Tein aivan koukuttavan hyvää kikhernesalaattia,jossa maut olivat niin kohdallaan ja yhteisymmärryksessä että huh! Ohjeen löysin Gould Farmin "Gold Farm a hundred years of good food"-kirjasta,jonka ystäväni ystävä oli hänelle lähettänyt. Gould Farm on Massachussetsissa sijaitseva terapeuttinen maatila,(josta voi lukea enemmän täällä ).Kirjan lähetti tilalla useita vuosia asunut eksentrinen taiteilija,jonka tapasin viime keväänä. Myös ystäväni on käynyt Gold Farmilla,ja kuvailee sitä sen verran kauniiksi paikaksi,että jos joku lukijoista joskus sattuisi käymään Massachussetsin puolella,niin käyntiä tilalla voi suositella,etenkin kun siellä on kehuja saanut leipomokahvilakin.Itse kirja oli enemmänkin kertomus Gold Farmin historiasta sekä ihmisistä ,eikä ohjeiden yhteydessä ollut kuviakaan kuin ihan muutama,mutta tämä vaikutti mielenkiintoiselta,samoin kuin eräs toinenkin ohje,jonka varmaan teen jossain vaiheessa.
Sitruunalla maustettuja kikherneitä curryjugurttikastikkeella
- 1,5 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (oliiviöljykin kävisi tähän..)
- 5 dl keitettyjä kikherneitä
- 2,5 dl hienoksi silputtua purjosipulia
- 1 valkosipulin kynsi,hienonnettuna
- 1 sitruunan kuoriraaste
- 1,2 dl kreikkalaista tai muuta jugurttia (käytin vuohenmaitojugurttia)
- 1½ rkl curryjauhetta
- 1/4 tl suolaa
- 1,5 dl silputtua korianteria
- 1,5 dl hienoksi pilkottua punasipulia
Keitin kikherneet kuivatuista kikherneistä mutta tässä voi tietenkin käyttää myös kaupan valmiiksi kypsennettyjä kikherneitä.
Kikherneet kuivataan niin että niiden pinta on kuiva.Kookos(tai muu )öljy lämmitetään pannussa ja kikherneitä paistetaan aina välillä käännellen,kunnes ne alkavat saada väriä. Purjosilppu lisätään ja purjoa ja kikherneitä ruskistetaan noin 7-10 minuuttia.
Kun purjo sekä kikherneet ovat saaneet kunnolla väriä,sekaan lisätään sitruunan kuoriraaste sekä hienonnettu valkosipuli.Sekoitetaan muutaman kerran ja pannu otetaan pois liedeltä.Sillä välin kun kikherneet jäähtyvät,valmistetaan kastike ja pilkotaan korianteri sekä punasipuli.Curryjauhe sekä suola lisätään jugurtin sekaan.Maistetaan ja lisätään suolaa ,jos tuntuu siltä. Jos jugurtti on liian paksua voi sekaan lisätä vähän vettä. Suurin osa korianterista ja punasipulista sekoitetaan kikherneisiin. Kastiketta laitetaan ruokalusikallinen kerrallaan ja sekoitetaan . Loppu korianteri sekä punasipuli tulee kikherneiden päälle.Ei ihme että tämä on niin suosittu ohje Gold Farmilla,sillä tämä on hurjan hyvää!
Nami!
Sitruunaraaste tuli sitruunasta ,joka oli poimittu samana päivänä kun valmistin kikherneet....Melkein joka päivä olen ihaillut bussin ikkunasta erään leveän kadun varrella olevaa sitruunapuuta,joka on ollut niin täynnä hedelmiä etten ole ikinä tainnut nähdä niin paljon sitruunoita yhdessä puussa! Tarkoitus oli mennä kuvaamaan puuta mutta vasta tällä viikolla sain sen aikaiseksi;juuri kun puusta oli poimittu kaikki alempana olevat sitruunat.
Siinä puuta kuvatessani (aurinko ei ollut lainkaan suotuisessa asennossa), puun eteen kadulle pysähtyi mies moponsa kanssa ,ja kysyi mitä teen.Mies kertoi että puu on hänen ja minä kerroin hänelle olevani puun suuri ihailija.David,puun omistaja, taisi olla niin otettu kun kehuin hänen komeita sitruunapuitaan,koska kysyi haluanko sitruunoita ,ja tietenkin halusin! Tosin kaikki hedelmät oksista,joihin ulottui käsin,olivat jo tyhjäksi poimitut ja ajattelin että on aika riskaabelia kiivetä sinne ylös,etenkin kun puut ovat aika korkeita. Puita oli kaksi ,molemmat eri lajiketta. Minä en edes pyytänyt saada sitruunoita ja hän tarjosi niitä minulle,tuntemattomalle;mikä hyvä ihminen ,päivän pelastaja ehdottomasti,etenkin kun kotiin tullessa edessä oli vesivahinko.....Hän kertoi istuttaneensa puut ihan siemenestä ja että toinen puista tuottaa hedelmää 4 kertaa vuodessa! En edes tiennyt että sitruunapuu pystyy tuottamaan hedelmiä niin ahkerasti.,mutta ehkä siinä oli yhdistetty muutama eri lajike,joista molemmat tuottavat hedelmiä omalla ajallaan..Pihalla oli muutama nuori appelsiinipuun alku;nekin ihan siemenestä kuulemma istutettu.
Koska kaikki sitruunat alemmista oksista oli jo poimittu;kiipesi David puihin ja poimi sitruunat yläilmoista.Sydämeni kyllä pomppi pelosta tuossa vaiheessa sillä David näkyi horjahtavan muutaman kerran ja ajattelin että jos hän putoaa on se minun vikani kun niin halusin sitruunoita,vaikka en niitä pyytänytkään.....No onneksi hän pääsi tuolta ehjänä alas ja kädet täynnä sitruunoita.
Suoraan puusta poimitut sitruunat tuoksuvat taivaalliselta,mutta tuoksu häviää vähitellen.Kuorta raapaisemalla sen saa taas esille.
Toisessa puussa oli jännästi kuhmuraisia sitruunoita,takuulla luomua nämä!
Nyt sinulla on niin hyvät kuvat, että minäkin voisin syödä kikherneitä;) Miten olet salaatin näyttämään noin herkulliselta.
VastaaPoistaTakuulla sinäkin tästä tykkäisit,vaikka sanotkin ettet pidä pavuista;D Tämä oli hurjan hyvää:) Ja se näyttää hyvältä koska se oli vaan hyvää!
PoistaSisko tulossa tanne kylaan kahden viikon kuluttua, tehdaan tata salaattia ja lahetetaan sisko poimimaan itse sitruuna pihalta :)
VastaaPoistaOI onnekas sitruunapuun omistaja(kukas olet?) tulette siskon kanssa takuulla tykkäämään tästä!
PoistaIhana sitruunamies ja ihanat sitruunat.
VastaaPoistaTuula:joo tuli odottamatta ihanat sitruunat kuvan lisäksi:;D
PoistaOnpa houkutteleva ohje! Ja todella ystävällinen sitruunapuun omistaja, mukava tarina. :)
VastaaPoistaAnni Minerva ,tämä oli hurjan hyvää ,niin että sitä ei voinut lakata syömästä;D Ja oli tosi kiva yllätys tuo ystävä'llinen sitruunapuun omistaja:)
PoistaMaalla asuvalta ystavaltani saan usein sitruunoita suoraan puusta. Sitruunalla on tosiaan satoa aika ison osan vuodesta eika niin kuin muilla sitruspuilla.
VastaaPoistaTuollaiset ystävät ovatkin kivoja;D Mutta miksi ne sitruunat kesään mennessä on niin paljon kalliimpia jos ne kerran tekevät satoa melkein ympäri vuoden...
PoistaMä en oo vielä törmänny huanoon kikhernesalaattiin...
VastaaPoistaSitruunajuttu <3
Meillä on Urho9v kanssa jännä viikonloppu. Täälä on junioreiden SM kisat ja nuoremmille sitten hopealuistinfinaalit. Nuorin sarjahan on E eli 11v joten nää pienemmät joutuu kisaamaan sitten siinä. Urho on2 matkan jälkeen 3. yhteispisteissä! Teki molemmilla matkoilla hienot omat enkat, edellä olevat on siis 11vuotiaita... Lajinhan sä varmaan muistatkin...
Nanna,ei sellaisia taida ollakkaan! Mutta tämä oli ekstra hyvä:) Sitruunat suoraan puista tuolla tavoin oli kyllä kiva juttu:) Ja Mahtavaa tuo Urhon sija:) tosi hienoa ja onnea äidillekin! Juu tuttua on,itsekin olen tuollaista harrastanut.
PoistaOlihan siinä tarina. Hauska tuo mies puussa -kuva. :-D Onneksi ei pudonnut alas!
VastaaPoistaIhana ohje. Pakko kokeilla!
Satu,no aika lähellä piti ettei tuo antelias mies pudonnut puusta;D Tämä oli todella suositeltavan hyvää:)
PoistaOi että on taas hyvän näköinen herkku. Ja sitruunoista olen ihan kade - minä rakastan sitruunan makua, mutten ole koskaan tainnut saada ihan tuoretta...
VastaaPoistaMinna.tämä oli hurjan hyvää:) ja minäkin rakastan sitruunoita ja muitakin sitrushedelmiä yli kaiken.Just poimittu sitruuna tuoksuu ihanalle,mutta se tuoksu sitten häviää mutta sen saa ihan tuontisitruksistakin esille hieman kuorta rapsuttamalla:)
PoistaKikherneet ovat suurta herkkua, tämä ohje menee ihan varmasti kokeiluun. Kuvista melkein välittyy huumaava sitruunoiden tuoksu :)
VastaaPoistaBlueskissa:Käytän kikherneitä aika paljon täällä ja näin tehtynä oli hurjan hyvää:) Ja kiva jos tuo sitruunoiden tuoksukin välittyy,olis kyllä kiva jos voisi tuoksut tulla netin kautta(ehkä tulevaisuudess;D)
PoistaIhania sitruunoita suoraan puusta!
VastaaPoistaPidän tosi paljon kikherneistä ja kikhernesalaateista. Taidan seuraavaksi kokeilla tätä ohjetta :)
Omenaminttu:oma onni olisi kyllä oma sitruspuu....suosittelen tätä sillä on tosi hyvää:)
PoistaMinulla on parhaillaan jääviileä-kaapissa kokonainen sitruuna, jonka kuoresta on puolet raastettu (siihen kranssikakun täytteeseen). Nautin tuosta tuoksusta niin kauan kuin sitä riittää. Herkusta toiseen: onko blogissasi israelilainen juustokakku -ohje? Tarkoitan sellaista "gvina ugaa", joka paistetaan levynä ja leikataan neliön muotoisiksi paloiksi, paksuus 5- 7 cm. Pinta on kauniin kullanruskea. Siinä ei ole pohjaa, vaan koko kakku on samaa raaka-ainetta. Tällaisia sai ainakin 80-luvun alussa Israelissa kahviloista.
VastaaPoistaKokeilulistalle meni :) Kuulostaa huipulta! Ja hauska tarina. Kannattaa kaveerata puun omistajan kanssa :) Ikävä noita ihania sitruunoita. Sain Israelissa asuessani aina Jadista luomusitruunat suoraan puusta...
VastaaPoistaNinarose;tämä oli hurjan hyvää:) Ja olin kyllä siellä sitruunapuun luona ihan oikeeseen aikaan,pitäisköhän mennä toisenkin kerran;D Voin ihan kuvitella että Jadissa oli ihanaa poimia sitruunat ja muutkin jutut suoraan puista:)
PoistaMmm... jo ohjeessa ovat kyllä maut kohdallaan :) Täytyy kokeilla ehdottomasti. Ja sympaattinen sitruunapuun omistaja. Tuoreet sitruunat ovat kyllä jotain, jota kaipaisin tänne Suomeenkin juuri tähän aikaan vuodesta.
VastaaPoistaOuti,todellakin monta mahtavan hyvää makua tuossa:) Eli suosittelen! Ja oli tosi symppis sitruunapuun omistaja ja ihanat sitruunat:)
Poistaihanat kuvat! ja niin hyvän kuuloinen ohje, että kokeiluun menee :-)
VastaaPoistaKiitos ihanainen:) Ja toivottavasti tykkäät;minä tykkäsin tosi paljon:)
PoistaSalaatti menee kokeiluun! Herkullisen näköistä!
VastaaPoistaSofia:)Kiva,olen varma että tykkäät tästä:)
PoistaIhana resepti. Pidän paljon kikherneistä, mutta tosi harvoin niitä tulee käytettyä. Mukava sitruunapuiden omistaja. Oikeaan aikaan kävit kuvaamassa, kun hänkin osui paikalle. Olisi tuollaiset juuri poimitut sitruunat ihan toista kuin tänne lennätetyt ja marketin tiskiltä ostetut.:)
VastaaPoistaKatja,kikherneet ovat.tosi kivoja salaateissa:-) olin tosiaankin oikeaan aikaan tuolla ja.mukava yllätys puiden omistajan muodossa:-)
PoistaIhana sitruunatarina :) ja mahtava salaatti ! Mun lemppariruokia olikin aikoinaan kikhernesalaatti, aika samaan tapaan tehtynä. Eipä ole vaan hetkeen tullut laitettua joten kiitos muistutuksesta
VastaaPoistaMilma,sarrui.kivasti just kun halusin kuvata puuta:-) ja tosiaankin,kikherneet tuolla tavoin tehtynä.tosi namia:-)
Poistatämä salaatti on hurjan hyvää ja mieheni ihastui siihen heti !! käytämme paljon kikherneitä, koska mieheni on tunisialainen. Laitoin kastikkeeseen myös hieman jeeraa ja 4 epices (tunisiasta) ja jogurrti vaihtui kermaviiliin. Ai nami nami.
VastaaPoistaTina:kiva kun tykkäsitte:) Tätä olenkin jo tehnyt muutaman kerran:)
VastaaPoistaAivan ihanaa! Tykkään kikherneistä mutta niihin haastava saada makua.
VastaaPoistaTästä tulee meidän perheen kestohitti. Kannatti ostaa kookosöljyä tätä ruokaa varten;) Annaleena