perjantai 22. tammikuuta 2010

Raikas äyriäis-mangosalaatti


Jo pari kertaa olen kulkenut torilla olevan kalakaupan ohitse ja katsellut siellä olevia tuoreita äyriäisiä sillä silmällä. En ole kuitenkaan koskaan ostanut tuoreita äyriäisiä vaan ainoastaan pakastettuja;tuoreiden ostamista on lähinnä estänyt se,että niiden käsittely on tuntunut vähän vieraalta ja vaikealta. Nyt kuitenkin päätin ostaa pienen koe-erän ja katsella,miten niiden käsittely sujuu.Ostin yhden kalmarin(calamari) sekä muutama sata grammaa tuoreita katkarapuja,keskikokoisia sellaisia.

Tässä ne nyt sitten ovat,katkaravut ja kalmari. Kauppaan osui samaan aikaan thaimaalainen mies, joka tottuneesti valitsi näitä kalmareja laatikosta.Kysyin sitten häneltä,miten ne puhdistetaan,ja hän sanoi sen olevan helppoa:pitää vaan laittaa kalmari ensin veteen ,jossa vähän sitruunaa;näin kuori lähtee helpolla pois.Hän jopa valitsi minulle oman kalmarin.Vesikäsittelyn jälkeen poistetaan kaikki sisällä olevat jutut,niin että koko kalmari on aivan puhdas sisältä sekä ulkoapäin. Kalmari oli muuten pyydystetty juuri aterioimisen jälkeen,silä mahasta löytyi pari pikkukalaa.Katkarapujen käsittely oli mielestäni vaikeampaa;niillä on viikset jotka otin pois ja osasta otin kuoret pois ennen kypsentämistä.Kuorista keitin sitten pienen liemen,jonka laitoin pakastimeen.Kuivattelin sekä katkiksia että kalmaria talouspaperin avulla ja leikkasin kalmarin renkaiksi.

Laitoin pannulle öljyä ja paistoin siinä ensin silputtua vihreää chiliä,runsaasti valkosipulia sekä persiljaa,ja siihen sitten lisäsin äyriäiset.


Tuoreet mustekalarenkaat ovat ihan älyttömän pehmeitä ja hyviä pakastettuihin verrattuna,mutta ihan hyvin voi näin tehdä myös äyriäissekoituksesta,kunhan muistaa kuivata ne kunnolla ennen kuumalle pannulle menoa.


Tästä sitten syntyi salaatti ,jonka tein näin:
Raikas äyriäis-mangosalaatti
  • pari sataa grammaa äyriäisiä
  • 1 vihreä chili
  • 4 valkosipulikynttä
  • persiljaa
  • 3½ rkl öljyä paistamiseen
  • puolikas kiinteä mango
  • puolikas jäävuorisalaattia
  • 1 pieni punasipuli,tai ½ suuresta punasipulista
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 rkl makeaa chilikastiketta
  • suolaa,mustapippuria
Paista öljyssä ensin chili, lisää persiljaa, sitten valkosipulimurska ja lopuksi äyriäiset.Jos käytät tuoreita,paista kunnes katkaravut ovat muuttuneet täysin vaaleanpunaisiksi. 
Kokoa salaatti:leikkaa jäävuorisalaatti ohuiksi suikaleiksi ja aseta vadille keoksi. Leikkaa mangosta ohuita suikaleita ja laita salaatin päälle,,laita joukkoon myös punasipulirenkaat.Sekoita kastike sitruunamehusta, chilikastikeesta, suolasta ja pippurista.Kaada salaatin päälle.Asettele äyriäiset salaatin päälle,ja lusikoi joukkoon paistettu chili ja valkosipuli öljyineen sekä vähän tuoretta persiljaa.(korianteri sopisi tähän vielä paremmin)

13 kommenttia:

  1. Heippa, ohje kuulostaa todella herkulliselta! Olen suuri äyriäisten ystävä mutta varsinkin mustekalan kanssa olen vielä ihan lähtötasolla käsittelyn suhteen...Täällä Turkissa pyydän monesti kalakauppiaan puhdistamaan äyriäiset, ohjeestasi innostuneena taidanpa ryhtyä puuhaan itse. Mieheni puolestaan kokatessaan puhdistaa mielellään itse mm.katkaravut ja jättää "hännät" paikoilleen, hänellä on muutama kikka joita en edes ole painanut mieleeni äyriäisten kanssa, muistini mukaan laittaa katkat sitruunaveteen juuri ennen paistamista/grillaamista kauniin värin saamiseksi. Kiitos sinulle ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Salaatti kuuulostaa ja nayttaa herkulliselta.Tykkaan kovasti mustekalasta,seka katkaravuista.Harvoin vain tulee tehtya,kun mieheni ei niita syö.Taalla on avattu uusipikaruokaravintola,josta saa vain meren antimia.Pitasikin menna kokeilemaan katkarapuhampurilaista.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi:ihan rohkeasti vaan kannustan kokeilemaan jos kerta raaka-aineita löytyy helposti. Itsekin mietin miten ihmeessä esim. sen nahan pois siitä kalmarista,mutta ihan helposti se lähti ja muutenkin oli niin helppoa,että varmasti teen uudestaankin.Kalakauppias oli valmis puhdistamaan vain kalat,ei äyriäisiä,joten piti itse tehdä.Pitääkin kokeilla tuota miehesi vinkkiä sitten seuraavan kerran katkiksiin:-)

    Sateenkaari:Harvoin syön näitä,mutta joskus kyllä,parhaimmat äyriäiset olen syönyt Etelä Amerikassa.Täällä esim. kosher ruokavaliota noudattavat eivät syö äyriäisiä,joten niitä ei saa tavallisista supermarketeista,mutta monista paikoista kyllä
    kuitenkin:-)Äyriäispikaruokapaikka kuulostaa aika hyvältä!

    VastaaPoista
  4. Olen syönyt äyriäisiä ulkomailla käydessäni, mutta itse en osaa niitä valmistaa.
    Sinun ruokasi näyttää herkulliselta.
    Täällä meidän kyläkaupassa ei tuoreita äyriäisiä ole myytävänä, pakasteesta kyllä löytyy.

    VastaaPoista
  5. raikkaan näköinen salaatti!

    musta kalmarin käsittely on jotenkin hienoa. en osaa selittää mikä siinä on...kai käytit lonkerot myös? mä en kyllä liottanut kalmaria silloin ja nahka lähti silti hyvin. ja sen nahan voi kuulemma syödäkin. en tiedä kylläkään olisiko suutuntuma niin miellyttävä.

    mekin tykättiin kalmarista tuoreena, mutta seepia oli jotenkin suutuntumaltaan paksumpi eikä yhtään niin hyvä kuin kalmari.

    VastaaPoista
  6. Unelma:Salaatti oli hyvää.Pakastetut äyriäisetkin ovat ihan hyviä,mutta tuoreet vielä parempia.

    Merituuli:Juu,lonkerot käytin myös:-)Se nahka tosiaankin lähti irti niin helposti,että ehkä tuota liottamista ei tosiaankaan olisi tarvinnut.Tuossa kalakaupassa oli myös seepiaa,mutta thaimaalainen sanoikin,ettei se ole yhtä hyvää kuin kalmari.

    VastaaPoista
  7. Olenkin aina miettinyt, että mitenkähän esim. tuoretta mustekalaa lähestytään. Eipä vaikuttanunt niin vaikealta kuin olen ajatellut. Ihanan kuuloinen eksoottinen salaatti. Et ajatellut osallistua ruokahaasteeseen?

    VastaaPoista
  8. Okriina: helpompaa tuo olikin kuin ajattelin,ja kiitos myös sille thaimaalaiselle,joka selitti niin hyvin.Mutta ei se todellakaan vaikeaa ole,pää ja lonkerot vedetään pois,nahka tulee helposti irti,ja sitten se pussi puhdistetaan. Laitoin tämän kyllä sinne ruokahaasteeseen.

    VastaaPoista
  9. Todella herkullinen salaatti. Syön sitä silmilläni. Kiitos!, nyt minäkin tietäisin, miten saa nahan pois tuoreesta kalmarista. Käytän itse kalmarin sijasta simpukoita, mutta kun Jyväskylään on nyt tullut oikein kalakauppa, saatanpa piipahtaa katsomassa mitä on tarjolla.

    Onkohan muuten mitään yhtä raikasta, herkullista ja ruokaisaa kuin on äyriäissalaatti! Ja sen kanssa laatuisaa Chablista...

    VastaaPoista
  10. Njam, kylläpä näytti ja kuulosti herkulliselle! Rakastan kaikkia mereneläviä, ja onkin niin harmi, kun täältä ei oikein kaloja kummempaa saa tuoreena. Vaan onhan tuore kalakin melkoista herkkua. :)

    VastaaPoista
  11. Ohhoh, kuulostaa ihanalta! Tuoretta kalmaria...aika hyvät valikoimat teillä ;)

    VastaaPoista
  12. Leena:Oli erinomaisen hyvää.Ja simpukatkin ovat hyviä.Mmm, äyriäissalaattia ja Chablista,kuulostaa tosi ihanalta!Onko se Jyväskylän kalakauppa hyvä?

    Anskukka:Merenelävät ovat kyllä niin hyviä! Ja niin on tuore kalakin.Täällä tuore Norjasta tuotu lohi on aika kallista,muuten ostaisin useammin.

    Vellipoika:Ekan kerran ostin.Ja takuulla ostan uudelleenkin,nyt kun hallitsen jo puhdistamistekniikan;-)

    VastaaPoista
  13. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...