torstai 19. tammikuuta 2017

Punalinssi dal-talven lohturuokaa

Minulla on aina erilaisia linssejä keittiössäni. Kesällä käytän niitä enimmäkseen idättämiseen,ja ehkä joskus dosalettuunmutta  kylmällä säällä keittelen niistä keittoja ja muhennoksia,ja suosikkini on ehdottomasti dal punaisista linsseistä. Dal-ohjeita on varmaan yhtä monta kuin kokkiakin,mutta jaan teille tässä postauksessa ohjeen oman punalinssidal-muhennokseeni. Tämä on niin hyvää ja lämmittävää viileällä säällä; dal myös  täyttää vatsan eikä verota paljon kukkaroa.
============================================================
Punalinssi dal-talven lohturuokaa
  • 2½ dl punaisia linssejä
  • 4 keskikokoista tomaattia,kuutioituna
  • 1 vihreä chili,paloiteltuna.
  • 3 murskattua valkosipulin kynttä
  • 1 sentin paksuinen pala inkivääriä,raastettuna
  • 1 iso sipuli
  • tuoretta korianteria
  • ½ tl chilijauhetta
  • 1½ tl jeeraa
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl murskattuja korianterin siemeniä
  • 1½ tl garam masala maustesekoitusta
  • 3 rkl öljyä (käytin rypsiöljyä)
============================================================
Dal on laitettu kiehumaan

Liotan ensin linssejä noin tunnin,minkä  jälkeen siivilöin ne. Pilko sipuli, lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa ja lisää öljyyn chilijauhe sekä garam masala. Anna seoksen paistua hetken kunnes niiden tuoksu alkaa kunnolla tuntua. Lisää sipuli ja kuullota sitä keskilämmöllä kunnes  sipuli alkaa hieman saada väriä.Lisää valkosipulimurska,sekä raastettu inkivääri ja paista muutaman minuutin. Lisää nyt linssit,ja vettä noin 0.75 litraa. Lisää murskatut tomaatit, paloiteltu chili,sekä loput mausteet. En lisää suolaa vielä tässä vaiheessa,sillä suola hidastaa linssien keittoaikaa. Chilistä laitoin osan siemenistä,mutten kaikkia jotta siitä ei tulisi liian tulista. Keitä dalia miedolla lämmöllä,kannen alla, noin 25 minuuttia.Jos seos tuntuu liian löysältä,keitä dalia vielä jonkun aikaa. Maista dalia keittämisen jälkeen,ja lisää suolaa maun mukaan. Lisää lopuksi päälle  tuoretta korianteria.
Ma Paussa,intialaiseen katuruokaan keskittyneessä paikassa,kävin syömässä punalinssidalia eräänä saiteisena ja kylmänä päivänä. Tämä aukion puoleinen julkisivu on aika ihana:)
Torilla oli kauniin vihreitä romanescokaalia (onko sillä joku suomenkielinen nimi?)  mutta sen verran muita kaaleja kalliimpi etten ostanut. 

14 kommenttia:

  1. Jag gillar dal jättemycket, tack för ditt recept!

    VastaaPoista
  2. Tänään olikin niin vilpoinen viimapäivä, että lohturuoka olisi tullut tarpeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi;tämä onkin täydellistä juuri sellaisena päivänÄ:)

      Poista
  3. OI oi, nyt iski suoraan makuhermoon, ens kerralla kaupasta lähtee kyllä mukaan punaiset linssit. Kiva päästä maistelemaan jotain uutta. Tuota romanescoa myydään meillä ihan vihreänä kukkakaalina, niin muistelen kun sitä olen ostanut. On muuten täälläkin puolet kalliimpaan kuin tavis kukkis. Mukavaa viikonloppua sinulle Jael :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari: Tämä on kyllä sellaista mitä teen talvella useinkink,hyvää ja helppotekoista ,ja tekee mieli useinkin:Nuo romanescot ovat kyllä niin kauniita,melkein liian kauniita syötäviksi;D Vihreä kukkis,ok,pitää muistaa. Kaunista viikonloppua sinullekin Sari:)

      Poista
  4. Dal♥ tulee mieleen meidän Intian matkat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu:voin kuvitella:) Täällä on intialainen ruoka ,etenkin katusellainen,ollut aika lailla esillä viimeisen vuoden aikana.

      Poista
  5. Onpa upea tuon kaupan julkisivu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli:eikös olekin:) Tosin ei kauppa vaan ravintola ,ja sisälläkin tosi kivan näköistä. En vaan ottanut siellä kuvia.

      Poista
  6. Tiedätkö, olin eilen retkeilemässä lintuihmisten kanssa ja kun palasimme ystävämme kotiin iltaa viettämään, niin siellä tarjottiin juuri samoista aineksista tehtyä keittoa. Varmasti vähemmällä vedellä ruuasta olisi tullut vastaavaa kuin sinun patasi. Todella maittavaa ja juurikin lohturuokaa :)

    MaPaun julkisivu on kyllä todella kaunis.

    Ihanaa sunnuntaita sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:Linssit ovat kyllä tosi monipuolisia:niitä voi idättää,ne sopivat kasvispihveihin,keittoihin ja muhennoksiin,ja muuhunkin. Keitto oli varmaankin ihanaa,retkeilyn jälkeen. Etenkin nuo värit tuossa MaPaun julkisivussa ovat tosi nätit:) Oikein hyvää sunnuntaita sinullekin Birgitta:)

      Poista
  7. Äkkiä ja yllättäin sain paljon mangoldin lehtiä! Niitä riitti naapurin Leenallekin. Reseptisi mukaan tuli ihania pihvejä. Kiitos! Ali

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ali: ooh,mangoldin lehdet ovat ihania,ja kiva kuulla että pihvit olivat hyviä,itsekin pidän niistä tosi paljon.Kivaa että naapurikin on Suomesta. Onko teitä montakin suomalaista lähiseudulla? Nykyinen Suomen suurlähettiläs täällä oli aiemmin Kyprokslla lähettiläänä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...