tiistai 28. helmikuuta 2023

Appelsiinikarpalokakkuset

Sain monta kiloa sitrushedelmiä ystävän puutarhasta, ja sehän innosti leipomaan jotain missä appelsiinia Leivoin pieniä appelsiinikakkusia, joissa tuntuu kunnolla appelsiinin maku🍊. Lisäsin taikinaan myös kuivattuja karpaloita, joista tuli lisää makua sekä rakennetta kakkusiin.

Appelsiinikakkuset
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1.5 dl appelsiinimehua
  • 1 rkl appelsiinikuoriraastetta
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1/2 dl kuivattuja karpaloita
  • 1 dl appelsiinihilloa
  • 2 1/4dl vehnäjauhoa
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1. 5 rkl perunajauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • (appelsiinimehua kostutukseen) 
Laitoin aluksi karpalot pehmenemään appelsiinimehuun.

Vispasin kananmunat ja sokerin kuohkeaksi, minkä jälkeen lisäsin appelsiinihillon, oliiviöljyn, appelsiinimehun+karpalot sekä appelsiinikuoriraasteen.

Sekoitin  vehnäjauhot,  kookoshiutaleet, perunajauhon sekä leivinjauheen keskenään, ja sekoitin jauhoseoksen märkien ainesten kanssa.

Käytin makeutuksena sekä maun antajana itse tekemääni appelsiinihilloa, mutta tähän käy mikä tahansa appelsiini/sitrushillo. Hillo antaa mehevyyttä näille kakkusille🍊.

Kakkuset paistuivat uunissa 180 C lämmössä, noin 25 minuutin ajan, tai kunnes kakkusten pinta saa väriä. 
Tein kakkuset 2 kertaan, sillä ensimmäisellä kerralla kävi köpelösti: halusin nostaa pellin, jonka päällä paperisissa muffinimuoteissa olevaa taikinaa. Kakkuset olivat ehtineet siinä vaiheessa olla uunissa sen verran että taikina alkoi juuri nousta, ja halusin nostaa pellin ylemmäksi. Jotenkuten ote lipsahti, ja puolet kakkusista eli taikinaa valui uunin pohjalle. Uuni piti tietenkin sulkea ja siivota, minkä jälkeen työnsin jäljellä olevat kakkuset takaisin uuniin, mutta ne läsähtivät, kuten tässä kuvassa näkyy. 
Tein sitten seuraavana päivänä uuden satsin, koska olin luvannut tuoda kakkusia kotikadulla asuvalle ystävälle. Tällä kertaa en käyttänyt paperisia muffinivuokia, vaan isoa silikonista muffinivuokaani. 

🍊Kakkuset ovat pehmeitä ja meheviä. Niiden pitää kunnolla jäähtyä ennenkuin ne poistetaan muotista, minkä jälkeen ne siirretään ja säilytetään jääkaapissa. Lisäsin appelsiinin makua puristamalla appelsiinimehua vielä kuumien kakkusten päälle, niiden vielä ollessa muotissa🍊. Nämä ovat kuin leivoksia, ja näitä voisi tarjoilla kermavaahdon/jäätelön kanssa. 🍊

8 kommenttia:

  1. Appelsiini ja karpalo on makuparina minulle ihan uusi juttu. Varmasti mahtavan makuisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja:oli rosi hyvä makupari❤️🍊Ja näistä tulikin tosi hyviä, kiitos❤️

      Poista
  2. Det är så gott med apelsin i bakverk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina :Äskar citrusfrukter och de ger ju så god smak till bakverk. Ha en fin veckoslut, 🍊❤️

      Poista
  3. Appelsiini on niin herkkua leivonnaisissa. En olekaan pitkään aikaan käyttänyt karpaloita missään. Viimeksi tein valkosuklaa-karpalokeksejä.
    Ihanaa tiistai-iltaa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi :Ihan samaa mieltä 🍊🍊Valkosuklaa-karpalokeksit, nam😋Oikein ihanaa viikonloppua Outi❤️

      Poista
  4. Tämä sitrusaika on ihanaa! Mulla on pussillinen veriappelsiineja odottamassa että teen niistä marmeladia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaespresso:On se, oken edelleenkin aina "vau" nun näen hedelmiä täynnä olevia sitruspuita🍊🍋🍊🍋Veriappelsiinit ne vasta hyviä onkin🍊❤️ja takuulla syntyy niistä hyvää marmelaadia

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...