lauantai 28. tammikuuta 2017

Vähän bataattia, linssejä,sieniä ja....

Tämä on ohje ,joka oli tarkoitus julkaista jo vuosi sitten ,mutta jostain syystä se jäi roikkumaan luonnoksiin. Ohjeen olin löytänyt joskus pari vuotta sitten viikonloppulehdestäni,ja oli peräisin Rama's Kitchen -ravintolalta.  Tuo suosittu ja kaunis Farm to Table ravintola paloi ikävä kyllä täysin poroiksi viime marraskuun metsäpaloissa:(  Lehden annoskuva oli niin kaunis että oli ihan pakko kokeilla sitä,tosin jouduin hieman yksinkertaistamaan ohjetta. Ihan yhtä kaunis ei omasta annoksestani tullut alkuperäiseen verrattuna,sillä käytin esimerkiksi mustia linssejä ohjeen punaisten linssien sijaan.  Lopputuloksesta tuli kuitenkin tosi  hyvää,ja ruuassa olevat eri ainekset muodostivat  yhdessä tosi herkullisen  makuelämyksen.
******************************************************************************
Bataattia,linssejä,sieniä ja muutakin
1. Ensin valmistetaan paprikaöljy,johon tarvitaan:

  • 1 dl hyvää oliiviöljyä
  • 20 gr paprikajauhetta
  • 20 gr savupaprikajauhetta
Paprikajauheet lisätään öljyyn,ja sekoitetaan hyvin. Öljyä sekoitetaan aina välillä tunnin ajan,jonka jälkeen sen voi kaataa pieneen pulloon.

2. Bataattikreemiä varten tarvitaan:
  • noin 1 kg bataatteja
  • ripaus valkosipulia
  • valkosipuliconfitia 2-3 kynttä,öljyineen
  • suolaa
  • ripaus valkopippuria
Alkuperäisessä ohjeessa bataatit kypsennettiin uunissa suolakuoressa,mutta itse kypsensin bataatit ilman suolakerrosta,eli bataatit pestään ja kuivataan,jonka jälkeen ne kypsennetään kuorineen 250 C-asteessa noin 50 minuuttia,kunnes pinta on kuiva ja saanut väriä ja sisus pehmeä. Bataattien annetaan jäähtyä,jonka jälkeen ne kuoritaan. Bataatit jauhetaan monitoimikoneessa (tai sauvasekoittimella) valkosipuliconfitin ja sen mukana tulleen öljyn kanssa. Maistetaan ja lisätään suolaa ja pippuria maun mukaan.

3. Linssejä varten tarvitaan:
  • 2 dl punaisia linssejä (käytin mustia..)
  • 4 dl vihanneslientä
  • vajaa ½ dl oliiviöljyä
  • 2 sipulia
  • suolaa,mustapippuria
Linssien annetaan liota vedessä noin 20 minuutin ajan,minkä jälkeen linssit siivilöidään ja laitetaan kattilaan,johon on lisätty  kasvisliemi.Linssejä keitetään matalalla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia,kunnes linssit ovat täysin pehmenneet. Tarpeen mukaan lisätään hieman vettä. Sipulit kuutioidaan ja niiden annetaan paistua oliiviöljyssä kunnes ne ovat karamellisoituneet. Sipuliseos  öljyineen lisätään linsseihin.Seos jauhetaan tahnaksi monitoimikoneessa,tai sauvasekoittimella. Lisätään suiolaa ja mustapippuria,maistellaan ja tarkistellaan maku.
Alkuperäisessä ohjeessa linsseihin tuli myös suuri määrä pinaattia.Jätin pinaatin pois.

4. Herkkusieniä varten tarvitaan:
  • 1 pieni sipuli
  • 60 ml oliiviöljyä
  • 8 Portobello sientä
  • 25 gr hasselpähkinöitä
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa,mustapippuria
Ensin kuullotetaan kuutioitu sipuli öliiviöljyssä,keskilämmöllä.  Sienet kuutioidaan pieniksi kuutioiksi,ja lisätään pannuun missä sipulit,samalla lisäten lämpöä.Sieniä paistetaan mutta niiden ei anneta pehmentyä liikaa. Hasselpähkinät murskataan ja lisätään sieni-sipuliseokseen,päälle puristetaan sitruunamehua,ja seos maustetaan suolalla ja mustapippurilla.

Annos kootaan seuraavanlaisesti: Bataattikreemiä levitellään tarjoilulautaselle hummuksen tapaan. Sen keskelle lisätään linssiseos,jonka keskelle  tehdään kuoppa. Kuoppaan laitetaan sieniseos,ja koko annoksen päälle ripotellaan paprikaöljyä.
******************************************************************************
Tässä se alkuperäinen annos...(kuvan olen ottanut lehden kuvasta)

12 kommenttia:

  1. Wow that original one is like a work of art! Thank you for recreating it Yaelin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine: Yes it is really like a piece of art,so pretty.I did not want totally copycat it,so mine is a bit uglier version of it;D

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Hovkonditorn:tack,allt var så gott tillsammans:)

      Poista
  3. Nayttaa ja kuulostaa ihanalta, tallaiset varikkaat annokset saa jo ruuan maistumaan hyvalta suussa kun kuvaa katselee, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:kiitos,oli tosi hyvää vaikken ihan alkuperäisessä ohjeessa pysynytkään.Ja totta,tuossakin on niin kivasti väriä,houkuttelee syömään:)

      Poista
  4. Aikas herkullista! Tuota paprikaöljyä pitää tehdä heti, jääkaapissa härkistä, jonka öljy voisi maustaa sen hieman uudella tavalla. Herkkua uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli:kiitos,juu tämä olikin tosi herkullista. Ja paprikaöljyä voi tosiaankin käyttää muuhunkin.Kiitos samoin sinulle herkullista viikkoa:)

      Poista
  5. Oi Gud, vad det ser gott ut! Jag sku kunna frossa i mig en hel portion av detta just nu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia:det blev nog jättegott fast jag inte gjorde det precis som i restaurangen. Tack snälla du:)

      Poista
  6. Kyllä tuo sun kuva on niin herkullisen näköinen myös. Tätä täytyy testata sopivassa kohdassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna:kiitos Nanna ihanainen:) Kerro sitten jos teet tätä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...