torstai 22. toukokuuta 2014

Kirsikkatomaattipiirakka,joka hupeni hetkessä...

Eilen vietettiin täällä osittain asuvan ystävän läksiäisiä(hän kyllä palaa sitten talvella..) ja minun tuomiseni olivat tomaattiset piirakat,jotka hupenivat aika nopeasti. Taikina,jonka otin täkäläisen nettilehden sivuilta,oli erittäin onnistunut ja sitä kehuttiinkin,ja etten unohtaisi niin laitan ohjeen tänne. 

Erinomaisen hyvä piirakkapohja(kahdelle normaalikokoiselle tai 3 pienelle piirakalle)
  • 350 grammaa vehnäjauhoa
  • 200 gr kylmää,kuutioitua voita
  • teelusikallinen sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl etikkaa
  • 1 kananmuna
Tein taikinan moinitoimikoneessa,jossa sekoitin ensin jauhot,voin ,suolan ja sokerin,kunnes seos oli ryynimäistä,jonka jälkeen lisäsin etikan ja kananmunan,ja annoin koneen käydä vielä kunnes oli muodostunut hieman suurempia "murusia",jonka jälkeen käsin yhdistin taikinan palloksi.Jos tuntuu että taikina sitä tarvitseee,voi sinne lisätä myös ruokalusikallisen jääkylmää vettä. Taikina laitetaan jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.Tämän jälkeen taikina kaulitaan jauhotetulla alustalla 3-4 millin paksuiseksi levyksi,joka nostetaan piirakkavuoan päälle (alle laitoin leivinpaperia)
Piirakkapohjataikinan päälle laitetaan leivinpaperia ,jonka päälle laitetaan papuja tai muuta painoksi.Uuni lämmitetään 180 C-asteeseen, ja taikinapohjaa paistetaan 10 minuuttia.Tämän jälkeen painot poistetaan ja pohjia paistetaan vielä 5 minuuttia,kunnes pohja tuntuu kuivalta.Esivalmistettua pohjia voi säilyttää jääkaapissa 3 päivää tai pakkasessa kuukauden.
Täyte:
Täytteeseeni tuli pieniä makeita kirsikkatomaatteja,jotka sekoitin 2 erilaisen juuston kanssa: puolikovan lampaanmaitojuuston ja fetan tapaisen juuston kanssa.Lisäsin myös yrttimaustetta sekä basilikan lehtiä ja paprikamaustetta johon olin sekoittanut hieman jauhettua aurinkokuivattua tomaattia.  Asettelin tomaatti-juustosekoitusta  piirakoiden pohjalle. Kuten kuvastakin huomaa niin ensimmäisen kuvan piirakassa näkyy enemmän tomaatteja...ne kävivät hieman vähiin joten toisiin tuli enemmän juustoa.
Tomaattijuustosekoituksen päälle kaadetaan creme royal-seos eli isolle piirakalle 
  • 2 kananmunaa
  • 120  ml kermaa.
  • suolaa,mustapippuria.
Kananmunat ja kerma sekä mausteet vatkataan ja seosta kaadetaan piirakkavuokiiin täytteen päälle. Pienelle piirakalle riittää 1 kananmuna ja 60 ml kermaa.Piirakoita paistetaan 180 C-asteessa  35-45 minuuttia,kunnes pinta on ruskistunut ja piirakka pysyy hyvin koossa,Annetaan jäähtyä ennen leikkaamista.
Ja menin taas erään lempparimehukioskini ohi..Tel Aviv on töpö täynnä mehukiskoja,mikä tekee esim.mehupaastosta tosi helpon;D mutta tämä kioski,josta saa myös vihersmoothieita,on niin ihanasti panostanut ulkonäköön:)

29 kommenttia:

  1. Oletko edelleen mehupaastolla?

    Hyvalta naytti piirakat. Taidankin ottaa ohjeen ylos, kohtahan on Shavuot.
    Mitahan se etikka tuossa taikinassa vaikuttaa, olen usein miettinyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu,en ole enään ollut viikkoon. Tai se loppui kirjastoa seuraavana päivänä. En tiedä miten tuo etikka oikeastaan vaikuttaa mutta tosi hyvä pohjataikina tämä:)

      Poista
  2. No ihanat piirakat teit viemisiksi. Minä taidan tehdä tuollaisen viikonloppuna. Nam =)

    Tuo mehukioski on todella herkullisen näköinen. En ihmettele, että se on lempipaikkasi. En muista mihin postaukseen laitoin sinulle kommentin tahinista, mutta laitan kysymyksen nyt tähän uudestaan. Kaupassa oli vain järkyttävän iso purkki tahinia, jonka ostin, kun tarve oli suuri (ne ihanat kukkakaali-chili-tahini-jutut). Miten pitkään tuo tahini säilyy? Osaatko vinkata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta;noista piirakoista tykättiin ihan valtavasti,ja eivät ole vaikeatekoisiakaan.
      Mehukioski on todellä nätti ja on niitä muitakin tosi nättejä,mutta tuo on yksi näteimmistä.
      Tahini kyllä säilyy aika kauan,mutta säilytä avattu purkki jääkaapissa.Mulla ne purkit kuluu aika nopeasti joten en ole edes hirveästi ajatellut asiaa;D

      Poista
    2. Mä kyllä arvasinkin, ettei tahini ehdi sulla pahaksi mennä ;-) Käyn siis vain katselemassa herkkuohjeita ja testaan tahinia siellä sun täällä =D

      Poista
  3. Mums, så gott! Vilken söt kiosk.

    VastaaPoista
  4. En yhtään ihmettele, että hupenivat. Heti alkoi kiinnostaa, mikä oli etikan rooli pohjassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna,pieni googlettelu selvitti ainakin sen,että etikan ansiosta pohja ei kovetu liikaa eikä myös ruskistu liikaa.

      Poista
  5. Hmm, I'm suddenly feeling very hungry...! Looks like the perfect way to feature fresh cherry tomatoes. Simple and savory!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah,this would be great.with a vegan filling.and crust too,cherry tomatoes are so.yummy:-)

      Poista
  6. Nam, tätä taytyy kokeilla. Rakastan pikkutomaatteja. Kaikenlaiset pait ovat kyllä mukavia tarjottavia ja joskus meillä syödään semmoisia ihan päivälliseksikin vaan salaatin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula,popsin pikku tomaatteja kuin karkkia;-) Pait ovatkin tosi kivoja tarjottavia.kutsuilla.ja.muutenkin:-)

      Poista
  7. Vaikka en teekään tällaisia piirakoita, uskon että katosi pikavauhtia. Kirsikkatomaatit ovat täälläkin kovalla kulutuksella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu olivat.suosittuja.kutsuilla.ja.joku jopa kuiski korvaani että oli kutsujen.paras tarjottavanPikku tomaatit ovat niin ihania:-)

      Poista
  8. Vautsi,tosi hyvä ohje,yksinkert.ja herkullinen!!! Ottolenghistä oli tunnin ohjelma yks ilta.Jerusalemissa kierteli tutustumassa eri ruokiin.Erittäin mielenkiint.(ja komea) tyyppi !!! Mitä juttuja liittyy Shavuotiin ja mikä ihme oli se tuli/nuotio-juttu viime viikol???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli,tosiaankin helppo tehdä ja varma menekki.kutsuilla.Harmittaa kun.se Ottolenhi Jerusalemissa ei näy.Suomen ulkopuolella.eikä sitä netistäkään löytynyt.Ottolenhin.kirjat ovat mahtavia,mulla niitä.3 ja seuraavan.pitäisi ilmestyä syksyllä.Shavuot on.lempijuhlani täällä,on.sekä pyhiinvaellus että.sadonkorjuujuhla ja kibutseilla on silloin.tapana pukeutua valkoisiin ja laittaa joku seppele päähän Shavuotina.syödään maitotuotteita ja pyhän tärkein syötävä on juustokakku! Lag.Baomeria sen sijaan.inhoan.niiden.kokkojen.vuoksi...

      Poista
  9. wautsi,tosi ihana ja yksinkert.ohje!!!! Ottoleghistä oli mielenkiint.ohjelma yks ilta tv´ssä.kierteli Jerusalemissaeri ruokapaikoissa.Mitä tuohon Shavuotiin liittyy ihan arkitasolla,tapoja,ruokia...???? entäs,mikä oli se tuli/nuotio-juttu viime viikol???

    VastaaPoista
  10. Oot sä kuule kuullu Jael siitä yhdestä blogista, jonka syytä on että Tel Aviv on nykyään mun wanna-go-there-so-bad kohde numero 1 !

    :)

    Ja ihana piirakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna suosion.perusteella.piirakat olivat.ihania:-) nyt mä.en.tiedä miatä blogista.puhut.ja tulin.uteliaaksi.Mutta jos tulet tänne niin täällä on.valmiina odottamassa kulinaarinen opas;-)

      Poista
    2. Jotain sitrusta siinä oli nimes ja makeaa kans, mutta lyö ihan tyhjää nimen kohdalla just nyt... :)

      Poista
  11. Tomaatin ja juuston yhdistelmä toimii aina... ja oi näyttääkin hyvältä :) Hurmaavan ihastuttava mehukioski vihreine banaaneineen. Kumpa meilläkin olis.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,totta,se toimii niin hyvin:) ja tuo mehukioski on tosiaankin hurmaava ja sinne joskus poikkean hakemaan vihreän smoothien:)

      Poista
  12. Jee, kohta täälläkin alkaa tomaatit taas hetkeksi maistumaan joltain ja pääsen leipomaan tomaattipiirakoita :) Tomaatti ja feta on aika lyömätön piirakkatäyte yhdistelmä.

    VastaaPoista
  13. Sofia:kiva kun teille tomaatit pian ovat paremman makuisia:) Täällä ne ovat nyt parhaimmillaan,mitä makuun tulee ja niitä tuleekin syötyä paljon:) Totta ,mahtava yhdistelmä.Mulla oli tässä myös Kashkaval-lampaanjuustoa.

    VastaaPoista
  14. Outstanding post, I believe blog owners should acquire a lot from this blog its
    really user genial. So much wonderful info on here :D.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...