lauantai 5. joulukuuta 2009

Taatelisella kastikkeella kuorrutettua parsakaalia ja mansikkakokeilu

taateli

Kaapissani on pari kilon laatikkoa ihania medjoul-taateleita ja niistä onkin tullut tehtyä kaikenlaista.Ja tietenkin olen niitä napsinut ihan silleenkin;ne ovat ihanan toffeemaisia ja mielestäni parempia kuin normikarkit! Olen myös käyttänyt niitä paljon makeutusaineena viime aikoina.

Tällä kertaa tein taatelisen kastikkeen,jolla kuorrutin suurta suosikkiani parsakaalia,ja siitä tuli mahtavan hyvää!

Taatelisella kastikkeella kuorrutettua parsakaalia

  • 4 isoa medjoul-taatelia tai muita isoja taateleita
  • 1½ dl haaleaa vettä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • n.10 cm pätkä inkivääriä
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 2 rkl oliiivöljyä
  • 2 rkl soijakastiketta (tamari)
  • 1 rkl kylmäpuristettua seesamiöljyä
  • noin. 750 gr parsakaalia

Liota taateleita vedessä parisen tuntia,tai kunnes ne pehmenevät. Lisää muut nestemäiset ainekset, hienonna  valkosipuli ja raasta inkivääri sekaan.Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja hienonna kastikkeeksi.

dates Jos käytät tuoretta parsakaalia, irrota kukinnat ja laita ne kulhoon. Sekoita kastike parsakaalin joukkoon hyvin. Kypsensin parsakaalia kuivurissa parisen tuntia,en siis varsinaisesti kuivannut,vaan kypsytin erittäin miedolla lämmöllä,niin että parsakaalikukinnat hieman pehmenivät ja kastike tarttui niihin kiinni. Pidän siitä ,että parsakaali on al dente, eli vielä narskuvaa. Näitä voi kypsyttää uunissakin ,alhaisessa lämpötilassa. On erittäin hyvää!

Mansikka Mansikka-aika on alkanut taas täällä ja ostin ensimmäisen mansikkarasiani. En voinut vastustaa kiusausta kokeilla kuivata niitä.Rasia ei ollut mitenkään suuren suuri ja kun leikkasin mansikat ohuen ohuiksi siivuiksi,peitti se juuri yhden tarjottimen. Kuivaamiseen meni aika paljon aikaa, ja kuten vasemman nurkan kuvasta huomaa,kutistuvat mansikat huomattavan paljon kuivausprosesin aikana. Niissä on kuitenkin ihanan tiivistynyt mansikan maku. Jauhoin mansikat jauheeksi.Tätä on hyvä kokeilla,jos on paljon mansikoita,mutta muuten en ainakaan kalliita mansikoita tähän tarkoitukseen tuhlaisi.

12 kommenttia:

  1. Olen syonyt kuivattuja mansikoita ja ne on aivan ihania. Meilla on pakastimessa kesalta mansikanpaloja. Olen jo yhden purkillisen laittanut mansikkasekoitukseksi. Aivan kuin soisi tuoreita.

    Mina hoyrytan parsakaalit aivan pikkuisen, niin etta ne ovat yhta kauniin vihreita kuin tuoreet ja narskuvat mukavasti.

    VastaaPoista
  2. Tuula;noissa kuivuneissa viipaleissa olikin ihana maku,voisi ajatella käyttää vaikka mysliin. Ja minäkin tykkään parsakaalista ihan vain vähän kypsennettynä.Raakanakin on ihan hyvää.

    VastaaPoista
  3. Taalla myydaan yhta myslisekoitusta, jossa on mansikanpaloja ja jugurttipahkinoita. Aivan ihanaa ihan vaan vaikka napostella silleen.

    VastaaPoista
  4. Mina kanssa olen Suomessa syönyt mansikkaa kuivattuna.Vaasan kauppahallissa oli myyja,jolla oli myynnissa monenlaisia marjoja kuivattuna.Hyvia olivat.Kirsikka on kanssa erittain hyva kuivattuna.
    Taalla saa muroja,joissa on kuivattua mansikkaa.Aikaisinhan teilla alkaa mansikkakausi.

    VastaaPoista
  5. Jännä yhdistelmä toi parsakaali ja taateli. Tykkään makean ja happaman tai suolaisen yhdistelmistä, joten luultavasti lähtee sovellukseen tämäkin idea!
    Mansikka-aika... niinpä niin :D

    VastaaPoista
  6. Sateenkaari:Kuivattu mansikka on hyvää,sääli vaan että kutistuvat niin paljon...Kirsikoita pitää kokeilla sitten kirsikoiden aikaan.Mansikka-aika alkaa täällä aikaisin ja kestää tosi kauan....

    Okriina:Toimi tosi hyvin tuo yhdistelmä,pidin kovasti. Niin,mansikat on nyt kun on vähän kuin Suomessa kesällä....

    VastaaPoista
  7. Mansikat sopivat hyvin jouluunkin värin puolesta. Joulu tulossa, mutta tänään Suomessa ollaan sinivalkoisia :) Olet löytänyt ihanan appelsiinikuvan tuohon yläpalkkiin!

    VastaaPoista
  8. Rita;Totta,mansikat ovatkin kivasti jouluisen värisiä!
    Kiitos,tuon kuvan otin pohjoisessa vihannesmarketissa,jossa oli tuollaisia ihania hedelmäkasoja..

    VastaaPoista
  9. Voi että, teillä on siis mansikka-aika!! Pikkasen olen nyt kade.. ;)
    Tuo kuivuri olisi varmasti kätevä, sain kuivattuja sieniä lahjaksi ja olen jo tehnyt niistä vaikka mitä. Ovat siis herkullisia. =)

    VastaaPoista
  10. Hanna:Jeps,täällä on nyt mansikka-ajan alku,ja se kestää ainakin melkein keväänkin yli,pitkä kausi siis. Kuivuri onkin osoittautunut erittäin käteväksi laitteeksi,nytkin on energiapatukat kuivumassa.....

    VastaaPoista
  11. Clever idea drying them! I have a food dryer from a long time ago, perhaps I should break it out for these! :D

    VastaaPoista
  12. Lorraine;Dried strawberries are so tasty,but I think I will dry them only if I get plenty of them cheaply,so much of them evaporates during the dehydration process...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...