perjantai 3. huhtikuuta 2020

Mustalinssi-falafelit

Teen välillä  falafelin tapaisia pyöryköitä mustista linsseistä,  ja huomasin etten ole tänne laittanutkaan ohjetta, vaikka niin luulin,  joten nyt se on täällä.  Mustalinssi-falafelit ovat helppotekoisempia kuin  tavalliset falafelit,  ja myös linssien liotusaika  on lyhyempi kuin kikherneiden. Mustalinssi-falafeleissa on aivan ihanan rapeat pinnat, ja periaatteessa  näitä voisi valmistaa  kaikista linsseistä, mutta en ole toistaiseksi kokeillut kuin mustista linsseistä.  Punaiset linssit  muuttuvat  nopeasti muussimaiseksi,  joten en ole täysin varma onnistuisivatko nämä punaisista linsseistä, mutta vihreistä linsseistä varmaan saisi tehtyä hyviä falafel-pyöryköitä.   Lisäsin pyörykkämassaan  kananmunaa,   mutta periaatteessa  linssien valkuaisen pitäisi toimia "liimana" pyöryköissä.    

Mustalinssi-falafelit (8 kpl)
  • 3.5 dl yön yli liotettuja mustia linssejä
  • kourallinen  korianterin lehtiä (voi korvata persiljalla jos ei pidä korianterista)
  • 1 kananmuna
  • 1tl suolaa
  • 2.5 rkl korppujauhoa  (käytin gluteenitonta korppujauhoa)
  • ripaus chilihiutaleita
  • 1.5 tl paprikaa
  • ½ tl jeeraa
  • ½ tl leivinsoodaa
  • öljyä paistamiseen
Huuhtele pehmeäksi liotetut  mustat linssit . Jauha  linssit,  korianterin lehdet (tai persilja), kananmuna, korppujauhe, mausteet ja leivinsooda  monitoimikoneeksi  rouheaksi massaksi.  Massaa ei kannata jauhaa liian hienoksi. Anna  massan levätä  jääkaapissa vähintään puolisen tuntia ennen paistamista. Leivinsoodan avulla pyöryköistä tulee kuohkeampia.
Lisää  paksupohjaiseen  paistinpannuun öljyä niin että sitä  on noin sentin verran. Mustalinssi-falafeleita ei   tarvitse uppopaistaa,  vaan ne kypsyvät hyvin vähemmällä öljymäärällä,  eivätkä edes ime  paljon  öljyä itseensä.  Öljy lämmitetään aika kuumaksi ,mutta ei kuitenkaan  maksimiteholle.  Massasta otetaan  ruokalusikallinen per pyörykkä  , ja niistä muotoillaan litteähköjä pyöryköitä.  Jos massa tuntuu hieman löysältä , se ei häiritse, ja ruokalusikallisen massaa voi siirtää paistumaan ilman muotoilua.  Paista  pyöryköitä molemmin puolin  3-4 minuuttia,  kunnes pyöryköiden pinta on ruskistunut ja hyvin rapea. Tarjoile lämpiminä , pitaleivän sisällä tai  lautasella  tahnojen tai salaattien kanssa.   Näitä kannattaa tehdä vain sen verran kun syö kerralla,  sillä kuten kaikki falafel-tyyppiset pyörykät,   nämäkin ovat vähemmän hyviä jos niitä ei syödä heti valmistamisen jälkeen. Mustalinssi-falafel -massaa  voi tehdä isommankin määrän,  ja säilyttää massaa  muutaman päivän jääkaapissa.
Nam, tosi hyviä ja niin rapeita pinnoiltaan:)
Edit: tein pienen koe-erän vihreillä  linsseillä,  ja ilman kananmunaa, ja hyviä tuli näistäkin, mutta mustista linsseistä tehdyt vievät kyllä voiton:)

8 kommenttia:

  1. Nyt oli herkkua! Aloin heti kuvittelemaan näitä pita-leivän sisälle ja salaattia kylkeen, ai että!
    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Tosi herkkua:) Ja totta ,noin maistuisikin tosi hyvin:) Kiitos, ja ihanaa viikonloppua sinullekin :)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen resepti! Herkulliselta näyttää! Kiitos reseptistä. Iloista viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja K: Kiitos Tarja:) Tosi hyviä ja helppotekoisia nämä, ja teenkin usein. Oikein hyvää viikonloppua sinullekin:)

      Poista
  3. Falafel är väldigt gott! Ha en fin dag!

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköistä, voisin tehdä tätä meidän vegenuorille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja, nämä sekä hyviä että helppotekoisia ❤

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...