maanantai 8. marraskuuta 2021

Munakoisoa taas kerran

Täällä päättyi äskettäin  Australiasta  kotoisin olevan  My Kitchen Rules-sarjan  paikallisen version 3. kausi. (tuleekohan tämä formaatti joskus Suomeen.....).  3. kausi kuvattiin pahimpaan korona-aikaan,  ja siitä oli tehty VIP-versio, eli kilpailijat olivat paikallisia kuuluisuuksia,  ja kaikki kokkaamiset  tapahtuivat tv-studiossa,   eikä  kilpailijoiden kotiin pystytetyissä  ravintoloissa, kuten aikaisemmissa kausissa.  Kilpailun voitti muusikko,  joka on myös kokki,  ja hänen voittoisa ateriansa koostui vihanneksista, jälkiruokaa myöten.   Voittajan  munakoisoruokaa kehuttiin paljon,  ja suurena munakoisofanina oli ihan pakko tehdä voittajan munakoisoruokaa,  vaikkakin en ihan täysin mennyt hänen ohjeensa mukaan.

Pitkään paahdettua munakoisoa ja kastikkeita
  • 2-3 munakoisoa
  • 3-4 rkl oliiviöljyä
  • suolaa maun mukaan
  • nippu salviaa
  • mustapippuria
Vihreä kastike (salsa verde)
  • kourallinen  korianterin lehtiä
  • kourallinen persiljan lehtiä
  • puoli kourallista  mintun lehtiä
  • 3  valkosipulin kynttä
  • 1/4 osa vihreää chiliä
  • muutama rkl sitruunamehua
  • 1 dl  paahdettuja manteleita (kuorittuja)
  • suolaa maun mukaan
Salsa Roja
  • 1/4 tl  chilihiutaleita
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 250 gr kirsikkatomaatteja
  • ripaus paprikaa
  • 3 dl vihannneslientä
  • 1.5 rkl oliiviöljyä paistamiseen
Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut ainesten määriä, joten nämä ovat ne mitä itse käytin.  Näiden kastikkeiden lisäksi annoksessa oli myös valkosipulikreemiä, jota en valmistanut,  granaattiomenan siemeniä,  chilirenkaita  sekä  japanilaisia riisimuroja. Valkosipulikreemin sijaan käytin tahinia.

Olen maininnut tästä aikaisemminkin  ,  mutta kannattaa aina valita mahdollisimman kevyet munakoisot,
Ennen kypsentämistä munakoisot kuoritaan ,  ja ne leikataan  mahdollisimman tasaisiksi suorakulmioiksi. Pois  leikatut osat voi käyttää muihin ruokiin.

Uuni lämmitetään 160 C asteiseksi.  Munakoisot asetellaan uunipellille,  joka on päällystetty leivinpaperilla.  Oliiviöljyä hierotaan munakoison pintoihin ja ripotellaan päälle jonkun verran,   ja päälle ripotellaan  mustapippuria.  Salviakimppu asetellaan munakoison päälle.  Ohjeessa luki paljon salviaa, ja salvia on sellainen yrtti mitä itse  käytän aika vähän, vaikka täällä sitä käytetään paljonkin. Tässä ruuassa se kuulemma on ihan pakollinen yrtti.

Munakoisoa paahdetaan uunissa  noin tunnin verran,  kunnes  munakoison pinta on saanut kauniisti väriä.  

Vihreän kastikkeen kaikki ainekset  sekoitetaan sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi,  ja  kastiketta maistellaan  ja lisätään suolaa ym, tarpeen mukaan.

Punaista kastiketta varten  valkosipulin kynnet hienonnetaan (veitsellä mieluiten). Tein tämän kattilassa,  ja annoin öljyn   lämmetä  keskilämmölle,  lisäsin  chilihiutaleita sekä valkosipulin, ja kuullotin molempia muutaman minuutin ajan, aina välillä sekoittaen.  Tämän jälkeen lisäsin paprikaa ,  ja kirsikkatomaatit,  suolaa sekä vihannesliemen. Seosta keitellään kunnes  kirsikkatomaatit hajoavat.  Seos jauhetaan soseeksi, minkä jälkeen kastike vielä  siivilöidään.   

Kun munakoiso on kypsynyt ,  se asetellaan lautaselle, ja  kaikista kastikkeista päälle  lisätään lusikallinen jokaista kastiketta.   Alkuperäiseen annokseen tuli myös vuohenmaitojugurttia, granaatinsiemeniä,  valkosipulikreemiä ,  japanilaisia  riisimuroja sekä  chilirenkaita. Oma annokseni oli vaatimattomampi mutta hyvää.

11 kommenttia:

  1. Munakoisoreseptit ovat aina tervetulleita! Terveiset Kainuusta, missä valkoinen lumipeite peittää maan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja:Munakoiso onkin hyvää niin monessa ohjeessa🍆Ooh lunta... Täällä edelleen kunnon helteet.

      Poista
  2. Tuo ohjelma ei taida tosiaankaan tulla täällä meillä.
    Munakoiso on kyllä suurta herkkua. Jonain päivänä testaan tätä ohjettasi, kiitos siis taas kerran Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:Toivottavasti joskus tulee, koska tosi kivaa nähdä miten tavalliset ihmiset toteuttavat oman pop up ravintolan.Nythän oli poikkeuksellisesti julkkiksua, koronan vuoksi. Kiitos sinullekun, ja munakoisosta 🍆tulikin hyvää vähän alhaisemmassa lämpötilassa ja pidemmässä kypsennnysajassa.

      Poista
  3. Kiitos Suvi, olikin hyvää 💚

    VastaaPoista
  4. Ihana ohje, tarjoillaanko kylmänä vai lämpimänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna ❤️Itse söin kylmänä, mutta yhtä hyvin voi olla lämpimänä annoksena

      Poista
  5. Onnistui hyvin ja maistui erinomaiselta sekä lämpimänä että kylmänä, vaikka japanilaiset riisimurot puuttuivatkin:)
    Tämä jatkoon.

    VastaaPoista
  6. Kiva kuulla Anna, ja kiitos että kerroit siitä🍆❤️

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...