lauantai 20. heinäkuuta 2019

Vihreät dosat

Jo vuosia olen valmistanut , yleensä viikonloppuisin,  intialaisia  dosa-lettusia, esim. tällaisia joitakin vuosia sitten.   Dosa-letuissa minussa viehättää niiden  helppotekoisuus, raaka-aineet ja maku.  Tällä kertaa tein dosa-lettuja idätetyistä mungpavuista, (pesarattu) eikä näiden valmistus voisi olla helpompaa.  Mungpavuissa on hyvä ravintoarvo ,   ja esim. 100 grammassa papuja on 24 grammaa  proteiinia.  Idätetyissä pavuissa ravinto-arvot ovat vieläkin parempia. Ja katsokaa miten kaunis väri nissä on:)    Mungpapupohjaisten lettujen ohjeita löytyy netistä  monta erilaista,  ja tässä yksi niistä.

Vihreät dosat idätetyistä mungpavuista
  • 3 dl idätettyjä mungpapuja
  • pieni pala inkivääriä
  • ½ vihreä chili
  • kourallinen korianterin lehtiä ( voi käyttää pinaattia jos ei pidä korianterista)
  • vettä 2 dl tai kunnes  massa on löysähköä
  • 1 dl riisijauhoa
  • ½ dl kikhernejauhoa
  • ½ tl suolaa
  • 1-2  rkl öljyä
  • 1/4 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
  • 1/4 tl  jauhettua korianteria
  • vettä tarpeen mukaan
Idätän jatkuvasti jonkinlaisia ituja, ja eniten ehkä mungpapuja.  Käytän mungpavun ituja esim, salaateissa ja wokkiruuissa, jolloin  poistan itujen vihreitä kuoria sen verran kun pystyn.  Tässä ohjeessa tarvitaan idätettyjen mungpapujen  vihreitä kuoria :niistä tulee lettujen vihreä väri. Hyvät idätysohjeet kuvineen  löytyvät esim. täältä.

Laita munpapuidut, inkivääri, chili ja tuore korianteri ( tai pinaatti)  tehosekoittimeen ,  ja lisää vettä  2 dl. Jauha tasaiseksi .  

Kaada seos kulhoon ja lisää   suola, riisijauho, mausteet ja kikhernejauho. Sekoita ja lisää vettä tarpeen mukaan,   niin että  taikina on löysähköä.

Peitä kulho ,  ja anna taikinan levätä vähintään puoli tuntia.

Lämmitä  tasainen paistinpannu  , sivele pannun pinnalle hieman öljyä.  Lämmitä pannu keskilämmölle,  ja lisää noin kauhallinen taikinaa per lettu pannulle.  Tästä näkee miten nämä letut paistetaan  (aloita kohdasta  1.17 min). Pannun ei tule olla  liian kuuma, ja  letun tulee olla mahdollisimman ohut (pitää harjoitella lisää;D).   Kun letun yläpinta on jähmettynyt, käännetään se ja letun toista pintaa paistetaan vain ihan pieni hetki.
Letut ovat parhaimmillaan juuri valmistettuina, eli näitä kannattaa tehdä kerralla vain se määrä mikä syödään.  Taikinaa voi säilyttää jääkaapissa muutaman päivän ajan. Lettujen kanssa voi tarjoilla intialaisia kastikkeita ja tahnoja, tai sitten mitä itse haluaa. 

Ihanassa lähiseutuni jättimarketissa (tein siitä kuvapostauksen täällä)  on päivittäin iso tiski valmista ruokaa ostettavaksi kotiin/töihin (marketilla iso kettiö ja keittiöpäällikkö).  Torstaisin ja perjantaisin,  viikonlopun alla,   valikoima on normaalia suurempi,  ylimääräinen rivi patoja ilmestyy lähelle valmisruokatiskejä.
Tässä näkyy punajuurikibbehiä, mitä on ollut tarkoitus tehdä jo pitkään.  No ehkä kun säät taas viilenevät ,,,

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia herkkuja!
    Olisi kiva maistaa.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna:Kiitos:) Kokeileppa joskus dosalettuja, ovat helppotekoisia:)
      Kiitos samoin sinulle hyvää viikonloppua.

      Poista
  2. Minusta on jännä aina nähdä, että miten erilaisista raaka-aineista sinä osaat tehdä herkullista ruokaa. Hyvännäköisiä lettusia <3 Ihanaa viikonloppua Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos ihanainen:) Nämä dosat ovat siitä kivoja että niitä voi tehdä eri linsseistä/pavuista, ja niistä tulee sitten väriäkin:) Oikein hyvää viikonloppua myös sinulle Outi:)

      Poista
  3. Beautiful and no doubt delicious! I live that green color. These remind me if blintzes, but more flavorful thanks to those bold spices.

    VastaaPoista
  4. Så fin färg de har! Ha en fin söndag!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...