tiistai 12. tammikuuta 2021

Rapeaa kukkakaalia ja herkullista kastiketta

Muutama päivä sitten  ostin vuoden ensimmäiset kukkakaalini.    Koko syksyn olen syönyt paljon parsakaalia,  mutta kukkakaali on tähän asti ollut aika kallista.  Kodin lähellä olevassa vihanneskaupassa oli tarjouksessa 2 kukkakaalia samalla hinnalla,  ja valitsin ne suurimmat ja pulleimmat. Niistä olen tehnyt nyt erilaisia juttuja,  ja yksi niistä on tämä superherkullinen kukkakaaliruoka,  joka pohjautuu täältä kotoisin olevan, mutta   jo vuosikausia New Yorkissa  vaikuttaneen Einat Admonyn ohjeeseen, hänen viimeisimmästä keittokirjastaan.  Minun käsissäni   erityisesti ohjeen  kastike koki muutoksen, sillä minulla oli siitä hieman erilainen idea.  Ohjeessa mukana olevia,  täkäläisiä  maapähkinäisiä   Bamba-naksuja  ei taida enään saada Suomesta (yhteen aikaan sai) joten minulla ei ole niitä tässä omassa versiossani. Noita Bamba-naksuja annetaan jo ihan taaperoille,  ja todennäköisesti se on yksi syy siihen että Israelissa esiintyy muita maita vähemmän  maapähkinäallergioita.

Rapeaa kukkakaalia ja herkullista kastiketta
  • 400-450 gr kukkakaalin kukintoja,  joko tuoretta tai pakasteena
  • 2 dl riisijauhoa
  • 1.5 dl  tai enemmän vettä
  • ripaus paprikaa
  • ripaus chiliä
  • öljyä paistamiseen
Kastike:
  • 1.5 dl  tahinia
  • 3/4 dl  maapähkinävoita  (suolatonta, sokeritonta)
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 murskattu  valkosipuli
  • 1 tl suolaa
  • 2.5- 3  dl jäävettä,   tai sen verran  että kastikkeesta tulee  löysähköä
  • muutama rkl  hienonnettua persiljaa
Aloita valmistamalla kastike:  tämän voi tehdä  sauvasekoittimella, blenderissä tai käsin vatkaamalla.  Tahinin ja maapähkinävoin joukkoon lisätään   sitruunamehua,  sitruunakuoriraastetta,   suolaa ja valkosipulia,  ja  aineksia ohennetaan jäävedellä (tekee kastikkéesta kuohkeaa)   kunnes  kastike on sopivat paksuista, suurinpiirten majoneesin paksuista. Alkuperäisessä ohjeessa  paahdetut suolaiset maapähkinät  lisättiin kokonaisena kastikkeeseen, minä maapähkinävoina.   Tahini ja maapähkinä sopivat todella hyvin yhteen:  kastikkeesta tulee ihanaa:)

Jos käytät tuoretta  kukkakaalia,  pehmennä sitä ensin  jonkun aikaa  kaatamalla päälle  kiehuvaa vettä.  Kun käytetään pakastettua kukkakaalia,  tämä vaihe jää pois.  Sekoita  riisijauho ja vesi, niin että seos on löysähköä.  Alkuperäisessä ohjeessa riisijauhojen joukkoon ei lisätty mitään,  mutta lisäsin paprikaa ja  chiliä, mistä tuli myös väriä kukkikseen.

Öljyä lämmitetään  190 asteeseen,  mieluiten korkeareunaisessa pannussa.  Ohjeessa luki että öljyä pitäisi olla  ainakin 5 cm korkeudella, minulla oli muutaman sentin.

Kukkakaalikukinnot dipataan riisijauhoseokseen,  niin että seosta on kukkiksten joka puolella.  Paistamiseen menee jonkun verran aikaa,  sillä kannattaa paistaa vain pieni määrä kerrallaan. Jos pannuun laitetaan liian paljon  kukkakaalia kerralla, niistä tulee rasvaisia.  Paista kukkakaalikukintoja   kunnes ne ovat kullankeltaisen värisiä,   ja ota niitä pois pannusta reikäkauhalla,  talouspaperin päälle.
Rapeita paistettuja kukkakaalikukintoja
Siirrä paistetut kukkakaalikukinnot   tarjoiluastiaan,  ja sekoita kastiketta kuuman kukkakaalin joukkoon (kuvissa en vielä ollut ehtinyt tehdä niin....) . Sekoita joukkoon myös  hienonnettu persilja.  Lisää suuntuntumaa saa lisäämällä suolattuja  maapähkinöitä.
Tosi hyvä kukkisruoka:)

Kukkakaaleja ym. torilla , ennen näitä viimeisimpiä rajoituksia..

5 kommenttia:

  1. You can do no wrong with roasted cauliflower, but with that sauce, it looks truly luscious! Oh, I need to try this right away!

    VastaaPoista
  2. En maträtt helt i min smak, mums!

    VastaaPoista
  3. Onpa herkullisen näköistä. Rapeat kukkakaalit menevät täällä kokeiluun. Tytär tykkää kukkakaalista erityisesti, mutta minä taas olen enemmän parsakaalin ystävä. Onko sinulla jotain herkullista parsakaalireseptiä jota voisin testata?
    Ihanaa keskiviikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
  4. Näyttää maukkaalla! Tässä onkin pyörinyt mielessä, että pitäisi ostaa kukkakaalia. Postauksesi vie nyt ajatukseni tekoihin 👍 Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Näyttää ihanalta!
    Täällä on menossa vegaaninen tammikuuhaaste, huomasin, että heidän linkki toi sinun sivulle kaurakermaohjeeseen. Oli kyllä hauskaa, kun ensin luin vaan reseptiä, mutta sitten kommenttikentässä oli tutun näköinen kommentoija ja sen jälkeen katsoin vähän tarkemmin, että olenkin todella tutuilla sivuilla :D

    Iloa viikonloppuusi Jael!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...