sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Burmalainen munacurry

Viikonloppuaamuisin aamiaiseeni kuuluu usein shakshuka,mutta viimeksi tein burmalaista munacurryä,joka itse asiassa voisi olla burmalainen  shakshuka; monet ainekset kun ovat  samoja kuin siinä tutussa shakshukassa. Tässä ohjeessa kananmunat ensin keitetään ja sitten paistetaan kuumassa öljyssä, niin että niiden pinnasta tulee rapea kuori. Kananmunia varten valmistetaan herkullinen tomaattikastike aasialaisilla makuvivahteilla,ja kananmunat lisätään lopuksi kastikkeen joukkoon. Ohje on kotoisin Naomi Duguidin Burma-keittokirjast,ja heti ohjeen nähtyäni halusin kokeilla sitä. Erilainen ja ihana tapa käyttää kananmunia,ja tästä tuli todella hyvää, ja tätä teen takuulla toistekin. Hieman muuntelin ohjetta itselleni paremmin sopivaksi;esim. alkuperäisen ohjeen öljymäärä oli tosi suuri joten pienensin sitä ,ja salottisipuleiden sijaan käytin tavallista sipulia. Lisäsin myös tomaattien määrää,ja käytin vihreää chiliä Cayenne-chilien sijaan mikä teki ruuasta vähemmän tulisen.
******************************************************************************
Burmalainen munacurry

  • 4 suurta,kovaksi keitettyä kananmunaa kuorittuna (8-9 min, keittoaika)
  • 3 rkl rypsiöljyä+3 rkl seesamiöljyä
  • 1 keskikokoinen sipuli,silputtuna
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 1/3 tl kurkumaa
  • ½ tl chilijauhetta
  • 2 tl kalakastiketta
  • suolaa maun mukaan
  • 3 murskattua tomaattia (tai vastaava määrä purkista..)
  • 1 vihreä chili,ohuiksi suikaleiksi leikattuna

******************************************************************************
Ensin valmistetaaan kananmunat:  rypsi-ja seesamiöljyn sekoitus kuumennetaan pannussa hyvin kuumaksi,siihen lisätään kurkuma  ja kananmunat lasketaan varovaisesti kuumaan öljyyn. Niiden pinta alkaa muuttua heti. Alkuperäisessä ohjeessa öljyä oli sen verran että kananmunat uppopaistettiin,mutta pienemmällä öljymäärällä kääntelin munia kunnes niiden pinta oli lähes kokonaan saanut rapean kuoren. Minä en muistanut minne olin laittanut kurkumajauheeni,jonka löysin vasta jälkeenpäin,joten näistä tuli vähemmän keltaisia..
Paistettujen kananmunien annetaan hieman jäähtyä,jonka jälkeen ne halkaistaan,ja ne saavat odotella kunnes kastike on valmis. Kastiketta varten pannuun jääneestä öljystä otetaan talteen 3 ruokalusikallista,ja öljy lämmitetään uudelleen. Paista sipulia muutama minuutti keskilämmöllä,kunnes se on läpikuultavaa,lisää valkosipulimurska ja paista vielä jokunen minuutti. Lisää chilijauhe sekä tomaattimurska,ja anna seoksen kiehua ,aina välillä sekoittaen,kunnes tomaatit ovat pehmentyneet ja nestettä haihtunut, Lisää nyt kalakastike ja suolaa (maista ja tarkista suolan määrä),kohota lämpöä yli keskilämmön ja lisää chilisuikaleet ja sekoita.Lisää kananmunat: leikattu puoli alaspäin,ja kypsennä ruokaa vielä 3 minuuttia.
Tarjoile lämpimänä.
Vaikka vannoin pysyväni jonkun aikaa erossa vehnäjauhoista,en voinut vastustaa tätä filotaikinassa kypsennettyä piirakkaa juusto-pinaattitäytteellä,pitkän lenkin päätteeksi.Tosin otin vain pienen piirakan kun taas ystävä otti suuren..
Alunperin Bulgariasta kotoisin olevan perheen pienessä leipomossa Jaffassa  tehdään filotaikina aamuyöllä. Paikka ei ole varmaan muuttunut siitä kun se perustettiin,mutta burekas-piirakat ovat edelleenkin yhtä hyviä.

8 kommenttia:

  1. Minua kävi kyllä nyt kiinnostamaan tuo filotaikinasta tehty herkku. Filotaikinaan tekee mieheni aina herkullisia broileripasteijoita.
    Ihanaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:voinkin arvata sen ,kun myös Marokossa tehdään filotaikinaan piirakoita,ja nimenomaan lihaisia. Tämä on ottomaanien perua,jotka myös hallitsivat aikoinaan Balkanilla,eli Bulgariassa,josta tuon paikan omistajat alunperin ovat kotoisin. Ihanaa sunnuntaita sinullekin:)

      Poista
  2. Vad gott det låter och jag kan tänka mig att pajen också var frasig och god!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn: jättegott, och pajen,en av de bästa saker jag vet:)

      Poista
  3. Olen tehnyt intialaista munacurrya samantapaisella ohjeella. Ehkei ihan ykkös-currysuosikkini kuitenkaan, mielestäni jotenkin kokonainen kananmuna jää maun puolesta iralliseksi. Shaksuka sen sijaan on herkkua. - Ja kuka filotaikinaa voisi vastusta...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:en tiennytkään että intialaisillakin on munacurry,mutta varmaankin kaikilla tuon alueen mailla on jonkinlainen versio sellaisesta. (itse asiassa nyt just tuli mieleen yläkerran nepalilainen Santos,joka hoitaa Alzheimer-potilasta,ja totta tosiaankin,heilläkin on oma versionsa munacurrystä) Googlasin intilaisia versioita ja ne toivatkin enemmän curryn mieleen kun taas tämä versio oli kui joku curry vain nimensä puolesta,enemmänkin tosiaankin tuli mieleen shakshuka tuolla ohjeella.Tässä myös kananmunat puolitettiin ,ja ne olivat mielestäni tosi herkullisia näin tehtyinä. Ja tuo filotaikinapiiras,oih...

      Poista
  4. Hauskankuuloinen resepti! Pidän noin yleisesti kananmunaruoista ja shaksuka on herkkua, joten tämä maistuisi varmasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula;itse tykkäsin tästä tosi paljon,oli vähän vaihtelua shakshukaan,ja etenkin nuo kananmunat paistettuna olivat tosi hyviä:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...