Foodloversin Trendiherkut 2017-konseptin innostamana päätin tehdä pienen katsauksen tämän vuoden trendiherkkuihin,. Onkin mielenkiintoista seurata miten ruokatrendit muuttuvat, ja miten ennen pinnalla olevat herkut ovat lähes unohtuneet uusien herkkujen noustessa suosikeiksi. Katsauksessa käyn lyhyesti läpi 3 eri kategorian ruokatrendiä:
Etnisistä katukeittiöistä Intialainen katuruokakeittiö nousi suosikiksi jo viime vuoden puolella,mutta uskon sen suosion jatkuvan myös tänä vuonna ,eikä ihme sillä intialainen katuruokakulttuuri on todella rikas ja monipuolinen. Intialaisen katuruokakeittiön yksi herkuista on Bhaji: mausteiseen kikhernetaikinaan upotetut vihannekset,jotka uppopaistetaan rapeakuorisiksi herkuiksi. Valmistin tällä kertaa bhajit kananmunilla.
- Etniset katukeittiöt
- Kasvisruoka
- Kasviperäiset proteiinit
Etnisistä katukeittiöistä Intialainen katuruokakeittiö nousi suosikiksi jo viime vuoden puolella,mutta uskon sen suosion jatkuvan myös tänä vuonna ,eikä ihme sillä intialainen katuruokakulttuuri on todella rikas ja monipuolinen. Intialaisen katuruokakeittiön yksi herkuista on Bhaji: mausteiseen kikhernetaikinaan upotetut vihannekset,jotka uppopaistetaan rapeakuorisiksi herkuiksi. Valmistin tällä kertaa bhajit kananmunilla.
______________________________________________________________________
Kananmunabhajit
- 3 keskikokoista kananmunaa
- 2 dl kikhernejauhoa
- 1 rkl riisijauhoa
- 1 rkl vehnäjauhoa
- ½ tl leivinsoodaa
- 1 tl chilijauhetta
- ½ tl kurkumaa
- 1 rkl valkosipuli-inkivääritahnaa (1 osa valkosipulia+1 osa inkivääriä+oliiviöljyä hienoksi jauhettuna)
- suolaa maun mukaan
- öljyä uppopaistamiseen
Kananmunat keitetään koviksi,kuoritaan ja halkaistaan. Kikhernejauho,riisijauho,vehnäjauho,mausteet ja leivinsooda sekoitetaan keskenään.Valkosipuli-inkivääritahna sekoitetaan jauhoihin,minkä jälkeen lisätään vettä sen verran että seoksesta tulee tasainen taikina. Taikinan ei kuitenkaan tule olla liian paksua tai liian vetistä,vaan sellaista että se tarttuu hyvin kananmunien pinnoille. Munanpuolikkaat lisätään seokseen,niitä käännellään lusikalla kunnes taikina peittää kananmunapuolikkaan molemmat puolet. Öljy lämmitetään kuumaksi,ja bhajit paistetaan rapeaksi molemmin puolin. Bhajit tulee syödä lämpiminä,sillä jäähdyttyään ne eivät enään ole yhtä rapeita. Kananmunabhajit sopivat mainiosti vaikka viikonlopun aamiaisherkuksi. Jäljelle jäävään bhajitaikinaan voi vaikka dipata kasviksia ja paistaa ne öljyssä. Intialaisen katukeittiön helmiin kuuluu myös herkullinen dosa.
______________________________________________________________________
Muutkin aasialaiset keittiöt ovat nyt pinnalla ,esimerkiksi filippiiniläinen keittiö on nousussa. Filippiiniläisesttä keittiöstä löytyy esimerkiksi Ube-jäätelö,jota valmistetaan trendikkäästä violetista bataatista. (Edit:Ube on itse asiassa violettia jamssia) Violetit ruuat ovatkin tänä vuonna paljon esillä. 💜
______________________________________________________________________
Kasvisruuan 💚 suosio jatkaa kasvuaan tänä vuonna, ja uusia kasvislajikkeita ilmestyy markkinoille. , Yhä useammat vähentävät lihansyöntiään, sillä kasvissyönti on trendikästä,terveellistä kuin myös eettisempi vaihtoehto. Kasviksia käytetään myös aiempaa monipuolisemmin, ja niistä käytetään hyväksi kaikki mahdolliset osat,kuten naatit,kuoret ym.
Avokado on suositumpi kuin koskaan, Sille ollaan jopa pyhittämässä kokonainen ravintola Amsterdamissa.
______________________________________________________________________
Kasvisperäiset proteiinit kasvattavat suosiotaan tänä vuonna. Härkis ja nyhtökaura ovat osoittaneet että sellaisille on yhä kasvava kysyntä. Vuosi 2016 oli palkokasvien vuosi,mutta ne tulevat olemaan näyttävästi esillä myös tänä vuonna,ja palkokasveista tehtyjä tuotteita näkee yhä enemmän kauppojen tuotevalikoimissa. Korkean proteiinitason omaava kirjodurra tulee myös entistä enemmän esille tänä vuonna,ja sitä saa sekä jyvinä että jauhoina. (kuvassa) . Durraa voi valmistaa kvinoan tapaan,ja durra tuleekin ehkä syrjäyttämään kvinoan suuren suosion.Paahdettu durra on hyvä vaihtoehto popcornille. Durraa tullaan näkemään myös proteiinipatukoissa,leivissä sekä kekseissä.Durran rinnalla suosittuja ovat myös amarantti sekä teff.
______________________________________________________________________
Kasvisperäiset proteiinit kasvattavat suosiotaan tänä vuonna. Härkis ja nyhtökaura ovat osoittaneet että sellaisille on yhä kasvava kysyntä. Vuosi 2016 oli palkokasvien vuosi,mutta ne tulevat olemaan näyttävästi esillä myös tänä vuonna,ja palkokasveista tehtyjä tuotteita näkee yhä enemmän kauppojen tuotevalikoimissa. Korkean proteiinitason omaava kirjodurra tulee myös entistä enemmän esille tänä vuonna,ja sitä saa sekä jyvinä että jauhoina. (kuvassa) . Durraa voi valmistaa kvinoan tapaan,ja durra tuleekin ehkä syrjäyttämään kvinoan suuren suosion.Paahdettu durra on hyvä vaihtoehto popcornille. Durraa tullaan näkemään myös proteiinipatukoissa,leivissä sekä kekseissä.Durran rinnalla suosittuja ovat myös amarantti sekä teff.
Intressant läsning, tack för att du delar med dig. Ha en fin söndag!
VastaaPoistaHovkonditorn:Trevligt att höra att du tyckte om det jag skrev.Avokado-restaurangen i din nuvarande hemstad låter kul😃
PoistaSamoilla linjoilla isoista trendeistä. Intialaisen katukeittiön toivoisin tuovan katukeittiöön myös lisää kasviksia, bhajit ovat hyvä esimerkki siitä mihin kaikkeen kasviskin taipuu!
VastaaPoistaTuo durran proteiinipitoisuusväite ihmetyttää. Löysin durralle arvon 11g/100g kahdesta lähteestä (Wikipedia ja SelfNutritiondata), ja kvinoan proteiinipitoisuushan on kuitenkin tätä korkeampi (13-20g/100g, lähteenä Wiki, SelfNutritiondata ja paketti).
Toki pitoisuudet vaihtelevat viljelyalueen mukaan: tuleeko jostain sitten erityisen proteiinipitoista durraa ja tiedätkö mistä?
Kaurapelto:Kiva kuulla😃Intialainen katukeittiö on niin inspiroiva,ja täällä omalla suunnallani on ollut tosi suosittu viimeisen buoden aikana.
PoistaAika jännää että durran proteiinipitoisuus vaihtelee niin suuresti, riippuen mistä katsoo.Pitääkin tarkistaa tuo ja korjailla.Katsoin muutamasta lähteestä ja näkyi durralle korkeammat arvot.Mutta varmaan durra muutenkin ehkä nousee nyt kvinoaa suositummaksi,kun se on uudempi juttu markkinoilla🌱
Kiva katsaus vuoden 2017 ruokatrendeihin.
VastaaPoistaSari.Kiitos😃 Sinullakin omi tosi hyvä katsaus trendeihin💚
PoistaMielenkiintoista luettavaa!
VastaaPoistaViikonloppukokki:kiitos:)
PoistaOh my, such stunning colors! Talk about tasting the rainbow. :)
VastaaPoistaHannah:thank you :) The markets here are so colorfull:)
PoistaIntialaiset on niin jees, hetki vielä niin kasviksien hinnat tippuu reilusti ja voi taas käyttää kukkakaali, munakoisoa jne. Oikein odotan, nyt täytyy tyytyä porkkanaan ja muihin juureksiin. Mukavaa alkavaa viikkoa Jael :)
VastaaPoistaSari:intialainen keittiö on tosiaankin rikas:) Meillä taas on just se aika kun kaikki kaalit ovat parhaimmillaan,ja niitä tuleekin käytettyä ihan päivittäin,kesällä ei sitten ollenkaan. Ihanaa viikkoa sinullekin Sari:)
PoistaIhanan vehreät ja vihreät trendiherkkukuvat <3 Sai samalla väriterapiaa :)
VastaaPoista