lauantai 2. tammikuuta 2010

Pieni katsaus täällä myytäviin kaloihin


Joku aika sitten joku kirjoitti kommenttina,että olisi kiva tietää lisää oman asuinseutuni kaloista.Täällähän on tarjolla monia kalalaatuja,Välimeren äärellä kun ollaan,mutta täällä myös kasvatetaan altaissa monenlaisia kaloja,joiden alkuperä on muualla.Kalaa syödäänkin täällä aika paljon.Ylläolevan kuvan otin lähiseutuni jättimarketissa,jossa on aika kattava päivittäinen valikoima tuoretta kalaa. Kalan hintaan kuuluu myös puhdistus sekä fileerointi.Kuvan otin myös ihan itseäni varten,jotta paremmin voisin tutustua siellä oleviin kaloihin,olin aina sormi keskellä suuta siellä käydessäni ja ihmettelin , mikä kala on kyseessä.Nyt sitten tämän kuvan perusteella tiedän jo enemmän. Norjalaista lohta on aina hyvin tarjolla,ja se ei ole ihan halpaa.Kuten kuvasta huomaa, molemmat karppilajikkeet sen sijaan ovat erittäin edullisia, kun ottaa huomioon,että Israelin sheqelin ja euron vaihtokurssi on nyt 5,4. Eli tuo hopeapaksuotsakarppi on alle 2 euroa kilolta,tosi edullista. En olekaan sitä koskaan itse kokeillut,mutta täällä sitä käytetään paljon, etenkin Gefilte Fishiin, joka on tunnettu juutalainen kalaruoka(itse en siitä pidä....). Nämä tässä kaupassa olevat kalat ovatkin enimmäkseen altaissa kasvatettuja kaloja,joten jos haluaa merikaloja,pitää mennä toiseen kauppaan.

Torilla menin yhtenä päivänä kalakaupan ohitse ja otin kuvan äyriäisistä.Sinisessä laatikossa on taskurapuja ja valkoisessa pieniä mustekaloja,oliskohan kalmareita.En ole koskaan niitä ostanut enkä tiedä miten niitä puhdistaa,mutta  Sillä Sipulin Merituulilla on hyviä ohjeita niiden puhdistamiseen ja käyttöön.Täälläkin on loistavat visuaaliset ohjeet siitä,miten mustekala puhdistetaan.

Kuva netistä
Eilisen päivän lehdestä luin,miten Ashdodin kaupungin kohdalla Välimeressä olevat kalahäkit olivat menneet rikki.Häkeissä kasvatetaan  gilthead sea bream-kalaa eli suomeksi pikkupagelli. Kalahäkit olivat aiemmin Eilatin kohdalla,mutta koska ne vahingoittivat Punaisen meren koralleja,siirrettiin häkit Välimereen,Ashdodin kaupungin lähistölle. Tieto mahtavasta määrästä suhteellisen kalliista  kalasta  levisi kulovalkean tavoin harrastekalastajien keskuudessa,ja kuluneella viikollla oli Ashdodin kalastuspaikoissa ahdasta.Jotkut onnistuivat saamaan hienon saaliin,ja olivat tietenkin enemmän kuin tyytyväisiä.Kalahäkkien omistajafirman väki sen sijaan olivat onnettomia:siirrettyään kalahäkit Eilatista Ashdodin kohdalle he panostivat kovasti teknologiaan,jonka piti suojella häkkejä myrskyn kohdatessa.Viime viikon myrskyssä teknologia petti 3 häkin suhteen  ja noin 15-20 tonnia herkullista kalaa lähti karkuun......

22 kommenttia:

 1. Tuon kalatiskin luona menisi sormi mammankin suuhun. Kiva oli katsella kuvia. Aikaisemmin meillä syötiin eniten silakkaa eri muodoissa ja voissa paistettu silakka on vieläkin herkkuani. Nykyään saadaan edullista norjalaista lohta kalatiskiltä. Usein ostankin kaksi lohimedaljongia ja paistan ne pannulla. Nopeaa ja vaivatonta.

  VastaaPoista
 2. Onpas mukavan nàkòiset apajat. Mietin onko nuo pikkuiset kalamareja vai toutamia. Hinnoissa on iso ero, samoin maussa. Minà rakastan kaikenlaisia meren antimia. Sòin just suomalaista kirjolohta. Suolaa, pippuria ja tillià. Uuniin nahka ylòspàin. Nami nami! Olen monta kertaa miettinyt tuota kalan allaskasvatusta. Hyvà vai ei niinkààn hyvà asia. Luontoa ajatellen. Maltan saari on 'ympàròity' suurilla altailla, eivàtkà kaikki saaren asukkaat hommasta pidà. Mutta japanilainen raha puhuu.

  VastaaPoista
 3. Unelma:Lohi onkin hyvää,täällä vain ei ihan edullista.

  Lissu:Jaa,kumpiakohan ovat,pitäisi mennä kysymään joku päivä.Minäkin tykkään meren antimista, olin ilman pari vuotta mutta pidän kalasta erittäin paljon silloin tällöin. Tuo allaskasvattimen on aika kaksipiippuinen juttu,toisaalta sen ansiosta on suuri kalavalikoima,mutta sitten niiden kasvatus voi kuormittaa luontoa,kuten kävi Eilatissa,ja jonka vuoksi altaat siirrettiin Välimereen.Nam,suomalainen kirjolohi on ihanaa:-)

  VastaaPoista
 4. Tuota alimmaisessa kuvassa olevaa kalaa myydaan taallakin paljon,ja se on taalla nimella cipura.Mina ostan sita myös usein,ja paistan pannulla.
  Norjan lohi on taallakin aika kallista.
  Nyt juuri on parhaillaan akusi,jolloin saa hamsi nimista kalaa.Se on silakan ja muikun sukulainen.Kooltaan sita on ihan pienta,jotka uppopaistan jauhotettuna öljyssa,ja sitten silakan kokoista.

  VastaaPoista
 5. Sateenkaari;itse en ole tuota kalaa mitä teillä cipuraksi kutsutaan koskaan ostanut;olen kyllä syönyt sitä ravintolassa,ja täällä sen nimi on denis.Täälläkin olen kalakaupoissa nähnyt sellaisia ihan pieniä kaloja,varmaankin tuota samaa kuin teilläkin.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen kalavalikoima! Suurinta osaa noista ei täällä pahemmin näe.;) Norjalainen lohi onkin siellä todella hinnoissaan! Tuohon hintaan sitä ei meidän taloudessa näkyisi. Täällä sitä saa niin halvalla, että välillä tulee syötyä ihan kyllästymiseen saakka. Nyt kuitenkin saadaan kivasti taas vaihtelua omien saaliiden avulla, vaikka kovin haukipainotteista onkin.:)

  VastaaPoista
 7. Näyttääpä mielenkiintoiselta kalavalikoimalta, etenkin kun on niin erilaisia lajeja kuin täällä. Hintatasokin ihan toista! Juuri nautittiin tonnikalapihvejä, ja eilen ahventa. Harvemmin tulee syötyä ihan kahtena päivänä putkeen, mutta välillä näinkin :) Onko tuo bassi muuten mistä päin maailmaa? Mitä olen itse sitä syönyt, niin melko herkkua on!

  VastaaPoista
 8. Kmsu:Niin,tuo lohi onkin sellaista hintatasoa täällä,että vain harvoin tulee ostettua.Joskus tekee kauheasti mieli graavilohta,ja silloin sitä tulee ostettua...

  Aletheia;tuossa taisivat olla vain osa kasvatetuista kaloista,merikalathan on sitten vielä erikseen. Tonnikala onkin ihanaa,mutta kallista,mutta joskus ostan sitäkin,pihvit siitä ovatkin herkkua! Tuo bassi on täällä kasvatettua,mutta en tiedä mistä alunperin kotoisin.Huomasin näitä nimiä etsiessä ,että on monta bassilajia,muttei aavistustakaan siitä,mikä tämä täällä kasvatettu bassi voisi olla.

  VastaaPoista
 9. god fortsättning yaelian! hur är det, du äter själv inte fisk eller? vilken otroligt fin nyårsbakelse du har gjort, ser hur god ut som helst. jag landade i israel i natt. lite vilsen och förvirrad som vanligt efter snabba miljöombyten....

  VastaaPoista
 10. Sara:Välkommen tillbaka! Det måste säkert ha varit konstigt att komma hit efter all snö ni hade i Sverige. Jag äter nog fisk,ibland.Fast tidigare åt jag det inte,men nuförtiden en eller två gånger per månad. Bakelsen var god,och helt raw.

  VastaaPoista
 11. Taidan olla vielä unenpöpperössä, kun ihmettelin, että teillä on suomenkieliset kyltit kalakaupassa.

  VastaaPoista
 12. Minä se olin, joka kaloista kyseli! Kiitos kovasti postauksesta, rakastan kalaa, ja oli tosi kiva nähdä miten ja mitä siellä Israelissa myydään. Ensimmäisenä kiinnitin huomiota tosin jäättömään tiskiin – täällä supermarketeissakin kalat on aina jäähileissä, ja jäätä on paljon. Mielenkiintoista.

  Gilthead sea bream muuten myydään Suomessa nykyään kultaotsa-ahvenena, vaikka pikkupagelli kuulostaa paljon hauskemmalta! Ja minun silmiini ne vaaleanpunaiset mustekalat näyttävät kovasti kalmareilta. (ah ihania!)

  Norjalainen ja skottilainen lohi on täälläkin aika kallista... Tosin supermarketista saa joskus ihan hyviä tarjouksia. Itse tehty graavi on poikaa.

  VastaaPoista
 13. Pinea:Ajattelinkin että se olit sinä,en vaan ollut ihan varma. Noiden kalojen alla on jäädytyssysteemi,sen takia ei päällä ole jäähileitä. Eihän ne muuten Suomessakaan taida jäähileissä olla. Tuosta tiskistähän puuttuivat Välimeren kalat,kuvaan sitten joskus meren lähellä kalakaupassa. Ahaa,kulta-otsa-ahven,olenkin siihen sanaan jossain törmmännyt.Pikkupagelli kuulosti tosiaankin hauskalta! Kun tarkistin asiaa täältäpäin,selvisi että ne pienet mustekalat ovat tosiaankin kalmareita ja nyt olisi paras aika niitä ostaa,kun ovat nuoria.Kuulemma kesäisin Välimeren äyriäistarjonta on paljon huonompaa.Muutenkin itäisen Välimeren äyriäismäärät ja lajit ovat harvemmat kuin siellä Ranskan puolella. Itse tehty graavi onkin niiiiin ihanaa!

  VastaaPoista
 14. Raaka-ainekatsaukset ovat aina kiinnostavia, vaikken kalaa tai äyriäisiä syökään. Kävin juuri Tenerifelläkin koluamassa Sata Cruzin kauppahallin kalatiskejä. Jääpedeillä köllötteli kyllä aika erikoisia otuksia...

  VastaaPoista
 15. Okriina:olin myös ilman kalaa parisen vuotta,mutta syön kalaa kerran tai pari kuussa.Tenerifeltä löytyykin mielenkiintoisia kaloja ja äyriäisiä,meri kun on ympärillä!

  VastaaPoista
 16. Norjan merilohi on täälläkin kallista, mutta hyvää. Vierastin sitä ensin täällä Keski-Suomessa, koska olen kalan suhteen täysin pilalle hemmoteltu ja tottunut 'villiin meriloheen'. Ennen en syönyt mitään allaskasvatettua. Mutta tosiasiassa meriallaskasvatettujen kalojen makuun vaikuttavat hyvin monet seikat. Meillä syödään käytännössä Norjan lohta kerran viikossa, mutta koska olen merenranalta osaan myös tehdä herkullisia silakkamarinadeja ja kuhaa syön jo Päijänteestäkin pyydettynä.

  Mustekalaa olen syönyt, mutta minusta se on mautonta tai sitten minulla on aina ollut vain huono tuuri. Merenelävät ovat kaikki hyviä ja minä ainakin juhlistan aina merellistä kalakeittoani siian ja lohen lisäksi simpukoilla ja katkaravuilla.

  Olen hulluna kalaan, joten nyt tuli hirveä nälkä ja himo kalaan, vaan eipä satu nyt olemaan...tässä vain kuolaan;-)

  Elämäni herkullisin ateria on ollut halstrattu kampela Marstrandin saarella Göteborgin ulkopuolella. Se oli niin herkullista, että tilasin pääruoan kahteen kertaan! Reima taisi vähän ensin hävetä, mutta ymmärsi sitten nauraa. Luoja Jael, miten minä lörpötän, mutta kala on mun lempiaiheita...Ja kiva kuulla, että syöt kalaa♥

  Norjan allaskasvatetun merilohen hinnasta vielä sen verran, että kun Kanadan vieraamme oli meillä ja meitä oli syömässä 4 aikuista, ostimme grillattavaksi pari lohifilettä ja se maksoi 40 euroa. Hän meinasi pyörtyä, kun vahingossa näki hinnan kalakääreen päällä ja sanoi, että heillä sen saa puoleen hintaan siitä. Mutta Suomi on kallis maa ja korkeat verot. Vain munakoisot ovat meillä edullisempia kuin Kanadassa.

  VastaaPoista
 17. Leena:No tässä tulikin paljon juttua kalasta:-)Mutta lohestahan on aina hyviä ja edullisia tarjouksia Suomessa;kesälläkin ostin monta kertaa tarjouslohta ja alle 5 euron oli kyllä kilohinta,eli paljon halvempaa kuin täällä.Se kampela kuulostaa tosi herkulliselta! Mustekala voi olla tosi hyvää,riippuu miten se on tehty,parhaimman annoksen olen syönyt Barcelonassa ihan tavallisessa simppelissä ravintolassa.Myös Venezuelassa on hurjasti ihanaa kalaa ja mereneläviä.Samoin Välimeressä on ihania kaloja,mutta ikävä kyllä määrät ovat vähentyneet kai liian kalastamisen seurauksena.

  VastaaPoista
 18. Herkulliselta näyttää. Välillä blogiasi keskellä talvea lukiessa tulee kaukokaipuu tuoreempien aineiden keskelle. Ihania ruokakuvia. Ja Bambikin on niin suloinen. :)

  VastaaPoista
 19. Rauna:Kiitos.Niinhän se on,että lämpimissä maissa on raaka-aineet aina aika hyvin saatavilla.

  VastaaPoista
 20. tollasia kalmareita ois kiva koittaa niin että täyttäis sen takapussukan jollain herkuilla.. en ole koskaan sellasta syönyt mutta kaikki täytetyt on aina hyviä

  VastaaPoista
 21. Aleksi;niin varmaan oliskin:-)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...