Rapeat ja täytetyt pitaleipäpuolikkaat. Tämä on vegaaninen versioni Arayes-pitasta, joka on suosittua Levantin alueella, ja alkuperä Syyriasta, tai toisten väittämien mukaan Libanonista, tai ehkä muualta täältäpäin. Sana "arayes" tarkoittaa morsiamia arabiaksi. Nykyään nämä täytetyt leivät ovat levinneet koko Levantin alueelle, ja parin viimeisen vuoden aikana näitä on täällä Israelissa näkynyt vähän joka paikassa. Arayes-pitoja valmistetaan joko grillissä, tai grillipannussa paistaen. Nämä pitaleivät tein keväällä, sillä parin viimeisen kuukauden aikana en ole käyttänyt vehnää enkä sokeria, mutta kuviani katsellessa tuli kyllä jonkinlainen himo nähin....
Vegaaninen arayes-pitaleipä
- 2 pitaleipää
- 2,5 dl soijarouhetta
- 1 iso tai 2 pienempää sipulia pilkottuna
- 2 valkosipulin kynttä, pilkottuna
- kourallinen persiljaa
- 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
- 1 tl baharat-maustesekoiutusta ( jos ei löydy baharat-maustesekoitusta, sen voi tehdä itse , ohje täällä )
- 1 tl paprikaa
- ½ tl suolaa
- 150 gr herkkusieniä , pilkottuna
- 1 rkl tomaattipyrettä
- 2.5 rkl öljyä (oliiviöljyä tai muuta öljyä) + 2 rkl öljyä pitojen pinnoille
Aloita liottamalla soijarouhe vedessä. Soijarouhe pehmenee nopeasti, ja kun se on pehmennyt, purista liian vedet pois rouheesta.
Pilko sipuli, lämmitä paistinpannu ja lisää pannuun 2 rkl öljyä. Paista sipulia miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen, kunnes sipuli pehmenee ja alkaa saada hieman väriä. Lisää pilkotut herkkusienet ja soijarouhe. Lisää myös ½ rkl öljyä , tomaattipyree, persilja, mausteet ja valkosipuli, , ja anna seoksen paistua hiljalleen noin 20 minuutin ajan , aina välillä sekoittaen, kunnes seos alkaa saada väriä. Olen tehnyt näitä arays-pitoja 2 kertaa, ja toisella kerralla en lisännyt herkkusieniä, mutta käytin muuten samoja aineksia. Kun seos on kypsynyt, anna sen jäähtyä. Maista ja lisää suolaa tai mausteita tarpeen
mukaan.
Halkaise kaksi pitaleipää. Lusikoi täytettä pitapuolikkaisiin, mutta sen verran että saat täytteen pysymään hyvin pitapuolikkaan sisällä. Sivele öljyä pitojen pinnoille, myös avonaiselle pinnalle, ja aseta pitaleivät lämmitetylle (keskilämpö) grillipannulle niin että avoin puoli paistuu ensin. Anna avoimen puolen paistua muutaman minuutin ajan , ja anna sen jälkeen pitapuolikkaan molempien puolien paistua 2-3 minuutin ajan, kunnes pinta on rapea ja ruskistunut. Ai että on hyvää. Arayesissa käytetään yleensä lampaan jauhelihaa (voi olla myös naudan jauhelihaa) ja toisin kuin näissä vegaanisissa leivissä, lihaa ei kypsytetä etukäteen, vaan liha kypsyy pitapuolikkaan sisällä. Tässä linkin takana tosi selkeä video miten tehdään lihainen arayes. Videon alta löytyy myös lihaisen arayes-pitan ohje (englanniksi).
Uskon että oli ihan mielettömän hyvää, koska näyttääkin jo niin herkulliselta.
VastaaPoistaIhanaa alkavaa viikkoa sinulle Jael <3
Outi:Kiitos, hurjan hyvää❤️Oikein ihanaa loppuviikkoa Outi💐
PoistaSimple and delicious! I'm very happy because I just found the most amazing locally baked pita, so I'll definitely have to try this recipe using them!
VastaaPoistaHannah:so delicious, and really easy to make💚Your locally baked pita sounds great, just perfect for this👌
PoistaRapsukat pitaleivät ovat varmasti makuuni. Näyttävät niin herkullisilta. Kiitos reseptistä!
VastaaPoistaTarja:. Kiitos, olen varma että tykkäisit, oluvat niin hyviä💚Oikein hyvää loppuviikkoa sinulle 💐
PoistaÅh, så jättefina, nu blev jag sugen :)
VastaaPoistaKatarina :Tack💚de här var speciellt goda😋Ha en fin torsdag
PoistaIhan mielettömän herkulliset kuvat ja resepti! Täydellinen kiireisen päivän snack tai piknikherkku, nam!
VastaaPoistaHeli:Kiitos ihanainen❤️Nämä olivat kyllä niin hyviä, ha tuosta lihaisesta versiosta grillissä valmistettuna varmaan olisi niin syun makuun. Hyvää loppuviikkoa Heli💐
PoistaNiin herkulliset kuvat! Tämän ohjeen nappaan taas talteen. Tosi kiva tarjottava ja pikkupurtava vaikka kasvissyöjä-nuorillemme. Tosin olen varma, että maistuu myös meille vanhuksille ;)
VastaaPoistaMaukkaan näköistä evästä tarjolla!
VastaaPoista