New Yorkissa asuessamme kävimme joskus aamiaisella eräässä dinerissä ja välillä seuraamme liittyi myös tuttavamme Vincent,joka yritti välttää kolestrolia ja tilasi aina valkoisen munakkaan.Se oli silloin minulle ihan uusi tuttavuus,sillä ei ollut koskaan tullut mieleen laittaa munakasta pelkästään valkuaisista.....Kuvan munajuttu kirsikkatomaatteineen ei tosin ole valkuaismunakas vaan ihan pelkkä paistettu valkuainen;oikeaa valkuaismunakasta tehdessä valkuaiset vispataan kunnolla,niin että syntyy kunnon vaahto;näin munakkaasta tulee kuohkea ja hyvä:)
Ihan ensimmäisinä päivinäni Helsingissä,kun oli vielä sateista ja koleaa;vietettiin Kampin Narikkatorilla munakasta tapahtumaa.
Yleisölle tarjottiin kotimaisista munista tehtyä munakasta.
Ihmisiä kerääntyi seuraamaan munakkaan valmistumista
Kanatyttö jakoi tietoa kananmunista.
Paikalla oli myös Laitilan Kanatarhan markkinointi-ja viestintäpäällikkö Lisa Savola,joka kertoi minulle Laitilan kanatarhan uudesta tuotteesta:Laitilan ProEggValkuaisesta,eli tetrapakkaukseen pakattuja kananmunan valkuisia.Pakkauksessa on 15 kananmunan valkuaiset,ja munien keltuaiset eivät ole päätyneet hukkaan,sillä ne menevät suurkeittiöihin. Tosi mahtava tuote leipojille:kuin luotu marenkien ja macaronsien tekoon:) Harmikseni en päässyt tuotetta kokeilemaan,sillä olin vieraitten keittiöitten varassa,mutta ehkä ensi kerralla.Tänne palattuani huomasin samanlaisen tuotteen luomumarketissa;tosin litran pakkauksessa,mikä on mielestäni vähän liian suuri pakkaus;tuo Laitilan pakkaus onkin juuri passelin kokoinen:)
Vain noin 10%:lla ihmisistä on geeni, joka ylläpitää korkeaa kolesterolia ja vain heidän pitäisi välttää kolesterolipitoisia ruokia, kuten kananmunan keltuaisia ja katkarapuja.
VastaaPoistaDzinni>tuo noin 10 % ei olekaan ihan pieni prosentti,jos ajatellaan,että melkein joka kymmenellä ihmisellä on sellainen.,Minulla on hyvä ystävä',joka on koko elämänsä syönyt todellakin terveellisesti,ja on terve kuin pukki,paitsi mitä tulee kolestroliin,hän on perinyt sen korkean kolestrolin.Vincent taas,oli sellainen,joka ei hoitanut itsenään tarpeeksi hyvin ja kärsi sydämen oireiluista,ja lääkäri oli hänelle suosittellut vähäkolestrolista ruokavaliota.Tuo kaikki tapahtui 10 vuotta sitten,joten ehkä suositukset olisivat erilaiset tänä päivänä.
PoistaEi olekaan, mutta se on enemmän kuin 10% ihmisistä, jotka syövät kolesterolilääkkeitä. En ole kenellekään vielä tänäkään päivänä kuulut yhdenkään lääkärin suositelleen vain ruokavaliota korkean kolesterolin hoitoon.
PoistaViime talvena juttelin kananmunia tutkineen turkulaisprofessori Rainer Huopalahden kanssa, ja se poiki pienen kirjoituksen blogiini, tässä linkki: http://dzinninajatuksia.blogspot.fi/2013/03/kananmuna-onkin-terveellista.html
On sitten niitäkin (kuten minä), joiden pitää ruokavaliolla pitää kolesteroliarvomme korkealla ;)
Mitä tulee munanvalkuaisiin, tulee mieleen erään kuuluisan ihotautilääkärin kauneusdieetti, jonka pitäisi parantaa naaman ryppyjä ja "kohottaa" kasvoja yms. Dieetti sisältää nimenomaan esim. munanvalkuaisia. Postauksia tästä on täällä:
http://dzinninajatuksia.blogspot.fi/2011/07/nicholas-perriconen-kauneusdieetti.html
http://dzinninajatuksia.blogspot.fi/2011/07/perriconen-kauneusdieetin.html
Dzinni:mielenkiintoista ja tulenkin paremmalla ajalla lukemaan noiden linkkiesi takana olevia tekstejä. Tuo ystäväni joutuu harmikseen syömään kolestrolilääkettä sen korkean kolestrolin vuoksi,mutta on muuten erittäin terve.
PoistaJag har hört om äggvitor på burk, men inte sett det själv.
VastaaPoistaHovkonditorn,det såg jag första gången nu i Finland,och sedan här när jag kom tillbaka.Här är bara burken litet för stor,men ringde dem idag och de kommer också att säljä en halv liters burk:)
PoistaMinä olin ostanut ajatuksissani ison paketin kananmunia, joiden pakkauksen kannessa niiden kehuttiin olevan "perinteisiä kananmunia" :D Siis soikeitako? Olivat tosiaan ihan perinteisiä mitä tulee muotoon.
VastaaPoistaCampasimpukka;hih,eikös ne yleensä olekin soikeita? Joskus tosin on tullut vastaan vähän pyöreämpiäkin munia..
PoistaIhana sydän-aamu-muna. Pitääpäs joskus kokeilla valkuaismunakasta. Olen löytänyt taas kananmunan ja todennut että siitä saa erinomaista ruokaa kaikkiin päivän aterioihin.
VastaaPoistaKivan tilaisuuden olet taas bongannut Hesasta ja nuo aiemmat kahvila ja ruokapaikkapostaukset saavat minut iloiseksi. Täältä luotasi löytää uusia paikkoja missä herkutella :)
Birgitta,tosin pieni tippa keltuaista pääsi karkaamaan tuohon,joten tuo ProEgg Valkuainen oliskin täysi kymppi tällaisissä. Olin pari vuotta ilman kananmunia kun olin vegaani mutta kylllä vaan ovat kananmunat hyviä aina välillä,etenkin jos ovat luomua tai vapaana kasvavien kanojen munia. Tämä oli ihan alussa ja menin uteliaana katsomaan että mitäs sieltä löytyisi;D Kiva että Hesa-postaukset ovat ilahduttaneet,mukavaa kuulla:)
PoistaHuomasinkin kaupassa tuollaisen tetrapakkauksen, ja varmasti juurikin leipureiden iloksi kätevä. Itse ostan aina vain luomu munia ja mielellään vielä ruskeakuorisia! Availenkin pakkauksia varmistaakeni onko paketissa ruskeakuorisia munia, hassua eikös.:))
VastaaPoistaJatta,on se tosi kätevä se pakkaus ja säästää leipojan aikaa. MInäkin pyrin ostamaan lähinnä luomu.-ja vapaana kasvaneiden kanojen munia. Ruskeakuorisia,jos on valita kummat ottaa,mutta kuulemma maulla ei ole eroja,vaikka ruskeat kuoret onkin.Näin luin jostain.
PoistaHehe we had a delicious omelette last night! I love making them for a quick, easy meal :D
VastaaPoistaLorraine:An omelette is a perfect meal if you are in a hurry:)
PoistaMuna on paras eli EGG RULES ! Ja yolkki on kuin piste iin päällä; muna ei ole muna ilman keltuaista ! ;) Kolesterolipropaganda vihastuttaa meikäläistä. Ihan bullshittiä kaikki kananmuna-varoittelu. Se on sellainen superfoodien superfoodi, että oksat pois. En suosittelisi kenellekään kananmunien poisjättämistä ruokavaliosta.
VastaaPoistaNojoo, se siitä, Maama rauhoittuu nyt : ) Pitäis joku pv rakentaa itselle angry bird-munakas. Naama vihanneksista niinkui tuossa tomaattikuvassa : )
Maama: muna on tosi hyvää:) Tuota valkuaissydäntä tehdessä arvaa kuka sai keltuaisen,...no koirani Bambi,se on niihin ihan hulluna! Kyllä valkoinenkin omeletti voi olla ihan hyvää välillä ja tuo ProEgg-tuote on hyvä nimenomaan kiireiselle leipojalle:) Miksi sitten aina sanotaan ettei pitäisi syödä liikaa keltuaisia....
PoistaAngry bird munakas.no sellainen oliskin kiva:)
Hienoa kun taas saa syödä kananmunia ilman kolesteroolinpelkoa. Kaikkea kuitenkin kohtuudella..
VastaaPoistaUnelma,eikös olekin hyvä juttu:) Kananmunat kun ovat niin hyviä:)
PoistaMeilläkin syödään kananmunia suhteellisen paljon - blogissakin on munakkaita ja muita munareseptejä aika runsaasti. Minä en jotenkin oikein osaa ajatella, että ostaisi pelkkää valkuaista, kun yleensä leivonnaisissani tulee kuitenkin kerralla käytettyä munat kokonaan (esim. keltuaiset curdiin ja valkuaiset macaronseihin...)
VastaaPoistaMinna Vuo-Cho.Olin pari vuotta ilman kananmunia,ja kun sitten söin ensimmäistä kertaa niin voi kun oli hyvää.Täällä tuli nyt tuollainen samanlainen tuote myyntiin,ja itselläni ensimmäinen ajatus oli että käteva jos tekee macaronseja tai marenkeja,
Poista