maanantai 18. syyskuuta 2017

Pähkinäinen taatelitahna ja juutalaisen uuden vuoden symboliset ruuat

Tein hurjan hyvää tahnaa taateleista , omenasta ja pähkinöistä. Tahna  maistuu ihanan toffeiselta.    Se ei  ole ehkä ihan kuvauksellisin tahna   , mutta on todella herkullinen.
Tahnaan ei tullut monta ainesta; tästä kuvasta puuttuu vielä yksi aines , eli kookosöljy
Pilko omena pieneksi (voi jättää kuorimatta).  Pilko myös taatelit pieneksi.   Sekoita kaikki ainekset , kookosöljyä lukuunottamatta ,  monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella , karkeahkoksi tahnaksi. Lisää kookosöljy, ja jauha tahna hieman hienommaksi. Jos tahna tuntuu liian paksulta, lisää hieman taatelin liotusnestettä.

Tahnassa on toffeemainen maku , ja on  ihana sellaisenaan,  mutta myös vaikka kakun kuorrutteessa,  jäätelön kanssa,  leivän päällä  ym. 
Rosh HaShana , eli juutalainen uusi vuosi alkaa täällä keskiviikko-iltana, jolloin perheet kokoontuvat juhlaillalliselle.  Juutalaiseen uuteen vuoteen kuuluu tiettyjä ruokia,  joilla symbolinen merkitys. Mitkä niistä näkyvät juhla-aterialla  riippuu siitä ovatko juhlijat askenasi- tai sefaradijuutalaisia.  Rosh Hashana-aterian juuret löytyvät Babylonian Talmudista  300-luvulta. 

Granaattiomena :  kuuluu niihin 7  lajikkeeseen   jotka on mainittu juutalaisessa Raamatussa.  Ja uutena vuotena toivotaan että hyviä tekoja olisi tulevana vuotena yhtä monta kuin granaattiomenassa siemeniä.  Granaattiomenasta on blogissa tehty herkkuja esim.  täällä ja täällä.
Kurpitsa : Kurpitsan arameankielinen nimi "karaa", kuulostaa samantapaiselta kuin heprean sana "repäistä rikki" .  Kurpitsa symbolisoi pahojen asetusten rikki repimistä,  ja  että ansiot luetaan Jumalan edessä.
 Kurpitsasta on blogissa tehty ruokia montakin, esim.  täällä , täällä ja täällä.
Purjo  : Purjon arameankielinen nimi viittaa hepreankieliseen sanaan "leikkaa". "Hävitä ne jotka meitä vihaavat".  Tämä voi kuulostaa ihan  kamalalta, mutta Menahem Meiri, Kataloniassa 1200-1300 luvulla elänyt rabbi sanoi että tällaisten toiveiden tarkoitus on taistella omia ennakkoluulojamme  ja pahoja aikeitamme vastaan,  eikä varsinaisia vihollisia vastaan. 
Purjosta on blogissa tehty mm.  ihana salaatti kikherneillä ja purjolla.
Porkkana:  Porkkanan syömisellä halutaan ilmaista halua että Jumala mitätöi kaikki negatiiviset päätökset meitä kohtaan. 
Porkkanasta on blogissa tehty esim.  tätä , tai tätä.
Taateli: Taateli on yksi 7 lajikkeesta,  ja kun Vanhassa Testamentissä mainitaan "Maa joka tulvii maitoa ja hunajaa"  , niin hunajalla tarkoitetaankin taatelihunajaa eli taatelisiirappia. Kuvassa keltaiset barhi-taatelit, jotka maistuvat ihanan toffeisilta vasta sen jälkeen kun ovat viettäneet ainakin vuorokauden pakastimessa.

Tässä postauksessa on taateliresepti, ja taatelista on  postattu täällä blogissa esim.   ihanista  taateli-granolapatukoista.
Punajuuri:  Punajuurillakin toivotaan vihollisten häviämistä, mutta väitetään että alunperin punajuuren tilalla olikin pinaatti, ja että punajuuri olisi tullut kuvaan vasta myöhemmin aterialla.
Punajuuresta on blogissa postattu esim, kuvassa näkyvästä ruuasta   sekä tästä   ja tästä 

Näiden ruokien lisäksi uuden vuoden aterialle kuuluvat mm.  hunaja, omenat, mustasilmäpavut, kalanpää (symbolisoi eteenpäin menosta), pyöreä challah-leipä, ym.

17 kommenttia:

 1. Ihan uutta mulle paitsi taatelit ja kranaattiomenat!!

  Muuten noita barhi-taateleita loytyy joskus myos kuivattuina ja ne obat sellaisenakin valtavan hyvia. Vaatimattoman nakoisia mutta ihan kuin toffeekarkkeja. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anu:) Hyvä tietää että barhit hyviä myös kuivana, olen varmaankin nähnyt mutta kun aina ostan niitä medjoulujeita. Itse asiassa tänään Eden Tevassa ostin muutaman barhin, mutta ne eivät ole pyöreitä kuten nuo keltaiset, mutta ihan hyviä olivat.

   Poista
 2. Tahna näyttää ijan toffeelta, nam!
  Hyvää uutta vuotta sinne ja massun täydeltä herkkuja ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:kiitos,tosi ihanalta maistuva tahna onkin,hävisi alle aikayksikön;D Kiitos, en erityisesti tosin vietä tällä kertaa.

   Poista
 3. Tuo taateli-tahna kuulosti ja näytti hyvältä, sitä on kyllä jouluna pakko kokeilla..silloin tulee taateleista tehtyä kakkua, niin siinä samalla:) Mukavaa uudenvuoden vastaanottoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päden Paja: kiitos, tosi herkullista onkin tuo tahna,ja joulupöytään sopiskin hyvin:) Nam,taatelikakkua:) Kiitos, tällä kertaa jätän tosin uuden vuoden illallisen väliin.

   Poista
 4. Mä en kestä taatelia ollenkaan. Johtuu varmaan siitä, että koko lapsuuden olen sitä mussuttanut. Taatelia joka muodossaan on äitini herkkua...😊 Tahnaa voisi vaikka testata siitä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nelli:sun pitäisi kyllä joskus kokeilla taatelia että pääset tuosta taatelitraumasta;D Tässä tahnassa kun oli muutakin niin varmasti maistuisi sinullekin.

   Poista
 5. Mycket intressant läsning, tack att du delar med dig. Dadelröran låter så otroligt god!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack snälla Katarina, så trevligt att höra att du tyckte om det jag skrev:) Och dadelröran är nog så gott att det tog fort slut:D

   Poista
 6. Ruokien merkitykset kyseiseen Uuden Vuoden juhlaan antaa aivan uuden merkityksen monelle tavalliselle raaka-aineelle. Kiitos kun ajoit tämän tiedon.
  Oikein hyvää tulevaa ja herkullista juhlaa sinne.:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatta: onkin todella mielenkiintoista miten joillakin ruoka-aineksilla on merkitys uskonnolle tai tavoille, eri kulttuureissa. Tuossa olisi vielä ollut pyöreä chala-leipä,joka merkitsee pyöreää vuotta , omenapalat jotka dipataan hunajaan, ja näin merkitsevät makeaa vuotta.

   Poista
 7. Thank you for teaching us about the tasty new year's foods and their meaning! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lorraine: I am glad if you understood some of it,because Google translate does not really do a good job with Finnish text translated into other languages;D

   Poista
 8. Kiva stoori lukea! Rakastan tahnoja ja tässä taas lempituotteista tehty versio : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli:) Minäkin rakastan tahnoja,ja niitä on kiva kehitellä:)

   Poista
 9. What a perfectly sweet recipe to begin the new year with. Shana tova, my friend!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...