sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Taateli-banaanijäätelö

En ole pitkään aikaan tehnyt jäätelöä,mutta pitkälle kypsyneet banaanit saivat minut ottamaan vanhan kunnon jäätelökoneeni esille.

Philipsin jäätelökoneeni on muistaakseni jo 17 vuotta vanha,eikä tätä mallia enään edes valmisteta,mutta hyvin se on minua palvellut.Kesäisin tietysti tulee tätä enemmän käytettyä,mutta miksei talvellakin. 

Jäätelöön ei tullut edes paljon lisämakeutusta,sillä taateleista tuli melkein tarpeeksi makeutta tähän jäätelöön.Pohjana käytin pakastimeen aiemmin laittamaani kookos-cashewkermaa,mutta pelkkä kookos tai cashewpohjakin olisi riittänyt.Tällaista raw-jäätelöä voi tietenkin valmistaa ihan pelkistä banaaneista ja taateleista,mutta kookoskerman -tai cashewkerman lisäys tekee siitä enemmän "jäätelömäisen".

Banaani-taatelijäätelö (raw)
  • 3 dl kookos-cashewkermaa (tai kookoskermaa tai cashewkermaa yksinään)
  • 3  erittäin kypsää banaania
  • 7 isoa medjoul-taatelia, 2 dl vedessä liotettuna,sekä liotusvesi
  • vaniljaa tangosta raaputettuna
  • muutama tippa steviaa
  • 1 tl ksantaania
Jauha ensin taatelit ja liotusvesi,niin että saat löysähköä taatelitahnaa.Lisää banaanit ja jauha lisää.Sekoita kookos-cashewkerman kanssa,lisää vanilja ja ksantaani. Valmista jäätelökoneessa tai sekoita hyvin sähkövispilällä , laita pakastimeen,ja ota pari kertaa esille,ja sekoita taas sähkövispilällä.

Jäätelö ei ole ihan täysin raw,sillä lisäsin teelusikallisen ksantaania,joka parantaa jäätelön rakennetta.Jäätelöstä tulikin tosi hyvä rakenteeltaan,kiinteä ja kermainen jäätelö.

Koristelin jäätelöä persimonin viipaleilla.Käytin tähän hieman hintavampaa persimonilajiketta,jota täällä kutsutaan kremboksi.Krembo on samaa kuin suklaasuukko,mutta totta puhuen,en kauheasti näe yhtäläisyyttä tuon ja suklaasuukon kanssa.Mutta tämä lajike pysyy kovana ja kiinteänä,ja on silloinkin erittäin makea,jonka vuoksi se sopii erinomaisesti koristeluun.Jotkut lajikkeethan muuttuvat makeiksi vasta kun ne ovat aika pehmeitä.

Inspiraation jäätelöön sain  kun olin  kahvilla eräässä jäätelöpaikassa. Tuossa kuvassa  näkyy vihreän nuolen kohdalla heidän banaani-taatelijäätelönsä,joka on hieman vaaleampi kuin omani.

20 kommenttia:

  1. Pitääkin pistää oma jäätelökoneen jäähdytysosa pakkaseen, ehkä se alkaa sinne pikkuhiljaa mahtumaan kun syksyn marjavaranto on hieman huventunut :) Itsetehty jäätelö on parasta!

    VastaaPoista
  2. Nonnis:omalla jätskoneella voikin tehdä mielettömän hyviä jäätelöitä.Tuossa jäätelökuvassa alla on vaaleanpunainen campari-verigreippijätski,joka kuulostaa kauhean kiinnostavalta....

    VastaaPoista
  3. Meillä oli joskus kultaisella 90-luvulla jäätelökone, ja nyt kyllä vähän harmittaa, että käytön puutteessa se sitten myytiin pois... Kiitos siis vispilävinkistä, hyvä tietää, että sekin periaatteessa riittää. Täällä -13 asteessa ei tosin tällä hetkellä hirveästi tee mieli jäätelöä :D Mutta tuokin olisi varmasti kivan raikas jälkkäri joulupöytään...

    VastaaPoista
  4. Tiia:mulla taas on ollut tuo jäätelökone vuosien varrella välillä tosi ahkerastikin käytössä,joten en ole raaskinut siitä luopua. Tuo varmaan olisi hyvä jäädykkeenäkin,joulupöytään kuten mainitsit,mutta muuten jäätelöä voisin syödä ympäri vuoden.Täällä muuten on sisällä paljon kylmempää kuin teillä sisällä...

    VastaaPoista
  5. Tein muuten justiinsa persimon-banaanijäätelöä, tuli oikein hyvää.

    Tuo luomuksesi näyttää myös herkulta!

    VastaaPoista
  6. Mustikkapöperö:kivalta kuulostaa tuo sinunkin jäätelösi:-)

    VastaaPoista
  7. I like how you used medjool dates in this. They're so deliciously sweet! :D

    VastaaPoista
  8. Lorraine:Yes they are,like nature's own candies:-)

    VastaaPoista
  9. Voi jukra, kyllä näyttää taas niin hyvältä! :-) Jännä yhdistelmä tuo banaani ja taateli - sopivat varmaan tosi hyvin yhteen. Onko tuo suklaasuukkokin muuten joku persimonilajike, vai onkohan multa mennyt jotain ohi...? :-)

    VastaaPoista
  10. Hippu:Tosi hyvä yhdistelmä tuo banaani-taateli,ja koska molemmissa on kivasti makeutta,niin ei sitten ylimääräistä sellaista paljon tarvitsekaan.Siis tuon lajikkeen,joka on täällä kehitetty,nimi on krembo,joka on samaa kuin suklaasuukko hepreaksi...Mutta ei kyllä minusta kauheasti sitä suklaasuukkoa muistuta;D

    VastaaPoista
  11. Näyttää ja kuulostaa niin ihanalta, että aloin jo harkitsemaan, pitäisikö pyytää joulupukilta jäätelökonetta.:)

    VastaaPoista
  12. Kmsu:Jätskikone on kyllä sellainen kiva laite,että olisikin hyvä pyytää joulupukilta;D

    VastaaPoista
  13. Olen kyllä aika perso taateleille muulloinkin mutta varsinkin joulun alla taateleista ei saa tarpeekseen. Ainakin maustekakkuun niitä on pakko leipoa. Banaani ja taateli sopii aivan ihanasti yhteen.

    VastaaPoista
  14. Mausteinen Manteli:taatelit ovat kyllä ihania,etenkin medjoulit,jotka maistuvat ihan toffeelta. Viikunoista taas en välitä lainkaan,mutta taateleita pitää aina olla kaapissa. Bansku ja taateli tosiaankin ovat hyviä yhdessä!

    VastaaPoista
  15. Kun nuorin poikani ol pienena kovasti allerginen kaikelle,niin tein paljon jaatelöa jaatelökoneella.Se on hyvaa.

    VastaaPoista
  16. Ihana resepti, menee ehdottomasti kokeiluun! :)

    VastaaPoista
  17. Sateenkaari:jäätelökonen on kyllä kätevä laite:-)

    Juille: tämä olikin helppo ohje,joten toivottavasti pidät:-)

    VastaaPoista
  18. No huh huh, kuulostaa aivan mahtavalta. Nyt vähän alkoi harmittaa että muinainen jäätelökone joskus annettiin pois. Vai oliko se sittenkin leipäkone.
    Ei ole tainnut muuten riisinkeittimen jälkeen tulla mitään tällaista keittiökonetta josta aluksi kaikki hullaantuu :)

    VastaaPoista
  19. hei pitkästä aikaa! tein juuri ekan erän jäätelökoneellani, vedin hupusta kiivi-karviaissorbettiversion, josta tuli hyvää! olen herätellyt henkitoreissaan ollutta blogiani mut tervemenoa katsomaan os. Raakaravintoa.blogit.fi. kävit joskus sitä kommentoimassa; sen jälkeen julkaisin raakakirjan Hellaton kokki ja nyt teen uutta kirjaa. kiinnostavia sinun jäätelösi! t. mea salo

    VastaaPoista
  20. Jytis:Jäätelökone on kyllä tosi kätevä! Tuo on jo aika vanha,varmaan 15 vuotta ollut mulla,mutta hyvin toimii edelleenkin.Ei munkaan mieleen tule mitään sellaista keittiökonetta,josta kaikki olisivat hullaantuneet...

    Mea:kiivi-karviaisjätski kuulostaa tosi hyvältä! Karviaisia ei tosin taida täällä saada oikein missään muodossa paitsi IKEAsta hillona...Tiedän sen kirjasi..Ja taidankin tulla visiteeraamaan uuteen blogiin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...