perjantai 30. heinäkuuta 2021

Parsakaalisalaatti

Olen täällä useinkin maininnut miten rakastan parsakaalia (ja kaaleja yleensäkin..) ja onneksi parsakaalia on ollut hyvin saatavilla  myös näin kuumana kautena.  Eilen  tosin torimyyjä,  jolta  ostan parsakaalia, kertoi että  parsakaalin aika on ihan kohta loppu, joten nyt kannattaa ostaa sitä.  Kaalien saatavuuteen tulee tauko, kunnes hieman viilenee.  Pakkohan oli ostaa parsakaalia,  jota käytin herkulliseen salaattiin.

Parsakaalisalaatti
  • noin 400 grammaa   parsakaalia, joko tuoreena tai pakasteena
  • 1 punasipuli
  • 2 tl seesamiöljyä (voi olla muutakin öljyä)
  • kourallinen korianterin lehtiä
  • vajaa 1 dl vettä
  • 1 rkl etikkaa
  • 2 taatelia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • noin 1 cm pala inkivääriä
  • 1 vihreä chili
  • 1 rkl maapähkinävoita
  • 1.5 rkl soijakastiketta
Kun käytän tuoretta parsakaalia,  kuorin varren , jonkaa pilkon pieneksi , ja erottelen kukinnat pieniksi.  Tämän jälkeen laitan parsakaalin palaset kulhoon, ja kaadan päälle kiehuvaa vettä, Odottelen kunnes  vesi on jäähtynyt, minkä jälkeen  laitan parsakaalin  lävikköön kuivumaan.  Pakastettua parsakaalia  käytettäessä tätä ei tarvitse tehdä.

Kun parsakaali on kuivahtanut, paistoin   parsakaalin palasia  seesamiöljyssä,   kunnes parsakaaliin tuli hieman väriä.  Parsakaalin voi myös paahtaa uunissa.   

Punasipuli  leikataan   suikaleiksi,   ja korianterin lehdet pienennetään hieman veitsellä. 

Etikka,  taatelit (pehmeät,  tai pehmennetyt)  ,  valkosipuli, inkivääri,  chili (ilman siemeniä)  maapähkinävoi  , soijakastike ja vesi  jauhetaan kastikkeeksi joko sauvasekoitimella tai tehosekoittimessa. 

Parsakaali  ,  punasipuli ja korianterin lehdet yhdistetään,  ja kastiketta ripotellaan päälle.  
Niin maukasta:)
Ulkomailla on aina tosi mielenkiintoista mennä ruokakauppaan,  ja nähdä paikallisia erikoisuuksia. Tässä muutamia  täkäläisiä erikoisuuksia  valmistaikinarintamalla,  ja ne ovat kaikki tulleet aikanaan  jemeninjuutalaisten mukana,  mutta tänään  niitä syödään yleisesti.  Tässä kuvassa  malawach,  joka tarjoillaan   raastetun tomaattisoseen , kananmunan kanssa ja zhug-tahnan kanssa. Malawach muistuttaa lettua, mutta koostuu ohuista taikinakerroksista, joiden välissä on öljyä tai muuta rasvaa,  ja nämä paistetaan pannulla.  Joskus malawach tarjoillaan myös hunajan kanssa.
Seuraava valmistaikina on jachnun,  jota  saa sekä kypsennettömänä  tai kypsennettynä (oikealla). Perinteisesti tätä on tarjoiltu sapattiaamuna,  ja tämä on peräisin Adenin juutalaisilta  , mutta alunperin  sekä malawach että jachnun luultavasti   tulivat Espanjasta karkoitettujen juutalaisten mukana. Molempien taikinoiden  valmistajia on monen monta, ja näitä taikinoita onkin pitkä rivi pakastekaapeissa lähiseutuni jättimarketissa.
Jemeninjuutalaisiin kuuluvat myös nämä kubaneh-leivät,  joiden ohje on täällä.   Myös lahuch-lettuja löytyy täällä monesta paikasta. (linkin takana  suomenkielinen ohje)

5 kommenttia:

  1. Yes! I'm a recent convert to broccoli salads. When it's fresh, that crunchy texture is so satisfying.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bittersweet :I so love broccoli, in salads and otherwise 🥦💚

      Poista
  2. Jag tycker också jättemycket om kål. Och denna har så goda smaker, mums!
    Ha en fin helg!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina :Jag också 🥦💚Tack snälla du, det här var nog så gott💚

      Poista
  3. Minä pidän parsakaalista enemmän kuin kukkakaalista ja yritän sitä aina livauttaa ruokien sekaan :)
    Niin hyvännäköistä tuo leipä, nam!
    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...