sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Nokkospiirakka

Täällä on parhaillaan menossa paras villivihanneskausi, ja keräsin takapihalta ison pussillisen nokkosta. 
Olin ensin ajatellut käyttäväni nokkosen lehdet nokkospestoon, mutta päätinkin käyttää lehdet piirakan täytteeseen. Nokkosen sijaan tässä voisi käyttää pinaattia, silloin kun nokkosta ei ole saatavilla. Kun olin kaltannut lehdet, ja puristanut niistä liiat nesteet pois, jäljellä oli noin 200 grammaa nokkosta 💚Pilkoin nokkoset, samoin yhden sipulin, ja paistoin nokkosta sipulin kanssa, kunnes seos oli hieman ruskistunut. Paistamiseen käytin 2 rkl rypsiöljyä. 
Olin jo pitkään halunnut kokeilla piirakkataikinaa, johon tulee oliiviöljyä. Ohjeen lainasin täältä, pienin muutoksin. Piirakkataikinasta tuli ihanan murea ja herkullinen, joten taidankin tästä lähtien käyttää suolaisessa piirakkataikinassa oliiviöljyä 🫒voin sijaan.

Piirakkataikina oliiviöljyllä (2 pientä tai 1 suuri piirakka) 
  • 333 gr vehnäjauhoa (korvasin yhden ruokalusikallisen jauhoa riisijauholla) 
  • 1 tl suolaa
  • 10.7 rkl oliiviöljyä
  • 6 rkl maitoa(käytin kauramaitoa) 
Sekoita suola jauhoihin, lisää oliiviöljy, ja sekoittele sitä jauhojen joukkoon. Lisää maito, ja sekoita taikina tasaiseksi. Hieman pelkäsin millainen taikinasta tulee, koska käytin kauramaitoa tavallisen maidon sijaan, mutta taikinasta tuli todella hyvä. Laitoin taikinan puoleksi tunniksi lepäämään jääkaappiin. 

Jääkaapin jälkeen levittelin hieman jauhoa taikinan alle ja päälle, ja kaulin taikinan ohuehkoksi levyksi, jonka siirsin öljyttyyn ja
irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Taikinaa asetellaan vuoan pohjalle ja reunoille, ja pohjaan tehdään reikiä haarukalla. 

Täyte
  • 3.5 dl sipulin kanssa paistettua nokkosta(tai pinaattia) 
  • purkillinen raejuustoa
  • 100 gr fetajuustoa
  • 2 munaa
  • mustapippuria, 1 tl paprikaa
  • ripaus suolaa
Piirakkapohja täytetään nokkostäytteellä(tai pinaattitäytteellä) ja piirakkaa paistetaan 200 asteen lämmössä 30-35 minuutin ajan(uunista riippuen) kunnes täyte hyytynyt ja täytteen pinta sekä taikina hieman ruskistunut.

Muutaman kuukauden kuluttua Suomessakin alkavat villivihannekset  kasvamaan. Jos sellaisia tulee vastaan, niitä kannattaa poimia 💚

7 kommenttia:

  1. Den ser väldigt god ut! Jag tror att jag aldrig smakat på nässlor.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina:Nässlor är riktigt goda, t. ex. som i pesto, eller så här i en paj💚Tack snälla du

      Poista
  2. Onpa kyllä herkullisen näköinen piirakka. Juuri keiteltiin miehen kanssa kahvit ja tuollainen piirakka maistuisi varmasti suolaisena herkkuna kahvinkin kanssa. Ihanaa sunnuntaita sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos, tämå oli tosi hyvää, ja takuulla maistuisikin myös kahvin kanssa💚Oikean ihanaa loppuviikkoa Outi 💚

      Poista
  3. Varmaan maistuva piirakka. Mitä mittoja alunperin käytit, reseptissä on kovin hankalia määriä (esim. 10,7 rkl oliiviöljyä) ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mummeli,tosi hyvää olikin.Käänsin taikinan amerikkalaiset mitat paremmin sopiviksi,ja öljyä oli siis melkein 11 rkl.,mutta

      Poista
  4. Onpa kiva tuo raejuuston ja fetan yhdistelmä, keventää ja ei niin suolainen ole! Nokkosia pääseekin keräämään muutaman kuukauden päästä kun kevät tulee : )

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...