torstai 2. helmikuuta 2017

Kaikkea sitruksista

Nyt kun vielä saa hyviä sitrushedelmiä niitä niitä kannattaa käyttää kaikenlaisiin tarkoituksiin. Hillo on yksi hyvä tapa käyttää sitrusten kuoret ,mehu ja hedelmä,ja minäkin tein hilloa,sekä poimimistani pomeransseista että appelsiinin,mandariinin ja sitruunan yhdistelmästä. En laita tänne hillon ohjetta,sillä hyviä hilloja  on viime aikoina keitetty mm.  täällä  , ja omat hilloni noudattivat suurin piirtein samaa kaavaa.Tiesittekö että hilloja voi keittää kaikista sitrushedelmistä ,joten jos puristatte vaikka appelsiinimehua niin käyttäkääpä kuoret hilloon. Sama pätee muihinkin sitruskuoriin. Kokeilin tehdä myös sokeritonta hilloa,eli sokerin sijaan käytin tiivistettyä omenamehua,ja keitin kokoon hilloa . Siitä tuli hieman kirpeää,joka sopii hyvin vaikka juustojen seuraksi.
Hillo valmistumassa...
Niistä kuorista saa tehtyä kaikenlaista muutakin. Olen kuivattanut sekä pomeranssin että appelsiinin kuoria,ja vaikka  pomeranssi on appelsiinia aromikkaampaa,niin myös appelsiinien kuorissa on kivasti makua. Harmi jos ei pomeransseja löydy Suomesta; Instan kautta sain selville että Espanjasta tuotuja pomeransseja myydään ainakin Sveitsissä.
Kuivuneet kuoret jauhetaan mahdollisimman hienoksi jauheeksi,jota voi käyttää mausteena,ja vaikka koristamaan jälkiruokia. Sitruunan kuorilla voi tehdä saman. Tässä kannattaa käyttää joko luomusitruksia,tai sitten hyvin puhdistettuja sitrsuhedelmiä.
Tässä on tekeillä appelsiiniöljyä. Kuivatut kuoripalat liotetaan vodkassa joitakin päiviä,jonka jälkeen seos siivilöidään,ja annetaan alkoholin haihtua,jolloin jäljelle jää appelsiiniöljyä. Appelsiinin kuorista voi myös tehdä itse puhdistusainetta;eli vielä yksi syy olla heittämättä pois kuoria.
Liköörini vasta alkuvaiheessa
Kuorista voi tietenkin tehdä myös likööriä ,vaikka tämän ohjeen mukaan.

18 kommenttia:

  1. OOH ihania vinkkejä, ainakin appelsiiniöljy menee testiin ja hilloa olenkin jo tehnyt, noita sitrushedelmien kuoria pitäiskin kuivattaa, mä oon ihan haltioissani, kiitos Jael, helmeilevää helmikuuta sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari >Kiva jos vinkeistä jotain hyötyä,olen itse aivan rakastunut sitruksiin,ja käytän paljon koska sitten kesällä ei niitä samalla tavalla saa. Ihanaa helmikuuta sinullekin Sari ihanainen:)

      Poista
  2. Oi miten hienoja ideoita. Pitääkin kokeilla kaikkea, aivan kuten keittää vielä toinen satsi veriappelsiinihilloa, jos sitä vaikka riittäisi vähän pidemmälle kevääseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sauvajyvänen:kiitos,ja toivottavasti jotain hyötyä vinkeistä.just eilen katselin kaupassa veriappelsiineja sillä silmällä.....

      Poista
  3. Olipa monta ihanaa ja pirtsakkaa ohjetta.
    Mukavaa torstai-iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Teinkin nyt oikein kunnolla juttuja sitruksista:) Ihanaa viikonloppua Outi:)

      Poista
  4. Muuten mika tuo pomeranssi on hepreaksi?

    VastaaPoista
  5. Sitruksia on nyt tosi paljon kaupoissa tarjolla, varsinkin appelsiineja. Ihania ohjeita, ja vinkkejä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaura:sitrusten aika onkin niin ihana,jo pelkkä väri piristää.Kiva jos tykkäsit:)

      Poista
  6. Vilka bra tips, du är så kreativ!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:tack så mycket:) Det är så mycket man kan göra med sitrusfrukt:)

      Poista
  7. Ihanaa, täytyykin testata tuota appelsiiniöljyä ja kokeilen myös tuota sitrushedelmien kuorten kuivattamista. Ihastuin talvella viikunahilloon, mutta koska pidän sitruksista todella paljon, niin kyllä nyt onkin tehtävä jotain kirpeämpää.

    Tulipas tämä postauksesi nyt todella sopivaan aikaan. Kiitokset Jael :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:aiemmin (tulla linkin takana) olen testannut "melkein sitrusöljyä",josta tuli ihana siivousaine tuoksuineen,nyt ajattelin mennä sen kanssa vähän pidemmälle. .Maku onkin voimakkaimmillaan sitrusten kuorissa,ei itse hedelmässä,joten kuoria kannattaa käyttää. Viikunahillokin on ihanaa:) Kiva jos nyt näistä olisi jotain hyötyä Birgitta:)

      Poista
  8. That's such a clever idea drying the peel and then using it with salts and to spice things up! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine:I think the peels are the most aromatic part of the fruit,and this way you can preserve the their wonderful aroma:)

      Poista
  9. Täytyypä innostaa siskoja tekemään ainakin hilloa. Vein joskus sitruunaleivonnaisten ohjeita, kun sitruunoita oli puu täynnä ja sisko tuskaili niiden kanssa. Oletko tehnyt koskaan simaa siellä Israelissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eeviregina:sitrukset ovatkin niin monikäyttöisiä',ja olispa oma sitruunapuu,mä kyllä tietäisin mitä tehdä niistä,vaikka säilöttyjä sitruunoita,nam:) Olen tehnyt pari kertaa simaa täällä,ihan hyvää tuli:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...