lauantai 9. syyskuuta 2017

Enemmmän kuin pikkuleipiä

Muutama päivä sitten Ottolenghiltä ilmestyi taas uusi kirja,  tällä kertaa leivontakirja.  Oli jo aikakin että häneltä ilmestyy myös leivontaan .liittyvä kirja,  sillä  Ottolenghin  kulinaarinen ura alkoi leipomon puolella. Sweet leivontakirjan  Ottolenghi on kirjoittanut  yhdessä hänen kanssaan jo pitkään työskennelleen Helen Gohin kanssa.  Minulla ei vielä ole tätä kirjaa,  mutta muutama ohje uudesta kirjasta löytyy netin puolella,  ja kun näin ohjeen pikkuleivistä joissa on banaania, suklaata ja pähkinöitä, tiesin heti että siinä ohje jota on pakko kokeilla.  Nämä pikkuleivät ovat oikeastaan enemmän kuin pikkuleipiä:  ihanan suklaisia herkkupaloja,  jotka käyvät melkein makeisista. Ihan pikkuisen muuttelin ohjetta :  taikinapallot  ohjeessa pyöriteltiin pekaani-tai saksanpähkinämurskassa,  mutta minä käytin siihen jauhamaani mantelimurskaa.

Enemmän kuin pikkuleipiä ( 24 kpl)
Ottolenghi tekee nämä suklaiset herkkupalat yleiskoneella (litteä vatkain), mutta minä tein nämä tavallisella käsikäyttöisellä  sähkövatkaimella ,  ja hyvin onnistui.

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi sekä tavallinen sokeri (tomusokeria käytetään lopussa)  kuohkeaksi, lisää kananmuna ja jatka vatkaamista kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin.

2. Sekoita erillisessä astiassa  jauhot, leivinjauhe, kaakao, kaneli sekä suola. Lisää jauhoseos  kosteiden ainesten joukkoon,  ja vatkaa seosta  pienellä teholla 15 sekunnin ajan. 

3. Sekoita suklaahiput (tai pienet suklaapalat) sekä banaanimuussi taikinaan kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekoittuneet.   Laita  taikina jääkaappiin jähmettymään vähintään 2 tunniksi. Taikina on tässä vaiheessa pehmeää,  mutta jähmettyy hyvin käsiteltäväksi jääkaapissa olon aikana. 
Herkkupalat ennen uuniin menoa.

4. Kun taikina on jähmettynyt ,  muotoile siitä 24 pientä palloa.  Pistä pähkinämurska (pekaani, tai saksanpähkinä, itse käytin mantelimurskaa) kulhoon,  ja pyörittele siinä pallosia kunnes pähkinämurskaa on tarttunut niiden pinnoille.  Litistin myös hieman pallosia tässä vaheessa.

5. Asettele pikkuleivät  leivinpaperilla vuoratulle leivinpellille,  ja laita pelti jääkaappiin vähintään tunniksi.

6. Lämmitä uuni 190 C asteeseen.   Laita tomusokeria kulhoon , ja kierittele pikkuleipäherkkupaloja tomusokerissa, niin että sitä tarttuu  niiden pinnoille.

7. Paista pikkuleipiä  10 minuuttia. Pikkuleivät ovat erittäin pehmeitä uunin jälkeen, mutta jähmettyvät vähitellen,  joten kannattaa odotella ennen maistamista. 
Parhaiten nämä maistuvat jääkaappikylminä.  Nämä ovat tosiaankin enemmän kuin pikkuleipiä: kiinteitä päältä ja hieman fudgetyyppisiä sisältä. Täyteläisiä niin että yksi riittää kerralla.   Ottolenghin mukaan nämä kannattaa syödä pois vuorokauden sisällä,  mutta nämä kyllä säilyvät jääkaapissa muutamia päiviä. 

22 kommenttia:

  1. Taatusti ihania ja kauniin näköisiä. Sopisivat hyvin joulupöytäänkin.
    Synttärionnittelut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne>kiitos,hurjan hyviä ja suklaisia:) Todellakin,joulunamuiksi sopisivatkin hyvin.Ja kiitos Hanne:)

      Poista
  2. Niin on nättejä ja herkullisen näköisiä...ja kuuloisia myös. Suklaan kanssa harvoin menee pieleen!
    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi> kiitos, nämä ovat kyllä mielettömän hyviä, ja nättejäkin:) Suklaa tuntuu näissä:) Kaunista uutta viikkoa Outi:)

      Poista
  3. Näyttääpäs todella hyville :)

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Hovkonditorn: De här är nog så goda, Ottolenghis recept brukar alltid vara så bra:)

      Poista
  5. Olen niin Ottolenghi fani! Nyt on tullut pari muutakin pikkuleipäreseptiä vastaan, joissa on käytetty banaania. Uskon että ovat superhyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli: itse olen pitkään käyttänyt raw pikkuleivissäni banaania. Kun teen mantelimaitoa,säästän mantelimurskan,ja kun sitä on tarpeeksi,lisään murskattua banaania, vaniljaa ja kookosta, ja kuivattelen pikkuleipiä kuivurissa. Ottolenghin ohjeet ovat kyllä mahtavia:)

      Poista
  6. Ai miten suloisia pikkuleipiä ja nämä ovat varmasti yhtä hyvän makuisia kuin näköisiä. Banaani ja pähkinät kuullostavat hyvältä lisältä :)

    Mä laitoin sulle pienen haasteen blogiini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:kiitos, nämä olivat mielettömän hyviä,kävin jakamassa niitä muille kun en uskalla pitää niitä kotona;D ja näistä todella tykättiin. Mä kävinkin jo katsomassa sitä haastetta:)

      Poista
  7. I'm a big fan of Ottolenghi's work, and I have no doubt that these treats would follow suit. He just has such a knack for pairing flavors! Glad you're also on board with his latest creations. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah: Ottolenghi's recipes are awsome ; and like you say, he really has a great knack for pairing flavors. And these cookies could easily be veganized too:)

      Poista
  8. Aina ihanaa, kun ohjeessa on banaania, sillä sitä Maputosta helposti saa. Hyvä myös tuo mantelivinkki, ei tarvitse etsiä noita muita. Kävisiköhän cashew, joka on täällä h elposti saatava? Mistähän muuten löytäisin hyviä banaanileipäohjeita - banaanileipää saa täällä kahviloista, mutta joskus se on aika kuivaa, ja olen miettinyt, miten siitä saisi itse oikein mehukkaan... Kävin itsekin elvyttämässä hiukan turhan pitkälle tauolle jääneen blogini. Kiva olla "täällä" taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lotta:kiva kun banskua löytää helposti,tykkään käyttää banaania myös raakapikkuleivissäni joita teen aina välillä. hmm, cashew on sen verran pehmeämpi että hieman epäilen,löytyykö saksanpähininöitä tai pekaaneja jotenkuten? Netistä löytyy hurjan paljon banaanileipäohjeita, varmaankin sellaisia jotka eivät ole niin kuivia. Ehkä niissä ei ole ollut rasvaa tarpeeksi jos ovat kuivia. Kävinkin katsomassa postauksesi:)

      Poista
  9. Näyttääpäs hyviltä, banaani antaa mehevyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla;kiitos,vein näitä tutulle,ja kovasti kiiteltiin:)

      Poista
  10. Oi mitä herkkuja, tuo kirja täytyy kyllä ehdottomasti saada!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula;:munkin on pakko saada se kirja,Ottolenghin ohjeet on vaan niin hyviä:) Tässä Ottolenghi on selvästi saanut inspiraatiota täkäläisistä uuden vuoden pikkuleivistä,jotka ulkonäöltään hieman muistuttavat näitä.

      Poista
  11. Hei taas, tein tosiaan noita pikkuleipiä, ja ihaniahan niistä tuli. Ei varmaankaan jää viimeiseksi kerraksi. Ensi kerralla laitan hiukan enemmän banaania, se olisi voinut minusta maistua voimakkaamminkin - antaa ihanaa luontaista makeutta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lotta, kiva kuulla ,ja kiitos että tulit siitä kertomaan. Tein näistä vegaanin version,johon tulikin enemmän banskua,ja niistäkin tuli tosi hyviä:) Banaanista tosiaankin tulee kivasti makeutta, ei tarvitse niin paljon sokeria,ja raw pikkuleivissäni banaani toimiikin makeuttajana.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...