lauantai 13. kesäkuuta 2015

Taatelileipää ja ruokamessuja

Kävin alkuviikosta ammattilaisten Culinary2015-messuille,jonne olen ilokseni saanut kutsun jo kolmena peräkkäisenä vuonna.Sieltä tuli muutama juttu kotiinkin vietäväksi,kuten minulle ennestään tuntemattoman leipomon taatelilla maustettua tummaa leipää joka oli tosi herkullista.  Lämpimän kauden alkaessa täällä siirrän yleensä' jauhot pakastimeen mutta tila jenkkityylisen jääkaapin pienessä pakastimessa on rajallinen,ja koska olen pian lähdössä Suomeen,halusin käyttää jauhot loppuun,Niin syntyi taatelileipä tai oikeastaan muutama pieni leipä,joka ei muistuttanut leipomon leipää mutta oli tosi hyvää kuitenkin.Taateli antaa kivasti makeutta leivälle. Vaikka piti niin en kirjannut ohjetta tarkkaan ylös mutta tässä kuitenkin jonkinlainen selostus siitä.

Taatelileipä -minulla oli tasan 2 dl ruisjauhoja,jotka menivät juureksi.Lisäsin 2½ dl vettä ja hieman ruokosokeria ja jätin juuren kehittymään.Seuraavana päivänä poistin hieman juurta,lisäsin ,tällä kertaa täysjyväjauhoja koska ruisjauhoja ei enään ollut sekä vettä.  Täällä on nyt hellesäät joten jo illalla juuri kupli kunnolla ja siinä oli mieto hapan tuoksu. Jos olisin jättänyt sen vielä muutamaksi päiväksi niin olisi ollut varmaankin kivasti hapan juuri mutta tein leivän jo tässä vaiheessa.  Laitoin monitoimikoneen astiaan 4 dl juurta,5 dl jauhoa joista puolet tavallista vehnäjauhoa ja puolet täysjyväjauhoa. Lisäsin myös 3 rkl leipämallasta ,0,75 dl oliiviöljyä,suolaa, ja vajaan ruokalusikallisen kuivahiivaa. Tämän jälkeen lisäsin sekä vettä ja jauhoa mutten laittanut ylös vaan kone teki töitä taikinan kanssa ja vettä ja jauhoja tuli lisättyä kunnes näytti siltä että niitä on juuri se oikea määrä. Juuri ennenkuin taikinasta muotoitui pallo lisäsin taikinaan 10 pehmeää ja pieniksi paloiksi leikattua taatelia.  Taikina sai paisua kaksinkertaiseksi jonka jälkeen  teinkin siitä pieniä leipiä muutaman isomman leivän sijaan. Paistoin leivät kunnes pinta oli saanut väriä ja leivät kypsyneet sisältä. 
Tulipa taikinasta hyvää leipää!
Ruokamessuillakin tuli otettua muutama kuva. Tässä eksoottisten hedelmien kasvattajien yhdistyksen pöydällä olevia hedelmiä.
Buffalonmaitojuustosta tehty Caprece-salaatti
Buffalomaitomeijerin pöydällä oli myös buffaloburrataa jota maistoin.
Paahdettuja edamamepapuja eri makuisina
Viiriäisen munia.Etikkaliemessä säilötyt viiriäisen munat ovat herkullisia.
Sieniviljelijän osastolla sai maistaa paistettuja sieniä.
Ihanat maustetut etikat.Ihastuin saman yrityksen kylmäpuristettuun maapähkinäöljyyn jossa on niin paljon makua.
Miki Delicatessenin osastolla on joka vuosi suuri hummusvati,ja hummusannoksen päälle sai valita eri tavoin maustettuja kikherneitä.
Miki Delicatessenin kalamakkarat.
Pastaa
Punajuurignocchiannos.En muista mitä noissa oli sisällä sillä olin jo aika täynnä  enkä ottanut minulle tarjottua annosta..
.Vuohen-ja lampaanmaitojuustoja.
Pieniä tatteja
Kuvassa Peppe valmistamassa pizzaa.Peppe eli Giuseppe Giordano joka sai alkunsa Napolissa mutta syntyi Brooklynissä,perheen ollessa siellä lomalla.Peppe kasvoi Campanian alueella ja oli alusta pitäen mukana perheen leipomossa.Teininä hän lähti New Yorkiin,opiskeli ja työskenteli ravintoloissa mutta palasi Italiaan ja oppi kaiken siitä miten valmistetaan aitoa napolilaista pizzaa.Israelilaisen vaimonsa myötä hän tuli Tel Aviviin ja avasi pizzerian kantakahvilani lähelle.Peppen pizzoja kehuttiin mutta hän  sulki muutama vuosi sitten pizzeriansa ja palasi New  Yorkiin. Ikävä toi hänet kuitenkin takaisin tänne....ja uusi pizzeria avattiin lähelle Tel Avivin satamaa.Peppen pizza syntyi hetkessä!
Lempparitahiniani,Nasaretista kotoisin olevaa Alarz-tahinia saa Helsingistäkin Malminkadun Zaafran-delistä.
Kiva juusto-vesimeloni-sardelliannos
Ihanat pikku Mara de Bois-mansikat. Maistuvat ihan ahomansikoille.
Lisää juustoa....
Ennen lähtöä piti vielä juoda Aperol kun sellaista kerta tarjottiin.  
Oli taas kivat messut:)

23 kommenttia:

  1. Kiitos herkkugallerian kuvista, vesikielellä katselin niitä. Kiitos myös taatelileipäreseptistä, valmistan varmasti taatelileipää itsekin. Niin ja kiitokset vielä niistä lämpimistä tuulista, joita puhalteli tänne päin Tel Avivista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanski:ole hyvä vaan:) Taateli antaa kivasti makua leivälle,tykkäsin:) Ja kiva kuulla että puhaltamani tuulet saapuivat perille,toivottavasti pysyvätkin jonkun aikaa;D

      Poista
  2. Oi mitä ihanuuksia. Eniten taisin ihastella isoa vadillista hummusta, tai ehkä noita mansikoita - nam !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita:oli kyllä ihanuuksia tuolla messuilla.Tuo vierailu oli tosi monipuolinen lounas;D

      Poista
  3. Voi olla taivas maan päällä todellakin! Rakastan ruokatapahtumia ja -messuja, tuosta tapahtumasta vielä löytyisi sellaisia herkkuja joita ei ole aiemmin päässyt maistamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli-Hannele:oli kyllä ihan mahtavat messut ja herkut taas.Itse aina odottelen eniten tuota eksoottisten hedelmien pöytää;niitä hedelmiä kun ei oikein löydy kaupoista vaikka tääällä onkin mahtavat hedelmävalikoimat kaupoissa muutenkin.

      Poista
  4. Oijoi! Nyt on leivät uunia vaille valmista ja en löydä kypsennyslämpöä?! Improvisoidaan sitten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurvillinen:tein nämä miniuunissani 225 asteessa,mutta se voi tavallisessa uunissa olla ehkä 200 C. jäi hieman vaillinaiseksi tuo ohje vaikka piti kaikki kirjata. Kerro sitten miten onnistui...

      Poista
    2. Onneksi improvisaatio tuotti hyvää tulosta ja leipä on ollut todella pidettyä! Soitin juuri ohjeen pian 90-vuotiaalle mummulleni, joka on sukumme kotileipuri ja iästään huolimatta innostunut kokeilemaan kaikkea uutta! :)

      Poista
    3. Kiva kuulla että onnistui:) Ja kiitos että tulit siitä kertomaan:)

      Poista
    4. Nyt on meneillä uusintakierros, eka erä kun katosi vauhdilla. Analysoimme äitini kanssa leipomani leivän koostumusta. Ihankuin se ei olisi noussut? Juureen leipominen, nostatus ym on minulle todella vierasta, sillä oikeastaan leipää olen leiponut vasta sairastumisen jälkeen kuntoutumisen vuoksi. Sama ongelma koskee frugaaleja nokkossämpylöitänikin, eli hyvää tulee mutta vissiin likilaskuista. Kuivat taatelipalat turvotin kuumassa vedessä ja nokkoset taas sämpylöissä laitan mukaan kuuman veden kanssa taikinaan. Onko siinä viika?
      T: hyvin blondi, joka osaa leipoa vaan sämpylöitä, taatelileipää ja jotain makeita... ;)

      Poista
    5. Kurvillinen:kiitos taas kommentista:-) omat leipäseni nousivat aika hyvinkin.Olivatko ne ainekset vielä kuumia kun lisäsit ne taikinaan?olen aina jäähdyttänyt ensin taatelit,jotka minäkin pehmensin kuumassa vedessä koska säilytän.niitä kesällä jääkaapissa,jossa ne kovettuvat.Terveisiä täältä Suomesta tällä kertaa:-)

      Poista
    6. Nyt leipä oli hieman paremmin noussut, sillä lisäsin lämpien taatelien joukkoon kylmää vettä. Aiemmin olen lisännyt ne kuumina. Olisi varmaan pitänyt keskittyä hieman paremmin kotitaloustunneilla, mutta en ole koskaan ajatellut, että ruuanlaitto ja varsinkaan leipominen kiinnostaisi minua...
      Kiitos vastauksestasi! Jatkan siis yrittämistä. :)

      Poista
  5. Voi mitä herkkuja sieltä löytyy, tässähän luulee itse asuvansa ihan jossain kehitysmaassa. Aperol Sprizz on meidän perinnejuoma, sitä kaivattiin nyt kovasti Ranskanmaalla, kun he eivät sitä vielä oikein tunne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu:noilla ammattilaisten (tarkoitettu lähinnä ravintola+hotelliammattilaisille) messut ovat kyllä erittäin herkulliset:) Aperolista olen ruvennut tykkäämään parin viimeisen vuoden aikana:)

      Poista
  6. Oijoi, olisin takuulla kuollut onnesta tuolla tai sitten syönyt liikaa. Mikä caprese ja leivät ja kaikki <3

    Mikä tuo kauniiin värinen aperol juoma on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena: parin juustolautasen jälkeen meinasi jo tulla ähky,enkä millään jaksanut maistella punajuurignoccheja;D Capresekin oli niin hyvää:) Aperol on italialainen aperitiivijuoma;ja tuossa juomassani ol hiilihappovettä sekä appelsiinimehua,oli oikein hyvää:)
      https://en.wikipedia.org/wiki/Aperol

      Poista
  7. Tulee ihan hirmuinen nälkä kun katsoo kuvia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli, mullekin tulee nyr kun katson kuvia ja muistelen tuota tapahtumaa😏

      Poista
  8. Kiinnostavia kuvia ruokamessuilta, kiitos! Kylmäpuristettu maapähkinäöljy vaikuttaa juuri sellaiselta täydellisen koukuttavalta. Tatit taisivat muuten olla kuningasosterivinokkaita. Herkullisia sieniä, joita täältäkin saa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,kiitos,kiinnostava tapahtuma olikin:-) Kylmäpuristettu maapähkinäöljy oli ihanaa ja onkin tarkoitettu maustamiseen.Ahaa,kuningasosterivinokkaita.Ei ihme että eehdyin kun näyttävät enemmän tateilta kuin osterivinokkailta ;-)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...