keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Kvinoaa , kikherneitä ja muutakin

Keväällä   2013 olin   ruokakursseja järjestävän  Orly Zivin keittokirjan julkistamistilaisuudessa,  ja  hieman myöhemmin löysin Orlyn kirjasta serkaniz (sirknize) nimisen ohjeen,   joka kuuluu  Buharan  juutalaisten keittiöön.   Serkaniz on runsaasti valkosipulia sisältävä riisiruoka, mutta kirjassaan Orly oli korvannut  riisin bulgurilla.   Hakusanalla serkaniz/sirknize ei googlaamalla löytynyt oikein mitään , mutta huomasin että hepreaksi  samannimisestä ruuasta löytyi useitakin ohjeita.  Serkaniz  on  versio enemmän tunnetusta pilahvista.    Katselin Orlyn ohjetta ja muita löytämiäni samannimisiä  ohjeita, ja oman versioni tein  kvinoalla, mikä osoittautuikin onnistuneeksi versioksi:) 
Kuva täältä, ja  kuvassa on  Buharan juutalaisia naisia
 Jerusalemissa vuonna  1906. Jerusalemin keskustassa on Buhara-kortteli
Buharassa oli aikoinaan  suuri juutalainen vähemmistö,  mutta  tänään heitä on siellä vain pieni kourallinen. Buharan keittiö  on saanut vaikutteita  mm.  kiinalaisesta, persialaisesta ja ottomaanien keittiöstä. 

Kvinoaa, kikherneitä ja muutakin
  • 1.5 dl kvinoaa (ennen keittämistä)
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 1  iso (tai 2  pientä) sipulia  pilkottuna
  • 2 porkkanaa, kuutioituna
  • 1.5 dl keitettyjä kikherneitä
  • ½ vihreä chilipippuri, pieneksi pilkottuna
  • 5 valkosipulin kynttä, pieneksi pilkottuna
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 tl suolaa
  • kourallinen tuoretta  korianteria
Huuhtele ensin kvinoa ja laita lävikköön kuivumaan.  Lämmitä  3 rkl oliiviöljyä pannussa,  ja paista  sipulia keskilämmöllä, kunnes se alkaa ruskistua. Lisää sen jälkeen  porkkanakuutiot, pilkottu chili ja kikherneet. Anna ainesten paistua noin 4 minuuttia, minkä jälkeen lisää  4 dl vettä.  Anna kvinoan ja vihannesten kypsyä kannen alla,  miedolla lämmöllä, kunnes vesi on haihtunut ja  kvinoa valmista. 

Kvinoan kypsyessä  lämmitä pannulla 2  rkl oliiviöljyä  , ja paista valkosipulia  juustokuminan kanssa  kunnes valkosipuli alkaa ruskistua ,  ja tuoksuu hyvälle:) Sekoita  paistettu valkosipuli, suola ja korianteri kvinoan joukkoon.
Öljysin kevyesti pyöreän astian;  kaadoin  kvinoaseosta siihen ja painoin seosta lusikalla.  Käänsin astian ylösalaisin lautaselle, ja kvinoaseos irtosi astiasta kakun lailla.

8 kommenttia:

  1. Quinoa är gott och det här ser väldigt gott ut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn> Jag älskar quinoa, och med tillsats av kikärter och allt annat var det jättegott:)

      Poista
  2. Tulipa siitä oikea kvinoa kakkunen. Kaunista ja terveellistä ruokaa <3
    Ihanaa torstaita sinulle Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos, siitä tulikin oikein nätti ja herkullinen kakkunen. Kvinoa on niin hyvää:) OIkein ihanaa alkavaa viikkoa sinulle:)

      Poista
  3. What an elegant plating for such a simple dish! I love how you can dress it up effortlessly.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:Thanks so much:) The idea to plate it this way came to me the last minute, and it really looked pretty this way, besides being very tasty too:)

      Poista
  4. Tultiin Unkarista ja matkalta tarttui mukaan tattaria Puolasta. Aion kokeilla tätä tattarista! Mitähän tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalainen Unkarissa: Kuulostaapa mielenkiintoiselta, kerro sitten millaista tuli. Tämähän on jännää; alkuperäinen ohje oli riisillä, sitten bulgurilla, minulla kvinoalla, ja seuraavaksi sinulla tattarilla:D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...