sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Tarina appelsiineista,sitruunoista ja muffineistakin

Pitkästä aikaan leivoin muffineja,jotka olivat myös gluteenittomia. Muffineihin tuli hillososetta,mikä teki niistä erittäin meheviä.
Kimmoke leivontaan tuli viikonloppuna,kun kävimme saman kadun  naapurin kanssa poimimassa tästä runsashedelmäisestä puusta pomeransseja.  Näyttävät ihan appelsiineilta kuvassa,mutta ovat tosiaankin  pomeransseja. Puu kuuluu pienen kaupunginosani pienen marketin kauppiaalle,joka on vuokrannut pomeranssipuun takana olevan pienen talon. Kukaan ei näitä hedelmiä kuitenkaan käytä.Saimme häneltä luvan mennä poimimaan hedelmiä eikä taloa vuokrannut nainen ollut silloin kotona,joten emme häirinneet ketään kerätessämme hedelmiä.   Monilla on täällä tällainen puu takapihallaan,mutta harvat käyttävät puun hedelmiä,sillä ne eivät ole sellaisenaan syötäviä. Kun tulin kotiin harmittelin etten poiminut enemmän hedelmiä,mutta ehkä pääsen keräämään  näitä lisää. Pomeranssi on todella aromaattinen sitrushedelmä, ja  Suomessa tunnetaan parhaiten pomeranssin kuivatusta kuoresta jauhettu mauste.  
Pomeranssissa on paksuhko kuori,ei erityisen paljon hedelmälihaa,ja suuri määrä siemeniä. Keitin jonkinlaisen hillososeen muutamasta pomeranssista,johon lisäsin myös vihreää omenaa. Hillososeeseen tuli mukaan myös pomeranssin valkoinen osa. Pomeranssin kuoressa on pektiiniä enemmän kuin tavallisessa appelsiinissa.
Hillososeeseen tuli 3 pomeranssia, 1 vihreä omena sekä ruokosokeria,mikä antoi soseelle tummemman värin. Leikkasin pomeranssin kuoriosaa palasiksi,puristin mehua mukaan ja soseutin kuoripalat ,omenan sekä mehun  monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi soseeksi. Soseeseen lisäsin 2 dl ruokosokeria sekä muutaman ruokalusikallisen sitruunamehua,ja keitin  sosetta noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä aina välillä sekoittaen. Sose antoi todella paljon makua muffineille,ja tuli mieleen että saman voisi tehdä tavallisista appelsiineista,Valkoisessa kuoriosassa on  myös runsaasti C-vitamiinia,ja siitä tulee mukaan hieman kirpeyttä,joka tekee näistä muffineista tosi herkulliset.Appelsiineista tehdyn hillososeen tekisin  näin:3 luomu-tai hyvin pestyä appelsiinia halkaistaan,niistä puristetaan mehu ja poistetaan siemenet.  Kuoriosa (myös valkoinen kuoriosa) leikataan palasiksi,ja jauhetaan soseeksi monitoimikoneessa yhdessä appelsiineista puristetun mehun ,vihreän kuoritun omenan sekä sitruunamehun (3 rkl)kanssa. Sose laitetaan kattilaan,lisätään 2 desiä sokeria ,ja seosta keitellään noin puoli tuntia miedolla lämmöllä,aina välillä sekoittaen. Valmiin soseen annetaan jäähtyä.
******************************************************************************
Gluteenittomat appelsiinimuffinit
  • 180 gr pehmeää voita 
  • 2 d sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 2 kananmunaa
  • 1½ dl kookoshiutaleita (jauhoin niitä hieman pienemmiksi)
  • 1½ dl jauhettua mantelia
  • 1 dl + 2 rkl  dl maissijauhoa 
  • 3/4 dl Maizenaa
  • 1 tl ksantaania
  • 10 gr leivinjauhetta
  • 2 ½ dl edellä mainittua appelsiinihillososetta
  • 1 dl appelsiinimehua
******************************************************************************
Voi ja sokeri vatkataan kuohkeaksi, minkä jälkeen siihen vatkataan kananmunat ja lopuksi appelsiinihillosose sekä appelsiinimehu. Toisessa kulhossa sekoitetaan keskenään jauhot,ksantaani ja leivinjauhe.  Kuivat ja kosteat ainekset sekoitellaan keskenään. Tämän voi tehdä kakkuvuoassa mutta paistoin nämä muffinivuuissa.Muffineita paistetaan 200 C-asteessa noin 20 minuuttia,tai kunnes muffinin sisään laitettu tikku tulee kuivana ulos.Muffinien annetaan jäähtyä täysin ennen tarjoilua.
Vein muffinit ystävälleni,mutta sitä ennen kävin espressolla torin pienessä kahvikaupassa, ja kysyin tutulta myyjältä haluaisiko hän kenties yhden pomeranssimuffinin...
Ensin Itai irvisti, sillä hän muisti että lapsena hänelle kerrottiin  pomeranssien olevan vain katselua varten sillä hedelmä on niin kirpeä ettei sitä voi syödä. Lopulta hän uskaltautui maistamaankin muffinia ja piti siitä tosi paljon;siinä oli kuulemma täydellinen tasapaino kirpeyden ja makeuden välillä.  Pienehkö happamuus tai kirpeys näissä on juuri se mistä minäkin pidän,ja muffinit ovatkin vain lievästi makeita,joten jos näistä haluaa vähän makeampia voi sokerin määrää lisätä.
Viikko sitten tutustuin myös minulle ennestä tuntemattomaan sitruunalajikkeeseen :kuvassa näkyviin Citrus limetta-sitruunoihin. Täällä niitä kutsutaan makeiksi sitruunoiksi tai persialaisiksi sitruunoiksi. Nämä sitruunat ovat pyöreähköjä ja ohutkuorisia. Ostin 2; olivat muita sitruunoita paljon kalliimpia. Kotona puristin mehuksi ja niistä tulikin aika reilusti mehua.Yllätyin,sillä mehussa ei ollut lainkaan happamuutta;sen sijaan se maistui hieman ruusuiselle. Näistä tehdäänkin enimmäkseen mehua.

16 kommenttia:

  1. Uusia sitrushedelmiä kaipaisin meidänkin kauppoihimmme. Japanissa ihastuin juzuun ja amerikkalaisissa resepteissä on Meyer-sitruunoita, jotka ovat kai maultaan jotain sitruunan ja mandariinin väliltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumo:täällä on syksyllä lyhyen aikaa Meyer-sitruunoita,olen joskus kirjoittanutkin niistä. Ongelmana niissä on se hyvin ohut kuori,joka ei oikein kestä pitkää kuljetusta. Meyer-sitruuna on todellakin ihana,ja tuoksussa tuntuu myös mandariinia.

      Poista
  2. Miltäköhän tuo hilloke maistuisi paahtoleivän päällä?
    Ihanan näköisiä muffinseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi>varmaankin hyvältä ,mutta sain noita lisää joten tarkoitus on tehdä ihan marmelaadia,jospa onnistuisi. Kiitos ihana:)

      Poista
  3. Olen aina luullut, että appelsiinin valkoinen kuoriosa ei kelpaa syötäväksi!
    Näin sitä taas tänään viisastui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele:ei ehkä muuten mutta tällaisissa hillomaisissa tapauksissa voi sitä käyttää. Siinäkin on C-vitamiinia.

      Poista
  4. Mielenkiintoista! Näistä kun ei Suomessa juuri kuule! Minutkin on pienestä pitäen opetettu suhtautumaan appelsiinin valkoiseen kuoreen kuin myrkkyyn... Hmm: noita muffinsseja ja noiden sitruunoiden mehua kuplavedellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mbkarhu1:minäkin olin siinä luulossa mutta ei olekaan myrkyllistä. Itse asiassa jos puristaa mehua vaikka appelsiineista niin ne kuoret kelpaavat hyvin hillojen aineksiksi. Tuo mehu oli todella hyvää vaikkakin tykkään enemmän hapokkaista mehuista ,ja kuulemma muffinitkin tosi hyviä:)

      Poista
  5. Intressant läsning och syrliga bakverk är också goda.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:trevligt att du tyckte om:) De var inte mycket syrliga,men hade ändå någonslags syrlig smak av pomerans:)

      Poista
  6. Ahaa, taas karttuu tietoa. kiitos! Siis meillä on täällä "persialaisia appelsiineja", saimme maistaa aivan miedon makuisia, hiukan ruusuntuoksuisia appelsiineja. En muista keneltä saatiin, oudoiksi luokiteltiin. Siis ei mitään outoja. Olet hieno tietolähde! Ali

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ali:no kiva että selvisi mikä se outo hedelmä on;D Bloggailu avartaa ,olen itsekin oppinut sitä kautta paljon. Tuo kyllä luokitellaan sitruunaksi,vaikkakin on appelsiinin muotoinen.Jännä sitrushedelmä tosiaankin. Onko teilläkin siellä noita pomeranssipuita (bitter orange)?

      Poista
    2. Ne saattaa olla niitä väkeviä ja miljoona siementä sisältäviä appelsiineja? En oikein ole varma. Ali

      Poista
    3. Just ne.Niissä siemenissä muuren on tosi paljon pektiiniä.Olen nyt tehnyt pomeransseista sosetta,hilloa,siirappi,maustetta,likööriä,j yksi juttu vielä kokeilussa...

      Poista
  7. Ehkä tuosta tulee siellä uusi hitti ja pomeransseja aletaan käyttää :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...