lauantai 26. toukokuuta 2012

Juustokakku ja käynti keittiömessuilla

Meillä on täällä tänään illalla alkamassa Shavuot-juhla,joka on pyhiinvaellusjuhla,mutta myös sadonkorjuujuhla sekä kesän alkamisen juhla.Shavuot osuu aina samoihin aikoihin helluntain kanssa,ja alkuperältään helluntai liittyy myös shavuotiin.Shavuotina on tapana syödä paljon juustoja ja maitotuotteita,ja juustokakku taitaa olla pyhän tunnetuin ruoka.En normaalisti syö paljon maitotuotteita;laktoosi-intoleranssin vuoksi ja myös koska muutenkin voin paremmin,jos syön niitä vain harvoin. Silloinkin kun niitä syön,niin ne ovat joko lampaan -tai vuohenmaidosta tehtyjä. Shavuot on poikkeus,ja silloin valmistan  juustokakun. Tämä juustokakku oli pienoinen muunnos täkäläisen kondiittorin juustokakusta,ja se on helppotekoinen eikä kovin raskas juustokakku,mutta erittäin herkullinen.Tätä pyhää edeltävänä aikana täällä ovat monet maitotuotteet tarjouksessa ja niinpä myös juustokakkujen ainekset ovat nyt edullisempia kuin normaalisti täällä.Meijerit jakelevat vihkosia,joissa juustoisia ohjeita ja lehdetkin  ovat täynnä sellaisia ohjeita.

Herkullinen juustokakku (ohje 24 cm vuokaa varten)
Pohja:En tehnyt pohjaa kondiittorin ohjeiden mukaisesti ,vaan jauhoin manteleita yhdessä luomukeksien ja voin kanssa ,enkä ollut lainkaan tyytyväinen tulokseen,ja sitä tuli muutenkin liikaa kakkuun ja sen reunoille.Juustokakkuun ei tarvitse kuin vähän taikinaa pohjaksi ja näin kondiittori teki taikinapohjan:
  • 100 gr voita
  • 50 gr sokeria
  • 210 gr jauhoa
  • 2 rkl vettä
  • 1 munankeltuainen  
Voi,sokeri ja jauhot sekoitetaan murumaiseksi massaksi,johon lisätään keltuainen ja vesi.Sekoitetaan tasaiseksi ja kääritään muoviin,sekä annetaan jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia. Tämän jälkeen taikina kaulitaan tasaiseksi ympyräksi ,joka laitetaan avattavan vuuan pohjalle.Reunoille laitetaan taikinaa noin sentin verran,ei enempää.Pohja paistetaan 170C-asteessa 12 minuuttia. Pohjan ollessa uunissa valmistetaan juustomassa.
  • 750gr valkoista rahkantyyppistä juustoa*
  • 2 purkkia hapankermaa *
  • 2 kananmunaa
  • 1 3/4 dl ruokosokeria
  • ripaus aitoa vaniljaa
  • yhden luomusitruunan raastettu kuori
  • ½ vaniljavanukaspakkauksen pussin sisällöstä tai 1½ dl maissitärkkelystä.
*täällä myytävä rahkantyyppinen juusto on maultaan ja koostumukseltaan  rahkaa pehmeämpi.Käytin 5% juuostoa.  Lidlissä myytävä valkoinen rahkantyyppinen juusto on hyvä tähän kakkuun.
**samoin tähän sopivat Lidlin hapankermat.

Juustomassan ainekset sekoitetaan tasaiseksi. Minulla ei ollut reseptissä ollutta vaniljavanukasjauhetta,mutta ne jauheet on yleensä tehty maissitärkkelyksestä ja sokerista,joten käytin maissitärkkelystä ja lisäsin hieman sokerin määrää. Jäähtyneelle taikinapohjalle levitin hieman karhunvatukkahilloa ja kaadoin juustomassan päälle.Lisäsin pinnalle vielä hieman karhunvatukkahilloa ja käytin tikkua marmorointiin.Käytin pienempää vuokaa,joten massaa jäi vielä jäljelle pientä juustokakkua varten,jonka olen luvannut viedä ystävälle. Uuni lämmitetään 150C-asteeseen ja kakkua paistetaan siinä ensin 20 minuuttia,jonka jälkeen lämpöä lasketaan 120C-asteeseen,ja kakkua paistetaan vielä 40 minuuttia. Uuniluukku avataan ja kakun annetaan hieman jäähtyä vielä uunissa ,jonka jälkeen se otetaan sieltä pois ja laitetaan jääkaappiin jähmettymään kun se on tarpeeksi jäähtynyt.Vuoka poistetaan vasta kun kakku on kunnolla jähmettynyt. Juustomassa oli tässä kakussa  todella herkullinen eikä lainkaan raskaan tuntuinen.
Kävin tällä viikolla Tel Avivin messukeskuksessa keittiömessuilla ja olin niihin vähän pettynyt,sillä viime vuonna ne olivat paljon isommat ja osastojakin oli enemmän.Nyt tuntui,että tuolla oli enimmäkseen keittiölaitteiden esittelijöitä ja paljon vähemmän elintarvikkeiden esittelijöitä.Ihan alussa maistelin näitä basilikalla maustettuja,aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja,joita täälläpäin kutsutaan tomaattirusinoiksi. Ovat todella hyviä ja kiva lisä salaattiin.
Tustuistuin Hurom Slow Juicer-mehulinkoon,josta tuleva kuvassa näkyvä porkkanamassa oli todella kuivaa.Sillä voi kuulemma tehdä pähkinämaitojakin.
Kikkomanin osastolla sai ilmaista sushia
SodaStreamin mielestä muovipullot ovat out
Tämä iloinen nuorimies esitteli kaikenlaisia keittiöapuvälineitä
Uloskäynnin kohdalla oli viinitarhan osasto ja tämä mies sanoi,että ethän mene pois viiniä maistamatta....En toki ja Jerusalem Wineryn Nikanor Merlot oli erinomainen.
En tullut messuilta tyhjin käsin ,vaan uuden monitoimikoneen kanssa. Vanha yli 16v. Braunini on viime aikoina osoittanut väsymisen merkkejä palveltuaan minua hyvin ja uskollisesti noin monta vuotta. Joten olin jo jonkun aikaa miettinyt uuden koneen ostoa.Messuilta keittiölaitteita saa erikoishinnoilla ja hyvillä maksuehdoilla  ja päädyin tähän Boschin ProfiKubixx-koneeseen .Se leikkaa mm. vihanneksista kuutioita.
Kokeilin tuota toimintaa ja hetkessä oli kuutioitu salaatti valmis! Täällä kuutioitu salaatti on erittäin suosittua ja tuo kuutioleikkuri laitteessa on ihan kiva juttu,mutta muutenkin koneessa oli paljon hyviä ominaisuuksia.  Kaupanpäällisenä tuli juustokakkukirja sekä Boschin sauvasekoitin,jota en tarvitse,joten se menee lahjaksi jollekin.

18 kommenttia:

  1. Onpas raikkaan oloinen kakku! Marjat päällä näyttää ihan karpaloilta mutta niitä ei taida löytyä sun leveysasteilta :)

    VastaaPoista
  2. Anna:onkin raikkaan hyvä kakku.Marjat ovat pakastettuja punaherukoita,joita saa marketin pakastealtaasta;D

    VastaaPoista
  3. Vitsi että siellä on ihania tapahtumia! Pakko kyllä joskus päästä käymään :)

    VastaaPoista
  4. Tuota juustokakkua maistaisin innolla, luulen että ottaisin tuhdin palan:)

    VastaaPoista
  5. Viimeistään nyt minun pitäisi yrittää kehitellä tuollaqinen juustokakku viljattomana.

    Hieno uusi monitoimikone. En ole kuullutkaan, että kuutioitakin voisi leikata. Ihanan raikkaan näköisiä.

    Viimeksi tänään leikkasin tomaatista kuutioita käsin ja tökkäsin sormeni vahingossa kokkiveitsen kärkeen. Auts. Olisi pitänyt olla kone.

    VastaaPoista
  6. Jael, tiedät minut ja leipomisen;-) Minulla ei ole edes tuota irtopohjavuokaa, ei monitoimikonetta eikä sauvaskoitinta, sillä sekin oli Merin, joka vei sen mennessään. Hän teki kotona ollessaan herkkua, joka voittaa jäätelön: purkki rahkaa, 2 dl kuohukermaa, vaniljasokeria (sitä oikeaa), mansikoita ja sitten kaikki sekaisin. Kylmään ja sitten vain nautitaan...

    Minä lannistuin monessa kohden tätä ohjetta, vaikka edes sanaa liivate ei näkynyt, mutta söisin kyllä mieluusti, kun joku tekisi. Viherlandiassa on ollut kosteita ja raikkaita juustokakkuja, joita on voinut ostaa kahvin oheen palasen, mutta niitä ei tietenkään ole aina.

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeesta. Menee jossain vaiheessa kokeiltavaksi.
    Tuollaiset messut ovat mukavia ja mielenkiintoisia.
    Minulla ei ole yleiskonetta. Jatin sen Suomeen. Kovasti olen katsellut, josko ostaisin. Pitaapa pitaa mielessa, etta ostaa tuollaisen, milla saa myös kuutioita.
    Oikein hyvaa Shavuot-juhlaa.

    VastaaPoista
  8. Tehokkaannäköinen kone. Kerro tarkemmin, kun olet käyttänyt kauemmin, oletko tyytyväinen, meilläkin vanha alkaa vedellä viimeisiään todennäköisesti aika pian, koska ikää on.

    VastaaPoista
  9. Nonnis:etenkin kulinaarisessa mielessä usein kivoja tapahtumia ja olisi kiva,jos sinäkin pääsisit tänne käymään.

    Campasimpukka:Kakku on kyllä sen verran hyvää,että tekeekin mieli ottaa tuhti pala;D

    Unelma:se oliskin helppoa jos vaikka laittasit pohjan vaikka pähkinöistä.
    Eilen maistoin maatilatorilla sokeritonta ja gluteenitonta juustokakkua ja se oli todella hyvää myös.Aika kiva toiminto tosiaankin tuossa koneessa kun voi tehdä myös kuutiomaista salaattia ja nopeasti.Ajattelin seuraavaksi tehdä tuolla punajuurisalaattia.Rosollikin tulisi tuolla tosi nopeasti tehtyä;D Voi että Unelma,sinun pitää olla vähän varovaisempi ettet enään leikkaa sormiasi.

    Leena;En tajua miten pärjäät ilman minkäänlaista keittiökonetta. Minä taas olen hulluna sellaisiin.Mutta vanha monitoimikoneeni alkoi tosiaankin reistailla joten piti hankkia uusi,sillä käytän tuollaista laitetta usein.Ja tänään vanha 70-luvun Bamixinikin simahti..Tuo Merin juttu kuulostaa jäädykkeltä ja varmaankin hyvää:) Tuo kakku minkä tein on aika yksinkertainen ,ei lainkaan vaikea.,Ehkä minun pitää tulla tänä kesänä tekemään sinulle juustokakku;D

    Sateenkaari:Suosittelen,on tosi hyvää:) Ja monitoimikone on sellainen,mitä käytän usein ja olen tyytyväinen uuteen laitteeseni.Toivottavasti sinäkin löydät hyvän laitteen.Kiitos toivotuksista ja sinulle hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  10. Jonna;olen ymmärtänyt,että Boschin koneet ovat aika laadukkaita ja hyviä.Edellinen oli Braun,ja se todellakin kesti tuon 16 v.mutta nykyajan koneita ei kai ole edes valmistettu kestämään niin monta vuotta. Toistaiseksi olen kokeillut vain tuota kuutiojuttuja,mutta raportoin sitten kun olen kokeillut muitakin osia.

    VastaaPoista
  11. Tosi upea kakku, alkoi heti tekemään mieli. Olen muutenkin juustokakkujen suurkuluttaja :) Eilen puhelin paljon miehelle että teen amerikkalaista juustokakkua joka kans menee uuniin, mutta unohdin digestivet... voitakaan ei ollut tarpeeksi joten sen teko jäi haaveeksi.

    Nuo ruokamessut on kiinnostaviap paikkoja, ainoita messuja melkeimpä mihin jaksan itse mennä! Millonkohan täällä menen ensimmäiseen?

    VastaaPoista
  12. Mausteinen Manteli:Tämä kakku on tosi hyvää ja etenkin se juustomassa.luulen,että pohja kastui liikaa,koska pistin hilloa,josta rupesi valumaan nestettä,olisi pitänyt olla jotain paistonkestävää hilloa näköjään.Mutta muutenkin laiton liikaa,riittää kun pohjaan laittaa ohuen kerroksen taikinaa ja sentin vielä reunoille.Amerikkalainen juustokakku on ihanaa,olen syönyt sitä Nykissä ja täälläkin.Ruokamessut ovat tosi mielenkiintoisia;niistä saa inspiksiä ja tietoa uusista tuotteista. Ihmettelin vaan miten nämä messut tänä vuonna olivat entisiä vuosia pienemmät...

    VastaaPoista
  13. Hauska juttu tuo kuutioiva monitoimikone. Mä olen joskus ostoskanavalla katsellut sellaista käsin painettavaa kuutioivaa salaattisysteemiä, mutta tuollainen sähköinen monitoimikone olisi paljon kätevämpi.

    Ihanaa viikonjatkoa sulle, nyt vaan kakkukahville =)

    VastaaPoista
  14. Ihastuttava juustokakku!

    Lähetätkö Yaelian sitten yhteystietosi osoitteeseen info@ekosego.fi niin haluan lähettää sinulle pienen tuotelahjan kiitoksena käännöksestä. Poistin jo postauksen pois. Olen todella kiitollinen avustasi!!!:)

    VastaaPoista
  15. I must confess, a simple cucumber-tomato salad like this is pretty much my favorite summer side dish. I could eat it every day, without fail. This makes me crave it all over again!

    VastaaPoista
  16. Onnea uudelle monitoimikoneelle! Kiva, kun esittelit mihin päädyit ja olisi myös mukavaa kuulla jatkossa , mitä olet tykännyt siitä.
    Kiinostava raportti messuilta. Enpä ole tomaattirusinoita nähnyt täällä päin. Olisivatkin hauska lisä moneen juttuun. Hmm... täytynee tehdä vähän omia kokeiluja :)

    VastaaPoista
  17. Kaisu:)

    Hannah:Cubed salads are very popular here and now I have a machine that cuts the veggies into cubes:)

    Okriina: Olen ollut ihan tyytyväinen koneeseen,alussa oli vähän sormi suussa että mites tämä toimiikaan mutta nyt on jo hallussa;D Tomaattirusinat ovat ihania,ja tuollaisia voi tehdä itsekin kuivurissa tai auringonpaisteessa:)

    VastaaPoista
  18. I definitely don't need any more gadgets in my crowded kitchen, but cucumber/tomato salad is pretty much my favorite side dish ever, so I'm very tempted by that cube cutter...!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...