tiistai 28. maaliskuuta 2017

Täytetyt perunapallerot

Katselin tässä eräänä iltana täkäläistä matka&ruoka-ohjelmaa  jossa kaksi vanhempaa miestä; toinen tunnettu kokki ja toinen muusikko ,kiertävät ympäri maailmaa tutustumassa paikalliseen ruokaan. Kyseisessä jaksossa käytiin Perussa jossa vietin muutaman kuukauden viime vuosikymmenellä. Jakso palautti mieleeni siellä syömäni "Papas rellenas" eli täytetyt perunat". Papas rellenas on suosittu ruokalaji Perussa,mutta myös muissa latinalaisen Amerikan maissa. Heti ohjelman jälkeen teki mieli tehdä noita perunapalleroita,mutta tavanomaisen lihaisen täytteen sijaan tein näihin kasvistäytteen,ja lopputulos oli aika kiva:). Tämä on tosi kiva perunaohje ja aika simppelikin. Tällekin ohjeelle löytyy miljoona valmistusohjetta ja tässä yksi niistä.
******************************************************************************
Täytetyt perunapallerot

  • noin 900 gr perunaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl korppujauhoa
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa,pippuria
Täyte:
  • 1 sipuli
  • ½ punainen paprika pieninä kuutioina
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 2 dl liotettua  ja siivilöityä soijarouhetta
  • rasiallinen herkkuösieniä
  • 1½ rkl soijakastiketta
  • ripaus sokeria
  • ½ tl chilijauhetta
  • 2 rkl oliiviöljyä
******************************************************************************
Teen ensin täyte: pilko sipuli ja kuullota keskilämmöllä. Lisää suikaloidut herkkusienet, paista muutama minuutti ja lisää sen jälkeen paprikakuutiot. Lisää tämän jälkeen soijarouhe,tomaattipyree,soijakastike sekä mausteet,ja kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Tämä oli minun täytteeni mutta täytettyihin perunapalleroihin sopii vaikka mikä täyte:se voi olla vaikka juustopala.Keitä perunat kypsiksi samalla kun valmistat täytteen. Täytettä muuten tuli paljon enemmän kuin sitä meni palleroihin,ja sitä voi jatkaa muilla vihanneksilla ja syödä vaikka riisin tai kvinoan kanssa.
Kun perunat ovat kiehuneet,survo ne muussiksi. Älä lisää muuta kuin suolaa ja ehkä mustapippuria. Muussi laitetaan jääkaappiin noin tunniksi, sen pitää olla kylmä jotta pallerot onnistuvat.   Vispaa kananmunat pienen vesitilkan kanssa pienessä  kulhossa.Laita toiseen  kulhoon vehnäjauhot ja kolmanteen korppujauhot.Laita jokaiseen kulhoon ruokalusikka,tämä helpottaa palleroiden tekoa. Ota perunamuussia käteen parin ruokalusikallisen verran ja taputa se litteäksi toisella  kädellä,niin että keskelle muodostuu kuoppa. Lusikoi täytettä kuoppaan sen verran että saat suljettua muussin palloksi. Nostele muussin reunoja kohti keskiosaa ,niin että muussi peittää täytteen. Muotoile varovasti palloksi ja jos täytettä on hieman näkyvissä ,korjaa kohta muussilla.  Tästä määrästä tuli 6 aika suurta palleroa,mutta ne voivat olla pienempiäkin.  Asettele pallerot yksi kerrallaan astiaan jossa jauhoja,ja kierittele palloa varovasti kunnes pintaan on tarttunut jauhoa .Laita pallero lusikkaan ja kasta se munaseokseen,käännä palleroa  lusikalla. Munapesun jälkeen pallerot kieritellään (lusikan avulla helpompaa ) korppujauhoissa.  Korkeareunaisessa paistinpannussa lämmitetään öljyä,niin että  sitä on noin 3-4 sentin korkuisena. Jotkut uppopaistavat palleroita mutta nämä kypsyvät hyvin myös ilman uppopaistamista.  Paista palleroita muutama kerrallaan kuumassa öljyssä kunnes pinta on saanut väriä:käännä  palleroa niin että myös toinen puoli  ja kaikki osat ruskistuvat. Nosta pallerot talouspaperin päälle.Odottele kunnes pallerot ovat hieman jäähtyneet ja tarjoile. 

17 kommenttia:

  1. Kivan näköisiä palleroita. Täytekin on houkutteleva! Tarjoankin noita vegaanivierailleni pienenä yllärinä seuraavan kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannu:kiitos,ja näissähän voi käyttää myös lihatäytettä,tai mitä vaan oikeastaan:)

      Poista
  2. Voi miten hyviltä nämä näyttää. Voisikohan täytteeksi käyttää fetaa ja yrttejä?
    Ihanaa tiistai-iltaa Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos❤Feta+yrtit,kuulostaakin hyvältä täytteeltä😃

      Poista
  3. Det här låter och ser mycket gott ut. Ha en fin dag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:tack ,det här var goda,och trevliga att bjuda när man har gäst.

      Poista
  4. Herkullisen näköisiä palleroita ja ehdin jo hihkaista, että tuossapa ekopaastoajalle sopiva ruoka. Vaan sitten löytyi aineluettelosta tuo vehnäjauho, joka on minulla paaston ajan kiellettyjen aineiden listalla. Onko sinulla ehdotusta, voisiko sen korvata jollain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lady of the Mess: Kiitos,ja tässä voisit oikeastaan korvata jauhot Maizenalla tai perunajauholla. Eihän tuohon mene paljon jauhoa,vain niin että sitä tulee palleroiden pinnalle..

      Poista
  5. Koitko pallojen tekovaiheen työlääksi ts. tappeliko muussi vastaan?
    Perunaruuat kaikenkaikkiaan ovat niin hyviä, että tämä olisi mukava lisä valikoimiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirkku;sitä samaa minäkin mietin ennen kuin tein näitä mutta yllättävän hyvin toimi kun käyttää kiinteitä perunoita ja antaa muussin levätä jääkaapissa. Suosittelen sillä tämä on tosi kiva perunaruoka:)

      Poista
  6. Nam! Taalla tarjotaan toisinaan mezena samantyylisia perunapalleroita mutta taytteena on yleensa aina juustoa. Tykkaan ihan liikaa kaikesta tamantyylisesta ruuasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:nam,näitä oli kivakin tehdä,Noihinhan myös laitetaan joskus juustoa,joka on oikeastaan kiva jos palloa leikattaessa valuu sulaa juustoa ulos;D Bambi olisi niin halunnut tätä myös ,ihan inisi vieressä,joten pakko oli vähän antaa hänellekin;D

      Poista
  7. Ihan mieletön resepti : ) Vähän tulevat ne arancinit mieleen tästä. Pakko testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli:tämä on tosiaankin kiva ohje,Perun keittiö on mahtava:) Sama idea tosiaankin kuin arancineissa,ainekset vaan erilaiset. Toivottavasti tykkäät jos teet näitä.

      Poista
  8. Alltså jösses vad gott det ser ut! Liksom ostigt, fast dina inte har någon ost. Och det verkar inte nåt farligt svårt heller ifall man följer dina råd om den kalla potatissmeten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Sofia,var inte alls svårt att laga.,Men om jag gör såna igen så gör jag nog en ost fyllning:)

      Poista
  9. Näitä tarvitsee kyllä jossakin kohtaa muistaa kokeilla :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...