Ulkonaliikkumisaikaan täällä oli arkipäivisin ruokaohjelma, jossa tunnetut täkäläiset kokit kokkasivat ruokaa omissa kotikeittiöissään. Ohjelma oli tavallaan interaktiivinen , sillä suoran lähetyksen aikana sai lähettää kysymyksiä kokille, joka vastasi niihin parhaansa mukaan. Eräänä päivänä Aharoni valmisti buharalaista riisiä nimeltä "bakhsh" . Bakhsh -riisiruoka kuuluu buharanjuutalaisten (Buhara, Uzbekistan) keittiöön, ja valmistetaan yleensä lampaanlihan, tai joskus naudanlihan kanssa, mutta tämä minun valmistamani riisi on lihaton ja vegaaninen. Yleensä ainoa käyttämäni riisi on riisijauhon muodossa, enkä ole valmistanut varmaan vuosiin mitään riisistä, mutta tämä riisiruoka oli sen verran mielenkiintoinen että teki mieli valmistaa sitä, ja lopputulos oli todella herkullinen:). Kun hieman googlailin ohjetta, huomasin että sitä voi valmistaa myös kuten tällä videolla.
Vihreää riisiä Buharan tapaan
- 3 kuppimittaa riisiä, eli noin 600 gr (voi olla joko jasmiini-tai basmatiriisiä ), jota on liotettu vedessä tunnin verran
- 2 nippua korianteria ( jos ei pidä korianterista voi käyttää persiljaa, mutta korianterilla tästä tulee parempaa)
- 1 nippu tilliä
- 65 ml oliiviöljyä
- 1 rkl jeeran eli juustokuminan siemeniä (voi käyttää jauhettuna , jos ei löydy kokonaisina siemeniä, ja silloin riittää hieman yli teelusikallinen)
- 1 iso sipuli, hienonnettuna
- suolaa maun mukaan
- 2 tl mustapippuria
- yhden sitruunan kuoriraaste
- kiehuvaa vettä
- Yrttejä leikataan ensin hieman veitsellä, ja jauhetaan tämän jälkeen monitoimikoneen pulssi-toiminnalla murumaiseksi.
- Öljy lämmitetään paksupohjaisessa, kannellisessa pannussa maksimiteholla, ja siinä kuullotetaan sipulia , jeeran siemeniä ja mustapippuria (jos käytetään jauhettua jeeraa, se lisätään riisin kanssa) 2 minuutin ajan. Tämän jälkeen lisätään yrtit, ja seosta paistellaan 3 minuutin ajan.
- Tämän jälkeen lisätään huuhdeltu ja siivilöity riisi. Seosta sekoitellaan hyvin, ja lisätään myös suola (1 tl minulla) , sitruunan kuoriraaste sekä jauhtettu jeera , jos ei käytetä siemeniä, Jeeran siemenissä on paljon miedompi maku kuin jauhetulla jeeralla. (lisäsin noin 1 tl)
- Tämän jälkeen lisätään kiehuvaa vettä, niin että sitä on sentin riisiseoksen yläpuolella. Lämpö on tässä vaiheessa koko ajan maksimiteholla.
- Riisiseoksen annetaan kiehua maksimilämmöllä 5 minuutin ajan, kunnes lähes kaikki nesteet ovat haihtuneet. Riisiä siirretään nyt pannun keskelle , pois reunoilta keoksi, ja tästä eteenpäin riisi kypsyy höyryn avulla. Riisikekoon tehdään "kuoppia" tikun avulla, kuten tässä kuvassa.
- Pannu peitetään kannella, ja lämpö alennetaan minimiteholle. Riisi saa kypsyä höyryn avulla 40 minuutin ajan.
- Tämän jälkeen riisi siirretään tarjoiluastiaan.
Ohjelmassa riisi tarjoiltiin jauhelihapihvien kanssa. Minulla oli kukkakaalipihvejä, mutta en kirjoittanut ohjetta ylös.....
Gotta love a dish that's both vibrant and flavorful! I adore all the herbs and seasonings packed into this humble rice. I've seen plenty of yellow rices, red rices, brown rices of course, but not nearly enough green rices. This one is a keeper.
VastaaPoistaBittersweet: Thank you Hannah:) I eat rice really seldom, and I must say that this was so delicious that I surely will make it again in the near future. I did actually not have enough herbs. like in the recipe, but next time my rice will be really green:)
PoistaOn vähän samanlaista kuin eri pilahvien teko täällä mutta tuo loppuosuus on jännä. Eikö pala pohjaan? Täällä riisi kypsyy lopun ajan kannen alla ilman lieden lämpöä omissa höyryissä.
VastaaPoistaPetra:ei palanur kun lämpö minimissä, mutta pohjaan tuli vähän sellaista ihanan rapeaa pintaa, kuten persialaisessa riisissä 💚
VastaaPoistaIhana ohje ja nyt kävi kyllä kiinnostamaan riisin lisäksi nuo kukkakaalipihvit...näyttävät ihan jauhelihalta!
VastaaPoistaHerkullista tiistaita sinulle Jael <3
Outi:Kiitos ihanainen:) Vähän harmittaa kun en kirjoittanut kukkakaalipihvien ohjetta ylös,mutta sen muistan että olivat vegaaniset. Kiitos samoin OUti:)
PoistaSå smakrikt och gott! Jag har svårt för koriander, så för mig skulle det bli persilja :)
VastaaPoistaTack Katarina:) Koriander är sånt som delar människor, antingen gillar man koriander eller inte.För mig var det en "acquired taste" för länge sedan, men nu kan jag inte leva utan koriander;D Med persilja går det också bra att laga grön ris:)
Poista