perjantai 29. tammikuuta 2010

Porkkanakeksejä ja cashewjuustoa hieman eri tavalla

Viikko on mennyt sairallessa enkä oikein ole jaksanut kokkailla,mutta tänään aamulla oli jo hieman parempi olo,ja otinkin mehulingon esille.
Jääkaapissa oli aika monta porkkanaa ja omenaa,joten tein porkkana-omenamehua. Puristin ensi omenamehun,ja otin jäljelle jääneen omenamassan (vähän,koska omenassa on paljon mehua,ainakin näissä oli) erilliseen astiaan,sillä en halunnut sekoittaa porkkana-ja omenamassaa sekaisin. Porkkanoista tulikin sitten reilusti porkkanamassaa,ja niistä tein keksejä.
Olin jo pitkään halunnut tehdä keksejä,jotka ainakin osittain muistuttaisivat täällä terveysmarketeissa myytäviä Dr.Kargin keksejä .Nämä keksit ovat täällä kovin kalliita,joten ei ole tullut ostettua vielä. Saksalaisen perheyrityksen valikoimissa on luomukeksejä,joissa paljon siemeniä,ja ne näyttävät tosi hyviltä. Tietoa etsiessäni huomasin,että Yhdysvalloissa on toinen samantapainen yritys,Dr. Kracker,jonka tuotteet ovat melkein samoja kuin Dr Kargin.Ja sieltä Kargista tuo Dr Krackerkin tuli alunperin. Dr Kargin kekseissä käytetään tosin hiivaa,ja joissakin myös juustoa, mutta halusin keksin,joka edes jotenkuten muistuttaa Kargin keksejä.Loppujen lopuksi siitä ei sellaista tullut,mutta inspiraatio tuli sieltä päin.

Porkkanakeksit
  • 8½ dl mehukoneeseen jäänyttä porkkanamassaa
  • 1 dl pellavansiemenjauhoa
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 1 dl kaurasuurimoista jauhettua jauhoa
  • 1½ dl idätetyistä tattarin jyvistä jauhettua jauhoa
  • 2 dl luomuspelttijauhoa
  • ½ dl oluthiivahiutaleita
  • 1 dl liotettuja auringonkukansiemeniä
  • 1 dl liotettuja kurpitsansiemeniä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • ½ dl vettä
  • ruususuolaa,mustapippuria ,runsaasti yrttimaustetta
Sekoita kaikki ainekset porkkanamassaan ja sekoita taikinaksi.
Taikinasta tuli kuin tavallinen leipätaikina.Kuivurini on pyöreä,ja siinä on keskellä reikä,mikä tekee siistien neliömäisten keksien tai leipien teon hieman vaikeaksi. Niinpä laitoin puolet yhdelle pellille uuniin (50 astetta ,uuniluukku hieman auki) ja toisen puolen kuivuriin. Taikina oli ihan kaulittavaa,eikä tarttunut kaulimeen,kun sivelin kevyesti öljyä taikinan päälle.Kun uunissa oleva taikina oli kovettunut tarpeeksi päältäpäin,erottelin palat toisistaan,käänsin ne ja laitoin kuivuriin.Yhtä hyvin olisin voinut jättää ne uuniin,mutta leivinpaperi loppui kesken.

Osan kekseistä otin jo ulos kuivurista,ja osa on vielä kuivurissa,sillä halusin sekä hieman pehmeitä että rapeita keksejä. Yhden keksin päälle laitoin cashewjuustoa sekä tomaattia ,ja oli hyvää!
Olen jo useamman kerran törmännyt ulkomaalaisissa raw-blogeissa Dr.Cow'n pähkinäjuustoihin,joita on kehuttu aivan mielettömän hyviksi.Mietin miten ihmeessä he onnistuvat tekemään ihan pelkistä cashewpähkinöistä,ruususuolasta ja asidofiluksesta ihan juustohöylällä leikattavaa juustoa,joka vielä on fantastisen hyvääkin. Kuukausi sitten jauhoin 3 dl liotettuja cashewpähkinöitä ,lisäsin asidofilusta, ruususuolaa,ja Dr Cow'sta poiketen myös hieman oluthiivahiutaleita. Annoin seoksen olla huoneenlämmössä  (tai kylmyydessä,sisälämpötila on öisin ollut kovin alhainen) pari päivää.
Tämän jälkeen laitoin harsokangasta kuvassa näkyvään pieneen juustomuottiin,kaadoin siihen cashewmassan,ja laitoin muotin kulhon päälle.Siinä se sitten sai kuivua,kokonaisen kuukauden. Joka päivä kävin tarkistamassa,ja ihmettelin,miksei siihen ole ilmestynyt minkäänlaista "juustoista" tuoksua-Välillä laitoin koko muotin joksikin aikaa kuivuriinkin. Viikko sitten otin juuston irti sideharsosta,ja huomasin,että juusto oli päältä kuivunut hieman rapeaksi ja tummemmaksi,kun taas sisus oli pehmeämpää,mikä tuntui sitä painellessa..Annoin juuston kuivua muotissa vielä pari päivää ilman sideharsoa,jonka jälkeen laitoin sen jääkaappiin.Tänään sitten leikkasin juuston,ja ihme kyllä ,siinä oli aivan pieni "juustoinen maku" ja sen pystyi leikkaamaan ihan viipaleiksi,tosin ei juustohöylällä.En vieläkään ymmärrä ,miten ihmeessä Dr Cow'n väki onnistuu tekemään sellaista juustoa mitä he tekevät,ja olisi mukavaa joku päivä maistella sitä.Heidän juustojaan muuten on kypsytetty 3 kuukautta,itse en malttanut odotella......

Omenamassasta tein pikkuleipiä lisäämällä siihen jauhettua kookosta, kaurasuurimojauhoa,mantelisiivuja. piparimaustetta ja agavea.Kuivatin ne kuivurissa.

15 kommenttia:

  1. Nama sinun kokkauksesi saavat aina veden kielelle.Kekseja pitaisi aivan tavallisillakin ohjeilla tehda enemman.Ei vaan tule tehtya,kun kaupasta saa helpolla.Nyt,kun olen muuttanut ruokavaliotani,niin ehkapa alan enemman valmistamaan myös itse.
    Kiitos,kun jaksat naita ohjeita tanne laittaa.
    İhanaa viikonloppua,ja mukava kuulla etta olet jo paranemaan pain.

    VastaaPoista
  2. Jael, olen huomannut, että hyötykäytät aina hyvin huolellisesti kaiken, mitä jää vaikkapa itse puristetusta tuoremehusta yli yms. Hienoa!

    Olen liikaa kehunut, miten hyvin olen välttänyt vilustumisen, nyt se puskee päälle. Kiva, että sinä voit jo paremmin!

    VastaaPoista
  3. Monet raakakeksien/leipien taikinat on aika tahmeaa kamaa, joten kaulittava taikina vaikuttaa oikein hyvältä. Mehulingon massa on kyllä ihanan monikäyttöistä! Toivottavasti voit jo paremmin!

    VastaaPoista
  4. Leena;Mehuligon massaa voi käyttää moneen asiaan,sääli heittää sitä pois. Raakakeittiössä käytetään se massa kakkuihin,kekseihin jne.Toivottavasti ei tullut paha flunssa...

    Okriina:Tämä olikin hyvä taikina,kun pystyi niin helposti kaulimaan:-)Kiitos, vähän alkaa jo helpottaa ...

    VastaaPoista
  5. Juustoa! Tuota haluan toden teolla kokeilla, koska herkulliset vegaanijuustot ovat niin kiven alla.. Saa nähdä onnistunko!

    VastaaPoista
  6. Johanna;ensin ajattelin,etten tätä kokeilisi uudestaan,koska kestää niin kauan,mutta tämä oli sen verran hyvääkin,että ajattelin tehdä take 2,ilman oluthiivaa tällä kerralla.Pitää tehdä nyt,koska kesän kuumuudessa ja kosteudessa en tällaista varmaan voi tehdä..Kerro sitten onnistuiko..

    VastaaPoista
  7. Blogissani olisi sinulle haaste :)

    VastaaPoista
  8. mmmm.låter smaskens. undrar precis vilket köks projekt jag ska ta mig för idag. igår bakade jag en dubbel choklad tårta, ett recept från nigella. den blev god. kanske borde pröva något nyttigare nu...? :)

    VastaaPoista
  9. Tykkään kekseistä, mut harvoin tehnyt itse.

    VastaaPoista
  10. Anna;kävin jo katsomassa..

    Sara:Dubbel chokladkaka låter nog jättegott...

    Hannele.Keksejä on helppo tehdä itse..

    VastaaPoista
  11. Huh, sulla tuota energiaa riittää vaikka puolikuntoisena. varmasti hyvää, niin porkkanamehu kuin keksitkin :) Mukavaa alkavaa viikkoa ja pikaista paranemista!

    VastaaPoista
  12. Hauskan tuntuista juustoa, itselle ei ole tullut mieleenkään että noista aineksista juustoa saisi!
    Mutta porkkanamehu on kyllä aivan kamalan makuista. ;D
    Pikaisia paranemisia! =)

    VastaaPoista
  13. Risulinna;Nuo keksit oli aika helppo väsätä ihan puolikuntoisenakin;-)
    Kiitos samoin sinulle!

    Hanna:Raakakeittiössä ollaan aika mielikuvitusrikkaita ainesten käytön suhteen. Cashewpähkinöistäkin saa tehtyä vaikka mitä! Mä taas tykkään porkkanamehusta ihan hurjan paljon,mutta juon vain joskus,koska on aika sokeripitoista.

    VastaaPoista
  14. Great minds think alike Yaelin! I made graham crakcers too this past week. I'm so fascinated by the food that you make, especially that cashewjuustoa! :D

    VastaaPoista
  15. Lorraine:crackers are yummy! That cashew cheese came out pretty nice,thanks:-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...