehua,ja lisätään suolaa maun mukaan.Loppu persiljasilpppu lisätään palojen pinnalle. Tämä on hyvä lisäke monelle ruualle,ja hyvää myös sellaisenaan syötynä,voi antaa ruualle lisämakua. Maa-artisokka on herkkua:)
******************************************************************************
Toissa viikonloppuna kävin Tel Avivin sataman maatilatorilla. Siellä on aina niin hurjasti ihmisiä viikonloppuna,muuten kävisin ehkä useamminkin siellä.
Tämä oli niin kaunis näky.
Pienellä raakaruoka-yrityksellä oli tosi hyvää raakasuklaata.
Ja ruotsalaiset ehtivät aina ensin...Tel Avivin ruotsalaisen Fika-leipomon tuotteita maatilatorin myyntipisteessään. Herkulliselta tuoksuvat korvapuustit,mutta hieman pienet...
Pikku Tosca-ja Mazariinipiirakat näyttivät herkullisilta.
Laskiaispulliakin oli.Nekin olivat aika pienet, mutta kermavaahtoa oli todella runsaasti näissä,ja ruotsalaisethan täyttävät laskiaispullansa mantelimassalla.
Maa-artisokkaa olisi mukava päästä maistamaan. En ole nähnyt aitä täällä kaupoissa.
VastaaPoistaTuula:voihan harmi ettei sitä teillä näy,Suomessahan monet kasvattavatkin sitä puutarhoissaan.
PoistaOlen nähnyt maa-artisokkaa etnisissä ruokakaupoissa, joissa on muutenkin normista poikkeava vihannesvalikoima. Olisikohan teillä päin sellaista, Tuula?
PoistaNäyttääpä artisokka hyvältä, vähän tuli kampasimpukat mieleen ulkonäöstä.
VastaaPoistaPikku toscakakut ja laskiaispullat näyttävät myös herkullisilta.
Mukavaa viikkoa Jael <3
Outi:maa-artisokka on ihana juures,siitä saa tehtyä kaikenlaista hyvää:)
PoistaJa pienet Toscat ja muut näyttivät herkuilta,mutta vain ihailin;:D
Mukavaa viikkoa sinullekin Outi:)
Siitä onkin pitkä aika kun maa-artisokkaa on tullut laitettua. Näyttää hyvältä :)
VastaaPoistaJa teidän torit on kyllä aivan superihania, siellä varmaan aika kuluu kuin siivillä.
Birgitta: Maa-artisokka o n tosi hyvää,en minäkään sitä kauhean usein laita,mutta sitten kun laitan muistan miten hyvää se on. Meidän torit täällä ovat kyllä oikeita inspiroivia runsauden sarvia:)
PoistaLåter jättegott! Åh, jag hade gärna ätit en kanelbulla :)
VastaaPoistaHovkonditorn:tack,det var mycket gott. Bullarna hade en härlig doft,men jag bara tittade på dom....
PoistaKiva saada vinkkejä tuostakin juureksesta mistä ei oikein tiedä miten käyttäisi. Näyttävät hyvältä! Ja kaikki nuo muutkin herkut :)
VastaaPoistaMarre:kiva jos postauksesta oli jotain hyötyä:) Kiitos,maa-artisokasta saa tosiaankin tehtyä kaikenlaisia herkkuja:)
PoistaNo on kyllä komian kokoisia maa-artisokkia! Minäkin rakastan maa-artisokkaa, mutta mitään ensitreffiruokaa se kyllä ei ole pierutuksineen.
VastaaPoistaMerituuli>tosiaankin komeita maa-artisokkia.Tänään kävin samassa paikassa katsomassa onko niitä isoja mutta oli vain tavallisen kokoisia. Jeps,niissä onkin se vähemmän miellyttävä vaikutus;D
PoistaKiitos taas upeasta torimatkasta, mä niin nautin näistä kuvista, meillä kun koti suomessa vain kesäisin näitä näkee ja silloinkin harvoin. Ou nou miten suuria maa-artisokkia, täällä ne ovat kanamunan kokoisia ja vieläpä muhkuraisia, paljon ei jää jäljelle kun ne kuorii, tuo sinun tapasi kuullostaa niin herkulliselta, pitää koittaa sitten kun jaksan kuoria :) Aurinkoista loppuviikkoa Jael :)
VastaaPoistaSari:kiva kun tykkäsit ja olit virtuaalisesti mukana,kiva kuulla että tykkäät,ja minusta on tosi kiva kuvata toreja kun ovat niin värikkäitä:) Torit ovatkin täällä se yksi juttu mitä rakastan erityisen paljon.Nämä olivat tosiaankin ilman niitä muhkuroita,mutta kaikkea kuorta ei ole edes pakko kuoria,riittää kun sitä pintaa vähän rapsuttaa pois. Samoin sinulle aurinkoista loppuviikkoa Sari,meillä on ollut tämä viikko sateinen ja välillä tosi harmaa mistä olen pitänyt koska aina on sitä aurinkoa muuten.
PoistaMeiltä löytyy kyllä maa-artisokkaa, mutta harvoin tulee käytettyä, pitäiskin laittaa. Työpaikkani kanttiinissa oli ennen usein siitä tehtyä keittoa.
VastaaPoistaAllu;Maa-artisokasta saa tosiaankin valmistettua ihanaa keittoa,ja paljon muutakin ,joten suosittelen:)
PoistaSun ruokakuvasi näyttävät aina niin herkullisilta <3
VastaaPoistaMaiju:voi kiitos ihana Maiju:)
Poista