keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Herkkuviikunat

Kesä on täällä  viikunoiden aikaa, mutta tällä viikolla viikunoita on näkynyt monessa torikojussa. Pian ovat viikunat väistyneet muiden hedelmien tieltä, joten ostin kilon kauniita viikunoita. Osan söin tuoreena  ,  ja lopuista valmistui ihana viikunajälkiruoka. Tämän voisi valmistaa myös kuivatuista viikunoista.  

Herkkuviikunat
Minulla ei ollut appelsiineja eikä appelsiinimehua, joten laitoin pelkästään vettä nesteeseen, Mieluummin olisin laittanut  appelsiinimehua, sillä siirapista tulee vieläkin parempaa niin, joten suosittelen käyttämään 2 dl vettä + 2 dl appelsiinimehua.
Sekoita kattilassa vesi + appelsiinimehu , kaneli, sokeri ja vanilja sekä pomeranssinkuori. Pomeranssinkuorta voi laittaa vähemmänkin kun nesteessä käytetään appelsiinimehua. Anna nesteen kiehua kunnes sokeri on sulanut. 

Lisää viikunat varovasti kattilaan. Keitä matalalla lämmöllä  , kannen alla , kunnes viikunat ovat täysin pehmenneet.  Keittoaika riippuu viikunoista:  jos ne ovat hyvin kypsiä niin keittoaika on lyhyempi. Keitin viikunoita noin 20 minuuttia; kuivia viikunoita käytettäessä  30 minuuttia on varmaankin sopiva keittoaika. 

Kun viikunat ova pehmenneet, poista ne varovasti kattilasta lastalla tai reikäkauhalla.  Anna viikunoiden jäähtyä.

Keitä lientä  kokoon, kunnes se muuttuu siirappimaiseksi. Viikunoista tulee keitettäessä makua siirapille, joka on tosi maukas.
Viikunat tarjosin  jugurtin kanssa  , ja päälle  kaadoin keitinliemestä tehtyä siirappia,  joka on ihanaa vaikka jäätelön kanssa. Jugurtti oli paksua, koska olin ensin valuttanut siitä nesteitä pois. Jugurtin tilalla tässä maistuisi myös kermavaahto, tai jäätelö, tai kookoskerma jos haluaa tehdä vegaanisen version .
Käyttämäni viikunat olivat tällaisia.  En erityisesti tunne eri viikunalajikkeita.
Torilla näkyi myös kaktusviikunoita.  Näissä onneksi ei ole piikkejä:  toisin kuin kotini viereisen kaktuspuiston tummanpunaisissa kaktusviikunoissa. Viime kuussa  kävin puistossa,  ja näytti siltä että muutama hedelmä oli ilman piikkejä,  joten poimin muutaman ja laitoin taskuuni. Mikä virhe!  Käteni olivat muutamia päiviä täynnä pikkuruisia piikkejä,  ja housuntaskun  kankaaseen tarttuneita piikkejä oli vaikeaa saada pesussa pois...
Guavatkin olivat kypsyneet.

15 kommenttia:

  1. Juu, todellakin, mä rakastan viikunoita ja varsinkin manchego juuston kumppanina, söisin niitä varmaan aina :). Herkulliselta vaikuttaa tämä sinunkin resepti, testiin menee. Mukavaa keskiviikkoa sinulle Jael <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari: viikuna ei ehkä kuulu ihan lempihedelmiini,mutta siitä saa tehtyä ihania herkkuja, ja manchogon kanssa tosiaankin ihanaa herkkua:) Juu tämä oli todella hyvää ,ja tuosta siirapista tuli ihanaa:) Mukavaa keskiviikkoa sinullekin Sari:)

      Poista
  2. Opin vasta mieheni myötä viikunoiden ihanuuden. Nolona hänelle myönsin, että koskaan en ole moista maistanut. Kannatti maistaa, hitsin hyväähän se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi: Minäkin opin vasta täällä tykkäämään viikunoista,tosin pidän niistä edelleenkin enemmän kypsennettynä. Mutta hyviä ovat, eli onneksi maistoit:)

      Poista
  3. Det här receptet låter så gott och krämigt att äta med yoghurt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn: Tack snälla Katarina:) Var nog en riktigt god efterrätt:)

      Poista
  4. Niin herkullinen postaus..ihan kosteus tuli kielen päälle lukiessa:) Varmasti ovat herkkua nuo viikunat😍 Mukavaa viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja: Kiitos paljon:) Herkkua olivatkin näin tehtynä. Ja mukavaa viikkoa sinullekin:)

      Poista
  5. I can't wait til figs come back in full force! They're my favourite fruit every year and last year's was particularly good. These sound so luscious and gorgeous :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine: I hope you don't have to wait too long. Figs are not my favourite fruit, but there are so many super delicious things you can do with them:)

      Poista
  6. Ihanalta näyttää, tuo pomeranssinkuori antaa varmasti kivan säväyksen! Hauska tuo tarina puistosta kähvelletyistä kaktusviikunoista. Maistoitko? Joskos Provancessa näimme viikunapuun notkumassa viikunoista tien varressa. Hiippailimme varkaisiin ja ahnaasti sitten haukkasimme. Sisus oli täynnä kuivuneita siemeniä, keltainen ja pahaa. Ahneen loppu :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merja: Kiitos, oli tosi hyvää, ja pomeranssi tosiaankin antoi kivasti makua, etenkin kun ei ollut appelsiineja. En maistanut niitä puiston kaktusviikunoita, olen aiemmin maistanut mutta ne ovat aika mauttomia ostettuihin verrattuna. Tässä linkki niistä ottamaani kuvaan
      http://appelsiinipuunalla.blogspot.co.il/2017/08/kaktuksien-keskella.html
      Niissä on upea väri,ja olin ajatellut tehdä mehua tai käyttää ehkä hilloon mutta toisin kävi;D No hurjaa, voin kuvitella miltä tuntui tuollainen viikuna suussa, huh;D

      Poista
  7. Wau mitä ihanuuksia teillä myydäänkin! Tuo kuva, missä keittelet viikunoita, on superherkullinen - tekisi mieli ulottaa kuvaan ja kauhaista itselleen pari..! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta:hedelmät ja vihannekset täällä ovat kyllä ihania,voisin melkein elää pelkästään niillä; D kiitos, viikunoista ja etenkin tuosta siirapista tuli hurjan hyvää:)

      Poista
  8. Oh, such luscious stewed figs! I rarely think to cook them, as they're such a treat when fresh. I'll have to get twice as many next time around to try your method. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...