perjantai 29. marraskuuta 2019

Ruokamatka Tallinnassa

Lore Bistroon  sardelliannos
Sain viime viikolla viettää 2 kaksi ihanaa päivää Tallinnassa  , ensimmäistä kertaa 8 vuoteen. En oikein tiennyt mitä odottaa;  tiesin että Tallinna   on kehittynyt paljon  sitten  viime matkani sinne,  mutta  vierailu kaupungissa ylitti kaikki odotukseni,  ja lumoavaan Tallinnaan  on ehdottomasti päästävä uudelleen.

Ensimmäistä kertaa   vierailin Tallinnassa 1990-luvun toisella puoliskolla,  ja  silloiset  ravintolakokemukseni eivät kyllä olleet mieleenpainuvia.  Sen jälkeen  kävin  useastikin Tallinnassa, mutta  ravintolakokemukseni siellä silloin  olivat lähinnä keskinkertaisia.  Mutta eivät enään,  Tallinnasta on kehittynyt   kaupunki,  jonka ravintolamaailma on tänään erinomaista kansainvälistä tasoa,  ja kaupungin lukuisat  ravintolat tarjoavat jokaiselle  jotain.   

Kävimme syömässä kolmessa  eri ravintolassa,  ja tässä postauksessa kerron myös  Viking XPRS-laivan joulubuffetista.
***********************************************************************************************************
Viking XPRS-laivan joulubuffetti
Punaisten laivojen joulubuffetti on tarjolla laivoissa  15.11- 26.12 välisenä aikana,  ja  buffetin kaikki  ruuat löytyvät tältä listalta.    Laivojen  joulupöytään on katettu sekä klassisia että uudenlaisia jouluherkkuja,  ja  valikoiman on koostanut Ruotsin kokkimaajoukkue.
Menomatkalla  Tallinnaan laivan buffetravintolassa oli väljää,  eikä siellä ollut jonoja.  Paluumamatkalla buffetin valikoima oli hieman laajempi,  ja ihmisiä  oli sen verran että siellä sai kunnolla odottaa  ennenkuin pääsi ottamaan buffetin herkkuja.  Joulubuffet on aivan ihana ,  ja  kun en syö lihaa nautin todellakin buffetin kalaruuista.
Osa buffetin  herkullisesta  juustopöydästä.  Buffetista löytyy myös  vegaanisia herkkuja.
Buffetin  tarjoilulautaset  ovat nykyään  pienempiä ,   mutta niitä käydään täyttämässä useammin, mikä toisaalta lisää työn määrää mutta taas toisaalta vähentää hävikkiä.  Myös ruokalautasten pienempi koko vähentää hävikkiä...

Buffetin kruunaa tuo ylemmän kuvan  supersuloinen  makeispiste,  josta löytyy pipareita,  suklaata, toffeita, lakritsaa , karamelleja ja muita herkkuja.   Kertakaikkiaan herkullinen  tämä  punaisten laivojen joulubuffet.
***********************************************************************************************************
Saavuttuamme  Tallinnaan ajelimme  Port Noblessnerin jahtisatamaan,  jossa meitä odotti lounas  Lore Bistroossa.   Lore Bistroo  sijaitsee  historiallisessa  uudistetussa  telakkarakennuksessa,  ja on todella viihtyisän  ja rennon näköinen ravintola. Loren omistajilla on ennestään ravintola Leib Tallinnan vanhassa kaupungissa.
Entä ruoka Lore Bistroossa? Aivan ihanaa;  kaikki mitä maistoin oli hyvää.  Postauksen ensimmäisessä kuvassa näkyy Loren sardelliannos  kaprismarjoilla ja sitruunalla.  Jaoimme kaikki lounaan annokset keskenämme,  ja annosten  jakaminen onkin  se juttu tässä bistrossa. Ravintolan filosofian mukaan  yhdessä syöminen lähentää ihmisiä,  ja näin se on  myös omasta mielestäni,  sillä olen tottunut sellaiseen täällä omassa maailmankolkassani. Tässä kuvassa näkyy lempeän herkullinen kasviscurry,   ja sen takana  mustekalaa, jossa annokseen kuului myös paahdettua paprikaa, juustoinen  kastike sekä rapeita  kikherneitä. 
Vasemmalla kampasimpukka-annos  ja oikealla paahdettua purjoa  lehtikaalin ja kaprislehtien kanssa.  Oi oi miten hyviä annoksia  :)  Ja katsokaa noita tarjoilulautasia,  niin kauniin sinisiä. Loren  eklektisessä keittiössä  löytyy mm. Välimeren keittiöön viittaavia annoksia sekä klassisia annoksia ,  joista ravintola on kehittänyt uusia versioita.
Ja sitten se pizza!  Loren tryffelipizza  sinihomejuustolla ja rukolalla.  Ihan mielettömän hyvä pizza: ohut rapea kuori ja niin paljon makua täytteessä.  Voisin matkustaa tuonne  ihan pelkästään tuon pizzan vuoksi. Taivaallisen hyvää!  Ruokajuomina meillä oli viinejä sekä olutta, joista yksi taisi olla vielä palkinnon voittanutta olutta.
Loren pääkokki Tauno Tamm.
Jälkiruokana oli pannakottaa  passionhedelmällä ja vohvelimuruilla.

Loren palveluhenkisyys pitää myös mainita,  sillä se on todellakin ystävällistä, joka saa asiakkaan viihtymään ravintolassa:)

Lore Bistroo,  Peetri 12 Tallinna  Puh: + 372 5118613    

***********************************************************************************************************
Illallisen söimme  Vanhassa Kaupungissa sijaitsevassa Restoran Spotissa.   Spot näyttää pieneltä sisään astuessa,  mutta baaritilan takana löytyy kuvassa näkyvä tila ja sen jälkeen vielä toinen sali , jossa sijaitsee pidempi pöytä jossa me istuimme. Spotin keittiöstä löytyy eurooppalaisia sekä virolaisia makuja.
Meillä oli valittavana  pääruoka sekä  jälkiruoka  Spotin ruokalistasta.   Pöytään tuotu tumma , hieman makeahko leipä oli herkullista.
Minun pääruokavalintani oli kuha-annos.  Spotin ruokalista on aika  liha&riistapainotteinen,  ja kuhan lisäksi ruokalistalta löytyi  yksi vegaaniannos.  Kuha-annos oli todella kaunis:  kuhan alla oli pinaattirisottoa,  ja annoksessa oli myös sitruunakaviaaria,  fenkoli-sokerihernesalaattia ,   limevaahtoa sekä kalmari crisp ,  jonka ehdin syödä ennen kuvan ottoa.... Ehdin vilkaista kanssasyöjien annoksia, jotka myös olivat upean näköisiä.
Jälkiruuaksi valitsin  marjaisen sorbettitrion,  joka oli todella raikkaan ja herkullisen makuinen.  Mielestäni nappivalinta:)  Spotia voi suositella  illallisravintolaksi,    ja hinta-laatusuhde ravintolassa on myös erinomainen. Ruokajuomina meillä  oli valko-ja punaviiniä.

Palvelu oli meidän siellä ollessa ehkä hieman vaisua, mutta voi olla että edellisen ravintolan energisen palvelun jälkeen  se tuntui  sellaiselta. Restoran Spotin ulkopuolella on koira-ystävällinen  terassi silloin kun säät sitä suosivat.


***********************************************************************************************************
Paras oli säästetty viimeiseksi....  Maidel Organic  (ravintolan sivut toistaiseksi vain vironkielellä) Tallinnan Vanhassa Kaupungissa avattiin vasta lokakuussa,  ja  ravintola oli lounaaksi avattu ihan meidän ryhmäämme varten.  Maidel on Viron ensimmäinen luomuravintola,  ja  ravintola hankkii ruokiensa ainekset pieniltä lähituottajilta. 
Maidel on todella kaunis ravintola,  ja ravintola on nimetty kauniin vanhan rakennuksen alkuperäisten omistajien,  aatelisen Maidelin suvun mukaan. Maidel pyrkii olemaan Virossa ensimmäinen ravintola jonka Viron elintarvike-ja turvallisuusvirasto on tunnustanut "luomuravintolaksi".
Ensimmäisenä pöytään tuli siemenkeksejä sekä  mustalla valkosipulilla maustettua hummustahnaa.
Valkosipulipiirakka ja pikkelöityjä kantarelleja.  Tuo piirakka  oli mielettömän hyvää. Kuten aiemmin Lore Bistroossa,  myös Maidelissa  jaoimme annokset, ja saimme maistaa mahdollisimman monta ruokalajia ravintolan ruokalistasta.
Ravintolapäällikkö Tomas Toots piti meidät hyvin informoituna koko ateriakokemuksen ajan.  Tomasilla on pitkä kokemus ravintola-alalla  sekä viinien maahantuonnissa,  ja hän kertoi että ravintolan juomalistalta löytyy orgaanisia, biodynaamisia sekä  luonnollisia viinejä.
Vaikka liha-annoksia oli enemmän,  niin niissä oli myös   kasviksia  tällaiselle ei-lihansyöjälle.  Ankanrinnan kanssa oli herkullista raparperipiirakkaa.
Miten kaunis annos!  Tartaria punajuurella ja mustalla riisillä,  sekä persiljamajoneesia.
Kaikki annokset olivat silmiä hivelevän upeita.   Tästä sisäfilee-annoksesta löytyi ei-lihansyöjälle sieniä, kukkakaalia  paahdettuja kasviksia sekä perunakreemiä.  Tässä ravintolassa osataan käsitellä  vihanneksia: kaikki maistuivat niin hyvältä:)
Märjamaa tilan lammasfileetä,  perunakakkua,  kasviksia ja punaviinikastiketta.
Maidelin kuha-annos. Perunasosetta , fenkolia,  rakuunavaahtoa ja bearnaisekastiketta.  Täydellinen annos!  
Maidelin pääkokki Andrus Margus on työskennellyt  usean vuoden ajan pääkokkina eri ravintoloissa sekä  Suomessa että Norjassa,  ja on nyt  onnellinen työskennellessään kotimaassaan.
Maidelin jälkiruuista löytyi upeita makuja. Tässä paahdettua päärynää ja  hapankermakreemiä.
Maidelin luumujälkiruoka  vuohenjuustolla ja karhunmarjoilla. Ihanaa! Ja pidin paljon noista kauniista  jälkiruokakulhoista.
Maidelin suklaajälkiruoka, jossa myös avokaadovaahtoa.
Kokemus Maidel ravintolassa oli sellainen että tuonne haluaa tulla toisenkin kerran.  Maidelissa hinta-laatusuhde on kohdallaan: esim.  jälkiruuat ovat  6-8 euroa.   Maidelin ruokalistassa on aina mainittu luomuainesten osuus prosenteissa,  ja useista annoksista saa myös vegaanisen version.   

15 kommenttia:

  1. Minä olen täysin ihastunut Tallinnaan. Tuntuu, että siellä on aina uusia paikkoja, joita en vielä ole nähnyt ja paljon uusia ravintoloita, joissa pitäisi vielä käydä.
    Tallinna on ihana ja herkullinenkin paikka :)
    Kaunista viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi>oli ihanaa käydä Tallinnassa niin monen vuoden jälkeen ,ja nähdä miten kaupunki on kehittynyt ihan valtavasti:) Ja ruokapuoli on ihan huikea siellä:=)
      Oikein ihanaa viikonloppua sinulle Outi:)

      Poista
  2. Me tykättiin myös viikolla Lore Bistroosta. Se purjo oli todella hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merituuli: Lore olikin tosi kiva ruokapaikka, sekä ympäristön, itse ravintolan ja ruuan suhteen:) Ja joo, purjo oli hyvää, mutta oikeastaan kaikki mitä maistoin tuolla oli niin namia, ja etenkin se pizza....

      Poista
  3. Täällä yksi Tallinnafani kommentoi. Viking XPRS - laivan joulubuffetista olen kuullut paljon kehuja. Itse en ole päässyt laivan joulubuffetia kokemaan, mutta Viking XPRS:n herkullisista kalaruuista olen nauttinut muilla reissuilla.
    Ja Lore Bistroon... Siellä minäkin olen käynyt. Viehättävän rouheinen paikka. Ja nuo ruuat! Itse olen maistellut kampasimpukoita siellä ja Loren mustekalaa, johon kerrassaan ihastuin. Tuo tryffelipizza sinihomejuustolla ja rucolalla, sitä en ole maistanut, mutta voisin matkustaa Tallinnaan ja Loreen tuota maistelemaan. Kuulostaa niin herkulliselta. Ja Loren palvelu on ensiluokkaista.
    Restoran Spot on minulle vieras ravintola. Tuo kuha-annos näyttää houkuttelevalta. Ja kun hinta-laatusuhde on erinomainen, niin mielenkiintoinen ravintola.
    Ravintola Maidel'issa en ole käynyt, mutta lukenut siitä blogeista. Viron ensimmäinen luomuravintola - kuulostaa houkuttelevalta. Ja nuo annokset näyttävät kuin taideteoksilta. Kauniisti katettuja annoksia. Ja tuo kuha-annos Maidelissakin minua houkuttaa. Kuha on minulle suurta herkkua. Ja nuo suloiset jälkiruokakulhot herkkuineen. Ihania annoksia.
    Kiitos Jael herkullisesta postauksesta. Ja mukavaa viikonloppua Tel Aviviin.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula>Olin ihan unohtanut olevani Tallinna-fani, olen käynyt siellä varmaan 20 kertaa mutta nyt hurahdin kunnolla;) Vikingin joulubuffa on tosiaankin herkullinen, ja siellä on niin paljon eri vaihtoehtojakin:)
      Lore Bistroo on tosiaankin mukava ravintola, sekä sijainniltaan, ulkonäöltään ja ne ruuat ovat aivan ihania:) Mustekala olikin tosi hyvää, mutta pizza taisi olla suosikkini tuolla. Loren palvelu on tosiaankin ensiluokkaista.
      Spotkin oli kiva, ja voin kuvitella että siellä Vene-kadulla on kiva istua aurinkoisena päivänä ja nauttia ravintolan antimista. Spot ja Maidel ovat muuten vierekkäisissä taloissa:)
      Maidelin annokset olivat huippuhienoja, ja henkilökunta siellä niin innoissaan uudesta ravintolastaan, joten sille voi toivottaaa paljon onnea ja menestystä. Kuha on tosiaankin hyvää; söin sitä sekä Spotissa että Maidelissa, ja Maidel taisi vetää hieman pidemmän korren vaikka molemmat kuha-annokset olivat todella hyviä:) Jälkiruuat Maidelissa olivat aivan ihania:)
      Kiitos Tuula, ja oikein ´hyvää joulukuun alkua sinulle:)

      Poista
  4. Allt ser så gott och vällagat ut! Jag har varit en gång till Tallinn och det var många, många år sedan. Skulle gärna fara på nytt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina: Tallinn har utvecklat sig till en jätte fin stad med bra restauranger och mycket mer. Det här var för mig första gånger sedan min visit i Tallinn för 8 år sedan. Rekommenderar !

      Poista
  5. Meillä oli NIIN ihana Tallinnan reissu ♥ Ja mikä parasta sinäkin olit mukana. Tallinna näytti varmasti sinusta hyvin erilaiselta koska edellisestä vierailustasi oli jo kymmenen vuotta. Tallinan kehittyy hurjaa vauhtia ja sinne nousee upeita paikkoja kun uusia alueita muutetaan toisiin käyttötarkoituksiin.
    Vaikea valita mikä meidän ruokapaikoista olisi ollut paras. Ehkä Maidel tai ehkä Lore Bistroo...
    Mukavaa viikonloppua ja rapsuja Bambille ♥
    PS. Bambi on varmasti superonnellinen kun "mamma tuli taas kotiin".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjo>Tosi ihana reissu olikin ja ihanaa että sinäkin olit mukana, en ensin tiennyt tuleeko ketään tuttuja mukaan, mutta olihan siellä:) Tallinna tosiaankin näytti menneen niin paljon eteenpäin sitten viime vierailuni siellä, paljon uutta rakennettu ja niin hienosti:) Totta, kaikki ruokapaikat olivat upeita; Maidelin annokset ehkä kaikkein fiineimpiä, mutta kaikissa oli hyvä ruoka:)
      Kiitos Marjo, ja oikein hyvää joulukuun alkua sinulle ja Minnielle:)
      Bambi oikein tanssi riemusta kun tulin kotiin:)

      Poista
  6. Olen pitkästä aikaa menossa Tallinnaan, joten tämä postauksesi tuli juuri sopivaan ajankohtaan. Tuonne Maideliin tekee nyt kovasti mieli. Suurkiitokset vinkistä :)

    Ja oikein ihanaa sunnuntaita sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta: Mahtavaa, ja oikein hyvää Tallinnan reissua sinulle:) Maidel oli tosiaankin upea ravintola, ja ruoka siellä niin hyvää:)
      OIkein hyvää joulukuun alkua Birgitta:)

      Poista
  7. Niin herkullisia kuvia ja taas niin mainioita ravintolavinkkejä Tallinnaan - joka muuten taitaa voittaa Helsingin ravintolamaailman parin lautasen mitalla : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli:Kiitos ihanainen:) Oli kyllä ihania ravintoloita tuolla, ja kuulin tosiaankin monelta että Tallinna on kiirinyt ohi Helsingin mitä tulee ravintoloihin .....

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...