lauantai 12. tammikuuta 2019

Appelsiininen mannakakku

Eksäni toi minulle pussillisen mannaryynejä.  "Voitko tehdä näistä jotain?" .  Hetken mietin ,   ja vastasin : "Vaikkapa mannakakkua".    Googlasin mannaryynikakkujen ohjeita,  ja  löysin yhden  jonka mukaan tein kakun.  Mutta kakku ei ollutkaan hyvä,  vaan kuiva vaikka siihen kaatoi päälle siirappia, ja  koostumus ei ollut mieleinen.   Joten kehitin oman versioni. Ja tästä tulikin todella hyvä!  Ihanan mehevä  kakku,  jossa tuntuu appelsiinin maku.  Kakkuun tulevaan siirappiin lisäsin myös  rosmariinia joka  tuo kivasti lisämakua,   mutta se ei ole tässä välttämätön  vaikkakin   tekee kakusta vieläkin paremman.

Appelsiininen mannakakku
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • ripaus vaniljauutetta
  • ½ tl pomeranssimaustetta 
  • 2 dl appelsiinimehua
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1½ dl mannaryynejä
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 1½ dl kookoshiutaleita
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
Appelsiinisiirappi
1,5 dl appelsiinimehua
1 dl vettä
2 dl sokeria
1 rosmariinin  oksa

Vispaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi seokseksi, lisää sen jälkeen appelsiinimehu, vanilja, pomeranssijauhe sekä öljy.  Sekoita mannaryynit,  vehnäjauho, kookoshiutaleet, leivinjauhe sekä suola keskenään,  ja lisää seos varovaisesti sekoitellen kosteiden ainesten joukkoon.   Tein kakun leipä/kakkuvuoassa,  jonka päällystin leivinpaperilla.  Leivinpaperin pinnalle sivelin hieman  öljyä ja lopuksi ripottelin pinnoille kookoshiutaleita.  Kakkutaikina kaadetaan vuokaan,  ja  kakkua paistetaan 180 C lämmössä 45-50 minuutin ajan; kunnes kakun pinta on saanut väriä ,  ja kakku tuntuu kypsältä.  
Appelsiinisiirapin kaunis väri (ehkä ruokosokerikin vaikutti)
Kakun ollessa uunissa  keitetään siirappi:  Kaikki ainekset kaadetaan paksupohjaiseen kattilaan ,  siirappia keitellään  miedolla lämmöllä aina välillä sekoittaen, kunnes siirappi paksunee. En tehnyt siirapista liian makeaa,  joten kestää hieman ennenkuin siirappi paksunee.  Kakku otetaan uunista,  siihen tehdään haarukalla muutamia reikiä ,  ja jäähtynyttä  siirappia lusikoidaan päälle, niin että sitä on joka puolella. Kakun annetaan kunnolla jäähtyä ,  ja pidetään mielellään  jääkaapissa muutamia tunteja ennenkuin se poistetaan vuuasta.
Mehevä kakkupala sopii myös jälkiruuaksi,  esim. jäätelöpallolla koristeltuna.
On kyllä niin hyvä kakku!
Rosmariinia keräsin puistosta.

23 kommenttia:

  1. Tuo kakku näyttää niin hyvältä, kiitos ohjeesta:) Onpa kiva kun on tuollaisia puistoja, että voi tuoreita yrttejä käydä keräämässä! Kaunista ja mukavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja:Kiitos Päivikki, tästä tuli hurjan hyvää, ja siitä tykättiin niin että tein jo 2 kertaa.ON kyllä kiva että puistoihin on istutettu yrttejä joita voi käydä poimimassa:) Kiitos, ja oikein hyvää viikonloppua sinullekin:)

      Poista
  2. Ihanan näköistä kakkua, pehmoisen näköistä. Mies tykkää aamukahvin kanssa kakkua (tiikeri, suklaahippu, sitruuna) ja luulenpa, että hän tykkäisi tästäkin kakusta!
    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:todellakin hyvää🍊Olen tehnyt 2 kertaa, ja täsrä niin tykättiin, ja miehesi takuulla tykkäisi tästä. Kaunista sunnuntaita Outi🌹

      Poista
  3. Mä kun asuin Jerusalemissa ( vuonna -85) niin sielä yksi suomalainen nainen leipoi korvapuusteja yhteen turistikauppaan jossa pieni kahvila jossa kävi suomalaiset turistit, kahvilan omistaja maksoi hänelle hyvin näistä korvapuusteista ☕☕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulrika:Korvapuustit menivät takuulla kaupaksi siellä❤ Nuförtiden har vi Fika, svenska bageriet ,och deras kanel, kardemumma osv. bullar är aå goda💙

      Poista
    2. Ja, jag har sett i din blogg Fika, svenska bageriet 😊🧡

      Poista
  4. Olenkin miettinyt mitä mannaryyneistä voisi tehdä. Turkkilaiset tekevät aika usein mannasta erilaisia juttuja mutta itse en ole osannut niitä käyttää. Tämä menee kokeiluun, meillä kasvaa onneksi pihalla tuollaisia rosmariinipuskia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:vispistä...ja tällaisiin kakkuihin sopii niin hyvin🎂Rosmariini on kyllä ihana yrtti💚

      Poista
  5. Ompa herkullisen näköinen kakku ja varmasti makoisa.
    Tuoretta roosmariiniakin on purkissa ikkunalla, joten taidankin hyödyntää ohjeesi, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne :Kiitos ihana .🌺Rosmriini onkin kätevä yrtti💚

      Poista
  6. Den ser så saftig och god ut! Ha en skön söndag, kram!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katatina:Tack,den här kakan är nog så saftig, mums🍊Ha en härlig vecka, och kram rill dig också🌺

      Poista
  7. Näyttääpä herkulliselta ja mehevältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:Kiitos,ihanan mehevä onkin tämä kakku🍊

      Poista
  8. Nyt on kyllä niin ihanan mehevän näköinen kakku! Mannaryynejä pitäisi uskaltaa käyttää enemmän myös leivonnassa, pitääpä laittaa resepti talteen : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helu:Tämå on todrlla hyvää🍊Mannaryynit tosiaankin sopivat niin hyvin leivontaankin, myös suolaiseen(pizzataikinassa)

      Poista
  9. Supermehevän näköinen kakku, rakastan tällaisia "tahmakakkuja"! Enpä olekaan koskaan mannaryynejä käyttänyt mihinkään, täytyisi ottaa asiakseen testata uusia raaka-aineita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta:Kiitos❤🍊Tämä onkin niin ihanan mwhevä, kiitos tuon makua ja mehevyyttä antavan siirapin🍊Mä olen muistaakseni joskus postannut myös sitruunaisesta kakusta jossa mannaryyniä🍋

      Poista
  10. Voi jospa en olisi tammikuun herkkutauolla!!! NIIN hyvän näköinen kakku. Ja rosmariini on mun suosikki. Melkein maistan maut suussani.
    No, otan talteen ohjeesi kuitenkin tulevaa silmälläpitäen. Kiitos Jael.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena:Tsemppejä tammikuun herkkutauolle!Kiitos uhanaiben, eksälle, ja sitten naapurille tein, ja todella tykkäsivät🍊Rosnariinia käytän oikeastaan liuan vähän,etenkin kun siä kasvaa lähes ikkunan alla💚Toivottavasti maistuu sitten jos joskus teet tätä

      Poista
  11. Näyttää ihanalta! Miten muistelen, että olisin joskus vuosia sitten juuri sun reseptillä leiponut appelsiini-mannakakkua, josta tuli ihan mahtavan hyvää :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...